Advertisements

ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 43 — ΤΟ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟ ΕΝΟΣ ΗΡΩΑ

001

Καταιγισμός από κόμικς τής Ντίσνεϋ αυτήν την εβδομάδα. Την Τρίτη Ντόναλντ, χθες Super Μίκυ και, εκτάκτως, σήμερα Μίκυ Μάους, που αυτήν την εβδομάδα μάς έχει Φάντομ Ντακ. Για να δούμε τι άλλο μας επιφυλάσσει το σημερινό τεύχος.

Όπως κάθε εβδομάδα, είδαμε πρώτα τα περιεχόμενα του τεύχους και το βράδυ, αφού το διαβάσαμε, προσθέσαμε και τα σχόλιά μας.

004

Το τεύχος, λοιπόν, ξεκινά με Φάντομ Ντακ και την ιστορία το πεπρωμένο ενός ήρωα, σε σενάριο Vito Stabile και σχέδιο Stefano Intini. Πρόκειται για μια ιστορία με «σταυροδρόμια», σαν αυτές που διαβάζαμε στον Πασατέμπο.

Η ιστορία αφηγείται διάφορες εκδοχές τού τι θα μπορούσε να συμβεί τη μέρα που ο Ντόναλντ έγινε κύριος της βίλας των ρόδων και απέκτησε τη μυστική ταυτότητα του Φάντομ Ντακ. Οι επιλογές, που ο αναγνώστης καλείται να κάνει σε διάφορα σημεία τής ιστορίας, επηρεάζουν την εξέλιξή της. Από τις διάφορες αυτές εξελίξεις, μόνο μία καταλήγει στο να γίνει ο Ντόναλντ ο Φάντομ Ντακ, που ξέρουμε, ενώ μία άλλη καταλήγει στο να γίνει ένας Φάντομ Ντακ, που κυνηγά εξωγήινους. Στη δεύτερη αυτή εκδοχή, ίσως να πρόκειται για έναν Φάντομ Ντακ, που η ιστορία αφήνει να εννοηθεί ότι σύντομα θα τα παρατήσει, ίσως όμως να πρόκειται και για τον Φάντομ Ντακ των Νέων Περιπετειών.

Μέτριο σχέδιο, αλλά η ιδέα για μια εναλλακτική εκδοχή των γεγονότων εκείνης τής ημέρας είναι καλή, ιδίως καθώς η ιστορία είναι διανθισμένη με αναφορές στην πρώτη ιστορία τού Φάντομ Ντακ. Όμως, με το να υλοποιηθεί η ιδέα αυτή ως ιστορία με πολλά σταυροδρόμια, νομίζω ότι χαραμίστηκε. Πιο καλά θα ήταν να επέλεγε ο σεναριογράφος μια από τις εναλλακτικές εκδοχές και να την εξερευνούσε σε βάθος, παρά να τις αναφέρει όλες, κάποιες από τις οποίες, μάλιστα, ήταν τραβηγμένες απ’ τα μαλλιά, προκειμένου να μην καταλήξουν στο να γίνει ο Ντόναλντ Φάντομ Ντακ. Έξι με εξήμισι.

049

Ακολουθεί η ιστορία σεμινάριο ενημέρωσης, σε σενάριο Federico Buratti και σχέδιο Giuseppe Zironi.

Όταν ο Πητ βγαίνει από τη φυλακή, η Τρούντυ τού ανακοινώνει ότι έγραψε αυτόν και τον Φούμφο σε ένα επιμορφωτικό σεμινάριο για… απατεώνες, ώστε να μην ξανακαταλήξει στη φυλακή. Έλα, όμως, που ο Πητ είναι ανεπίδεκτος μαθήσεως…

Καλούτσικο σχέδιο, αν και η εκδοχή τού Φούμφο, που μας προτείνει ο σχεδιαστής, είναι κάπως αγνώριστη. Η ιστορία είναι γραμμένη καθαρά για την πλάκα τής υποθέσεως και σ’ αυτό πετυχαίνει το σκοπό της, οπότε ένα επτά θα της το βάλουμε.

063

Συνεχίζουμε με την ιστορία απόλυτη προστασία, σε σενάριο Giorgio Figus και σχέδιο Ettore Gula.

Ο Σκρουτζ και ο Παντάξιος κλειδώνονται έξω απ’ το απόρθητο θησαυροφυλάκιο, και ο Σκρουτζ θα κάνει τα πάντα, προκειμένου να μπει μέσα. Τελικά, η βοήθεια θα έρθει από μια αναπάντεχη μεριά.

Καλούτσικο σχέδιο και πλακατζίδικη ιστορία, που φαντάζομαι ότι θα με είχε ενθουσιάσει, αν την είχα διαβάσει μικρός, όπου δεν χόρταινα να διαβάζω και να ξαναδιαβάζω τις σελίδες από την ιστορία οι σάλπιγγες της Ιεριχούς, που έδειχναν κάποια αντίστοιχα μέτρα ασφαλείας, με κανόνια να ξεφυτρώνουν από μέσα από το έδαφος. Επτάμισι.

087

Ακολουθεί η ιστορία οι φακοί τού Γκουφόπτικ, σε σενάριο Bruno Sarda και σχέδιο Roberto Marini.

Ο Γκούφυ ανακαλύπτει στη σοφίτα του ένα ζευγάρι γυαλιά, που δείχνουν τα αντικείμενα όπως ήταν 24 ώρες πριν, και κάπου εκεί… τελειώνει η ιστορία!

Ωραία ιδέα, υποβλητικότατα τα μαυρόασπρα καρέ με σκηνές τού παρελθόντος, που εναλλάσσονται με την τρέχουσα εκδοχή τους. Εδώ κι αν χαραμίστηκε η ιδέα, που θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί σε μια μεγάλη περιπέτεια, αντίστοιχη της ιστορίας ο θησαυρός τού χαλίφη, του Paul Murry, στην οποία ο Μίκυ είχε βρει μια φωτογραφική μηχανή, που φωτογράφιζε το παρελθόν. Οκτώ στο σχέδιο, κυρίως για το πώς απεικονίζει το παρελθόν, και πέντε στο σενάριο, που χαράμισε μια τόσο ωραία ιδέα.

095

Το τεύχος κλείνει με την ιστορία το θέαμα του τρόμου, σε σενάριο Matteo Venerus και σχέδιο Alessandro Perina, από τη σειρά Βικτωριανοί μύθοι.

Η πρόγονος τής Μίννι πιάνει δουλειά ως διαφημίστρια στο θίασο τού προγόνου τού Μίκυ, ενός φλεγματικού ηθοποιού, που τίποτε δεν τον ταράζει. Μαζί θα λύσουν το μυστήριο των φαντασμάτων, που ακολουθούν τον θίασο στην περιοδεία του, και θα μάθουμε τι είναι αυτό που θα κάνει τελικά τον φλεγματικό ηθοποιό να χάσει την ψυχραιμία του. Καλούτσικο σχέδιο και όμορφη ιστορία, παρ’ όλο που με αφήνει με την αίσθηση ότι κάτι έλειπε. Μάλλον ήμουν απλώς προκατειλημμένος. Η καλύτερη ιστορία τού τεύχους, οπότε θα της βάλουμε ένα οκτώ.

047

Την επόμενη εβδομάδα θα διαβάσουμε την ιστορία Σμάρτφον Ντακ, σε σενάριο Riccardo Secchi και σχέδιο Alessandro Gottardo.

mickey

Το τεύχος ανατυπώνει σχεδόν ολόκληρο το τεύχος 3048 τού Topolino, που κυκλοφόρησε μόλις πέρσι τον Απρίλιο, με εξαίρεση μια τετρασέλιδη ιστορία και δύο μονοσέλιδες. (Σύμφωνα με ένα σχόλιο του Γιώργου Ror, το ίδιο θα συμβεί και την επόμενη εβδομάδα, όπου θα δημοσιευτούν οι ιστορίες από το επόμενο τεύχος τού Topolino.) Αυτό και μόνο καθιστά το τεύχος ενδιαφέρον, καθώς έτσι έχουμε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του μείγματος ιστοριών στο σύγχρονο Topolino. Έχοντας διαβάσει το τεύχος, το δείγμα και το μείγμα αποδείχθηκαν ελαφρώς απογοητευτικά. Δυο ιστορίες που χαράμισαν την ιδέα, στην οποία βασίστηκαν, και δύο καλές ιστορίες, η μία χωρίς αξιώσεις. Στο τεύχος θα βάλουμε συνολικά ένα επτά.

Τις παρουσιάσεις τού εβδομαδιαίου ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ μπορείτε να τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...

Posted on 9 Απριλίου 2015, in Arts, Comics, Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics History, Comics Legends, Comics Stories, Comics Trades, Comics Tributes, CT Exclusive, Culture, Greek Comics, Άρθρα Μελών, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Βινιέτες, Γουώλτ Ντίσνεϋ, Δημιουργοί, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Ελληνικά Κόμικς, Εξώφυλλα Κόμικς, Η Ιστορία των Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Ειδήσεις, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κόμικς Χαρακτήρες, Μίκυ Μάους, Παρουσίαση: Μίκυ Μάους, Πολιτισμός, Σκίτσο, Τέχνες, Mickey Mouse, Walt Disney and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 3 Σχόλια.

  1. Παραθέτω το λινκ του Τοπολίνο ωστε να προστεθούν τα ονόματα των σεναριογράφων που δεν έχει το inducks http://www.topolino.it/archivio-edicola/3048/

    Μου αρέσει!

  2. Για όποιον ενδιαφέρεται, προσθέσαμε τα σχόλιά μας στην παρουσίαση του νέου Μίκυ Μάους 43.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: