ΜΙΚΡΟΣ ΣΕΡΙΦΗΣ ΤΕΥΧΟΣ 1470 – Η επιστροφή ενός θρύλου των κόμικς!

MS 1470 COVER CT

Οι εκδοτικές εκπλήξεις που αφορούν σε κόμικς του παρελθόντος, και τα οποία βρίσκουν τον τρόπο να επιστρέφουν στο προσκήνιο δεκαετίες μετά την διακοπή κυκλοφορίας τους, συνεχίζονται με ακόμη μια. Ένα ιστορικό περιοδικό, που στο τελευταίο του τεύχος έφερε τον αύξοντα αριθμό 1469, κάτι που το κατατάσσει ανάμεσα στα μακροβιότερα όλων, είναι ξανά κοντά μας από αυτό το μήνα (και ευελπιστούμε κάθε μήνα εφ’ εξής). Ο λόγος για τον Μικρό Σερίφη, το κορυφαίο περιοδικό γουέστερν και αυτό που μας σύστησε την «θρυλική τετράδα».

MS 1470 BACK COVER CT

Οι μνήμες, που συνοδεύουν μια τέτοια είδηση, είναι πολλές, όπως και τα συναισθήματα που μας ξυπνά, καθώς ήταν από τα πλέον δημοφιλή και ταξίδεψε μέσα από τα ηρωικά κατορθώματα, που εξιστορούσε τουλάχιστον δυο γενιές αναγνωστών. Τώρα, έρχεται ξανά για να παίξει διπλό ρόλο. Αφ’ ενός να φέρει στην επιφάνεια τα χρόνια της αθωότητας στους μεγαλύτερους ηλικιακά αναγνώστες και αφ’ ετέρου να προβάλει μια πιο αγνή πλευρά των κόμικς στους νεότερους, ποτισμένη με ιδανικά και αξίες, φέρνοντάς τους πιο κοντά σε εκείνη την Ελλάδα, που δεν έζησαν.
Χάρηκα στην θέα της γνώριμης εκείνης γραμματοσειράς. Μου έφερε στο νου πολλές αναμνήσεις. Έχω την αίσθηση πως η επιστροφή αυτή όλων αυτών των κόμικς, που συντελείται σταδιακά εδώ και 8–9 μήνες (Μίκυ Μάους-Μπλέκ-Ποπάυ) στην ουσία έρχεται για να συμπληρώσει τα κενά, που άφησαν, όταν διακόπηκε η έκδοση τους, αλλά και για να δώσει λίγη από την δύναμη εκείνου του εκδοτικού οργασμού της δεκαετίας του ’70, μαζί με κίνητρα στη νέα γενιά αναγνωστών. Κίνητρα από εκείνα που δεν είναι σε θέση να δώσουν οι Αμερικάνικες και Ιαπωνικές δημιουργίες, όχι στον βαθμό εκείνο που να καλύπτει τους νέους σήμερα.

MS 1470 INSIDE 1 CT MS 1470 INSIDE 2 CT
Για να φθάσουμε στο σημείο να συζητάμε για το τεύχος 1470 του Μικρού Σερίφη, όμως και για να εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας προς την έκδοση, μόχθησαν πολλοί συνάνθρωποί μας, φίλοι των κόμικς και των αναμνήσεων, νοσταλγοί του χάρτινου παρελθόντος. Τα παιδιά που έστησαν το Club Φίλων του Μικρού Σερίφη, με μπροστάρη τον Παναγιώτη Πλαφουτζή, ο Θεοδόσης Στάλιας, ο Νίκος Ζώης, ο Κώστας Φραγκιαδάκης με την πένα του, ο Λεωκράτης Ανεμοδουράς, που πίστεψε στην ιδέα αυτή της επιστροφής του Μικρού Σερίφη και ρισκάρισε την επανέκδοσή του και, φυσικά, ο παλαίμαχος και δημιουργός του κόσμου που φιλοξένησε στις σελίδες του, ο συγγραφέας Πότης Στρατίκης, που συνεχίζει να μας χαρίζει όμορφες στιγμές με την ιστορία «60 λεπτά αγωνίας». Όλοι έβαλαν το λιθαράκι τους, άλλος μικρό, άλλος μεγαλύτερο. Σημασία δεν έχει όμως αυτό, αλλά το αποτέλεσμα.

MS 1470 INSIDE 3 CT MS 1470 INSIDE 4 CT
Αντί για την κριτική του πρώτου τεύχους, είναι προτιμότερο να διαβάσετε τα πιο πάνω, που αποτελούν απλά ένα μικρό μέρος της ευγνωμοσύνης, που νιώθω να εκφράσω, για την ευκαιρία που μου δίνεται να αφήσω ξανά το νου μου ελεύθερο στα φτερά της φαντασίας. Να πούμε ότι εκτός της ιστορίας «60 λεπτά αγωνίας», που είναι καταπληκτική, στις σελίδες του τεύχους 1470 θα βρείτε ακόμη πολλά στοιχεία για την έκδοση του περιοδικού, τους συντελεστές του, αλλά και για τον μύθο που έχτισε, όπως και την σελίδα της αλληλογραφίας. Οι σελίδες του περιοδικού είναι 68 και το κόστος 2,90 ευρώ. Πρόκειται για την δεύτερη εκδοτική προσπάθεια της Comics & Crosswords του κ. Λεωκράτη Ανεμοδουρά, στον οποία αξίζουν πολλά μπράβο, για τις κινήσεις που κάνει. Ο Μικρός Σερίφης είναι ξανά εδώ, κοντά μας, και αξίζει να στηρίξουμε όλοι την προσπάθεια αυτή. Καλή δύναμη σε όλους στο δύσκολο έργο σας.

Τις παρουσιάσεις των τόμων αυτών μπορείτε να τις βρίσκετε συγκεντρωμένες εδώ.

Για το Comics Trades 2014–2015

Γιώργος Σ. Κοσκινάς

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .

About Corto

Ασχολούμαι με το σκίτσο και τα κόμικς. Και στις δύο περιπτώσεις ακολουθώ το συναίσθημα. Θα προτιμούσα να μείνουν όλα αυτά στη σφαίρα του ερασιτεχνισμού, αλλά ...καμιά φορά η ζωή έχει άλλη γνώμη. Μισώ την υποκρισία και την αχαριστία και αρκούμαι στις μικρές στιγμές, που μπορούν να είναι παντού. Στη θέα ενός δέντρου, στον ήχο του κύματος...

Posted on 22 Φεβρουαρίου 2015, in Arts, Comics, Comics & Crosswords Publications Ε.Ε., Comics Covers, Comics Creators, Comics History, Comics Legends, Comics News, Comics Stories, Comics Trades, Comics Treasures!, CT Exclusive, Culture, Greek Comics, Greek Magazines, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αναμνήσεις, Γουέστερν Κόμικς, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Εκδόσεις Comics & Crosswords, Ελληνικά Κόμικς, Η Ζωή, Η Ιστορία των Κόμικς, Κόμικς Ειδήσεις, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Θησαυροί!, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κόμικς Χαρακτήρες, Κάποτε στην Ελλάδα!, Λαικά Αναγνώσματα, Μικρός Σερίφης, Νέες Κυκλοφορίες Κόμικς, Παραλειπόμενα, Παραλογοτεχνικά Κόμικς, Παρουσίαση: Μικρός Σερίφης, Πολιτισμός, Στρατίκης, Συγγραφείς, Τέχνες, Τέλος Εποχής and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 σχόλιο.

  1. Ως λιγότερο ενθουσιώδης οπαδός τού Μικρού Σερίφη, ας μου επιτραπεί να κάνω κάποια σχόλια.

    Ο Μικρος Σερίφης μπορεί να είναι θρύλος, δεν είναι όμως κόμικς, καθώς οι ιστορίες του είναι ιστορίες κειμένου. Λαϊκό ανάγνωσμα ίσως;

    Το τελευταίο τεύχος δεν ήταν το 1469, αλλά το 1468. Ναι, υπήρξε και ένα επετειακό τεύχος 1469, που εκδόθηκε το 2012, αλλά αυτό ήταν κάτι έκτακτο.

    Ούτε, όμως και το τεύχος 1470 είναι βέβαιο ότι δεν είναι κάτι έκτακτο. Όπως έγραψε αλλού ο Παναγιώτης, το νέο αυτό εγχείρημα θα συνεχιστεί εφόσον πάνε καλά οι πωλήσεις. Αν προσέξεις, στα στοιχεία τού περιοδικού δεν αναγράφεται συχνότητα κυκλοφορίας. Ναι, αναγράφεται ο μήνας, Φεβρουάριος 2015, αλλά και το επετειακό τεύχος έγραφε Φεβρουάριος 2012, οπότε δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα υπάρξει τεύχος Μαρτίου.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: