Advertisements

ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 35 — Η ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΖΑΚ ΚΟΥΠΑ

001

Μετά το μπάσκετ, που είδαμε στο προηγούμενο τεύχος, το Μίκυ Μάους συνεχίζει κι αυτή την εβδομάδα με αθλητισμό. Επιτραπέζιο αθλητισμό, αυτή τη φορά, σε πράσινη τσόχα! Πάμε να δούμε και τι άλλο μας επιφυλάσσει το σημερινό τεύχος.

Όπως κάθε εβδομάδα, είδαμε πρώτα τα περιεχόμενα του τεύχους και το βράδυ, αφού το διαβάσαμε, προσθέσαμε και τα σχόλιά μας.

008

Το τεύχος ξεκινά με την ιστορία η παράξενη υπόθεση του Τζακ Κούπα, σε σενάριο Tito Faraci και σχέδιο Giorgio Cavazzano.

Ο Μίκυ και ο Ροκ Νταμάρης ψάχνουν σε ένα καζίνο να βρουν τον Τζακ Κούπα, έναν ατζαμή κακοποιό, που μόλις δραπέτευσε και ο οποίος έχει μεγάλη τύχη στα τυχερά παιχνίδια. Τα πράγματα περιπλέκονται από το ότι όλοι είναι μεταμφιεσμένοι, αλλά και από το ότι στην υπόθεση εμπλέκονται και ο Μαύρος Πητ, ο Φούμφο και ένας αλιγάτορας!

Καλό μοντέρνο σχέδιο και μια υπόθεση που γράφτηκε για να βγάλει γέλιο, χωρίς άλλες αξιώσεις. Επτά με επτάμισι.

041

Ακολουθεί η ιστορία δολλαριοσυνενασέντς, σε σενάριο Alberto Savini και σχέδιο Valerio Held.

Ο Φέθρυ είναι αγανακτισμένος που το γάλα Σκρουτζ κοστίζει $1,01 το λίτρο, με αποτέλεσμα, κάθε φορά, που αγοράζει γάλα, να γεμίζει με 99 κέρματα του ενός σεντ, τα οποία δεν μπορεί να ξεφορτωθεί. Έτσι, ξεκινά μια διαμαρτυρία, η οποία βρίσκει τεράστια απήχηση. Αρχικά ζητάει να μειωθεί η τιμή στο ένα δολάριο το λίτρο, αλλά, επειδή καταλαβαίνει ότι ο Σκρουτζ δεν πρόκειται να μειώσει ποτέ τις τιμές, στη συνέχεια ζητά να αντικατασταθούν τα κέρματα τού ενός δολαρίου από κέρματα ονομαστική αξίας ενός δολαρίου και ενός σεντ! Ο Σκρουτζ, αν και κάθετα αντίθετος, διότι έτσι θα μειωθεί ο αριθμός τών νομισμάτων του κατά ένα τοις εκατό, αναγκάζεται, παρά τις προσπάθειές του, να συμμορφωθεί. Ή, μήπως, όχι;

Και εδώ καλό, μοντέρνο σχέδιο, ενώ η υπόθεση, αν μη τι άλλο, είναι πρωτότυπη, οπότε το επτάμισι θα το βάλουμε.

Όμως, μην κοιτάτε την πρωτότυπη αυτή υπόθεση από πολύ κοντά, διότι είναι διάτρητη. Π.χ., το ένα δολάριο δεν είναι κέρμα, όπως το ευρώ, αλλά χαρτονόμισμα. Άλλα κέρματα, εκτός από του ενός σεντ, δεν διέθεταν τα σούπερ μάρκετ; Αφού ο Ρόμπαξ είχε κι αυτός δικό του γάλα, γιατί δεν μείωνε την τιμή στο ένα δολάριο, να το κλείσει το γαλατάδικο τού Σκρουτζ; Δεν θα ήταν καθόλου εκτός χαρακτήρος, εάν το έκανε. Κι από πού κι ως πού κυκλοφορεί στην Αμερική το γάλα σε συσκευασία ενός λίτρου και όχι ενός quart (0,946 lt); Να μην μπούμε σε λεπτομέρειες, αλλά το τελευταίο έχει πολλή σημασία για την ιστορία!

068

Συνεχίζουμε με ένα άρθρο τής Silvia Martinoli με τίτλο από τον Ηρακλή στον Γκουφακλή, που αποτελεί εισαγωγή στη σειρά οι δώδεκα (και 1/2) άθλοι τού Γκουφακλή, της οποίας η δημοσίευση ξεκινά αυτήν την εβδομάδα.

072

Το πρώτο μέρος τής σειράς ξεκινά με μια πολύ αστεία εισαγωγή, όπου οι μούσες τραγουδούν για το πώς ο Γκουφακλής ανέλαβε να κάνει τους δώδεκα άθλους για λογαριασμό τού Μελανού Πέτρου, βοηθούμενος από τον Μικόλαο,

078

και ακολουθεί ο πρώτος άθλος, το λιοντάρι τής νύστας, αμφότερα σε σενάριο Fabio Michelini και σχέδιο Andrea Ferraris. Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα, καθώς οι πρωτότυποι ιταλικοί τίτλοι των ιστοριών είναι λογοπαίγνια. Η Νεμέα τού μύθου έγινε, εν προκειμένω, η παραπλήσια λέξη nomea (φήμη). Από τη Νεμέα έως την νύστα, που χρησιμοποιήθηκε στην ελληνική μετάφραση, υπάρχει κάποια απόσταση. Τι άλλο να έβαζαν, όμως;

Ο πρώτος άθλος, λοιπόν, είναι να πιάσει το λιοντάρι τής νύστας, ένα λιοντάρι, που με τα ουρλιαχτά του δεν αφήνει κανέναν να κοιμηθεί. Πάνε, το βρίσκουν, ο Γκουφακλής το πιάνει και… τέλος, αυτό ήτανε!

Η κυρίως ιστορία ξεκινά καλά, με πολλά αστεία γκαγκ, αλλά δεν εστιάζει σχεδόν καθόλου στον ίδιο τον άθλο, προτιμώντας να κλείσει την ιστορία με κάποια ανούσια σχόλια για το γιατί το λιοντάρι ούρλιαζε.

Το σχέδιο ήταν ωραίο, μοντέρνο, αλλά η υπόθεση, παρά την αστεία αρχή, με απογοήτευσε σφόδρα, οπότε θα βάλω μόνον έξι.

091

Ακολουθεί καπάκι ο δεύτερος άθλος, η Λερναία χύτρα, σε σενάριο Fabio Michelini και σχέδιο Andrea Ferraris. Εδώ τα πήγαμε λίγο καλύτερα με το λογοπαίγνιο. Η ύδρα (idra, στα Ιταλικά), έγινε στα Ιταλικά idrante (κρουνός ή στόμιο υδροληψίας). Η απόδοσή της ως χύτρα διατηρεί το λογοπαίγνιο, ιδίως αν σκεφτεί κανείς ότι το αντικείμενο της ιστορίας μοιάζει κάπως με χύτρα.

Ο Γκουφακλής, λοιπόν, καλείται να ασχοληθεί με τη λερναία χύτρα, ένα μηχάνημα γεμάτο σωλήνες, που πλημμυρίζει τα χωράφια. Και εδώ, χωρίς πολλά πολλά, ο Γκουφακλής θα δέσει τους σωλήνες κόμπο και θα πάει το μηχάνημα στον Μελανό Πέτρο.

Και πάλι ο άθλος διεκπεραιώνεται πολύ γρήγορα, ενώ η περιβάλλουσα ιστορία δεν είναι και τόσο αστεία, καθώς τα αστεία είναι τα τυπικά αστεία τού Γκούφυ εις βάρος τού Μίκυ, που δεν βγάζουν γέλιο.

Κρίμα το σχέδιο, που χαραμίζεται. Έξι και εδώ.

106

Άλλη μια σειρά ξεκινά σήμερα. Πρόκειται για το μεγάλο κυνήγι τών τροπαίων, την οποία μας παρουσιάζει ένα εισαγωγικό άρθρο. Η σειρά θα ολοκληρωθεί σε επτά μέρη.

107

Το τεύχος κλείνει, λοιπόν, με τον πρώτο αγώνα τού κυνηγιού, σε σενάριο Carlo Panaro και σχέδιο Giampaolo Soldati.

Ο Φιλ Ο’Λύμπικ, παλιός γνώριμος του Σκρουτζ από το Κλόνταϊκ, αποφασίζει να αποσυρθεί και να χαρίσει τις επιχειρήσεις του στον Σκρουτζ, εάν αποδείξει ότι αγαπά και εκείνος τον αθλητισμό, όσο και ο Φιλ. Προς τούτο, θα πρέπει κάποιος δικός του αθλητής να κερδίσει σε μια από τις επτά αθλητικές διοργανώσεις, που οργανώνει ο Φιλ ανά τον κόσμο. Ο Σκρουτζ δέχεται. Φυσικά, οι αθλητές του δεν είναι άλλοι από τους συγγενείς του. Για τους αγώνες αυτούς, όμως, μαθαίνει και η Μάτζικα, η οποία, σε συνεργασία με τους Λύκους, αποφασίζει να εμποδίσει τον Σκρουτζ να νικήσει.

Στον πρώτο αγώνα, ο Ντόναλντ συμμετέχει σε δύο αγώνες σκι στην Ελβετία, ενώ ο Ιδυοφυΐα-176 (που νομίζω ότι παλιότερα τον έλεγαν Διανοούμενο-176) αναλαμβάνει να τον σταματήσει. Στον πρώτο αγώνα, ο Ιδιοφυΐα-176 καταφέρνει να σαμποτάρει τον Ντόναλντ, ενώ στον δεύτερο δεν θα μάθουμε ποτέ τι έγινε, μια και το πρώτο μέρος τής ιστορίας αναλώθηκε τόσο πολύ στο στήσιμο της σειράς, που η ιστορία αναγκάστηκε να τελειώσει με τον Ντόναλντ ακόμα να προπονείται.

Το σχέδιο θα μπορούσε να ήταν καλύτερο. Η ιστορία, όπως είπαμε, αναλώθηκε κυρίως στο στήσιμο, οπότε θα της βάλουμε μόνο εξήμισι, αλλά, από το λίγο που είδαμε από τον πρώτο αγώνα, οι υπόλοιπες ιστορίες τής σειράς μάλλον θα τα πάνε καλύτερα.

040

Την επόμενη εβδομάδα θα διαβάσουμε την ιστορία το τέλειο ανδροιειδές, σε σενάριο Corrado Mastantuono και σχέδιο Stefano Intini. Ιστορία με τον Μπαμ Μπαμ; Όχι και ό,τι καλύτερο!

mickey

Και πάλι αποκλειστικά πρόσφατες ιστορίες, όλες από το 2013, με την προσοχή μας να τραβάνε δύο μεγάλες σειρές, που ξεκινάνε σ’ αυτό το τεύχος. Περιττό να αναφέρουμε ότι, με τόσο πλούσιο περιεχόμενο, δεν έμεινε χώρος ούτε για μία σπαζοκεφαλιά ή μονοσέλιδη ιστορία. Ενοχλεί κανέναν αυτό; Εμένα όχι!

Οι δύο πρώτες ιστορίες ήταν αρκετά καλές, ενώ η τελευταία, αν και δεν ήταν τίποτε ιδιαίτερο, προετοιμάζει το έδαφος για μια σειρά, που φαίνεται ότι θα είναι ενδιαφέρουσα. Αυτό, που ήταν μεγάλη απογοήτευση, ήταν οι δύο ιστορίες με τον Γκουφακλή. Θα πρέπει να το υποστούμε για άλλες 5–6 εβδομάδες αυτό το πράγμα; Αλίμονό μας! (Από την άλλη, αν δημοσιευόταν μόνο ένας άθλος ανά τεύχος, η διάρκεια θα ήταν μεγαλύτερη, αλλά η δόση θα ήταν μικρότερη. Δεν ξέρω τι θα ήταν καλύτερο.)

Συνολικά θα βάλουμε στο τεύχος μόνο εξήμισι με επτά, λόγω Γκουφακλή. Κρίμα.

Τις παρουσιάσεις τού εβδομαδιαίου ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ μπορείτε να τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...

Posted on 13 Φεβρουαρίου 2015, in Arts, Comics, Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics History, Comics Legends, Comics Stories, Comics Trades, Comics Tributes, CT Exclusive, Culture, Greek Comics, Άρθρα Μελών, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Βινιέτες, Γουώλτ Ντίσνεϋ, Δημιουργοί, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Ελληνικά Κόμικς, Εξώφυλλα Κόμικς, Η Ιστορία των Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Ειδήσεις, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κόμικς Χαρακτήρες, Μίκυ Μάους, Παρουσίαση: Μίκυ Μάους, Πολιτισμός, Σκίτσο, Τέχνες, Mickey Mouse, Walt Disney and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 σχόλιο.

  1. Για όποιον ενδιαφέρεται, προσθέσαμε τα σχόλιά μας στην παρουσίαση του νέου Μίκυ Μάους 35.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: