Advertisements

ΝΕΟ ΝΤΟΝΑΛΝΤ 8 — ΟΣΑ ΠΑΙΡΝΕΙ Ο ΑΝΕΜΟΣ

001

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος τού Ντόναλντ, με ένα καθαροδευτεριάτικο εξώφυλλο. Το πρωί ρίξαμε μια ματιά στα περιεχόμενά του και το βράδυ, αφού το διαβάσαμε, προσθέσαμε και τα σχόλιά μας.

005

Το τεύχος ξεκινά με την ιστορία οι έξυπνοι χαρταετοί, σε σενάριο Silvia Martinoli και σχέδιο Luciano Milano.

Ο Φέθρυ έχει την ιδέα να φτιάξει μιαν εταιρεία που κατασκευάζει χαρταετούς κατά παραγγελία, στο σχήμα που θέλουν οι πελάτες τους. Μπλέκει και τον Ντόναλντ, και περιέργως πάνε καλά. Στη συνέχεια επεκτείνονται σε χαρταετούς, που μπορούν να μεταφέρουν ανθρώπους, μπλέκεται και ο Σκρουτζ, οπότε, όπως συμβαίνει σ’ αυτές τις ιστορίες κάτι πάει στραβά, με ολέθρια αποτελέσματα. Την έχουμε διαβάσει την ιστορία αμέτρητες φορές. Η μόνη διαφορά είναι ότι εδώ δεν έφταιγε η τσιγκουνιά τού Σκρουτζ ή κάποιο κατασκευαστικό λάθος, αλλά ο Φέθρυ.

Χιλιοειπωμένη ιστορία και μέτριο σχέδιο, από αυτό το ενοχλητικό, όπου τα παπιά έχουν σχεδόν παντού την ίδια έκφραση (βλέπε πρώτο καρέ παραπάνω), οπότε η ιστορία δεν είχε κάτι το ξεχωριστό. Εξήμισι με επτά.

038

Ακολουθεί η πτώση τού Σκρουτζ, σε σενάριο Vito Stabile και σχέδιο Maurizio Amendola.

Ο Σκρουτζ, εμπνευσμένος από το ότι ανακηρύχτηκε «παπί τής χρονιάς», αποφασίζει να κατασκευάσει ένα θεματικό πάρκο με θέμα… τον εαυτό του. Παρασυρμένος από τον ενθουσιασμό του, λέει ότι στοιχηματίζει όλη του την περιουσία στην επιτυχία τού πάρκου. Ο Ρόμπαξ, συνειδητοποιώντας πόσο ανιαρό θα ήταν ένα τέτοιο πάρκο, βάζει τον Σκρουτζ να υπογράψει αυτό το επιπόλαιο στοίχημα, το οποίο ο Ρόμπαξ κερδίζει χωρίς δυσκολία. Ο Σκρουτζ μένει πάμπτωχος, φιλοξενούμενος σε κατάσταση κατατονίας από τον Ντόναλντ, ο οποίος θα αναλάβει να ανακτήσει την περιουσία τού θείου του, για λογαριασμό του. Θα αναγνωρίσει ο Σκρουτζ την προσφορά τού ανιψιού του; Ναι και όχι!

Όμορφη ιστορία κι ας μην έχει πολλή δράση. Λίγο την χαλάει το τέλος, καθώς είναι ολοφάνερο ότι ο Σκρουτζ είναι ο αδιόρθωτος τσιγκούνης των Ιταλών, και όχι ο Σκρουτζ με το σκληρό περίβλημα και τον τρυφερό πυρήνα τού Don Rosa. Το σχέδιο θα μπορούσε να ήταν καλύτερο, αλλά ένα επτά με επτάμισι θα το βάλουμε άνετα.

065

Συνεχίζουμε με την ιστορία η συλλογή με τις χειράμαξες, σε σενάριο Annamaria Durante και σχέδιο Giampaolo Soldati.

Ο Σκρουτζ θέλει να κλεισει μια δουλειά με έναν επιχειρηματία, που έχει ως χόμπυ να συλλέγει χειράμαξες. Όταν ο επιχειρηματίας μαθαίνει ότι η εταιρεία μεταφορών αρνήθηκε να μεταφέρει τη συλλογή του στην καινούργια του κατοικία, ο Σκρουτζ, για να τον καλοπιάσει, προσφέρεται ή, μάλλον, προσφέρει τις υπηρεσίες τού Ντόναλντ. Έχοντας να μεταφέρει με το χέρι 220 παλιές χειράμαξες, που δεν θέλουν πολύ παραπάνω από ένα κοίταγμα, για να διαλυθούν, ο Ντόναλντ αποφασίζει να τις αποσυναρμολογήσει, αριθμώντας τα κομμάτια και να τις μεταφέρει μαζικά. Τα χαρτάκια με τους αριθμούς, φυσικά, χάνονται, ο Λούντβιχ, που είναι ο μόνος με δίπλωμα χειραμαξολογίας, λείπει στη Σιβηρία και δεν μπορεί να βοηθήσει, οπότε ο Ντόναλντ πηγαίνει στη βιβλιοθήκη να διαβάσει περί χειραμαξών.

Όχι, δεν έχει «η συνέχεια στο τεύχος». Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, εδώ τελειώνει η ιστορία. Δεν θα μάθουμε ούτε αν έμαθε τίποτα ο Ντόναλντ, διαβάζοντας τα βιβλία, ούτε τα εξωφρενικά αποτελέσματα, που είχε συναρμολογώντας παράταιρα κομμάτια μεταξύ τους, ώστε να παραλληλίσουμε την ιστορία με τον Κολοσσό τού Νείλου, ούτε να μάθουμε αν τελικά κατάφερε να συναρμολογήσει τις άμαξες ή αν θα πρέπει να δουλεύει ασταμάτητα επί χρόνια, δοκιμάζοντας όλους τους δυνατούς συνδυασμούς. Τίποτα. Γι’ αυτό και μόνο, η ιστορία θα πάρει ένα πέντε.

Θα ήθελα να μπορούσα να κλείσω την παρουσίαση αυτής της ιστορίας γράφοντας κάτι του στυλ «α, και το σχέδιο δεν ήταν και τόσο καλό», ώστε να ολοκληρώσω το θάψιμο, αλλά το σχέδιο δεν ήταν και άσχημο!

081

Ακολουθεί το σιωπηλό δάσος, σε σενάριο Rudy Salvagnini και σχέδιο Valerio Held.

Ο Ντόναλντ πηγαίνει εκτός σαιζόν στο χάνι τής σιγαλιάς στο σιωπηλό δάσος, για να προπονηθεί με απόλυτη ησυχία για ένα διαγωνισμό σταυρολέξων. Όμως, στο ξενοδοχείο μένει και ένα γκρουπ θορυβ… μουσικών, με προφανώς συγκρουόμενες απαιτήσεις. Από εκεί και πέρα, αρχίζει το πανδαιμόνιο!

Πολύ αστεία ιστορία, καλούτσικο σχέδιο, οπότε ένα επτάμισι θα το βάλουμε.

Άσκηση για το σπίτι: ποιο είναι το όνομα του δεύτερου ξάδελφου του βασιλιά Σαρδανάπαλου στα Σανσκριτικά;

107

Το τεύχος κλείνει με την ιστορία πιστός & αναξιόπιστος, σε σενάριο Marco Bosco και σχέδιο Donald Soffritti.

Η Νταίζυ θέλει να πάει με μια φίλης της σε ένα σπα, οπότε ο Ντόναλντ αναλαμβάνει, θέλοντας και μη, να φυλάξει το… κουταβάκι τής φίλης, έναν σκύλαρο Αγίου Βαλ… Βερνάρδου ενός έτους και 99 κιλών. Σαν να μην του έφταναν όλα αυτά, εμφανίζεται και ο Φέθρυ, οπότε ξεκινά το χάος.

Τυπική ιστορία με τον Φέθρυ, που την καταστρέφει το άσχημο σχέδιο, που σου αποσπούσε την προσοχή από την υπόθεση. Θα της βάλουμε μόνο έξι. Με άλλο σχέδιο, σίγουρα θα της βάζαμε περισσότερο.

106

Όπως συχνά συμβαίνει στα μηνιαία τεύχη, βλέπουμε διαφήμιση για το μεθεπόμενο Μίκυ Μάους, όπου θα διαβάσουμε την ιστορία η παράξενη υπόθεση του Τζακ Κούπα, σε σενάριο Tito Faraci και σχέδιο Giorgio Cavazzano. Από τα ονόματα των δημιουργών φαίνεται ενδιαφέρουσα.

130

Το επόμενο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη, 10 Μαρτίου.

Donald

Δυο καλές ιστορίες, μια μέτρια και δύο που θα μπορούσαν να ήταν πολύ καλύτερες. Ο συνδυασμός αναγκαστικά χαμηλώνει τη συνολική βαθμολογία, ας πούμε στο έξι. Όμως, καθώς η ποιότητα των ιστοριών είναι ανομοιόμορφη, δεν μπορούμε να απορρίψουμε το τεύχος στο σύνολό του.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...

Posted on 3 Φεβρουαρίου 2015, in Arts, Comics, Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics History, Comics Legends, Comics Stories, Comics Trades, Comics Tributes, CT Exclusive, Culture, Donald, Greek Comics, Greek Magazines, Άρθρα Μελών, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Βινιέτες, Γουώλτ Ντίσνεϋ, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Εκδόσεις Καθημερινής, Ελληνικά Κόμικς, Ενημέρωση, Εξώφυλλα Κόμικς, Η Ιστορία των Κόμικς, Κόμικς, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κόμικς Χαρακτήρες, Ντόναλντ, Παρουσίαση: Ντόναλντ, Πολιτισμός, Σκίτσο, Τέχνες, Walt Disney and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 3 Σχόλια.

  1. Για όποιον ενδιαφέρεται, προσθέσαμε τα σχόλιά μας στην παρουσίαση του νέου Ντόναλντ 8.

    Μου αρέσει!

  2. Θεωρώ ότι αδίκησες φοβερά την δεύτερη ιστορία του τεύχους. Είναι από τις συγκινητικότερες ιστορίες που έχω διαβάσει και αντιθέτως, δείχνει μια ανθρώπινη πλευρά του Σκρουτζ, σε μια από τις λίγες στιγμές της ιστορίας των κόμικς όπου παραδέχεται ότι είναι περήφανος για τον Ντόναλντ! Στο τελευταίο καρέ ήταν απλώς ένα γκαγκ για να μην φανεί ο Σκρουτζ αδύναμος μπροστά στον ανιψιό του και δεν πρέπει να σταθούμε εκεί αλλά στις σκέψεις του ήρωα.

    Τρομερή ιστορία και κατ’ εμέ αξίζει τουλάχιστον 8.5.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: