Advertisements

ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 27 — ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΤΕΥΧΟΣ

001

Τρίγωνα Κάλαντα ♪, μεσ’ στη γειτονιά ♪, ήρθαν τα Χριστούγεννα ♪ κι η πρωτοχρονιά ♪!

Τι θα πει τα Χριστούγεννα είναι την άλλη εβδομάδα; Το εξώφυλλο του νέου Μίκυ Μάους 27 το λέει καθαρά: «Χριστουγεννιάτικο τεύχος»! Πάμε να δούμε, λοιπόν, τι εννοεί.

Όπως κάθε εβδομάδα, θα είδαμε πρώτα τα περιεχόμενα του τεύχους και το βράδυ, αφού το διαβάσαμε, προσθέσαμε και τα σχόλιά μας.

007

Το τεύχος ξεκινά με την ιστορία απόδραση από τα Χριστούγεννα, σε σενάριο Giorgio Salati και σχέδιο Giorgio Cavazzano.

Αγανακτισμένος, που πρέπει να κάνει Χριστουγεννιάτικα δώρα στα… τρία τέταρτα των κατοίκων τού πλανήτη, ο Σκρουτζ φεύγει για το νησί των σπάγγων στη Σκωτία, όπου οι κάτοικοι δεν δίνουν ούτε του αγγέλου τους νερό, και τα πάντα γίνονται αποκλειστικά με αγοραπωλησίες. Ο Ντόναλντ και τα παιδιά τον παίρνουν στο κατόπι, για να τον φέρουν πίσω, ώστε να γιορτάσουν όλοι μαζί τα Χριστούγεννα στης γιαγιάς Ντακ. Όταν τον βρίσκουν, ο Σκρουτζ αρνείται να γυρίσει πριν περάσουν οι γιορτές, οπότε τα ανίψια του του δίνουν το δώρο του και ετοιμάζονται να φύγουν. Όμως, αυτό το δώρο προκαλεί μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους, καθώς όλοι ενθουσιάζονται με την ιδέα των δώρων και ξαφνικά θέλουν οτιδήποτε παίρνουν να είναι δώρο. Ο Σκρούτζ θα πρέπει να βρει τρόπο να πείσει τους κατοίκους τού νησιού να επιστρέψουν στις παλιές τους συνήθειες, ώστε αφ’ ενός μεν να επανέλθει η ομαλότητα, αφ’ ετέρου δε να μην πραγματοποιήσει ο δήμαρχος την απειλή του, να φορτώσει όλους τους χαμένους φόρους στον Σκρουτζ!

Ωραίο σχέδιο, έξυπνη ιδέα, κάπου χάνει μόνο η ιστορία στο ότι ο τρόπος που βρήκε ο Σκρουτζ, για να λύσει το πρόβλημα, κάπου δεν πείθει. Όμως, η ιστορία κλείνει όμορφα με το οικογενειακό γεύμα στης γιαγιάς, αλλά και με μία όμορφη σελίδα στο τέλος, που δείχνει ότι τελικά ο Σκρουτζ ίσως να μην είναι φτιαγμένος από την ίδια πάστα με τους κατοίκους τού νησιού των σπάγγων. Ένα οκτώ θα το βάλουμε.

037

Συνεχίζουμε με την ιστορία Αγιοβασιλιάτικη αμνησία, σε σενάριο Bruno Enna και σχέδιο Roberto Vian.

Ο Ντόναλντ, προσπαθώντας να αποφύγει να κάνει στα παιδιά τα πανάκριβα δώρα που του ζητήσαν, κρεμάει τις καραμέλες αμνησιαζόλ τού Φάντομ Ντακ στο δέντρο, για να τις φάνε τα παιδιά και να ξεχάσουν τι δώρο θέλανε. Φαντάζεστε την έκπληξή του, όταν συνειδητοποιεί ότι τις καραμέλες δεν τις έφαγαν τα παιδιά, αλλά ένας ευτραφής κύριος με άσπρα γένια και κόκκινη στολή! Ο Ντόναλντ ξεκινάει έναν αγώνα δρόμου, για να τον κάνει να ξαναβρεί τη μνήμη του, πριν περάσουν 24 ώρες, και τα αποτελέσματα του αμνησιαζόλ γίνουν μόνιμα. Ο τύπος είναι ή δεν είναι ο Άη Βασίλης; Σε αντίθεση με την ταινία θαύμα στην 34η οδό, όπου η απορία παραμένει μέχρι το τέλος τής ταινίας, εδώ τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν κάποια στιγμή. Όμως, δεν είναι καθόλου απλά. Πάντως, όπως λέει και στην ιστορία, «όπως συμβαίνει πάντα στις γιορτές, όλα καταλήγουν σε αίσιο τέλος».

Καλό, μοντέρνο σχέδιο, εξαιρετικά πρωτότυπη ιδέα και καλή εκτέλεση, που δεν αναλίσκεται σε μια αλληλουχία από γκαγκ, αλλά οδηγεί σε ένα πολύ όμορφο τέλος. Εδώ θα βάλουμε οκτώμισι με εννέα.

069

Ακολουθεί ένα δείγμα από Μίκυ, με την ιστορία ο Μαύρος Βασίλης, σε σενάριο Alessandro Sisti και σχέδιο Silvio Camboni. «Δείγμα», διότι ο κύριος πρωταγωνιστής είναι ο Μαύρος Πητ, με μικρή μόνο συμμετοχή τού Μίκυ.

Ο Μαύρος Πητ συνειδητοποιεί ότι είναι μία αποτυχία. Όχι μόνο τον συνέλαβε ο Μίκυ, πριν πραγματοποιήσει το νέο του κόλπο, αλλά αυτό ήταν τόσο κακοσχεδιασμένο, ώστε τον καταδίκασαν σε μόλις δεκαπέντε ημερών φυλάκιση. Έτσι, όταν αποφυλακίζεται, αποφασίζει να ψάξει για δουλειά. Απαντώντας σε μια αγγελία, βρίσκεται να είναι μαθητευόμενος βοηθός τού Άη Βασίλη! Άλλαξε πραγματικά ο Πητ ή θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί αυτά που θα μάθει, προς ίδιον όφελος; Η απάντηση είναι αναπάντεχη.

Εντάξει, είναι ολίγον παραμυθάκι, αλλά αυτού του είδους τις ιστορίες τις σηκώνει η εποχή. Άλλη μια όμορφη ιστορία με όμορφο τέλος, λοιπόν. Οκτώ και εδώ.

101

Στη συνέχεια έχουμε την ιστορία το φόρεμα, σε σενάριο Marco Bosco και σχέδιο Alessandro Gottardo.

Η Κλάραμπελ είναι καλεσμένη σε μία κοσμική δεξίωση και θέλει να πάει φορώντας ένα καινούργιο επώνυμο φόρεμα. Αυτά τα φορέματα είναι πολύ ακριβά για το βαλάντιό της, αλλά το να πάει στη δεξίωση με παλιό φόρεμα, αποδεικνύεται ότι δεν είναι το τέλος τού κόσμου.

Σχέδιο μέτριο, αλλά η σύντομη αυτή ιστορία είναι ωραία δομημένη, οδηγώντας στο κάπως αναπάντεχο γκαγκ του τέλους. Επτά με επτάμισι.

109

Το τεύχος κλείνει με την ιστορία τα φτερωτά ρομπότ, σε σενάριο Carlo Panaro και σχέδιο Luciano Milano.

Άλλη μια ιστορία μαεστρίας του Ντόναλντ. Αυτή τη φορά, χρησιμοποιεί κάτι ρομποτικά πτηνά, που του κατασκεύασε ο Κύρος, για να εκτελεί διάφορες δουλειές, που απαιτούν ακρίβεια. Όλα θα πάνε καλά, μέχρι που, όπως γίνεται σ’ αυτού του είδους τις ιστορίες, ο Ντόναλντ θα το πάρει πάνω του, οπότε θα επέλθει η καταστροφή.

Σχέδιο μέτριο, φορμουλαϊκή ιστορία, και η ιδέα των φτερωτών ρομπότ είναι τραβηγμένη απ’ τα μαλλιά. Επτά.

036

Επειδή είδε κι απόειδε ο Θείος Σκρουτζ, ότι, αν συνεχίσει να δίνει από μία εβδομάδα άδεια στο προσωπικό τού Μίκυ Μάους κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα, σε δέκα χιλιάδες χρόνια τα κέρδη του θα μειωθούν κατά 0,000001%, φέτος το Μίκυ Μάους θα κυκλοφορήσει και την εβδομάδα των Χριστουγέννων. Καθώς η Παρασκευή είναι αργία, το περιοδικό θα κυκλοφορήσει εκτάκτως την Τετάρτη, παραμονή Χριστουγέννων. Βέβαια, η Τετάρτη είναι δύσκολη μέρα για τα περιοδικά τής Ντίσνεϋ. Πολλά τεύχη είχαν ανακοινωθεί ότι θα κυκλοφορούσαν Τετάρτη, αλλά τελικά κυκλοφόρησαν Πέμπτη, οπότε ίσως το επόμενο τεύχος να μην κυκλοφορήσει πριν το Σάββατο. Ίδωμεν.

Όπως και να έχει το πράγμα, μια και τα Χριστούγεννα ήρθαν μία εβδομάδα νωρίτερα στο Μίκυ Μάους, να μην αφήσουμε παραπονεμένη την πρωτοχρονιά. Έτσι, την παραμονή των Χριστουγέννων θα κυκλοφορήσει το πρωτοχρονιάτικο τεύχος, όπου θα διαβάσουμε εκεί την ιστορία πρωτοχρονιάτικη συμμαχία, σε σενάριο Alberto Savini και σχέδιο Corrado Mastantuono, από το Topolino 2823. Καθώς και το εξώφυλλο προέρχεται από το ίδιο τεύχος, να φανταστούμε ότι θα διαβάσουμε και τα υπόλοιπα περιεχόμενά του;

mickey

Το τεύχος αναδημοσιεύει σχεδόν αυτούσιες τις ιστορίες από το Χριστουγεννιάτικο τεύχος 2822 τού Topolino, με μόνη εξαίρεση μια εξασέλιδη ιστορία-συνέντευξη και μια μονοσέλιδη ιστορία, η οποία αντικαταστάθηκε με μια πιο χειμωνιάτικη, κάτι που μας δίνει μια εικόνα της συνθέσεως των ιστοριών στο Ιταλικό περιοδικό, με τις ιστορίες με τα παπιά να υπερτερούν αριθμητικά σε σχέση με αυτές με τον Μίκυ ή, έστω, το σύμπαν του. Ασχέτως ποιότητος ιστοριών, το ότι έχουμε στα χέρια μας ένα ολόκληρο Χριστουγεννιάτικο τεύχος, αντί για ένα «διπλό εορταστικό» με τυχαίες ιστορίες, μας προδιέθεσε ευχάριστα. Η προδιάθεση αυτή δεν διαψεύσθηκε, καθώς οι ιστορίες ήταν όλες όμορφες, με μόνο την τελευταία να είναι κάπως αδύναμη και παράταιρη, μια και δεν είχε σχέση με τις γιορτές. Θα βάλουμε συνολικά στο τεύχος ένα οκτώ.

Τις παρουσιάσεις τού εβδομαδιαίου ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ μπορείτε να τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...

Posted on 19 Δεκεμβρίου 2014, in Arts, Comics, Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics History, Comics Legends, Comics Stories, Comics Trades, Comics Tributes, CT Exclusive, Culture, Greek Comics, Άρθρα Μελών, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Βινιέτες, Γουώλτ Ντίσνεϋ, Δημιουργοί, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Ελληνικά Κόμικς, Εξώφυλλα Κόμικς, Η Ιστορία των Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Ειδήσεις, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κόμικς Χαρακτήρες, Μίκυ Μάους, Παρουσίαση: Μίκυ Μάους, Πολιτισμός, Σκίτσο, Τέχνες, Mickey Mouse, Walt Disney and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 σχόλιο.

  1. Για όποιον ενδιαφέρεται, προστέθηκαν τα σχόλιά μας στην παρουσίαση του νέου Μίκυ Μάους 27.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: