ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 25 — Η ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΜΠΙΛΛΥ

001

Νέο Μίκυ Μάους 25, με την εξαφάνιση τού Μπίλλυ, όποιος κι αν είναι αυτός, αλλά και με την εμφάνιση του Τζούνιορ Ντακ, που είχε εξαφανιστεί για αρκετά τεύχη. Για να δούμε, λοιπόν, τι άλλο μας επιφυλάσσει το σημερινό τεύχος.

Όπως κάθε εβδομάδα, είδαμε πρώτα τα περιεχόμενα του τεύχους και το βράδυ, αφού το διαβάσαμε, προσθέσαμε και τα σχόλιά μας.

007

Το τεύχος ξεκινά με το πρώτο μέρος τής ιστορίας η εξαφάνιση του Μπίλλυ, σε σενάριο Bruno Enna και σχέδιο Marco Gervasio.

Τα παιδιά διηγούνται σ’ έναν ξάδελφο τού Μπουλ τι συνέβη και ο Μπίλλυ, ο τράγος τού Τζούνιορ, γίνεται έξαλλος όποτε ακούει ξυπνητήρι.

Στη διάρκεια μιας καταιγίδας, ακούγεται ένα φοβερό ουρλιαχτό, το οποίο τραβάει όλες τις κατσίκες τού χωριού, που φεύγουν και πάνε στο βουνό. Οι κάτοικοι τού χωριού διστάζουν να πάνε να τις βρουν, καθώς στο βουνό υπάρχουν όχι μόνο λύκοι, αλλά και, σύμφωνα με έναν ινδιάνο, το φοβερό τέρας, ο λευκός βούβαλος, η φωνή τού οποίου ήταν αυτή που κάλεσε τα ζώα στο βουνό. Τα παιδιά αποφασίζουν να πάνε να τις βρουν, αφού οι μεγάλοι φοβούνται. Στο δρόμο θα αντιμετωπίσουν τους λύκους, αλλά και μια χιονοστιβάδα (το λευκό βούβαλο του θρύλου;) η οποία θα κάνει τον Τζούνιορ να χαθεί. Ενώ οι μεγάλοι ψάχνουν για τα παιδιά, τον Τζούνιορ θα τον σώσει ο Άνγκους, ένας ορεσίβιος, που δεν δείχνει να είναι και τόσο εξοικειωμένος με το βουνό.

Η συνέχεια στο δεύτερο μέρος.

Πολύ ωραία περιπέτεια, με μυστήριο και αγωνία για το τι θα συμβεί παρακάτω, αλλά και με αρκετή δόση χιούμορ. Εξαιρετικό και το σχέδιο. Το μόνο που λείπει είναι αυτό το «κάτι» που έχουν οι ιστορίες τού Τζούνιορ. Θα βάλουμε οκτώ με οκτώμισι.

041

Απ’ τις κατσίκες στις μάγισσες, με την ιστορία κατάσταση πολιορκίας, σε σενάριο Stefano Ambrosio και σχέδιο Alessandro Gottardo.

Κάποιος προσπαθεί επανειλημμένα να κλέψει το μαγικό τσουκάλι τής Μάτζικα, με αποτέλεσμα η Μάτζικα να είναι διαρκώς στην τσίτα. Απελπισμένη, απευθύνεται στον Σκρουτζ, ζητώντας του τα αμυντικά σχέδια του απόρθητου θησαυροφυλακίου του, με αντάλλαγμα να μην αποπειραθεί να κλέψει την πρώτη του δεκάρα για ένα διάστημα. Ποιος ήταν τελικά ο κλέφτης; Ε, ναι, το μαντέψατε, και η ιστορία τελειώνει κάπως απότομα, με μια μικρή μόνο ανατροπή.

Καλούτσικο σχέδιο και ενδιαφέρουσα υπόθεση, τουλάχιστον ως προς το πρώτο μισό, με τους διαρκείς αγώνες τής Μάτζικα να προστατεύσει το τσουκάλι της, χάνοντας τον ύπνο της και αδυνατώντας να συγκεντρωθεί σε οτιδήποτε άλλο. Το δεύτερο μισό ήθελε παραπάνω ανάπτυξη, ώστε να αποκαλυφθεί σταδιακά το τι συνέβαινε. Στην ιστορία θα βάλουμε επτά με επτάμισι.

063

Κι από τη Μάτζικα πηγαίνουμε στον Μίκυ, που οι παλιότεροι ίσως να τον θυμούνται, με την ιστορία ζωολογικό μυστήριο, σε σενάριο Sisto Nigro και σχέδιο Ottavio Panaro.

Ο εκατομμυριούχος Βαν Γκολντ αναλαμβάνει να χρηματοδοτήσει το μουσείο τού Μίκυ Σίτυ, αρκεί να του βρει ο Μίκυ τον Ινδιάνα Γκουφυ, για να τον συνοδεύσει σε ένα ταξίδι στην Αφρική. Ο Μίκυ δέχεται, ο Ινδιάνα Γκούφυ ενθουσιάζεται με την ιδέα και η αποστολή ξεκινά. Τι ψάχνει να βρει ο Βαν Γκολντ και ποια είναι τα κίνητρά του. Θα το βρουν αυτό που ψάχνουν;

Η ιστορία για αλλού ξεκινάει, με τον Ινδιάνα Γκούφυ να έχει κουραστεί από τις εξερευνήσεις του τόσο πολύ, που να είναι ράκος, και αλλού καταλήγει, σε μια ακόμα αποστολή, όπου όλα όσα διαδραματίστηκαν στην αρχή είναι σαν να μη συνέβησαν. Το δεύτερο μέρος είναι ενδιαφέρον, με υπόθεση που εξελίσσεται πολύ προσεγμένα. Όσο για το σχέδιο, είναι καλό, μοντέρνο, μεν, αλλά με πολύ παχιές γραμμές, που το ασχημίζουν, ιδίως σε σύγκριση με τις προσεγμένες λεπτές γραμμές τού σχεδίου τής πρώτης ιστορίας. Αναρωτιέμαι αν οι παχιές γραμμές είναι δικαιολογία για να μην σχεδιάζουν λεπτομέρειες στο υπόβαθρο. Θα βάλουμε στην ιστορία επτά με επτάμισι.

093

Πίσω στις κατσίκες και πάλι. Ο Τζούνιορ Ντακ συνεχίζει δυναμικά την εμφάνισή του, με το δεύτερο μέρος τής ιστορίας η εξαφάνιση του Μπίλλυ, σε σενάριο Bruno Enna και σχέδιο Francesco D’Ippolito.

Η περιπέτεια συνεχίζεται. Τα παιδιά συναντάνε μια οικογένεια, που αποτελείται από τη μητέρα και τις επτά κόρες της, που έχουν ως… χόμπυ το κόψιμο δέντρων, που πέφτουν, κι όποιον πάρει ο χάρος. Ο Τζούνιορ, πάλι, μαθαίνει ότι ο Άνγκους δεν είναι πραγματικός ορεσίβιος, αλλά ένας Σκωτσέζος επιστήμονας, ο Άνγκους Μανγκους Μακμάνους, ο οποίος ψάχνει στο βουνό για το… Ζομπυπνωτικό μαρούλι. Ο Τζούνιορ τού λέει για τον λευκό βούβαλο, και οι δυο τους στήνουν μια παγίδα, για να τον πιάσουν. Αντί για τον βούβαλο, όμως, έρχεται ένα ολόκληρο κοπάδι οργισμένες κατσίκες, υπό τον έλεγχο ενός μυστηριώδους κουκουλοφόρου! Ποιος να είναι πάλι αυτός; (Όποιος και να ’ναι, μάλλον δεν θέλει και πολλή φαντασία, για να συμπεράνουμε ότι χρησιμοποιεί το ζομπυπνωτικό μαρούλι, για να ελέγχει τις κατσίκες.)

Το σενάριο στα ίδια και καλύτερα επίπεδα με το πρώτο μέρος, με συγχρονισμένες εναλλαγές ανάμεσα στην οπτική τής παρέας των παιδιών, του Τζούνιορ, αλλά και των μεγάλων, που ψάχνουν να τους βρουν. Το σχέδιο ίσως να είναι ελάχιστα κατώτερο αυτού τού πρώτου μέρους, αλλά το συνολικό οκτώ με οκτώμισι, για το δεύτερο μέρος τής ιστορίας, παραμένει.

127

Το τεύχος κλείνει με την ιστορία το πάρτυ γενεθλίων τού Φέθρυ, σε σενάριο Augusto Macchetto και σχέδιο Marco Gervasio, συμπληρώνοντας τον αριθμό τών σελίδων τού τεύχους με μια μικρή ιστορία τριών μόλις σελίδων, αντί με μονοσέλιδες ιστορίες και σπαζοκεφαλιές.

Ο Φέθρυ έχει τα γενέθλιά του, και μαζί με τον Ντόναλντ ετοιμάζουν τη γιορτή. Άπειρα λαμπιόνια, τούρτα με κεράκια στο ψυγείο και μια στοίβα από καρέκλες για τους καλεσμένους. Τι μπορεί να συμβεί; Πολλά και τίποτε, καθώς ο σεναριογράφος εξετάζει διάφορες εναλλακτικές.

Διαβάζεις την ιστορία, ψιλογελάς, αναγνωρίζεις κάπως αποστασιοποιημένα πού είναι τα αστεία, κοντοστέκεσαι λίγο, συνειδητοποιώντας ότι ο σεναριογράφος δοκιμάζει ιδέες, τις οποίες μάλλον απορρίπτει ως βαρετές ή προβλέψιμες και, με το που θα τελειώσει η ιστορία, συνειδητοποιείς τι διάβασες και σκας στα γέλια. Πολύ πρωτότυπος τρόπος χειρισμού παλιών και καθόλου πρωτότυπων ιδεών. Κάπως κακοσχεδιασμένα τα παπιά, αλλά το σχέδιο δεν θα μπορέσει να αποτρέψει το οκτώ με οκτώμισι.

040

Την επόμενη εβδομάδα, το Μίκυ Μάους θ’ αρχίσει να μπαίνει σιγά σιγά στο πνεύμα τών εορτών, δημοσιεύοντας την ιστορία επιχείρηση Άγιος Βασίλης, σε σενάριο Augusto Macchetto και σχέδιο Massimo De Vita. Στο ίδιο τεύχος θα διαβάσουμε και το τρίτο και τελευταίο μέρος τής ιστορίας η εξαφάνιση του Μπίλλυ, σε σενάριο Bruno Enna και σχέδιο Emilio Urbano.

Στην πρώτη από τις δύο ιστορίες πρωταγωνιστεί ο Ινδιάνα Γκούφυ, αλλά, σε αντίθεση με τη σημερινή ιστορία, αντί για τον Μίκυ, συμπρωταγωνιστούν οι… μικροί εξερευνητές! Το τεύχος τού Topolino, από το οποίο προέρχονται οι δύο αυτές ιστορίες, έχει και μία ιστορία με τον Μίκυ. Ας ελπίσουμε ότι θα την διαβάσουμε και αυτήν, αλλιώς θα ξεχάσουμε πώς είναι ο Μίκυ!

mickey

Για τους λάτρεις τού Τζούνιορ, το τεύχος είναι εξαιρετικό, όπως προμηνυόταν κατά το πρώτο ξεφύλλισμα, μια και δημοσιεύει τα δύο από τα τρία μέρη τής ιστορίας η εξαφάνιση του Μπίλλυ. Οι υπόλοιποι ίσως να απογοητευτούν από τις άλλες δύο και κάτι ιστορίες, μια και αυτές, αν και καλύτερες απ’ ό,τι φάνηκε με την πρώτη ματιά, δεν είναι στα ίδια επίπεδα με την ιστορία τού Τζούνιορ. Ως λάτρης τού Τζούνιορ, εγώ θα βάλω στο τεύχος ένα οκτώ με οκτώμισι, όσο έβαλα στα δύο πρώτα μέρη τής βασικής ιστορίας. Όσοι δεν τον συμπαθείτε, φαντάζομαι ότι θα κόψετε πολλές μονάδες.

Τις παρουσιάσεις τού εβδομαδιαίου ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ μπορείτε να τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...

Posted on 5 Δεκεμβρίου 2014, in Arts, Comics, Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics History, Comics Legends, Comics Stories, Comics Trades, Comics Tributes, CT Exclusive, Culture, Greek Comics, Άρθρα Μελών, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Βινιέτες, Γουώλτ Ντίσνεϋ, Δημιουργοί, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Ελληνικά Κόμικς, Εξώφυλλα Κόμικς, Η Ιστορία των Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Ειδήσεις, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κόμικς Χαρακτήρες, Μίκυ Μάους, Παρουσίαση: Μίκυ Μάους, Πολιτισμός, Σκίτσο, Τέχνες, Mickey Mouse, Walt Disney and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 4 Σχόλια.

  1. Νομίζω ότι τα τρία μέρη της ‘Εξαφάνισης του Μπίλλυ’ δημοσιεύθηκαν σε τρία ξεχωριστά τεύχη του Τοπολίνο.

    Μου αρέσει!

  2. Μπίλυ είναι η κατσίκα της Γιαγιάς Ντακ http://coa.inducks.org/character.php?c=Billy+Goat
    στις ιστορίες του Τζούνιορ είναι κι αυτός μικρής ηλικίας http://coa.inducks.org/character.php?c=Young+Billy+Goat

    Μου αρέσει!

  3. Για όποιον ενδιαφέρεται, προστέθηκαν τα σχόλιά μας στην παρουσίαση του νέου Μίκυ Μάους 25.

    Μου αρέσει!

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.