Advertisements

Τα Καλύτερα Κόμικς: Προέλευση εξωφύλλων—1

tkk

Σήμερα ξεκινάμε μια νέα σειρά άρθρων, όπου θα ασχοληθούμε με τα εξώφυλλα της σειράς κόμικς των αδελφών Πεχλιβανίδη (εκδόσεις Ατλαντίς), με τον γενικό τίτλο τα καλύτερα κόμικς. Αντί εισαγωγής, αντιγράφω το κείμενο από ένα ημιτελές άρθρο τού jonnychatz, που είχε μείνει επί ένα χρόνο σε κατάσταση προσχεδίου.

Με τα «Καλύτερα Κόμικς» θα ασχοληθούμε σήμερα. Μια από τις πιο δυνατές εκδόσεις του εκδοτικού οίκου Ατλαντίς. Το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε το 1961 περίπου, με τίτλο ο «Ερημίτης του διαστήματος». Εκδόθηκαν συνολικά 136 τεύχη, και ουσιαστικά εναλλάσσονταν με τους τίτλους «Διαπλανητικά» , «Παράξενα», «Εκπληκτικά», «Υπεράνθρωπα»/«Δυναμικά», κάτω από τον γενικό τίτλο «Τα Καλύτερα Κόμικς». Είχαν περιεχόμενο καθαρά επιστημονικής φαντασίας και, αφού είχε προηγηθεί (1957) η εκτόξευση του «Σπούτνικ» και του Γιούρι Γκαγκάριν στο διάστημα, η φαντασία του κοινού είχε αποχαλινωθεί, και έτσι η επιστημονική φαντασία βρήκε ευκαιρία να «στερεωθεί» αγοραστικά. Ουσιαστικά, αυτό που έκανε η έκδοση αυτή ήταν να φέρει στην ελληνική αγορά τους υπερ-ήρωες της National Allied Publications τότε, DC σήμερα! Οι πιο γνωστοί ήρωες ήταν: Παράξενος Αδάμ (Adam Strange), Σούπερμαν (Superman), Σούπερμποϋ (Superboy), Υδατάνθρωπος (Aquaman), Υπερ-κορίτσι (Supergirl), Τόμμυ ο Αυριανός (Tommy Tomorrow), Νυχτερίδας (Batman), όπως και η Λεγεώνα των Υπερηρώων (The Legion of the Super Heroes) και το συνδικάτο της Νεμέσεως (Justice League of America). Οι ήρωες, όσο και τα χρώματα και η υψηλή ποιότητα εκτύπωσης, η οποία γινόταν με λιθογραφική επεξεργασία, εντυπωσίασαν το ελληνικό αναγνωστικό κοινό και έκαναν το κόμικ αυτό να αφήσει ιστορία. Τέλος, να αναφέρουμε ότι τα τεύχη αυτά είναι όλα σπάνια και συλλεκτικά, περισσότερο τα τεύχη από το 40–90, λόγω του ότι στάλθηκε από λάθος το μεγαλύτερο μέρος του «στοκ» στην Κύπρο, όπως είχε γίνει και με το «Γέλιο και Χαρά», και έτσι έμειναν λίγα τεύχη στην Ελλάδα. Στις μέρες μας, τα τεύχη αυτά τα «κυνηγάνε» πολλοί φίλοι των κόμικς και συλλέκτες.

tkk

Αντί για μια ξερή παρουσίαση των εξωφύλλων, τα οποία μπορείτε εύκολα να βρείτε όλα μαζεμένα, θα παρουσιάσουμε τα εξώφυλλα μαζί με τα πρωτότυπα αμερικανικά, ώστε να μπορέσουμε να τα συγκρίνουμε. Από τους τέσσερις επιμέρους τίτλους, τα εξώφυλλα των τριών είναι πιο εύκολο να αναγνωριστούν, καθώς, σε γενικές γραμμές, τα Διαπλανητικά είναι το Mystery in Space, τα Παράξενα είναι το Strange Adventures, και τα Εκπληκτικά είναι το Tales of the Unexpected. Για τα Υπεράνθρωπα και τα Δυναμικά, όμως, μπορεί μεν το στυλ των τίτλων τους να θυμίζει τα Superman και Action Comics, αντίστοιχα, αλλά τα εξώφυλλά τους προέρχονται από μια πληθώρα τίτλων από το σύμπαν τού Superman. Εκεί, που πραγματικά δυσκολευτήκαμε, είναι κάποια εξώφυλλα, τα οποία προέρχονται από καρέ κάποιας από τις ιστορίες τού τεύχους. Για να ταυτίσουμε το εξώφυλλο, έπρεπε να αναγνωρίσουμε, με βάση τον ελληνικό τίτλο, που αναφέρεται στο εξώφυλλο, την ιστορία από την οποία προέρχεται η εικόνα, κάτι που δεν ήταν πάντα εφικτό.Έτσι, αναγκαστικά θα υπάρξουν κάποια κενά σ’ αυτήν τη σειρά παρουσιάσεων, τα οποία, ευτυχώς, είναι πολύ λίγα.

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, με τα δέκα πρώτα εξώφυλλα. Τα ελληνικά εξώφυλλα προέρχονται από το greekcomics.gr, ενώ τα αμερικανικά από το comics.org.

Μια γενική παρατήρηση σε όλα τα εξώφυλλα είναι ότι, αν και στην Ελλάδα εκθειάζουμε την ποιότητα εκτυπώσεως αυτών των περιοδικών, αντιπαραβάλλοντάς τα με τα πρωτότυπα, πρέπει να ομολογήσουμε ότι η ποιότητα των αμερικανικών εκδόσεων ήταν ακόμα καλύτερη.

Κάτι άλλο ενδιαφέρον είναι ότι, με το δολάριο να ισοδυναμεί τότε με 30 δραχμές, οι Έλληνες εκδότες κατάφεραν να κυκλοφορήσουν τα περιοδικά στην ίδια ακριβώς τιμή με τους Αμερικανούς: 3 δραχμές, δηλαδή 10 cents. Θα περίμενε κανείς τα κόστη στην Ελλάδα να ήταν υψηλότερα, οπότε αυτό πρέπει να ήταν κατόρθωμα, κι ας φαινόταν τότε η τιμή υψηλή.

tkk001mis041

Τεύχος 1, Διαπλανητικά και Mystery in Space 41. Ο τσιγκούνης τού διαστήματος έγινε σε μας ερημίτης! Ο χρωματισμός είναι διαφορετικός, ενώ έχουμε και κάποιες επεμβάσεις στο διαστημικό υπόβαθρο, όπου τα άστρα είναι λιγότερα και διαφορετικά.

tkk002sa088

Τεύχος 2, Παράξενα και Strange Adventures 88. Η αλλαγή των τίτλων και η διαφοροποίηση στον χρωματισμό συνεχίζεται.

tkk003s119

Τεύχος 3, Υπεράνθρωπα και Superman 119. Εκτός από τα σχόλια για τον διαφορετικό χρωματισμό, που θα σταματήσουμε πλέον να τα κάνουμε, παρατηρούμε ότι, αν και το όνομα τής εφημερίδας, στην πινακίδα δίπλα στην είσοδο, έχει μεταφραστεί από Daily Planet σε Ημερήσιος Πλανήτης, τα δύο γράμματα, Y P, από το dailY Planet) του πρωτότυπου αγγλικού τίτλου, που φαίνονται στην τζαμαρία πίσω από τον Σούπερμαν, έμειναν αμετάφραστα. Επίσης έχει αφαιρεθεί λίγο από το πάνω μέρος τής εικόνας, για να μπει το ελληνικό λογότυπο (συγκρίνετε το κενό ανάμεσα στα δύο πρώτα γράμματα του ελληνικού και του αγγλικού λογοτύπου), ενώ έγινε και μια προσπάθεια συμπληρώσεως του κενού, που έμεινε μετά την αφαίρεση του πλαισίου με τον αγγλικό τίτλο τής ιστορίας, πάνω δεξιά.

tkk004totu024

Τεύχος 4, Εκπληκτικά και Tales of the Unexpected 24. Προσέξτε ότι η «ουρά» στο ελληνικό λογότυπο είναι πιο μακρυά. Συγκρατήστε το, διότι θα μας χρειαστεί.

tkk005mis040

Τεύχος 5, Διαπλανητικά και Mystery in Space 40. Και πάλι τα αστεράκια στο διάστημα είναι διαφορετικά. Όσο για το χρώμα τού διαστήματος, την τελευταία φορά που κοίταξα, δεν ήταν ούτε κόκκινο ούτε μοβ!

tkk006sa089

Τεύχος 6, Παράξενα και Strange Adventures 89. Και εδώ έχουν αφαιρεθεί, κάπως άγαρμπα, λεπτομέρειες από το πάνω μέρος τής εικόνας, για να τοποθετηθεί το ελληνικό λογότυπο. Τα layers τού Photoshop, που θα επέτρεπαν την αψεγάδιαστη αντικατάσταση τού λογοτύπου, δεν είχαν ακόμα εφευρεθεί!

tkk007Superman v1 119_superman119-16

Τεύχος 7, Υπεράνθρωπα και το πρώτο εξώφυλλο που δεν μπορέσαμε να ταυτίσουμε.

Ενημέρωση 19-2-2016:Το εξώφυλλο προέρχεται από ένα καρέ τής ιστορίας The Second Superman: Part 2: A Double For Superman, από το Superman 119. Αν και στην Αμερική τα τρία μέρη τής ιστορίας δημοσιεύτηκαν στο ίδιο τεύχος, στην Ελλάδα δημοσιεύτηκαν σε ξεχωριστά τεύχη, οπότε προέκυψε η ανάγκη για ξεχωριστό εξώφυλλο.

tkk008totu22

Τεύχος 8, Εκπληκτικά και Tales of the Unexpected 22. Θυμάστε την μακρύτερη «ουρά» στο ελληνικό λογότυπο; Να που χρειάστηκε, για να καλύψει την αφαίρεση της κίτρινης λωρίδας, που υπήρχε στον πάτο του αμερικανικού πρωτοτύπου!

tkk009mis044

Τεύχος 9, Διαπλανητικά και Mystery in Space 44. Εκτός από τα κλασικά, πια, διαφορετικά αστέρια, στην ελληνική έκδοση έχουμε και την ξηρά να καλύπτεται από νερό. Υπάρχει, όμως, ένα μικρό κομματάκι ξηράς, που φαίνεται πίσω από την κορυφή τής βορείου Αμερικής. Αφού, λοιπόν, είχαν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν πράσινο, γιατί δεν το χρησιμοποίησαν, όπως στο πρωτότυπο; Μήπως δεν είχαν αρκετό;

tkk010sa92

Τελειώνουμε, γι’ αυτή την εβδομάδα, με το τεύχος 10, Παράξενα και Strange Adventures 92.

Θα συνεχίσουμε την επόμενη εβδομάδα, με τα επόμενα δέκα εξώφυλλα.

Όλα τα άρθρα αυτής της σειράς θα τα συγκεντρώσουμε εδώ.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...

Posted on 29 Νοεμβρίου 2014, in American Comics, Comics Covers, Comics History, Comics Trades, CT Exclusive, DC Comics, Greek Comics, Άρθρα Μελών, Έρευνα, Αποκλειστικότητες, Αδελφοί Πεχλιβανίδη, Αμερικάνικα Κόμικς, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εκδόσεις Ατλαντίς, Ελληνικά Κόμικς, Εξώφυλλα Κόμικς, Εξώφυλλα: Τα καλύτερα κόμικς, Η Ιστορία των Κόμικς, Κάποτε στην Ελλάδα!, Συνεργασίες Μελών, Τα Καλύτερα Κόμικς, Sci Fi Comics and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 7 Σχόλια.

 1. Πολύ ωραία η ιδέα σου. Συγχαρητήρια.

  Μου αρέσει!

 2. Αφού ασχολείστε με τις εκδόσεις Ατλαντίς των αδελφών Πεχλιβανίδη, έχω δύο ερωτήσεις σχετικά με τα Κλασσικά Εικονογραφημένα:

  (1) Μήπως γνωρίζει κάποιος την ολοκληρωμένη λίστα με τους τίτλους για τα τεύχη της τελευταίας ανατύπωσης των Κλασσικών Εικονογραφημένων ? (εκείνης της σειράς της δεκαετίας του 2000 που τα τεύχη της είχαν κάπως μακρόστενο σχήμα και η αρίθμηση τους άρχισε από το 2001). Ξέρω ότι η τελευταία αυτή ανατύπωση σταμάτησε μετά από μερικές δεκάδες τεύχη, αλλά δεν κατάφερα να μάθω πόσα τεύχη έχουν εκδοθεί, ούτε κατάφερα να βρω την ολοκληρωμένη λίστα με τα τεύχη της σειράς αυτής. Όσο και να ψάξω, βρίσκω συνέχεια τη λίστα των δύο προηγούμενων ανατυπώσεων (των δύο σειρών των οποίων η αρίθμηση άρχιζε από το 1001).

  (2) Το τελευταίο τεύχος της πρώτης έκδοσης των Κλασσικών Εικονογραφημένων (αρ. 318) της δεκαετίας του ’50, αναφέρει στο οπισθόφυλλο ότι αναμένεται να κυκλοφορήσουν τα ακόλουθα τέσσερα τεύχη: Αρματωλοί και Κλέφτες Γ’, Πατούχας, Ιωάννης Τσιμισκής, Θεοδόσιος ο Μέγας. Μήπως γνωρίζει κανείς εάν κυκλοφόρησαν τελικά, ή αν τυπώθηκαν αλλά δεν κυκλοφόρησαν? (Σημείωση: στο οπισθόφυλλο αναφέρεται ότι το αμέσως επόμενο τεύχος που θα κυκλοφορήσει είναι η επανέκδοση του τεύχους αρ. 196 ‘Καραϊσκάκης’ με αριθμό 196-Β’, το οποίο έχει κυκλοφορήσει)

  Ευχαριστώ.

  Μου αρέσει!

  • Σύμφωνα με το greekcomics.gr, στην τρίτη περίοδο τών Κλασσικών Εικονογραφημένων (2003) κυκλοφόρησαν συνολικά 49 τεύχη. Τη λίστα τών τευχών θα την βρεις στον παραπάνω σύνδεσμο. (Απαιτείται, νομίζω, εγγραφή, για να τη δεις.) Εναλλακτικά, αν είσαι στην Αθήνα, μπορείς επίσης να επισκεφθείς την Ατλαντίδα, στη στοά τού βιβλίου, όπου θα βρεις, εκτός από τη λίστα και αντίτυπα για αγορά.

   Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το τεύχος 318 τής πρώτης περιόδου ήταν το τελευταίο. Περισσότερες πληροφορίες δεν έχω.

   Μου αρέσει!

   • Ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία. Έκανα την εγγραφή και περιμένω την εξουσιοδότηση ώστε να έχω πρόσβαση στο greekcomics.

    Ήμουν με την εντύπωση ότι το βιβλιοπωλείο Ατλαντίς είχε κλείσει. Την επόμενη φορά που θα πάω Αθήνα θα περάσω από τη Στοά και ελπίζω να βρω τα κομμάτια που μου λείπουν (μένω Κύπρο).

    Μου αρέσει!

    • Αν κάνεις login με τον κωδικό που γράφτηκες, μπορείς να δεις όλο το περιεχόμενο του greekcomics. Αν έχει εγκριθεί η εγγραφή σου, είσαι έτοιμος.

     Η Ατλαντίς υπάρχει ακόμα. Εκδίδει καινούργια βιβλία, αλλά πουλάει και παλιό στοκ από περιοδικά. Αυτό που έκλεισε είναι το παλιό κατάστημα στην Κοραή.

     Μου αρέσει!

 3. Βρέθηκε η προέλευση του εξωφύλλου τού τεύχους 7 των Καλύτερων Κόμικς.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: