Advertisements

ΚΟΜΙΞ WIKI ΤΕΥΧΟΣ 1—Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΦΤΕΡΗ

01

Η γνωστή σε πολλούς φίλους των κόμικς τής Ντίσνεϋ Κόμιξ Wiki επεκτάθηκε στην έκδοση ηλεκτρονικού περιοδικού. Στις 25 του μηνός κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος, με τίτλο ο θησαυρός τού Μαυροφτέρη. Με το που μάθαμε για την κυκλοφορία του, σπεύσαμε να το διαβάσουμε.

Το περιοδικό έχει συνολικά 40 σελίδες και είναι κάτι σαν μικρό Κόμιξ.

04

Το τεύχος ξεκινά με διάφορες εξόχως ενδιαφέρουσες ειδήσεις για νέες κυκλοφορίες κόμικς. Εξόχως ενδιαφέρουσες ειδήσεις, όπως ανέφερα μεν, αλλά (πώς να το πω πολιτικά ορθά;) τα κείμενα θέλανε κάνα-δυο ξαναδιαβάσματα και κάποια γλωσσική επιμέλεια. Αντί άλλων παραδειγμάτων, να πω απλώς ότι τον Δράκουλα δεν τον έγραψε ο Μπραμ Τόρκερ [sic].

06

Πιο καλογραμμένα, αλλά λιγότερο ίσως ενδιαφέροντα, είναι τα νέα τής Κόμιξ Wiki, με αναφορές στη δραστηριότητα της Κόμιξ Wiki.

07

Ακολουθεί ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα στις πειρατικές ιστορίες στα κόμικς τής Ντίσνεϋ, το οποίο μας βάζει στο κλίμα της ιστορίας, που πρόκειται να ακολουθήσει. Ενδιαφέρον μεν, αλλά κάπου εδώ αρχίζουμε να ανυπομονούμε να διαβάσουμε την ιστορία!

13

Ο θησαυρός τού Μαυροφτέρη, λοιπόν, με αναφορές στον Carl Barks και επιρροές από τον Don Rosa, σε σενάριο ΚΟΜΙΞ και σχέδιο JimR. Η ιστορία αποτελεί κατά κάποιον τρόπο συνέχεια τής ιστορίας τού Barks ταξίδι στο παρελθόν, που κυκλοφόρησε στη χώρα μας στο Μεγάλο Μίκυ 81 και 175, στο Κόμιξ 93, στον δωδέκατο τόμο τής μεγάλης βιβλιοθήκης τού Καρλ Μπαρκς και στον δωδέκατο τόμο τής μεγάλης βιβλιοθήκης Disney.

Ο Μαυροφτέρης τού τίτλου είναι μια προηγούμενη ενσάρκωση (ή προενσάρκωση, αν θέλετε, αλλά όχι μετενσάρκωση, όπως λέει το συνοδευτικό άρθρο, αφού το «μετά» δηλώνει κάτι χρονικά μεταγενέστερο) του Ντόναλντ, ναυτικού στην υπηρεσία τής βασίλισσας Ελισσάβετ, που για τις ανάγκες τής ιστορίας, μεταμορφώθηκε σε πειρατή. Εκείνον τον καιρό οι ναυτικοί ήταν λίγο και από τα δύο, οπότε δεν είναι τόσο τραβηγμένο, όσο ακούγεται. Τα παπιά ανακαλύπτουν στη σοφίτα τους ένα σεντούκι, που ανήκε στον πρόγονό τους. Μέσα εκεί βρίσκουν τον χάρτη ενός θησαυρού και ξεκινάνε να τον βρουν. Κάποια στιγμή ο χάρτης χάνεται και φυσικά πάει κατ’ ευθείαν στον Γκαστόνε. Έτσι αρχίζει ένας αγώνας δρόμου για το ποιος θα φτάσει πρώτος στον θησαυρό. Ποιος θα είναι αυτός, και τι θα είναι ο θησαυρός; Κι άλλες πατάτες, όπως στην ιστορία τού Barks ή τίποτε άλλο;

Το σχέδιο (πάλι πώς να το πούμε πολιτικά ορθά;) κάπως μας προϊδεάζει άσχημα για την ιστορία, καθώς είναι επιπέδου σκαριφήματος που θα συνόδευε το τελικό σενάριο μιας ιστορίας, με βάση το οποίο θα γινόταν ο τελικός σχεδιασμός. Μη σας πτοεί, όμως, αυτό. Θεωρήστε ότι έχετε στα χέρια σας ένα τέτοιο σενάριο και διαβάστε την!

Η ιστορία είναι πολύ αστεία, με ένα ιδιότυπο χιούμορ που δεν το βλέπουμε συνήθως σε κόμικς τής Ντίσνεϋ, το οποίο που μου θύμισε ιστορίες που είχα διαβάσει προ αμνημονεύτων δεκαετιών στην Κολούμπρα. Τα καρέ είναι πολλά και μικρά, όπως στις ιστορίες τού Rosa και κάποια από αυτά έχουν τις μικρολεπτομέρειες στο φόντο, που βάζει ο Don. Η ιστορία είναι κυρίως μια σειρά από γκαγκ, τα οποία οδηγούν στο καλά στημένο τέλος τής ιστορίας. Βασικό «μείον» τής ιστορίας είναι οι διάφορες από μηχανής λύσεις, που επινοεί ο σεναριογράφος, προκειμένου να προχωρήσει την ιστορία, όπως το ότι ξαφνικά τηλεφωνεί η Νταίζυ στον Ντόναλντ, να του ανακοινώσει ότι κέρδισε κάποιο απίθανο βραβείο, πράγμα που του δίνει τη δυνατότητα να νοικιάσει το πλοίο που χρειάζεται, για να πάει να βρει το θησαυρό. Αστεία σκηνή, που βγάζει γέλιο μεν, αλλά είναι σεναριακή αδυναμία, που χτυπάει στο μάτι.

Για πρώτη προσπάθεια, το αποτέλεσμα είναι αναπάντεχα καλό και του βάζω ένα ωραίο επτάμισι με οκτώ. Αν οι δημιουργοί της μετέφραζαν τα κείμενα στα Αγγλικά (με προσοχή και ξαναδιάβασμα αρκετές φορές!) θα μπορούσαν να την υποβάλουν σε κάποιον ξένο εκδότη, π.χ. την Egmont, με καλές πιθανότητες να γίνει δεκτή και να την εκδώσουν, σχεδιασμένη από κάποιον από τους συνεργάτες τους. Σε μια τέτοια περίπτωση, βέβαια, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να φύγει το γκαγκ με την άγκυρα. Όσοι διαβάσετε την ιστορία μην δοκιμάσετε να κάνετε κάτι τέτοιο στο σπίτι ή, ακόμη περισσότερο, στο πλοίο!

31

Ακολουθεί ένα συνοδευτικό άρθρο που αναφέρεται στην ίδια την ιστορία, με ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για την δημιουργία της. Το άρθρο επισημαίνει και έναν φόρο τιμής προς τον Barks, στο τελευταίο καρέ τής ιστορίας. Από τη μια δεν είχα προσέξει αυτή τη λεπτομέρεια. Από την άλλη, από τη στιγμή που το άρθρο την επεσήμανε, τη βρήκα κάπως άγαρμπη. Θα ήταν καλύτερα να ήταν το όνομα του πλοίου κάτι λιγότερο προφανές, όπως, π.χ., «Θείος Κ.».

34

Στη συνέχεια έχουμε μια σελίδα με Κομιξ Wiki Fan Art, κάτι που έχουμε να δούμε από την εποχή που δημοσιεύονταν οι «συνεργασίες αναγνωστών» στο Μίκυ Μάους.

35

Ακολουθεί μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη με τον Casty, ανατύπωση από την Κόμιξ Wiki.

39

Ακολουθούν δύο σελίδες μικρότερου ενδιαφέροντος, και το τεύχος κλείνει με τη διαφήμιση του επομένου τεύχους, «που θα έχει μια υπέροχη αφηγηματική ιστορία που κάποιοι ίσως θα έχετε ξαναδιαβάσει». Το εξώφυλλο είναι του Carlos Mota. Αν δεν μπορείτε να περιμένετε μέχρι τον άλλο μήνα, μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Συνολικά, ένα αναπάντεχα ενδιαφέρον τεύχος, με καλοφτιαγμένα άρθρα (αν και κάποια θέλανε μια γλωσσική επιμέλεια) και με μια αναπάντεχα καλή ιστορία, κάτι που δεν βλέπω να συνεχίζεται στα επόμενα τεύχη, αφού η διαφήμιση για το δεύτερο τεύχος μιλάει για «αφηγηματική ιστορία» και όχι για κόμικς.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...

Posted on 27 Νοεμβρίου 2014, in Arts, Comics, Comics Covers, Comics Stories, Comics Trades, CT Exclusive, Culture, Greek Comics, Άρθρα Μελών, Απόψεις, Αποκλειστικότητες, Γουώλτ Ντίσνεϋ, Δημιουργοί, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Ελληνικά Κόμικς, Εξώφυλλα Κόμικς, Κόμικς, Κόμικς Ειδήσεις, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Παρουσιάσεις, Παρουσίαση: Κόμιξ Wiki, Πολιτισμός, Σκίτσο, Τέχνες, Walt Disney and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 5 Σχόλια.

  1. Ωραία κριτική και για να απαντήσω σε μερικά ερωτήματα σου φίλε μου. 1)Η σειριακή αδυναμία που λες εάν θυμάμαι καλά το έκανε και ο Μπαρκς κάποιες φορές στο παρελθόν… Δεν βρίσκαμε κάποιον πιο αληθοφανή τρόπο για να μην εμπλακεί ο Σκρουτζ και κανένας άλλος και κιόλας μπορούμε να πούμε ότι συμβαίνουν αυτά δηλ ότι ο Ντόναλντ κέρδισε κάτι… 2)Ναι τα άρθρα σε κάποια σημεία είχαν μικρολαθάκια και ήθελαν ένα πέρασμα αλλά το ξέχασα να τα διορθώσω αλλά δεν θα έχουμε τα ίδια την επόμενη φορά… 3) Το τελευταίο συμπέρασμα θα σου πω ότι δε είναι αρκετά εύστοχο γιατί η κύρια ιστορία θα είναι αφηγηματική αλλά θα υπάρξουν και άλλες ιστορίες. Βέβαια σε καταλαβαίνω γιατί αυτό συμπεραίνεις από αυτό που γράφουμε αλλά είναι για την κύρια ιστορία… Και για τα επόμενα τεύχη έχουμε γενικά υλικό και ιστορίες.
    Σε ευχαριστούμε για την κριτική και θα προσπαθήσουμε να γίνουμε καλύτεροι!

    Μου αρέσει!

  2. Θα ήθελα και άλλα μέλη του Comicstrades ή επισκέπτες της σελίδας να μας πουν την κριτική τους όταν τελειώσουν το περιοδικό.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: