Κατοχικά… bloopers

posters

Γι’ αυτήν την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου θα κάνουμε ένα κάπως διαφορετικό αφιέρωμα στις κινηματογραφικές ταινίες με θέμα τον πόλεμο και την κατοχή. Συγκεκριμένα, θα δούμε δυο καρέ από δύο ταινίες, όπου η υπόθεση διαδραματίζεται στην κατοχή. Όμως, και στις δύο σκηνές κάτι δεν πάει καλά. Μπορείτε να το εντοπίσετε;

(Πατήστε πάνω στις εικόνες, για να τις δείτε λίγο μεγαλύτερες.)

ToKanoniKaiTAhdoni1

Το πρώτο καρέ είναι από μία σκηνή από την ταινία το κανόνι και τ’ αηδόνι του Ιάκωβου και του Γιώργου Καμπανέλλη. Διαδραματίζεται στην ιταλοκρατούμενη Σύρο το 1943, όπου βλέπουμε μια ομάδα από Ιταλούς στρατιωτικούς να κατηφορίζουν τα σκαλιά. Βλέπουμε, όμως και κάτι άλλο. Τι;

PshlaTaXeriaXitler1

Το δεύτερο καρέ είναι από μία σκηνή τής ταινίας ψηλά τα χέρια Χίτλερ τού Ροβήρου Μανθούλη. Βλέπουμε την παλιά γέφυρα τού σταθμού τού ηλεκτρικού στο Θησείο, όπως πιθανότατα είχε μείνει απαράλλακτη από την κατοχή, κατά την οποία διαδραματίζεται το μεγαλύτερο μέρος τού έργου. Όμως πάλι βλέπουμε και κάτι άλλο. Τι;

ToKanoniKaiTAhdoni2

Στην εκκλησία κυματίζει η ελληνική σημαία, την οποία ούτε σκέφτηκαν να υποστείλουν, για τις ανάγκες τής ταινίας ούτε φρόντισαν να αποφύγουν να την κινηματογραφήσουν!

PshlaTaXeriaXitler2

Στο βάθος δεξιά φαίνεται η οδός Ερμού, όπου αντί για κάρα ή, έστω, γκαζοζέν, κατηφορίζει ένα σύγχρονο (για το 1962) λεωφορείο!

Αν σας φαίνεται περίεργο το πώς τα πρόσεξα, να επισημάνω ότι και η σημαία και το λεωφορείο κινούνται, οπότε τραβάνε την προσοχή, όταν βλέπεις την ταινία. Ακίνητα, ίσως να έμεναν απαρατήρητα, όπως πιθανότατα έχουν παραμείνει απαρατήρητα πολύ περισσότερα άλλα αναχρονιστικά αντικείμενα, που σίγουρα θα υπάρχουν στις πολυάριθμες ταινίες που διαδραματίζονται στο παρελθόν.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...

Posted on 28 Οκτωβρίου 2014, in Comics Trades and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 σχόλιο.

  1. Τι μου θύμισες, τώρα, στα ξαφνικά, Κρίτωνα με τις ταινίες, κάτι που είχα αναρωτηθεί, χρόνια πριν και το είχα ξεχάσει. Να’ σαι καλά, και του χρόνου!

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: