Advertisements

ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 12—ΦΑΝΤΟΜ ΝΤΑΚ: 1η ΑΠΟΣΤΟΛΗ

001

Σεπτέμβριος, καιρός για Φάντομ Ντακ. Αυτό, τουλάχιστον, φαίνεται να είναι το μήνυμα που μας στέλνουν οι Καθημερινές Εκδόσεις, καθώς ο Φάντομ Ντακ έχει την τιμητική του αυτόν τον μήνα. Πάμε να ξεφυλλίσουμε το τεύχος με την πρώτη από τις αποστολές τού Φάντομ Ντακ γι’ αυτόν τον μήνα, να δούμε και τι άλλο μας επιφυλάσσει το τεύχος.

007

Η πρώτη αποστολή τού Φάντομ Ντακ, λοιπόν, είναι στην ιστορία ιστορία σούπερ ήρωας σε τροχιά, σε σενάριο Fausto Vitaliano και σχέδιο Andrea Freccero.

Ένα επιστημονικό πείραμα με λεήζερ πάει στραβά, και μια ισχυρή ακτίνα αντανακλάται πίσω στη γη, εκτινάσσοντας ένα κομμάτι της στο διάστημα. Το κομμάτι αυτό είναι αυτό στο οποίο βρίσκεται το θησαυροφυλάκιο του Σκρουτζ, και πέφτει πάνω σε έναν αστεροειδή.

Έτσι, ο Σκρουτζ και ο Ντόναλντ βρίσκονται παγιδευμένοι στο διάστημα, χωρίς ελπίδα επιστροφής πριν περάσουν πέντε χρόνια, όταν ο αστεροειδής θα ξαναπεράσει από τη γη.

Τη λύση αναλαμβάνει να βρει ο Φάντομ Ντακ, δηλαδή ο Ντόναλντ, φορώντας τη στολή που είχε κρύψει στο θησαυροφυλάκιο, δια παν ενδεχόμενον. Θα τα καταφέρει μεν, αλλά, δεδομένων των περιστάσεων, ο Σκρουτζ θα καταλάβει ποιος κρύβεται πίσω από τη μάσκα. Ο Ντόναλντ θα καταφέρει να πείσει τον Σκρουτζ να το ξεχάσει, παίρνοντας μια καραμέλα αμνησιαζόλ (γνωστή και ως ξεχνατέξ, καρ-σβη και ποιος ξέρει πώς αλλιώς), αλλά η επίδρασή της δεν είναι 100% επιτυχής.

Η ιστορία δεν με ενθουσίασε, ομοίως και το σχέδιο, οπότε θα βάλω μόνον ένα επτά.

039

Συνεχίζουμε με Σούπερ Γκούφυ, ο οποίος, αν δεν κάνω λάθος, κάνει κι αυτός την πρεμιέρα του στο καινούργιο Μίκυ Μάους, πρωταγωνιστώντας στην ιστορία ο ασύλληπτος δόκτωρ Μορφέας, σε σενάριο Alessandro Ferrari και σχέδιο Marco Meloni.

Ο δόκτωρ Μορφέας είναι ένας κακοποιός, ο οποίος διαπράττει τη μία ληστεία μετά την άλλη, κοιμίζοντας τους πάντες με το… χασμουρητό του, ακόμα και τον Σούπερ Γκούφυ. Τη λύση θα την δώσει ο Φράνκυ, ο οποίος θα βάλει τον θείο του να αντιμετωπίσει τον δόκτορα… κοιμισμένος.

Άλλη μια ιστορία, που δεν με ενθουσίασε ιδιαίτερα. Το σχέδιο είναι πιο καλό από αυτό της προηγούμενης ιστορίας, και υπάρχουν και μερικές φάσεις που βγάζουν γέλιο, οπότε εδώ θα βάλουμε ένα επτάμισι.

063

Συνεχίζουμε με την ιστορία η τελευταία ανατροπή, σε σενάριο Fausto Vitaliano και σχέδιο Alessandro Pastrovicchio.

Ο επιθεωρητής Ο’ Χάρα, με την μεγάλη εμπειρία, που έχει, όποτε πάει να δει αστυνομικό έργο, βρίσκει τον ένοχο στα πρώτα λεπτά τής ταινίας, χαλώντας έτσι τη διασκέδαση των θεατών. Την τελευταία φορά, που το έκανε αυτό, ήταν παρών ένας αποτυχημένος παραγωγός αστυνομικών ταινιών, ο οποίος προτείνει στον Ο’ Χάρα να γράψει το σενάριο μιας ταινίας, όπου οι δράστες δεν θα κάνουν κανένα απολύτως λάθος, και το τέλος θα είναι τελείως απρόβλεπτο.

Πώς είπατε; Τι απρόβλεπτο, που ο δράστης της ληστείας θα είναι ο παραγωγός, και το υποτιθέμενο απρόβλεπτο τέλος θα είναι ότι πρόκειται για πραγματική ληστεία και όχι για γύρισμα ταινίας; Μάλλον έχετε διαβάσει πολλά Μίκυ Μάους και καλύτερα να κρατήσετε αυτού του είδους τα σχόλια για τον εαυτό σας, ώστε να μη χαλάσετε τη διασκέδαση των άλλων αναγνωστών!

Πάντως, ακόμα και έτσι, η ιστορία τελειώνει με μία ανατροπή, που δεν θα την έλεγα ακριβώς απρόβλεπτη, σίγουρα ήταν όμως ωραία στημένη.

Από πρωτοτυπία μηδέν, αλλά η εκτέλεση ήταν καλή, οπότε εδώ θα βάλουμε ένα επτάμισι με οκτώ.

093

Ακολουθεί η ιστορία η ενέργεια του μπλα μπλα, σε σενάριο Carlo Panaro και σχέδιο Marco Mazzarello.

Ο Ντόναλντ έχει την ιδέα ότι θα μπορούσε να μετατρέψει την πολυλογία ορισμένων ατόμων σε πηγή ενεργείας, και ο Κύρος υλοποιεί αυτή την ιδέα. Κάποιοι θα προσπαθήσουν να κλέψουν την ιδέα, αλλά ο Ντόναλντ και ο Κύρος θα καταφέρουν να τους εξουδετερώσουν.

Η ιστορία είναι περισσότερο ένα ενημερωτικό/διαφημιστικό για την ανακύκλωση. Μέτριο σχέδιο, αδιάφορη υπόθεση, τα εμβόλιμα περί ανακυκλώσεως είναι άσχετα προς την υπόθεση, οπότε η άνοδος στη βαθμολόγηση των ιστοριών σταματά, και θα βάλουμε εδώ μόνον ένα έξι.

124

Το τεύχος κλείνει με την ιστορία εργασία & εισόδημα, σε σενάριο Marco Bosco και σχέδιο Ottavio Panaro.

Εδώ ο θείος Σκρουτζ μας μιλάει, μέσα από μια σειρά από βινιέτες, για τη σχέση εργασίας και εισοδήματος. Κάθε ένα από τα καρέ βγάζει γέλιο, οπότε, με δεδομένη την ποιότητα των προηγουμένων ιστοριών, αυτή είναι η καλύτερη ιστορία τού τεύχους κι ας μπήκε για να συμπληρώσει τον αριθμό των σελίδων! Οκτώμισι με εννέα.

130

Την επόμενη εβδομάδα θα διαβάσουμε την 2η αποστολή τού Φάντομ Ντακ, με τίτλο διαστημικός στόχος. Κρίνοντας από το εξώφυλλο, κάτι που αποδείχθηκε σωστό αυτήν την εβδομάδα, αλλά και από την εικόνα στην διαφήμιση, που είναι το πρώτο καρέ τής ιστορίας, πρέπει να πρόκειται για την ιστορία Paperinik e il giorno di ghiaccio (ο Φάντομ Ντακ και η μέρα τού πάγου) σε σενάριο Carlo Panaro και σχέδιο Marco Mazzarello.

Το όχημα, που βλέπουμε στην παραπάνω εικόνα, το πρωτοχρησιμοποίησε ο Φάντομ Ντακ στη σημερινή ιστορία, όπου το βρήκε στο υπόγειο γκαράζ τού Σκρουτζ. Επομένως, πρέπει να υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στις δύο αυτές ιστορίες, πέρα απ’ το ότι δημοσιεύτηκαν σε διαδοχικά τεύχη τού Topolino. Ίσως γι’ αυτό στην ελληνική έκδοση χρησιμοποιείται ο ενιαίος τίτλος με τις αριθμημένες αποστολές. Αν είναι έτσι, οι αποστολές θα είναι εν όλω τέσσερις.

Παρεμπιπτόντως, στην Ιταλία δίναν, μαζί με τα τέσσερα αυτά τεύχη, το όχημα-αρμαντίλο τού Φάντομ Ντακ. Από τη μια θα ήταν ωραία να το είχαμε και εμείς, όπως παλιότερα είχαμε το αεροπλάνο τού Φάντομ Ντακ, αλλά, επειδή θα έπρεπε να το πληρώσουμε κιόλας (πράγμα το οποίο η Νέα Ακτίνα το έλεγε «δώρο») ίσως είναι καλύτερα που τα τεύχη κυκλοφορούν σκέτα.

mickey

Τέσσερις ιστορίες από το Topolino 2850 και μία από το προηγούμενο τεύχος απαρτίζουν το σημερινό τεύχος τού Μίκυ Μάους, όπου, εκτός από το καθιερωμένο κρυπτόλεξο, δεν έχει ούτε σπαζοκεφαλιές, ούτε μονοσέλιδες ιστορίες, προτιμώντας για γέμισμα του χώρου, που μένει ανάμεσα στις μεγάλες ιστορίες, μια εξασέλιδη ιστορία με τον Σκρουτζ. Άλλη μια αλλαγή στο περιοδικό από την νέα εκδοτική; Θα δούμε.

Μπορεί το τεύχος να ήταν γεμάτο ιστορίες, όμως ήταν πολύ μέτριο. Ίσως το πιο αδύναμο της νέας εκδόσεως, μέχρι στιγμής. Ας ελπίσουμε ότι στο επόμενο τεύχος τα πράγματα θα βελτιωθούν.

Τις παρουσιάσεις τού εβδομαδιαίου ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ μπορείτε να τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...

Posted on 5 Σεπτεμβρίου 2014, in Arts, Comics, Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics History, Comics Legends, Comics Stories, Comics Trades, Comics Tributes, CT Exclusive, Culture, Greek Comics, Άρθρα Μελών, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Βινιέτες, Γουώλτ Ντίσνεϋ, Δημιουργοί, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Ελληνικά Κόμικς, Εξώφυλλα Κόμικς, Η Ιστορία των Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Ειδήσεις, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κόμικς Χαρακτήρες, Μίκυ Μάους, Παρουσίαση: Μίκυ Μάους, Πολιτισμός, Σκίτσο, Τέχνες, Mickey Mouse, Walt Disney and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 7 Σχόλια.

 1. Ενδιαφέρουσα η αλλαγή, για να δούμε αν θα είναι και παροδική…

  Μου αρέσει!

 2. Για όποιον ενδιαφέρεται, προστέθηκαν τα σχόλιά μας στην παρουσίαση τού Μίκυ Μάους 12.

  Μου αρέσει!

 3. Αντί για δόκτορα Μορφέα, εγώ θα μετέφραζα τον Dr. Sbadiglior επί λέξει, από τα Ιταλικά, ως δόκτορα… Χασμουρητόρ. Όνομα και πράγμα! Θυμίζει λίγο και τον δόκτορα Δρακατόρ, από τη Λιλιπούπολη.

  Μου αρέσει!

 4. Εγώ πάντως το απόλαυσα το τεύχος. Μάλλον δεν σου πολυαρέσουν οι ιστορίες με τον Φάντομ Ντακ απ’ότι είδα εδώ και στην άλλη ιστορία με την Ομίχλη, γι’αυτό, εμένα μου φάνηκε εξαιρετική. Η ιστορία με τον Ο’Χάρα αν και προβλέψιμη ήταν απολαυστική, η άλλη με το μπλα-μπλα απλώς είχε πολλές «σπόντες» για την ανακύκλωση κλπ και η τελευταία ήταν πολύ καλή όπως είπες. Η μόνη ιστορία που δεν μ’άρεσε ήταν του Σούπερ Γκούφυ, που δεν τον συμπαθώ καθόλου.

  Μου αρέσει!

  • Η αλήθεια είναι ότι η σύγχρονη υπερηρωική εκδοχή τού Φάντομ Ντακ δεν με συγκινεί ιδιαίτερα. Προτιμώ τον κλασσικό Φάντομ Ντακ τού Guido Martina.

   Προφανώς ο καθένας εφαρμόζει το δικό του αισθητήριο και δεν ασπάζεται τυφλά οποιαδήποτε κριτική, είτε θετική είναι αυτή είτε αρνητική. Από την άλλη, έχοντας διαπιστώσει ότι σ’ αρέσουν οι ιστορίες τού Φάντομ Ντακ που δεν αρέσουν σε μένα, μπορείς να θεωρείς τις αρνητικές μου κριτικές ως… συστάσεις!

   Με μία εξαίρεση, στη συγκεκριμένη ιστορία δεν βρήκα κάτι που να με συγκινεί, ενώ υπήρχαν λογικά κενά. Γιατί, π.χ., θα διαλυόταν ο αστεροειδής, αν επέστρεφε στη γη μόνος του, αλλά δεν έπαθε τίποτα, όταν επέστρεψε με επιπλέον ώθηση, πώς το θησαυροφυλάκιο γύρισε ακριβώς στη θέση του, ενώ η ώθηση αυτή ήταν ανεξέλεγκτη, και τι γύρευε το ένα και μοναδικό διαστημικό σκουλήκι στο εσωτερικό τού αστεροειδή, που προφανώς δεν ήταν το σπίτι του; Επιπλέον, η ιστορία, μαζί με τις επόμενες τρεις, ήταν όχημα (συγγνώμη για το λογοπαίγνιο) για την αύξηση τής τιμής τού περιοδικού, με το κόλπο τής «προσφοράς» τού συναρμολογουμένου οχήματος-αρμαντίλο, που χρησιμοποιεί ο Φάντομ Ντακ σ’ αυτές τις ιστορίες. Όταν τελείωσε η προσφορά, η τιμή τού περιοδικού δεν μειώθηκε…

   Αυτό που μου άρεσε σ’ αυτήν την ιστορία είναι ότι ο Σκρουτζ έμαθε την ταυτότητα τού Φάντομ Ντακ, και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο Ντόναλντ κατάφερε να τον κάνει να την ξεχάσει. Να δούμε, βέβαια, αν αυτή η αβεβαιότητα θα συνεχιστεί και στα επόμενα τεύχη.

   Το άλλο θετικό είναι ότι επιτέλους διαβάζουμε Φάντομ Ντακ στο Μίκυ Μάους, ο οποίος επί Νέας Ακτίνας είχε εξοριστεί στο Αλμανάκο, οπότε πολλές από τις ιστορίες του παρέμεναν αδημοσίευτες. Η συγκεκριμένη ιστορία, π.χ., και οι άλλες τρεις, που θα ακολουθήσουν, είναι από το 2010!

   Μου αρέσει!

 5. εγώ για να είμαι ειλικρινής απόλαυσα όλο το τεύχος εκτός απο την τελευταία με τον Σκρουτζ, που δεν μου άρεσε! απλώς λέω την άποψη μου!

  Μου αρέσει!

 6. Το χειρότερο τεύχος από τα 12 του Νέου Μίκυ Μάους. Φίλε Κρίτων, βρίσκω τη βαθμολογία σου μάλλον επιεική. Ας ελπίσουμε ότι το #13 θα είναι καλύτερο.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: