Advertisements

ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 10

001

Με τα δάχτυλα να τρέμουν από τα πρώτα συμπτώματα τού συνδρόμου στερήσεως, καθώς το προηγούμενο Μίκυ Μάους κυκλοφόρησε πριν από οκτώ μέρες, αντί για τις συνηθισμένες επτά, πιάνουμε στα χέρια μας το δέκατο, αισίως, τεύχος τού Μίκυ Μάους, το πρώτο με διψήφιο αριθμό τεύχους.

Για να το ξεφυλλίσουμε, λοιπόν και να πάρουμε τη δόση μας! Όπως πάντα, σε πρώτη φάση ρίξαμε μια ματιά στα περιεχόμενά του και, αφού διαβάσουμε το τεύχος και πήραμε τη δόση μας, προσθέσαμε τα σχόλιά μας.

007

Το τεύχος ξεκινά με την ιστορία η νύχτα των εξωγήινων, όπου ο Τζιμ ο Τρομερός κάνει την πρώτη του εμφάνιση στο νέο Μίκυ Μάους. Το σενάριο είναι του Gabriele Mazzoleni και το σχέδιο του Giorgio Cavazzano.

Ένας ιπτάμενος δίσκος, που φέρνει λίγο σε ραπανάκι, ως προς το σχήμα, πετάει πάνω απ’ το χωριό τού Τζιμ του Τρομερού. Την άλλη μέρα, όλοι οι δημοσιογράφοι είναι μαζεμένοι εκεί, συμπεριλαμβανομένων και των δύο ρεπόρτερ τού Ντακ Τσάνελ, Ντόναλντ και Φέθρυ. Φυσικά, ολοι βάζουν στο μάτι το γιγαντιαίο ραπανάκι, που καλλιεργούσε ο Τζιμ ο Τρομερός!

Μια ιστορία καθαρά γραμμένη για την πλάκα τής υποθέσεως και σχεδιασμένη με το κλασσικό σχέδιο τού Cavazzano (ε, ρε, που φτάσαμε, όπως έχω ξαναπεί, να λέμε το σχέδιο του Cavazzano κλασσικό) αν και ελαφρώς εκμοντερνισμενο. Θα βάλουμε ένα οκτώ με οκτώμισι, αν και είναι περίεργο πώς αυτή ήταν η πρώτη ιστορία τού τεύχους και όχι η επόμενη. Καλά, οι Έλληνες συντελεστές έχουν την δικαιολογία ότι και στο Topolino 2959, όπου δημοσιεύθηκαν οι περισσότερες ιστορίες τού σημερινού τεύχους, τηρήθηκε η ίδια σειρά. Οι Ιταλοί, όμως;

Βασική ένσταση στην ιστορία είναι ότι ο εκσυγχρονισμένος Τζιμ ο Τρομερός των Ιταλών είναι ένας μισάνθρωπος και όχι απλώς ο οξύθυμος επαρχιώτης, που δεν διστάζει να πάρει το δίκαννο και να σου ρίξει, αν πας να τον ξεγελάσεις.

043 065

Ακολουθεί η ιστορία το όνειρο του Πυγμαλίωνα, σε σενάριο Carlo Panaro και σχέδιο Francesco D’Ippolito, μια ιστορία σε δύο μέρη, η οποία διαδραματίζεται στην Κύπρο!

Ο Σκρουτζ είναι καλεσμένος στην Κύπρο, για να δώσει μία διάλεξη, επ’ αμοιβή, φυσικά και με όλα τα έξοδα για μια εβδομάδα διακοπές πληρωμένα. Εκεί τα παπιά γνωρίζονται με την Δάφνη, ανιψιά τού καθηγητή Μέμου, ο οποίος έχει εξαφανιστεί ενώ μελετούσε τον μύθο τού Πυγμαλίωνα.

Σύμφωνα με την εκδοχή τού μύθου κατά τον Οβίδιο, ο Πυγμαλίων ήταν ένας Κύπριος γλύπτης, που ερωτεύθηκε ένα άγαλμα, που είχε φτιάξει. Όταν προσευχήθηκε στην Αφροδίτη, ζητώντας μια γυναίκα που να μοιάζει στο άγαλμά του, η Αφροδίτη έκανε το άγαλμα να ζωντανέψει. Ο Πυγμαλίων παντρεύτηκε τη γυναίκα αυτή, τη Γαλάτεια, από την οποία απέκτησαν ένα γιο, τον Πάφο, από τον οποίο πήρε το όνομά της η ομώνυμη πόλη, και μια κόρη, τη Μεθάρμη.

Σύμφωνα με την εκδοχή τού μύθου κατά Panaro, o Πυγμαλίων ήταν βασιλιάς τής Κύπρου. Επίσης, εκτός από το ζωντάνεμα τού αγάλματος, η Αφροδίτη τού έδωσε και άλλο δώρο: ένα χρυσό στεφάνι, που του έδινε τη δυνατότητα να ζωντανεύει τα άψυχα πράγματα, το οποίο, όμως, ο Πυγμαλίων ποτέ δεν χρησιμοποίησε. Κάποια στιγμή, που ο Πυγμαλίων τόλμησε να πει στη Γαλάτεια ότι είναι πιο όμορφη κι από την Αφροδίτη, η Αφροδίτη τα πήρε, ξανάκανε τη Γαλάτεια άγαλμα, το πλοίο, με το οποίο ταξίδευε ο Πυγμαλίων βυθίστηκε, και το χρυσό στεφάνι χάθηκε για πάντα.

Αυτό το χρυσό στεφάνι έψαχνε ο καθηγητής Μέμος και αυτό το στεφ… τον καθηγητή ήθελα να πω, αναλαμβάνει να ανακαλύψει ο Σκρουτζ. Όμως, όπως και σε άλλες ιστορίες με όμορφες πάπιες, δεν είναι όλοι αυτό που φαίνονται.

Όμορφη ιστορία, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εμάς τους Έλληνες. Κανονικά, θα έπρεπε να ήταν η πρώτη ιστορία τού τεύχους, αλλά, ας όψονται οι Ιταλοί. Το εννέα το βάζουμε άνετα.

053

Αν έχετε διαβάσει παλιότερες παρουσιάσεις, μου, θα γνωρίζετε, ίσως, την αδυναμία που έχω στην πανέμορφη Κατρίνα Κασκαντέρ. Στη σημερινή ιστορία κατάλαβα γιατί: μοιάζει πολύ στη θεά Αφροδίτη! Παραφράζοντας το ποιηματάκι, που μάθαμε στο σχολείο ως παράδειγμα τού σχήματος του πλεονασμού:

Με άλλα λόγια δηλαδή,
εν άλλοις λόγοις ήτοι,
η Αφροδίτη ειν’ αυτή,
Αυτή ’ναι η Αφροδίτη!

(O Δημοσθένης Δασκαλέας τρέχει ακόμα εκείνον τον διαγωνισμό για το πώς είναι η θεά Αφροδίτη;)

087

Συνεχίσουμε με την ιστορία οι κυνηγοί τού χαμένου στέμματος, όπου ο Ινδιάνα Γκούφυ κάνει κι αυτός την πρώτη του εμφάνιση στο καινούργιο περιοδικό. Το σενάριο είναι του Gabriele Panini και το σχέδιο Sergio Asteriti, ο οποίος, σε ηλικία 84 ετών, είναι ακόμα εν ενεργεία, σχεδιάζοντας με το γνωστό κλασικό του στυλ!

Ο Ινδιάνα Γκούφυ βρίσκεται στην Ιρλανδία, όπου από έναν τρασέρ (traceur, και όχι τράσερ, όπως φαντάζομαι ότι θα το διαβάζαμε οι περισσότεροι) δηλαδή έναν αθλητή τού αθλήματος παρκούρ (parkour) θα μυηθεί στα μυστικά τού αθλήματος, κυνηγώντας έναν κλέφτη, που του έκλεψε το στέμμα τού μεγάλου βασιλιά τής Ιρλανδίας.

Πέρα απ’ το ότι μαθαίνουμε για το περίεργο αυτό άθλημα, που οι περισσότεροι δεν θα το είχαμε καν υπ’ όψιν μας, η ιστορία είναι βασικά ένα γκαγκ, που ξεδιπλώνεται σιγά σιγά, μέχρι να καταλήξει στο εντελώς αναπάντεχο τελευταίο καρέ. Ως βαθμολογία, ένα οκτώ θα το βάλουμε.

095

Ακολουθεί η ιστορία αναπάντητες κλήσεις, κι αυτή σε σενάριο Gabriele Panini και σχέδιο Sergio Asteriti, έτσι για να δούμε ότι ο Asteriti συνεχίζει να σχεδιάζει και τον Μίκυ με το ίδιο κλασικό του στυλ.

Η ιστορία ξεκινάει με τον Μίκυ δεμένο και φιμωμένο και με τον Μαύρο Πητ να ετοιμάζεται να το σκάσει με ένα τσουβάλι χρήματα. Όποιος θέλει, μπορεί να το πιστέψει ότι ο Μίκυ θα καταφέρει να συλλάβει τον Πητ. Κι αν αυτό σας εκνευρίζει, παρηγορηθείτε από το ότι και ο Μίκυ από κάπου θα τη βρει.

Άλλη μια σύντομη ιστορία, που καταλήγει σε ένα γκαγκ στο τελευταίο καρέ, αυτή τη φορά όμως όχι τόσο επιτυχημένα. Το πώς ο Μίκυ κατάφερε να νικήσει τον Πητ είναι τραβηγμένο απ’ τα μαλλιά, ενώ το γκαγκ θα δούλευε μια χαρά και με τον Μίκυ να παραμένει δεμένος μέχρι το τέλος τής ιστορίας. Θα βάλουμε ένα επτά κι’ αυτό μόνο για το σχέδιο τού Astriti, που τόσα μας θύμισε.

(Προσέξτε το καρέ κάτω αριστερά στην πρώτη σελίδα, όπου χτυπάει το κινητό. Στο πρωτότυπο, το τηλέφωνο έκανε briiip-briiip, ήτοι, ελληνιστί, μπριιιπ-μππριιιπ. Στην ελληνική έκδοση, όπως σχεδόν πάντα συμβαίνει, το τηλέφωνο κάνει βριιιρ-βριιιρ, που όσο και να θέλω να το πιστέψω, δεν μοιάζει για ήχο κινητού. Δυστυχώς είναι πολύ πιο εύκολο για τον Έλληνα γραφίστα να σβήσει ένα ποδαράκι από το R, αντί να ξανασχεδιάσει όλο το ηχητικό εφέ!)

103

Το τεύχος κλείνει με την ιστορία ρομπότ για όλους, σε σενάριο Michael T. Gilbert και σχέδιο Antoni Bancells Pujadas. Ναι, καλά διαβάσατε. Δεν πρόκειται για ιταλική ιστορία! (Έχει, όμως, δημοσιευτεί σε σχετικά πρόσφατο τεύχος τού Topolino, οπότε δεν νομίζω ότι το καινούργιο επιτελείο τού Μίκυ Μάους άρχισε να ψάχνει για ιστορίες πέρα από τις ιταλικές εκδόσεις.)

Ο Κύρος φτιάχνει από ένα βοηθό σαν τον Γλόμπο για όλους τους Λιμνουπολίτες, ώστε ο βοηθός του να έχει κι’ αυτός παρέα. Όμως τα πράγματα δεν εξελίσσονται και τόσο ομαλά.

Δεν ξέρω τι να πω γι’ αυτήν την ιστορία. Ενδιαφέρουσα ιδέα, αλλά επεξεργασμένη με τυπικά αμερικάνικο τρόπο, όπου το ηθικό δίδαγμα στο τρίβουν στη μούρη, θεωρώντας ότι είσαι πολύ ηλίθιος για να το καταλάβεις αλλιώς. Θα βάλω ένα οκτώ, μόνο και μόνο επειδή δεν ξέρω αν πρέπει να βάλω επτά ή εννέα!

130

Στο επόμενο τεύχος θα διαβάσουμε την ιστορία διακοπές έκπληξη, σε σενάριο Augusto Macchetto και σχέδιο Andrea Freccero.

mickey

Η πρώτη εντύπωση, που σχηματίζει κανείς, ξεφυλλίζοντας το τεύχος, είναι ότι κάτι έχει αλλάξει στο περιοδικό. Υπάρχουν επτά ολόκληρες σελίδες με σπαζοκεφαλιές, πολλές από τις οποίες είναι σε διαφορετικό στυλ απ’ ό,τι είχαμε συνηθίσει. Επίσης, στη σελίδα με τα ανέκδοτα, αντί να χρησιμοποιείται η εικόνα από κάποιο παλιό εξώφυλλο, για εικονογράφηση, υπάρχει μια γελοιογραφία. Μήπως βλέπουμε το πρώτο τεύχος τού νέου περιοδικού, που δεν βασίζεται σε έτοιμο υλικό από την προηγούμενη έκδοση;

Όσον αφορά στις ιστορίες, η πρώτη εντύπωση ήταν ότι είναι όλες ενδιαφέρουσες, ακόμα και αυτή με τον Τζιμ τον Τρομερό, κυρίως λόγω τού ότι το σχέδιο το υπογράφει ο Cavazzano. Έχοντας διαβάσει το τεύχος, οι ιστορίες τού Asteriti κάπου απογοήτευσαν, ενώ στην τελευταία ιστορία, με τον Γλόμπο, μπήκε ένα μεγάλο ερωτηματικό. Η πρώτη ιστορία ήταν αυτό ακριβώς που είχαμε φανταστεί, ενώ η δεύτερη, μεγάλη ιστορία με τα παπιά ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Συνολικά στο τεύχος θα βάλουμε ένα οκτώμισι.

Τις παρουσιάσεις τού εβδομαδιαίου ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ μπορείτε να τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...

Posted on 22 Αυγούστου 2014, in Arts, Comics, Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics History, Comics Legends, Comics Stories, Comics Trades, Comics Tributes, CT Exclusive, Culture, Donald, Greek Comics, Άρθρα Μελών, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Βινιέτες, Γουώλτ Ντίσνεϋ, Δημιουργοί, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Εκδόσεις Καθημερινής, Ελληνικά Κόμικς, Εξώφυλλα Κόμικς, Η Ιστορία των Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Ειδήσεις, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κόμικς Χαρακτήρες, Μίκυ Μάους, Νέες Κυκλοφορίες Κόμικς, Νέο Μίκυ Μάους, Παρουσίαση: Μίκυ Μάους, Πολιτισμός, Σκίτσο, Τέχνες, Mickey Mouse, Walt Disney and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 5 Σχόλια.

 1. Και εγώ έχω την εντύπωση πως το τεύχος είναι διαφορετικό απο τα υπόλοιπα! Καταρχάς δεν περίμενα ποτέ να δω ιστορία με τον Τζιμ τον Τρομερό ως βασική του τεύχους! Και στο επόμενο τεύχος πρωταγωνιστεί ο Κύρος Γρανάζης! Ευχάριστες εκπλήξεις! Μέχρι τώρα τα περισσότερα απο τα τεύχη είχαν κύριες ιστορίες με τον Μίκυ Μάους! Ελπίζω κάποια στιγμή να δημοσιεύσουν και ιστορίες με τον Μόμπυ Ντακ, που είναι απο τους αγαπημένους μου ήρωες.

  Μου αρέσει!

 2. H Ελλάδα ζει γενικώς στον πυρετό των δόσεων ή είναι ιδέα μου;

  Κι από δω, αν και δεν έχω δει το τεύχος, κάτι φαίνεται να αλλάζει. Προς το παρόν τι και πόσο θα το ψιλιαστούμε κατά το απογευματάκι που ο Κρίτων θα έχει πάρει την δό… θα έχει ξεκοκκαλίσει το τεύχος εννοώ!

  Μου αρέσει!

 3. Χμμμ… Ενα τευχος με ΔΥΟ ιστοριες του Αστεριτι και μια του Καβατσανο, και ακομα μια που διαδραματιζεται στην Κυπρο??? Λεω να παρω 4-5 τευχη ετσι για να εχω ενα καλο ενθυμιο. (Μηπως και λερωσω κανενα απο τη συγκινηση) 🙂 🙂 🙂
  Το κακο ειναι οτι ειμαστε 4 τευχη πισω. Απελπισια!!!
  Μπα.. ολο και καποιος θα ταξιδευσει στη μητερα πατριδα αυτες τις μερες και θα μου φερει κανενα 🙂

  Μου αρέσει!

 4. Για όποιον ενδιαφέρεται, προστέθηκαν τα σχόλια στην παρουσίαση του νέου Μίκυ Μάους 10.

  Μου αρέσει!

 5. Η ιστορία με τον Θείο Σκρούτζ ήταν υπέροχη!!!!!!!!!!!!!!!

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: