Advertisements

ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 9

001

Εκτάκτως αυτήν την εβδομάδα, το Μίκυ Μάους κυκλοφόρησε από την Πέμπτη, καθώς την Παρασκευή, λόγω δεκαπενταύγουστου, τα πάντα θα είναι κλειστά.

Για να δούμε τι μας επιφυλάσσει αυτό το καλοκαιρινό τεύχος. Όπως πάντα, σε πρώτη φάση ρίξαμε μια ματιά στα περιεχόμενά του και, όταν διαβάσαμε το τεύχος, προσθέσαμε τα σχόλιά μας.

007

Το τεύχος ξεκινά με την ιστορία ο χρυσός αετός, σε σενάριο Carlo Panaro και σχέδιο Massimo De Vita.

Η φάτσα τού καθηγητή Ζάποτεκ και οι αρχαίοι Έλληνες στην πρώτη σελίδα τής ιστορίας μάς προϊδεάζουν για ένα ακόμα ταξίδι τού Μίκυ πίσω στο χρόνο. Όμως, δεν είναι έτσι!

Αυτή τη φορά, ο καθηγητής Ζάποτεκ είναι ο υπεύθυνος τής ανασκαφής τής αρχαίας Μυθούπολης, μιας λιγότερο γνωστής αρχαίας ελληνικής πόλης. Σύμφωνα με τον μύθο, όταν η Μυθούπολη προετοιμαζόταν για πόλεμο, ο φιλειρηνικός Δημέας προσευχήθηκε στο Δία, και εκείνος τού έστειλε μία Ναϊάδα, η οποία τον έστειλε να βρει έναν χρυσό αετό και να τον τοποθετήσει στη στέγη τού ναού τού Δία, ώστε να επικρατήσει ειρήνη. Ο Δημέας έφερε εις πέρας την αποστολή του και, όταν ο κίνδυνος τού πολέμου απομακρύνθηκε, επέστρεψε τον αετό εκεί που τον βρήκε, όπως του είχε πει η Ναϊάδα.

Εφοδιασμένος με μια αρχαία περγαμηνή, ο καθηγητής Ζάποτεκ, συνοδευόμενος από τον Μίκυ και τον Γκούφυ, θα αναζητήσουν τον χρυσό αετό τού μύθου. Όμως, κάποιος τους παρακολουθεί…

Το σχέδιο είναι έτσι κι έτσι: πείτε ό,τι θέλετε για το κλασικό σχέδιο του De Vita, αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με το σχέδιο αυτής της ιστορίας. Όμως, η ιστορία είναι πολύ καλή και, επιπλέον, αντιμετωπίζει με σεβασμό την ελληνική μυθολογία. Ίσως, μάλιστα, πολύ σεβασμό, καθώς η ιστορία θεωρεί ως δεδομένο ότι οι θεοί τού Ολύμπου υπάρχουν. Στην ιστορία θα βάλω ένα οκτώμισι με εννέα.

040-041

Μια και αναφέραμε τους θεούς τού Ολύμπου, την ιστορία ακολουθεί ένα συνοδευτικό άρθρο από τους ίδιους δημιουργούς, για τους εν λόγω θεούς. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι δώδεκα θεοί είναι ζωγραφισμένοι σαν χαρακτήρες από το σύμπαν τών παπιών!

Νομίζω ότι για εμάς τους Έλληνες, όπως, φαντάζομαι και για το ιταλικό αναγνωστικό κοινό, όπου το δωδεκάθεο είναι μέρος τής ρωμαϊκής τους πολιτιστικής κληρονομιάς, το άρθρο δεν παρουσιάζει κάτι που δεν το γνωρίζουμε ήδη, οπότε το ενδιαφέρον εστιάζεται στην αντιστοίχηση των χαρακτήρων με τους θεούς. Κάποιες είναι πολύ προφανείς (π.χ., Ήφαιστος-Κύρος) κάποιες όχι και τόσο. Δεν θα μαντέψετε, δε, ποιος χαρακτήρας αντιστοιχίστηκε με τον Άρη!

047

Η επόμενη ιστορία έχει τίτλο οικογενειακές υποθέσεις και είναι σε σενάριο Giorgio Salati και σε σχέδιο Stefano Intini. Είναι μέρος τής σειράς Γκούφυ On Line, που μέχρι στιγμής δεν την είχαμε δει στη χώρα μας. Αν καταλαβαίνω καλά, η ιδέα τής σειράς είναι ότι οι φίλοι τού Γκούφυ αναρτούν ερωτήσεις στη σελίδα τους στο φέι…μάουσμπουκ, και εκείνος τους απαντά με ένα βίντεο, που γυρίζει επί τούτω.

Εν προκειμένω, τα ανιψάκια τού Μίκυ τον ρωτάνε τι να κάνουν, που ο Μίκυ είναι… τύραννος, επειδή τους βάζει να στρώσουν το τραπέζι πριν να φάνε! Στο βίντεο ο Γκούφυ τούς δείχνει τι τράβαγε από την θεία… Κουρκούτα, η οποία πάντα ερχόταν να του ζητήσει να την βοηθήσει σε κάτι, όταν εκείνος έβλεπε το αγαπημένο του σήριαλ. Τελικά τού Γκούφυ τού βγήκε σε καλό, αλλά τα ανιψάκια μάλλον δεν πείστηκαν.

Η ιστορία με τη θεία Κουρκούτα είχε πλάκα και μου άρεσε. Από μόνη της θα έπαιρνε ένα οκτώ με οκτώμισι, αλλά είναι και η ιστορία με τα ανιψάκια, που την πλαισιώνει, η οποία είναι μάλλον αδιάφορη. Είναι και το σχέδιο έτσι κι έτσι, οπότε θα βάλουμε, συνολικά, επτάμισι με οκτώ.

063

Ακολουθεί η ιστορία συνέταιροι στην τύχη, σε σενάριο Giorgio Figus και σχέδιο Ottavio Panaro, όπου ο Φέθρυ, για αλλαγή, φορτώνεται στον Γκαστόνε αντί για τον Ντόναλντ!

Ο Φέθρυ πηγαίνει στον Ντόναλντ, για να του ζητήσει να τον βοηθήσει στο τελευταίο του εγχείρημα, αλλά τον έχει προλάβει ο θείος Σκρουτζ, που τον πήρε για να πάνε με μια… μηχανική αράχνη στο… Ταλαιπωριστάν.

Έτσι, ο Φέθρυ φορτώνεται στον Γκαστόνε. Η ιδέα τού Φέθρυ είναι να πάνε να βρούνε ένα χωριό στις Άνδεις, όπου, σύμφωνα με τις σημειώσεις κάποιου αρχαιολόγου, που είχε βρει ο Φέθρυ, οι κάτοικοί του είχαν βρει ένα τρόπο να υπερνικούν τη βαρύτητα. Με την τύχη τού Γκαστόνε θα βρουν το χωριό εύκολα. Το μυστικό τών αρχαίων κατοίκων του θα αποδειχθεί ότι δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, αλλά κάτι θα βρουν για να τους αποζημιώσει για τον κόπο(;) τους.

Η ιστορία δεν είναι άσχημη, μόνο που θα ταίριαζε πιο πολύ, αντί για τον Φέθρυ και τον Γκαστόνε, να είχε τον θείο Σκρουτζ και τον Ντόναλντ. Εν προκειμένω, ο Φέθρυ δεν είναι ατζαμής, ενώ η τύχη τού Γκαστόνε, αν και κάνει διαρκώς αισθητή την παρουσία της, δεν είναι εξωφρενική. Μπορεί χάρις σ’ αυτήν να ταξίδεψαν δωρεάν, αλλά και τον Ντόναλντ να είχε για παρέα ο Φέθρυ, πάλι θα είχαν φτάσει στον προορισμό τους. Απλώς, ο Ντόναλντ θα είχε ξεπαραδιαστεί. Για το σχέδιο δεν χρειάζεται να πούμε κάτι που δεν το έχουμε πει για τις προηγούμενες: είναι έτσι κι έτσι. Συνολικά θα βάλουμε ένα οκτώ.

089110

Το τεύχος κλείνει, αντί με τον… πατροπαράδοτο Τζούνιορ Ντακ, με έναν άλλον Ντακ, που κάνει την πρεμιέρα του στον νέο τίτλο: τον Φάντομ Ντακ, που πρωταγωνιστεί στην ιστορία το μυστήριο της ομίχλης, σε σενάριο Carlo Panaro και σχέδιο Ettore Gula. Η ιστορία είναι σε δύο μέρη, τα οποία δημοσιεύονται μαζί, για να μην περιμένουμε!

Ο Ντόναλντ και τα ανιψάκια πηγαίνουν για διακοπές στο Πράσινο Βουνό, όπου ανακαλύπτουν ότι οι κάτοικοι είναι τρομοκρατημένοι από μια περίεργη ομίχλη, η οποία κάνει τα τρόφιμα να σαπίζουν και τα φυτά να μαραίνονται. Ο Φάντομ Ντακ, με τη βοήθεια ενός μαραφετιού τού Κύρου, θα αναλάβει δράση και θα λύσει το μυστήριο.

Για το σχέδιο τα έχουμε πει: έτσι κι έτσι. Η ίδια η ιστορία είναι μάλλον αδιάφορη, που για τα λίγα που είχε να πει, δεν χρειαζόντουσαν 40 σελίδες. Το μαραφέτι τού Κύρου πολύ τραβηγμένο, το πώς το χρησιμοποίησε ο Ντόναλντ, για να αποφύγη την επίδραση της ακτίνας, που κρυβόταν πίσω απ’ την ομίχλη, ακόμη περισσότερο, ενώ ο «κακός», αν και γνωστός στους Ιταλούς αναγνώστες από προηγούμενη περιπέτεια του Φάντομ Ντακ, σε μας είναι παντελώς άγνωστος, και η υποσημείωση «ο Φάντομ Ντακ τον έχει αντιμετωπίσει σε μια παλαιότερη περιπέτειά του» δεν μας βοηθάει ιδιαίτερα. Γιατί δεν δημοσίευσαν αυτήν την παλαιότερη περιπέτεια πρώτα; Το μόνο θετικό σ’ αυτήν την ιστορία είναι ότι ο Φάντομ Ντακ είναι ο κλασσικός Φάντομ Ντακ και όχι ο υπερήρωας των Νέων Περιπετειών. Αν και περίμενα αυτή να είναι η καλύτερη ιστορία τού τεύχους, τελικά θα βάλω μόνο ένα επτά.

130

Την επόμενη εβδομάδα θα διαβάσουμε την ιστορία η νύχτα των εξωγήινων, σε σενάριο Gabriele Mazzoleni και σχέδιο Giorgio Cavazzano, όπου άλλος ένας παλιός γνώριμος κάνει την πρεμιέρα του στον νέο τίτλο: ο Τζιμ ο Τρομερός.

mickey

Η πρώτη εντύπωση που σχημάτισα ξεφυλλίζοντας το τεύχος ήταν ότι δεν σχημάτισα κάποια πρώτη εντύπωση! Χωρίς να με ενθουσιάζει το σχέδιο καμίας από τις ιστορίες, δεν βρήκα και κάτι που να με απωθούσε. Όπως προέκυψε και μετά την ανάγνωση, το σχέδιο ήταν παντού έτσι κι έτσι!

Οι πιο ενδιαφέρουσες από τις ιστορίες φαινόντουσαν η πρώτη και η τελευταία. Η πρώτη επιβεβαίωσε αυτή την εντύπωση, όντας η καλύτερη ιστορία τού τεύχους. Η τελευταία, όμως, μάλλον με απογοήτευσε. Όσο για τις άλλες δύο, ήταν ένα ευχάριστο συμπλήρωμα. Στο τεύχος θα βάλουμε συνολικά ένα οκτώ.

Ενδιαφέρον είναι ότι, εκτός από την ιστορία με τον Φέθρυ, οι άλλες τρεις ιστορίες και το συνοδευτικό άρθρο είναι παρμένα από το ίδιο τεύχος τού Topolino.

Τις παρουσιάσεις τού εβδομαδιαίου ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ μπορείτε να τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...

Posted on 14 Αυγούστου 2014, in Arts, Comics, Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics History, Comics Legends, Comics Stories, Comics Trades, Comics Tributes, CT Exclusive, Culture, Donald, Greek Comics, Άρθρα Μελών, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Βινιέτες, Γουώλτ Ντίσνεϋ, Δημιουργοί, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Εκδόσεις Καθημερινής, Ελληνικά Κόμικς, Εξώφυλλα Κόμικς, Η Ιστορία των Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Ειδήσεις, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κόμικς Χαρακτήρες, Μίκυ Μάους, Νέες Κυκλοφορίες Κόμικς, Νέο Μίκυ Μάους, Παρουσίαση: Μίκυ Μάους, Πολιτισμός, Σκίτσο, Τέχνες, Mickey Mouse, Walt Disney and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 3 Σχόλια.

  1. Για όσους ενδιαφέρονται, προστέθηκαν και τα σχόλια στην παρουσίαση του Μίκυ Μάους.

    Μου αρέσει!

  2. Κρίτων, ήθελα να σε ρωτήσω: Πώς βρήκες ποια είναι η ‘προηγούμενη περιπέτεια’ της τελευταίας ιστορίας στο τεύχος αυτό?

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: