ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 7 — «ΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΛΙΜΝΩΝ»

001

Το έβδομο τεύχος τού νέου Μίκυ Μάους παραμένει στον χώρο τής ηρωικής φαντασίας, με άλλη μια μεγάλη περιπέτεια σε συνέχειες, με τον Μίκυ, που μας την παρουσιάζει ολόκληρη. Για να φυλλομετρήσουμε και αυτό το τεύχος, λοιπόν. Όπως πάντα, είδαμε σε πρώτη φάση τα περιεχόμενά του και το βράδυ προσθέσαμε τα σχόλιά μας.

007
027
043

Η πρώτη ιστορία τού τεύχους είναι τα χρονικά τού βασιλείου των δύο λιμνών, σε σενάριο Tito Faraci και σχέδιο Silvia Ziche. Η ιστορία είναι σε τρεις συνέχειες, τις οποίες το Μίκυ Μάους συγκεντρώνει στο ίδιο τεύχος.

Στο εν λόγω βασίλειο, βασιλιάς είναι ο Μίκυ. Βάσει του νόμου τού βασιλείου, τα πάντα στο βασίλειο ανήκουν στο βασιλιά, ο οποίος έτσι είναι υποχρεωμένος να πληρώνει και για το παραμικρό έξοδο. Όλοι οι κάτοικοι τού βασιλείου τού έχουν φορτωθεί, τα ταμεία είναι σχεδόν άδεια, και ο βασιλιάς είναι ένα ράκος.

Εκείνη τη στιγμή, εμφανίζονται οι βάρβαροι, με αρχηγό τον Μαύρο Πητ, έτοιμοι να εισβάλουν στο βασίλειο.

Από τη μια, ο Μίκυ βλέπει ότι οι βάρβάροι είναι μια κάποια λύσις για να ξεφορτωθεί το στέμμα του και να φορτωθεί κι εκείνος, ως απλός πολίτης, πλέον, στον αρχηγό τών βαρβάρων, όπως ο νόμος ορίζει. Έτσι. ορίζει ως αρχιστράτηγο του έτσι κι αλλιώς αποδιοργανωμένου στρατού του τον πιο άσχετο στρατιώτη, δηλαδή τον Γκούφυ.

Από την άλλη, ο Πητ είναι φοβερά επιφυλακτικός, διότι είναι βέβαιος ότι κάποιος λόγος πρέπει να υπάρχει, που κανείς ποτέ δεν επιτέθηκε στο βασίλειο. (Πού να ΄ξερε!) Ποιος από τους δύο θα επικρατήσει, τελικά;

Το ίδιο ερώτημα θα πρέπει να θέσουμε και για τον καταξιωμένο σεναριογράφο και την αμφιλεγόμενη σχεδιάστρια. Το σενάριο είναι σίγουρα αστείο, αν και η υπόθεση είναι όλη κι όλη αυτή που περιέγραψα, με τις σελίδες να γεμίζουν με διάφορα αστεία. Το σχέδιο, πάλι, αν και το γνωστό τής Ziche, κάπου κολλάει σ’ αυτήν την ιστορία, που απλώς σπάει πλάκα με τους χαρακτήρες. Το σύνολο νομίζω ότι δένει αρμονικά, με το σενάριο τού Faraci να υποτάσσεται στο στυλ τής Ziche, ώστε το σύνολο να μοιάζει περισσότερο με ιστορία γραμμένη και σχεδιασμένη από την Ziche. Η ιστορία ήταν ανάλαφρη, χωρίς αξιώσεις, αλλά διαβάστηκε ευχάριστα. Βάλτε και το ότι δεν ήμασταν υποχρεωμένοι να την υποστούμε επί τρεις εβδομάδες, όπου θα άρχιζε να μας τη δίνει στα νεύρα, οπότε ένα οκτώμισι μπορούμε να της το βάλουμε.

073

Ακολουθούν άλλες τρεις ιστορίες από το ίδιο σύμπαν. Η πρώτη είναι το ψάρεμα στη λίμνη. Το σενάριο επιμελείται και πάλι ο Tito Faraci και το σχέδιο η Silvia Ziche.

Οι κάτοικοι τού βασιλείου αγαπάνε το ψάρεμα. Όμως, ο νόμος απαγορεύει στους κατοίκους και στο βασιλιά να ψαρεύουν στην ίδια λίμνη. Έτσι, ενώ οι κάτοικοι ψαρεύουν σε μια λίμνη γεμάτη ψάρια, ο Μίκυ είναι αναγκασμένος να ψαρεύει σε μια λίμνη γεμάτη… τέρατα! Τι λύση θα δώσει ο μάγος Νταμάρης, που δεν μπορεί να μαντέψει ούτε ένα χαρτί από μια τράπουλα με ένα χαρτί;

Σύντομη ιστορία, που ουσιαστικά είναι ένα προβλέψιμο γκαγκ όλο κι όλο. Το πιο αστείο κομμάτι ήταν αυτό που έγραψα για το μάντεμα του χαρτιού, που όπως παρουσιάστηκε με έκανε να σκάσω στα γέλια. Μόνο γι’ αυτό, θα βάλω ένα οκτώ, αν και συνολικά η ιστορία δεν το αξίζει.

081

Η δεύτερη ιστορία είναι η φωνή τού λαού, πάντα σε σενάριο Tito Faraci και σχέδιο Silvia Ziche.

Αυτή τη φορά ο Μίκυ μασκαρεύεται ζητιάνος, για να μάθει τι πιστεύει ο λαός του γι’ αυτόν. Όμως ο κόσμος καταλαβαίνει ποιος είναι, και του λέει αυτά που νομίζει ότι θέλει ν’ ακούσει ο βασιλιάς. Και πάλι μια σύντομη ιστορία, με ένα καλό αστείο (είναι στο πρώτο καρέ, νομίζω ότι διαβάζεται στην εικόνα από πάνω), αλλά με κάπως πιο αδιάφορη υπόθεση. Προσέξτε ποιος και τι ψωνίζει στο πρώτο μαγαζί που θα πάει ο Μίκυ! Και πάλι ένα βεβιασμένο οκτώ, για το ένα καλό αστείο, αλλά και την απρόσμενη εμφάνιση ενός γνωστού χαρακτήρα στο μαγαζί που ανέφερα.

089

Η τρίτη ιστορία είναι ο επισκέπτης από την άγρια δύση, κι αυτή σε σενάριο Tito Faraci και σχέδιο Silvia Ziche.

Ο βασιλιάς Ροδόνερος Δ’ επισκέπτεται το βασίλειο, και ο σύμβουλος του Μίκυ, ο Χειροπαίδαρος, του συνιστά, επειδή ο Ροδόνερος είναι βάρβαρος, να μην τον υποδεχθεί με βάση το πρωτόκολλο, καθώς οι βάρβαροι βαρυούντ’ ευφράδειες και δημηγορίες. Όμως, ο Χειροπαίδαρος έχει κάνει κάποιο σοβαρό λάθος…

Και τρίτη σύντομη ιστορία, αλλά αυτή τη φορά είναι όλη αστεία, οπότε το οκτώ το παίρνει αβίαστα.

099

Λίγος Τζούνιορ Ντακ, για αλλαγή, με την ιστορία τζάμπα πράμα, σε σενάριο Annamaria Durante και σχέδιο Daniela Vetro.

Τα κορίτσια παίζουν τους εμπόρους, πουλώντας διάφορα παλιοπράματα. Ο Τζούνιορ και ο Μπουλ, αρχικά τις κοροϊδεύουν, αλλά σταδιακά αρχίζουν να ενδιαφέρονται, με έναν ολοένα κλιμακούμενο ανταγωνισμό και με ολέθρια γι’ αυτούς αποτελέσματα.

Θα με κράξετε, που θα βάλω οκτώμισι με εννέα, αλλά αυτή η ιστορία με έκανε να νιώσω σαν να έπαιρνα κι εγώ μέρος στο παιχνίδι και τον καυγά των παιδιών. Οι δημιουργοί της κάτι ήθελαν να πουν και το πέτυχαν, ενώ οι δημιουργοί των προηγουμένων ιστοριών απλώς έσπαγαν πλάκα.

Να αναφέρουμε ότι, από μια επιγραφή, που έμεινε αμετάφραστη στο τελευταίο καρέ, μαθαίνουμε ότι ο πρωτότυπος τίτλος τού περιοδικού απίστευτα & φανταστικά, που αγαπάει ο Τζούνιορ, είναι Amazing Papers!

113

Το τεύχος κλείνει με την ιστορία τα όνειρα του φρουρού, σε σενάριο Stefano Ambrosio και σχέδιο Ottavio Panaro.

Η γιαγιά Ντακ πηγαίνει στην πόλη, για να φέρει κάποιον να εγκαταστήσει ένα σύστημα συναγερμού στο αγρόκτημα, επειδή οι Λύκοι, που δραπέτευσαν από τη φυλακή, λυμαίνονται την περιοχή. Μέχρι να επιστρέψει, αφήνει άγρυπνο φρουρό τον Πασχάλη, τον οποίο δεν θα αργήσει να τον πάρει ο ύπνος. Όμως, ακόμα και κοιμισμένος, θα καταφέρει να πιάσει τους Λύκους!

Το κάπως άτεχνο σχέδιο προϊδεάζει για μια απλοϊκή ιστορία με αδιάφορη υπόθεση, όμως η ιστορία είναι πολύ αστεία και βγάζει πολύ γέλιο. Οκτώμισι και εδώ.

130

Την επόμενη εβδομάδα επανέρχεται ο Casty στο Μίκυ Μάους, με την ιστορία η τύχη τού Γκούφυ, σε σενάριο Casty, όπως είπαμε και σχέδιο Lorenzo Pastrovicchio. Επίσης θα διαβάσουμε την ιστορία ο φρουρός τής λήθης, σε σενάριο Carlo Panaro και σχέδιο Ottavio Panaro.

Οι ιστορίες τού Casty έχουν κάτι χαρακτηριστικά δικό του, ακόμα και όταν δεν τις σχεδιάζει ο ίδιος. Εκεί που έλεγα ότι δεν θα μπορέσω να αναγνωρίσω την ιστορία, κάτι μού είπε μέσα μου ότι πρόκειται για ιστορία τού Casty. Έψαξα τις ιστορίες του στο I.N.D.U.C.K.S. και τη βρήκα αμέσως!

mickey

Έχουμε, λοιπόν, άλλο ένα θεματικό τεύχος, αφιερωμένο σε μία μεγάλη ιστορία ή, μάλλον, σε ένα κύκλο ιστοριών. Αυτό ως ιδέα μάς προϊδέασε καλά. Το ότι το σενάριο υπογράφει ο Tito Faraci, μας προϊδέασε ακόμα καλύτερα. Το σχέδιο τής Ziche, που ή σου αρέσει ή το μισείς, αν και δεν μας προϊδέασε εξ ίσου καλά, δεν χάλασε το σενάριο. Ίσως, μάλιστα, ένα πιο συμβατικό σχέδιο να μην έδενε καλά με το σενάριο, κάτι που συνέβη με την ιστορία με τον Πασχάλη, όπου, αν και είναι πιο αστεία, ίσως, από τις ιστορίες τού Faracci, το σχέδιο δεν πρόσθετε κάτι σ’ αυτήν.

Θα έλεγα ότι το σημερινό ήταν ένα ανάλαφρο, καλοκαιρινό τεύχος, το οποίο ξεχείλιζε από αστείες ιστορίες, που για να χωρέσουν, θυσιάστηκαν οι σπαζοκεφαλιές, που συνήθως συμπληρώνουν τα κενά στο Μίκυ Μάους. Χωρίς να έχουμε κάποιο αριστούργημα, δεν μετάνιωσα καθόλου, που αγόρασα το τεύχος. (Τι κακό να πει κανείς, για ένα τεύχος που σε κάνει να χρησιμοποιήσεις δύο φορές φράσεις τού Καβάφη στην παρουσίασή του;) Θα του βάλω συνολικά ένα οκτώμισι, αλλά υποψιάζομαι ότι, αν ήμουνα παιδί, θα του έβαζα ακόμα μεγαλύτερη βαθμολογία.

Τις παρουσιάσεις τού εβδομαδιαίου ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ μπορείτε να τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...

Posted on 1 Αυγούστου 2014, in Arts, Comics, Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics History, Comics Legends, Comics Stories, Comics Trades, Comics Tributes, CT Exclusive, Culture, Donald, Greek Comics, Άρθρα Μελών, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Βινιέτες, Γουώλτ Ντίσνεϋ, Δημιουργοί, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Εκδόσεις Καθημερινής, Ελληνικά Κόμικς, Εξώφυλλα Κόμικς, Η Ιστορία των Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Ειδήσεις, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κόμικς Χαρακτήρες, Μίκυ Μάους, Νέες Κυκλοφορίες Κόμικς, Νέο Μίκυ Μάους, Παρουσίαση: Μίκυ Μάους, Πολιτισμός, Σκίτσο, Τέχνες, Mickey Mouse, Walt Disney and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 4 Σχόλια.

 1. Με τη συνηθισμένη καθυστέρηση, προστέθηκαν και τα σχόλια στην παρουσίαση.

  Μου αρέσει!

 2. Νομίζω πως ήταν το καλύτερο τεύχος μέχρι τώρα! Μία ένσταση μόνο! Ενώ η κύρια ιστορία, στο επόμενο τεύχος,σύμφωνα με το εξώφυλλο είναι ο φρουρός της λήθης, αυτή που διαφημίζεται είναι η τύχη του Γκούφυ! αντίφαση! εγώ πάντως σαν κύρια ιστορία θεωρώ πάντα αυτή που αναγράφεται στο εξώφυλλο!

  Μου αρέσει!

  • Ίσως να βάλανε την ιστορία με τα παπιά στο εξώφυλλο, για να τραβήξουν καινούργιους αναγνώστες, καθώς τα παπιά είναι πιο δημοφιλή. Μέσα στο τεύχος διαφημίζουν την ιστορία με τον Μίκυ, καθώς οι μυημένοι, που ήδη αγοράζουν το περιοδικό, δεν χρειάζονται καν να δουν το όνομα τού Casty για να καταλάβουν ότι αυτή θα είναι η βασική ιστορία τού τεύχους.

   Μου αρέσει!

 3. εγώ οργανώνω τη συλλογή ανάλογα με το ποιός είναι ο κεντρικός πρωταγωνιστής της βασικής ιστορίας σε κάθε τεύχος, οπότε αυθαίρετα ίσως, λαμβάνω σαν κύρια την ιστορία που αναγράφεται στο εξώφυλλο!…

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: