ΝΕΟ ΝΤΟΝΑΛΝΤ 1

001

Για να μη μείνει παραπονεμένος και ο Ντόναλντ, μετά την επανακυκλοφορία τού Μίκυ Μάους, και τα κάνει όλα γυαλιά καρφιά, σήμερα κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος τού ομώνυμου περιοδικού από τις εκδόσεις τής Καθημερινής.

Το νέο Ντόναλντ τιμάται €1,90 και έχει 132 σελίδες, σε αντίθεση με το παλιό, που κόστιζε €2 και είχε μόνο 84 σελίδες. Το νέο Ντόναλντ δεν είναι απλώς φθηνότερο ανά σελίδα, είναι φθηνότερο, τελεία! Το μέγεθος του περιοδικού είναι ίδιο με αυτό τού νέου Μίκυ Μάους, μόνο που το Ντόναλντ δεν έχει το πλαστικοποιημένο εξώφυλλο, που έχει το Μίκυ Μάους. Ε, μην τα θέλουμε και όλα δικά μας: και φθηνότερο και μεγαλύτερο και με ακριβότερο εξώφυλλο!

Το λογότυπο του περιοδικού είναι εντελώς καινούργιο. Θυμίζει πολύ αμυδρά το πρώτο λογότυπο τού παλιού Ντόναλντ, όπως χρησιμοποιήθηκε στα πρώτα επτά τεύχη.

Όπως και με το Μίκυ Μάους, το πρωί ξεφυλλίσαμε το περιοδικό, για να δούμε τα περιεχόμενά του, πριν πάμε στη δουλειά. Το βράδυ, που το διαβάσαμε, προσθέσαμε και τα σχόλιά μας.

007

Το τεύχος ξεκινά με την ιστορία ο δούρειος ίππος, σε σενάριο Riccardo Pesce και σχέδιο Luca Usai.

Ο Ντονάλντιος είναι αρχαίος Έλληνας γλύπτης, που φτιάχνει φουτουριστικά για την εποχή του αγάλματα (με μοτοσικλέτες, ηλεκτρονικά, φρίσμπι και δεν συμμαζεύεται) που κανείς δεν τα θέλει. Ο θείος του Σκρουτζομίδας ψάχνει να βρει τρόπο να μεταφέρει τα χρήματά του, για να τα προστατέψει από τους φοροεισπράκτορες και τους Μουργολέοντες, οι οποίοι, με τη σειρά τους, ψάχνουν να βρουν τρόπο να μπουν στο θησαυροφυλάκιο του Σκρουτζομίδα. Τη λύση θα τη δώσει ένα έργο ενός… νεαρού άσημου ποιητή, που μόλις κυκλοφόρησε: η Οδύσσεια, με τον δούρειο ίππο, τον οποίο αναλαμβάνει να φτιάξει ο Ντονάλντιος. Ποιος από τους δύο θα χρησιμοποιήσει τελικά τον δούρειο ίππο; Ποια φουτουριστική εκδοχή του θα κατασκευάσει ο Ντόναλντ, και τι συνέπειες θα έχει αυτό;

Ας ξεκινήσουμε απ’ το σχέδιο, που είναι μέτριο, καθώς τα παπιά θα μπορούσαν να ήταν πολύ καλύτερα σχεδιασμένα. Όσον αφορά στο σενάριο, αν και δεν μ’ αρέσουν οι ιστορίες όπου τα παπιά παίζουν τους εαυτούς τους σε άλλες ιστορικές περιόδους, η ιστορία ήταν αρκετά αστεία, τόσο με τους αναχρονισμούς της, όσο και με την ιδέα να βάλουν τον Σκρουτζ και τους Λύκους να διεκδικούν τον ίδιο δούρειο ίππο, με αντικρουόμενους στόχους. Στην ιστορία θα έβαζα ένα οκτώ με οκτώμισι.

031

Συνεχίζουμε με την ιστορία το άγγιγμα της τύχης, σε σενάριο Francesco Artibani και σχέδιο Alessandro Perina.

Ο Ντόναλντ και τα παιδιά νοικιάζουν ένα σπίτι κοντά στη θάλασσα για μια εβδομάδα, έναντι χαμηλού ενοικίου. Προφανώς και υπάρχει κάποιο πρόβλημα, όπως συμβαίνει φορμουλαϊκά σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Αυτή τη φορά πρόκειται για τα αδηφάγα καβούρια, από τα οποία είναι γεμάτη η περιοχή. Εξ ίσου φορμουλαϊκά, ο Ντόναλντ προσπαθεί μάταια να τα αντιμετωπίσει. Καθόλου φορμουλαϊκά, όμως, βρίσκεται τρόπος να συμφιλιωθούν με τα καβούρια, οπότε η ιστορία το γυρίζει αλλού, σε ένα κυνήγι θησαυρού πειρατών, τον οποίο δεν διεκδικούν μόνο τα παπιά.

Όσο φορμουλαϊκά και να ξεκίνησε η ιστορία, τελικά θα έλεγα ότι ήταν πρωτότυπη! Όσο για το σχέδιο, αν και καλύτερο από αυτό της προηγούμενης ιστορίας, συνεχίζει να μας τα χαλά. Ένα οκτώμισι νομίζω ότι το αξίζει η ιστορία.

067

Η επόμενη ιστορία είναι ο πορτοφολάς τού τελικού, σε σενάριο Sergio Tulipano και σχέδιο Sergio Cabella.

Ο Ντόναλντ και ο Φέθρυ κάνουν άνω κάτω το γήπεδο, όπου παρακολουθούσαν έναν αγώνα, προσπαθώντας να πιάσουν ένα πορτοφολά.

Αισχρό σχέδιο και μάλλον αδιάφορη υπόθεση, καθώς ναι μεν τα παπιά κάνουν τη μια ζημιά μετά την άλλη, αλλά κάπου λείπει αυτό το εξωφρενικό στοιχείο, που έχουν αυτού του είδους οι ιστορίες. Πάνω από επτά δεν θα βάλω.

091

Ακολουθεί η επαγγελματική φασίνα, σε σενάριο και σχέδιο Enrico Faccini.

Τα σχολεία μόλις έκλεισαν, αλλά ο Ντόναλντ αρνείται να πάει τα παιδιά διακοπές, αν δεν συγυρίσουν πρώτα το δωμάτιό τους. Τα παιδιά προσπαθούν μάταια να τον κάνουν ν’ αλλάξει γνώμη. Τελικά θα βρεθεί μια… από μηχανής λύση.

Και εδώ αισχρό σχέδιο, και εδώ αδιάφορη υπόθεση, πιο αδιάφορη ίσως από την προηγούμενη. Έξι με εξήμισι.

111

Το τεύχος κλείνει με τις διακοπές με το ζόρι, σε σενάριο Bruno Sarda και σχέδιο Graziano Barbaro.

Όπως κάθε καλοκαίρι, ο Ντόναλντ και ο γείτονάς του (όχι ο Τζόουνς, ο άλλος, που το I.N.D.U.C.K.S. λέει ότι ονομάζεται Λακέρδας) ετοιμάζονται να διαλύσουν τη Λιμνούπολη με τους καυγάδες τους. Για να προστατέψει την πόλη, ο δήμαρχος, κατόπιν υποδείξεως ενός ψυχολόγου, αποφασίζει να τους στείλει για διακοπές όπου, ζώντας μαζί, θα αναγκαστούν να γίνουν φίλοι. Οι δύο άσπονδοι εχθροί θα βρουν το δάσκαλό τους απ’ τους εκεί γείτονες, αναγκαζόμενοι να συνεργαστούν, για να τους αντιμετωπίσουν. Έτσι τελικά, όπως προέβλεψε ο ψυχολόγος, θα γίνουν φίλοι. Ή μήπως όχι;

Και πάλι φριχτό σχέδιο, όμως η ιστορία ήταν αστεία, οπότε ένα επτάμισι με οκτώ θα το βάλω.

131

Το επόμενο τεύχος κυκλοφορεί την Παρασκευή 8 Αυγούστου, με την ιστορία ταξιδιωτικό γραφείο «πες το κι έγινε». Να δούμε τι θα προλάβουμε να πρωτοπαρουσιάσουμε εκείνη την ημέρα. Καλά τη βολέψαμε αυτόν τον μήνα, που το Ντόναλντ κυκλοφόρησε Πέμπτη!

Donald

Η πρώτη εντύπωση, που δίνει στη θέα του το πρώτο τεύχος τού νέου Ντόναλντ, είναι εξαιρετική. Χορταστικότατο, σε καλή τιμή, με μεγάλες αδημοσίευτες ιστορίες. Αν και δεν περιμέναμε να διαβάσουμε κλασικά αριστουργήματα, περιμέναμε ότι οι ιστορίες θα ήταν όλες ευχάριστες. Αυτό μεν επαληθεύτηκε για τις δύο πρώτες και εν μέρει, ως προς το σενάριο, για την πέμπτη, αλλά η τρίτη και η τέταρτη ιστορία ήταν απογοητευτικές.

Πριν διαβάσω το τεύχος έγραψα πως εκτιμούσα ότι το τεύχος θα γεμίσει εξ ίσου ευχάριστα τον Ιούλιο των παιδιών, μικρών και μεγάλων. Έχοντας διαβάσει το περιοδικό, νομίζω ότι τα μεγάλα παιδιά θα είμαστε πιο επιφυλακτικά.

Κάτω από αυτό το πνεύμα του ευχάριστου γεμίσματος του μηνός, φαντάζομαι ότι προστέθηκαν και τα τέσσερα σουντόκου, που περιέχει το τεύχος. Ήλπιζα αυτό να ήταν η μοναδική ένσταση, που θα είχα για το τεύχος, αλλά τελικά αυτό είναι το λιγότερο σημαντικό.

Για να μην κλείσουμε με γκρίνια, να πούμε ότι και οι πέντε ιστορίες τού τεύχους είναι αδημοσίευτες στη χώρα μας. Από αυτές, οι τρεις προέρχονται από το ιταλικό Paperino Mese, ενώ οι άλλες δύο από το Topolino. Καλές ή κακές, τουλάχιστον μας δόθηκε η ευκαιρία να διαβάσουμε κάποιες από τις ιστορίες του Topolino, που δεν διαβάσαμε ποτέ στη χώρα μας, τόσο λόγω του ότι το Μίκυ Μάους τής Νέας Ακτίνας ήταν σημαντικά μικρότερο του Topolino, όσο και λόγω του ότι σχεδόν πάντα περιείχε μία ή δύο ιστορίες που είχαν ήδη δημοσιευτεί στην Ελλάδα.

Συνολικά στο τεύχος θα βάλουμε ένα οκτώ.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...

Posted on 10 Ιουλίου 2014, in Arts, Comics, Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics History, Comics Legends, Comics Stories, Comics Trades, Comics Tributes, CT Exclusive, Culture, Donald, Greek Comics, Greek Magazines, Άρθρα Μελών, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Βινιέτες, Γουώλτ Ντίσνεϋ, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Εκδόσεις Καθημερινής, Ελληνικά Κόμικς, Ενημέρωση, Εξώφυλλα Κόμικς, Η Ιστορία των Κόμικς, Κόμικς, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κόμικς Χαρακτήρες, Ντόναλντ, Παρουσίαση: Ντόναλντ, Πολιτισμός, Σκίτσο, Τέχνες, Walt Disney and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 30 Σχόλια.

  1. Και έλεγα τι λείπει καλοκαιριάτικα από το ρεπερτόριο;

    Μου αρέσει!

  2. ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ;;

    Μου αρέσει!

  3. Στο δικό μου περίπτερο δεν ήρθε σίγουρα σήμερα κυκλοφόρησε;;;;;;;

    Μου αρέσει!

    • Αν ρωτάς αν κυκλοφόρησε κάποια προηγούμενη μέρα, και γι’ αυτό δεν το βρήκες, η απάντηση είναι ότι όντως σήμερα κυκλοφόρησε.

      Σε ένα συνοικιακό περίπτερο, που το ζήτησα, όχι απλώς δεν το είχαν, αλλά τσέκαραν και τα χαρτιά τους και είδαν ότι τους είχαν φέρει το… Φάντομ! Φαντάζομαι ότι, επειδή δεν είχε προηγηθεί διαφήμιση, πέρα από μια αναφορά στο facebook την Τρίτη, όπου, από τις απαντήσεις στα σχόλια μάθαμε την ημέρα κυκλοφορίας και την τιμή, κάποιοι δεν το προμηθεύτηκαν. Από την άλλη, δυο δρόμους πιο πάνω, ο κεντρικός εφημεριδοπώλης όχι μόνον το είχε, αλλά μου ζήτησε και διευκρίνιση αν ήθελα το καινούργιο Ντόναλντ ή το παλιό τής Νέας Ακτίνας, καθώς είχε και απ’ τα δύο!

      Μου αρέσει!

  4. υπάρχει περίπτωση να το βρω online;;;;;;

    Μου αρέσει!

    • Μακάρι να υπήρχαν ηλεκτρονικές εκδόσεις των ελληνικών περιοδικών κόμικς, όπως γίνεται στη γείτονα Ιταλία, αλλά αυτά είναι ακόμα επιστημονική φαντασία για μας.

      Μου αρέσει!

    • Όπως έγραψαν την Κυριακή στο ένθετο «Κ» τής Καθημερινής:

      Στην περίπτωση που δεν βρείτε κάποιο τεύχος, επικοινωνήστε με το αρχείο της «Καθημερινής», Πανεπιστημίου 49 και Στοά Αρσακείου, τηλ. 210-33.16.825.

      Αν μένεις στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη, ψάξε πρώτα σε κανένα πιο κεντρικό περίπτερο. Αν μένεις αλλού, φαντάζομαι ότι, όπως συμβαίνει και με το Μίκυ Μάους, το περιοδικό θα έρθει στην πόλη σου μετά από καμιά-δυο μέρες, οπότε θα πρότεινα να μη βιαστείς να το παραγγείλεις και επιβαρυνθείς με ταχυδρομικά.

      Μου αρέσει!

  5. μένω στην Κω στα Δωδεκανησα ομως το Μικυ Μαους έρχεται κανονικα.. θα δω αυριο και μεθαυριο και σε ευχαριστώ πολυ για τη βοηθεια.

    Μου αρέσει!

  6. Με τη συνηθισμένη καθυστέρηση, προστέθηκαν και τα αναλυτικά σχόλια στην παρουσίαση.

    Να προσθέσω ότι κατά σύμπτωσιν διάβασα πρόσφατα κάποια παλιά Ντόναλντ, από την εποχή που τα τεύχη ήταν θεματικά, και ο τίτλος τού κάθε τεύχους δεν αναφερόταν στην πρώτη ιστορία του. Ήταν πολύ πιο διασκεδαστικά απ’ το σημερινό! Ας ελπίσουμε ότι το νέο Ντόναλντ θα βρει σύντομα τον δρόμο του.

    Μου αρέσει!

  7. Κρατάμε ό,τι καλό απ’ τα παλιά, εισάγουμε καινούρια. Ας δούμε, λοιπόν, τι θα γίνει στη συνέχεια, όταν το Νέο Ντόναλντ θα έχει σταθεροποιηθεί (εκτός κι αν είναι ήδη σταθεροποιημένο αμετάκλιτα).

    Το σκίτσο στην «Επαγγελματική Φασίνα» μού αφήνει εντύπωση ότι πρόκειται για πειραματισμό, για πιο ρεαλιστική, τρισδιαστατοποιημένη εκδοχή των παπιών.
    Παράξενο, βέβαια.

    Μου αρέσει!

  8. Να αναφέρουμε ότι στο σημερινο Μίκυ Μάους υπάρχει διαφήμιση για το Ντόναλντ, σύμφωνα με την οποία το Ντόναλντ θα κυκλοφορούσε την Τετάρτη. Επομένως, ας είμαστε κάπως επιφυλακτικοί ως προς το αν το επόμενο τεύχος θα κυκλοφορήσει Παρασκευή.

    Μου αρέσει!

    • Γενικά πάντως, με τις ημερομηνίες κυκλοφορίας και την διανομή δεν φαίνεται επί του παρόντος συνέπεια στον ορίζοντα… Ελπίζω να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην συνέχεια, γιατί είναι ενοχλητικό να ψάχνεις 2 μέρες τα τεύχη στα περίπτερα. Αν προσέξατε, γεμίσαμε σχόλια με τέτοιες αναφορές. Επίσης να προσθέσω, ότι στα 2/3 των περιπτέρων στην Κέρκυρα, οι τίτλοι των νέων εκδόσεων της Ντίσνευ έρχονται σε ελάχιστα τεύχη και αυτά ταλαιπωρημένα πολύ(σημάδια από δέσιμο με σχοινί, κλπ). Ούτε αυτό το βλέπω θετικό.

      Μου αρέσει!

  9. Η «Επαγγελματική Φασίνα» πράγματι έχει κάτι το ιδιαίτερο ως σκίτσο (δεν ασχολούμαι με σκίτσα, σενάρια κλπ, απλά κάπως μου «έκατσε» στο μάτι)! Κατά τη γνώμη μου, πρόκειται για ένα γενικά μέτριο τεύχος! Ελπίζω όμως σε κάτι καλύτερο! Να επισημάνω πως είναι ενθαρρυντική η αύξηση σελίδων με την αντίστοιχη μείωση τιμής! Λέτε κάτι τέτοιο να γίνει και στο Κόμιξ;

    Υ.Γ.: Μήπως έχουμε κάποιο νέο για άλλες εκδόσεις, π.χ. Κλασικά, Κόμιξ; Πίστευα πως μέχρι τώρα ειδικά το Κόμοξ θα είχε κυκλοφορήσει!

    Μου αρέσει!

    • Χμμ, γιατί να μη γίνει μείωση τιμής και στο Κόμιξ; Η γενική φιλοσοφία εκεί μοιάζει να κινείται…

      Μου αρέσει!

      • Μακάρι, γιατί με τόσες εκδόσεις το χέρι έμπαινε βαθιά στην τσέπη! Ειδικά όταν «έσκαγαν μύτη» τα καλοκαίρια και τα Μεγάλα Σήριαλ!

        Μου αρέσει!

        • Καλησπέρα, κύριοι.

          Αναφορικά με τις ειδήσεις που ρωτήσατε για τις μελλοντικές κυκλοφορίες των Καθημερινών Εκδόσεων και της Ντίσνευ Greece, να δώσω κάποιες με την μορφή πληροφοριών. Το τονίζω αυτό, καθώς δεν έχουν οριστικοποιηθεί σε κάποιο συγκεκριμένο χρονικό πλάνο.

          ΚΟΜΙΞ – μηνιαίο – Λογικά 1η Σεπτεμβρίου

          ΚΛΑΣΣΙΚΑ ΝΤΙΣΝΕΥ – κάθε 3 μήνες – λογικά 1η Οκτωβρίου

          ΜΙΝΙ & ΝΤΑΙΖΗ – διμηνιαίο – λογικά 1η Αυγούστου

          SUPER ΜΕΓΑΛΟ ΜΙΚΥ – 6μηνιαίο αντικαθιστά το ΜΕΓΑΛΟ ΜΙΚΥ – λογικά 1η Δεκεμβρίου

          Και μια εκπληξούλα για τους δεινόσαυρους(εμάς δηλαδή). Περίπου στα μέσα Οκτωβρίου, ακούγεται για ένα τομάκι που θα είναι ένθετο στην Καθημερινή, μεσοβδόμαδα και θα περιέχει παλιές κλασσικές ιστορίες του Μίκυ Μάους, της σειράς τευχών 1-400.

          Πέραν αυτών, ετοιμάζονται και ΦΙΝΕΑΣ & ΦΕΡΜΠ, PRINCESS, CARS και 3-4 ακόμη περιοδικά.

          Μου αρέσει!

  10. Κλασικό Ντόναλτ δηλαδή συμπαθητικό αλλά όχι κάτι το ιδιαίτερο 4/10 από εμένα.

    Μου αρέσει!

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.