Advertisements

ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 2 — «Η ΑΠΕΙΛΗ ΤΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ»

001

Όχι, δεν ήταν όνειρο! Κλείνουμε μία εβδομάδα από την επανακυκλοφορία τού Μίκυ Μάους και ήδη κρατάμε το δεύτερο τεύχος στα χέρια μας!

Πάμε να δούμε από κοντά τα περιεχόμενα του τεύχους.

007

Το τεύχος ξεκινά με την ιστορία η απειλή τού φάσματος, σε σενάριο Marco Bosco και σχέδιο Marco Palazzi.

Μυστηριώδη συμβάντα συμβαίνουν στο Μίκυ Σίτυ. Ξαφνικά τα φώτα σβήνουν χωρίς κανένα λόγο και, όταν ανάβουν, εμφανίζεται ένα μήνυμα από το «φάσμα» στον τοίχο, ενώ κάτι κακό έχει συμβεί σε κάποιον επιφανή πολίτη: κλέβεται η μοναδική κόπια τής τελευταίας ταινίας ενός σκηνοθέτη, και το ρολόι κειμήλιο ενός αθλητή, που το είχε κερδίσει ως έπαθλο στο Λύκειο, ενώ και ο ίδιος ο Ο’ Χάρα τίθεται σε διαθεσιμότητα ως ανικάνος, όταν το «φάσμα» καταφέρνει να γράψει ένα μήνυμα μέσα στο δημαρχείο.

Μετά απ’ όλα αυτά, όταν το «φάσμα» ζητάει λύτρα για να μη βυθίσει την πόλη στο σκοτάδι, ο δήμαρχος δέχεται. Όμως, ο Μίκυ και ο Ο’ Χάρα συνειδητοποιούν ότι και τα τρία θύματα ήταν συμμαθητές στο Λύκειο, οπότε το «φάσμα» πρέπει να ήταν κι αυτός συμμαθητής τους. Πράγματι, όταν παραμονεύουν κατά την παράδοση των λύτρων και συλλαμβάνουν το δράστη, αυτός αποδεικνύεται ότι ήταν ο Νηλ Νετρόνιος, ο φύτουλας τής τάξης, που ζήλευε τους τρεις συμμαθητές του, που έκαναν καριέρα, σε αντίθεση με εκείνον. Έτσι, όταν εφηύρε ένα μηχάνημα που αντιστρέφει τη ροή των φωτωνίων, δημιουργώντας σκοτάδι, το χρησιμοποίησε για να εκδικηθεί τους συμμαθητές του. Τώρα, το πώς κάποιος που μπορούσε να εφεύρει ένα τέτοιο μηχάνημα, δεν έκανε καριέρα ως επιστήμονας, σαρώνοντας τα βραβεία Νόμπελ, αυτό επαφίεται ως άσκηση στον αναγνώστη.

Καλό μοντέρνο σχέδιο, αλλά η ιστορία είναι έτσι κι έτσι. Χιλιοειπωμένη ιστορία, με τον κακό επιστήμονα να χρησιμοποιεί την εφεύρεσή του για εγκληματικούς σκοπούς. με μόνη διαφορά ότι το κίνητρο ήταν η προσωπική εκδίκηση αντί ο πλουτισμός ή η κατάκτηση τού κόσμου. Θα βάλουμε ένα οκτώ με οκτώμισι.

Για όσους φαντάζονται ότι, επειδή «φάσμα» σημαίνει «φάντασμα», ο κακός είναι το Μαύρο Φάντασμα, να επισημάνουμε ότι δεν είναι, αν και οι δυο τους έχουν την ίδια μύτη!

045

Ακολουθεί το δεύτερο επεισόδιο τής ιστορίας η τελευταία περιπέτεια, σε σενάριο Francesco Artibani και σχέδιο Alessandro Perina, το πρώτο μέρος τού οποίου διαβάσαμε την περασμένη εβδομάδα.

Ο Ρόμπαξ και ο Χρυσοκούκης έχουν νικήσει κατά κράτος. Ο Σκρουτζ τα έχει παρατήσει και έχει καταφύγει, καταρρακωμένος, στο σπίτι τού Ντόναλντ, όπου τη βγάζει όλη μέρα με τις πιζάμες. Κι αυτό, όμως, δεν κρατάει πολύ, καθώς οι νέοι ιδιοκτήτες του σπιτιού τού Ντόναλντ τού κάνουν έξωση, επειδή τους χρωστάει νοίκια, και το χαρίζουν στους Λύκους! Έτσι όλοι καταλήγουν στο αγρόκτημα τής γιαγιάς Ντακ, όπου ο Σκρουτζ αρκείται στο να βοηθάει τη γιαγιά στης δουλειές τού αγροκτήματος.

Ο Ντοναλντ, που μην ξεχνάμε ότι είναι και ο Φάντομ Ντακ (ναι, η ιστορία αυτή τα έχει όλα!) επιστρέφει το βράδυ σπίτι του, για να προλάβει να σφραγίσει το κρυσφήγετό του, πριν το ανακαλύψουν οι Λύκοι. Εκεί μαθαίνει ότι οι Λύκοι είχαν συνεργαστεί με τον Ρόμπαξ και τον Χρυσοκούκη. Την επόμενη μέρα τα λέει αυτά στο Σκρουτζ. Επίσης, καταφθάνει και ο Παντάξιος, που μαζί με τη δεσποινίδα Ευταξία είχαν παραιτηθεί από τους νέους ιδιοκτήτες τού θησαυροφυλακίου. Αυτός πληροφορεί τον Σκρουτζ ότι ο Ρόμπαξ και ο Χρυσοκούκης σκόπευαν να γκρεμίσουν το θησαυροφυλάκιο, να ισοπεδώσουν το λόφο όπου ήταν χτισμένο, και να το κάνουν… πάρκινγκ!

Αυτό ήταν που εξώθησε τον Σκρουτζ στο να αναλάβει επιτέλους δράση. Με τις οικονομίες τής γιαγιάς Ντακ, τα παπιά πηγαίνουν στο Βεζούβιο, ζητώντας από τη Μάτζικα να βοηθήσει τον Σκρουτζ να πάρει πίσω τα χρήματά του. Η Μάτζικα, όντας μεταμορφωμένη σε νεράιδα και εξορισμένη από τη χώρα τών μαγισσών, δεν μπορεί να κάνει και πολλά. Δέχεται, όμως, να συνοδεύσει τον Σκρουτζ στα έγκατα της γης, στο «βασίλειο της φωτιάς και του σκότους», όπου ζουν οι μάγισσες, ώστε να προσπαθήσει να πείσει εκείνος τις μάγισσες, να τον βοηθήσουν. Έτσι, με τα πολλά, φθάνουν στην περίφημη «πύλη τού Πλούτωνα».

Η συνέχεια στο επόμενο.

Εξαιρετική συνέχεια σε μια εξαιρετική ιστορία. Εννιάμισι και εδώ!

077

Ακολουθεί η ιστορία αγώνας ιπποδρομίας, σε σενάριο και σχέδιο Enrico Faccini.

Επηρεασμένος από μια ταινία γουέστερν, ο Φέθρυ αποφασίζει να αγοράσει ένα άλογο. Όμως, τα λεφτά που έχει φτάνουν μόνο για ένα μεταχειρισμένο ξύλινο αλογάκι. Τελικά, κάποιος (κι’ αυτός με μύτη αλά Μάυρο Φάντασμα!) του πασάρει έναν… ιπποπόταμο σαν άλογο (αφού η λέξη σημαίνει άλογο του ποταμού) για να ξεφορτωθεί το ζώο, που είχε κάνει ένα σωρό ζημιές, για τις οποίες έπρεπε να πληρώσει ο ιδιοκτήτης του.

Ο ιπππόταμος συνεχίζει να κάνει ζημιές, και ο Φέθρυ καταλήγει στα δικαστήρια, όπου καταδικάζεται σε ένα τεράστιο πρόστιμο, το οποίο δεν έχει να το πληρώσει. Η σωτηρία βρίσκεται σε ένα αγώνα ιπποδρομιών, όπου ο Φέθρυ καταφέρνει να δηλώσει συμμετοχή, λίγο με τη δικαιολογία ότι ο ιπποπόταμος είναι «άλογο του ποταμού» και λίγο επειδή τον υποστήριξε κάποιος αριστοκράτης, που συμμετείχε στους αγώνες, για να σπάσει πλάκα μαζί του. Θα καταφέρει ο Φέθρυ να κερδίσει;

Αστεία ιστορία, όπου, παρά το ότι πρωταγωνιστεί ο Φέθρυ, άλλος είναι αυτός που σπέρνει την καταστροφή. Το σχέδιο, όμως, όπως βλέπετε παραπάνω, πάσχει. Οκτώμισι με εννέα για το σενάριο και επτά για το σχέδιο.

105

Το τεύχος κλείνει με την ιστορία το πάθος τής Ρόζας, με τον αγαπημένο Τζούνιορ Ντακ, σε σενάριο Gaja Arrighini και σχέδιο Nicola Tosolini.

Ξαφνικά, η Ρόζα, συμμαθήτρια τού Τζούνιορ, αρχίζει να του κολλάει, λες και είναι ερωτευμένη μαζί του. Ο Τζούνιορ κάνει τα πάντα για να την αποφύγει, ο Μπουλ ζηλεύει, ενώ τα άλλα παιδιά αρχίζουν να πιστεύουν ότι ο Τζούνιορ και η Ρόζα αρραβωνιάστηκαν. Τελικά, αυτό που συνέβαινε ήταν ότι η Ρόζα είχε δανειστεί κρυφά τα κόμικς τού Ντόναλντ, τα οποία δημοσίως έλεγε ότι απεχθανόταν και προσπαθούσε να τον αποτρέψει από το να πάει στην κρυψώνα με τα κόμικς, μέχρι να έβρισκε τρόπο να του πει ότι της είχαν πέσει κατά λάθος στο ποτάμι και είχαν μουλιάσει. Τελικά η παρεξήγηση λύνεται, μόνο που ο Τζούνιορ αρνείται να συγχωρέσει τη Ρόζα για τη ζημιά, αναγκάζοντάς την να ξοδέψει δυο μηνιάτικα χαρτζιλίκια, για να του αντικαταστήσει τα κατεστραμμένα κόμικς!

Αυτή κι αν είναι ιστορία με τον Τζούνιορ Ντακ, που δεν καταλαβαίνω γιατί μ’ αρέσει! Πανέμορφη! Όσο για το σχέδιο, λίγο πιο απλοϊκό απ’ ό,τι σε άλλες ιστορίες με τον Τζούνιορ, αλλά με έναν Μπουλ που, για αλλαγή, δεν είναι αποκρουστικός, ισοφαρίζοντας τα πράγματα. Ένα εννιάρι θα το βάλουμε.

130

Την επόμενη εβδομάδα θα διαβάσουμε το τρίτο μέρος τής ιστορίας η τελευταία περιπέτεια, όπου, απ’ ο,τι φαίνεται, εμφανίζονται κάποιοι παλιοί γνώριμοι! (Καταλαβαίνω ότι αυτό θα είναι το εξώφυλλο του επομένου τεύχους, αλλά ποιος είχε τη φαεινή ιδέα να βάλει τους Χθόνιους και τους Υπόγειους στο εξώφυλλο, χαλώντας την έκπληξη;)

mickey

Άλλο ένα όμορφο χορταστικό τεύχος 132 σελίδων, που ακολουθεί στα χνάρια τού προηγουμένου. Στα «συν» τού τεύχους να αναφέρουμε ότι, σε αντίθεση με το προηγούμενο, έχουν διατηρηθεί οι κωδικοί τών ιστοριών στο πρώτο τους καρέ, ώστε να είναι εύκολη η αναγνώρισή τους.

Ένα εννιά θα το βάλουμε, συνολικά, για το τεύχος.

Οι ομοιότητες με την προηγούμενη έκδοση, στο στήσιμο, παραμένουν. Αυτή τη φορά, μάλιστα, προστέθηκαν και κάμποσα επεισόδια τής σειράς σπάζω κεφάλ… σπαζοκεφαλιές, ήθελα να πω! Κάπου διάβασα ότι αυτές οι ομοιότητες οφείλονται στο ότι η Καθημερινή όντως έχει «κληρονομήσει» το υλικό που είχε ετοιμάσει η Νέα Ακτίνα για δημοσίευση, χωρίς, όμως, να έχει «κληρονομήσει» και αυτούς που το ετοίμασαν. Ας ευχηθούμε ότι είναι απλώς θέμα χρόνου να τους προσλάβει και αυτούς, ώστε να αναλάβουν την παραγωγή νέου υλικού.

Τις παρουσιάσεις τού εβδομαδιαίου ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ μπορείτε να τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...

Posted on 27 Ιουνίου 2014, in Arts, Comics, Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics History, Comics Legends, Comics Stories, Comics Trades, Comics Tributes, CT Exclusive, Culture, Donald, Greek Comics, Άρθρα Μελών, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Βινιέτες, Γουώλτ Ντίσνεϋ, Δημιουργοί, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Εκδόσεις Καθημερινής, Ελληνικά Κόμικς, Εξώφυλλα Κόμικς, Η Ιστορία των Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Ειδήσεις, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κόμικς Χαρακτήρες, Μίκυ Μάους, Νέες Κυκλοφορίες Κόμικς, Νέο Μίκυ Μάους, Παρουσίαση: Μίκυ Μάους, Πολιτισμός, Σκίτσο, Τέχνες, Mickey Mouse, Walt Disney and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 10 Σχόλια.

 1. Μα πότε πρόλαβες; Έβαλα παρουσίαση Gottfredson για να έχουμε να χαζεύουμε κάτι μέχρι την παρουσίαση, αλλά και πάλι! Φαντάζομαι ότι κατά το βραδάκι θα είναι και η κριτική έτοιμη…
  Χμμμ, η τελευταία παράγραφος δίνει τροφή για σχόλια. Απ’ τη μια ένα νέο team φέρνει αέρα ανανέωσης, απ’ την άλλη μπορεί οι νέες ιδέες να είναι αταίριαστες. Όμως και το παλιό team μπορεί να αφήσει τα πράγματα ολόιδια ακριβώς εκεί που θα επιβάλλονται αλλαγές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι εκδότες δεν θα πρέπει να απευθυνθούν για τέτοιες αποστολές στον Φέθρυ!…(!;?!) 😀

  Μου αρέσει!

  • Από την άλλη, η παλιά ομάδα είναι εξοικειωμένη με τη διαδικασία. Αν η διεύθυνση παρέχει το όραμα και την κατεύθυνση, δεν νομίζω ότι η ομάδα θα δυσκολευτεί να τα υλοποιήσει. Φαντάζομαι ότι ούτε στη Νέα Ακτίνα η ομάδα έκανε του κεφαλιού της.

   Μου αρέσει!

  • Δεν ξέρω αν είχες προσέξει, αλλά στην αρχή τής εβδομάδας είχα δρομολογήσει τα «ευτράπελα» για σήμερα, ώστε να μη χρειάστεί να προσθέσουμε κάτι καινούργιο, μέχρι να αναρτηθούν οι παρουσιάσεις. (Αφού, όμως, πρόσθεσες, το έβαλα τελικά την Πέμπτη, όπως ήταν πάντα.) Επίσης, είχα ετοιμάσει και κάτι άλλο, το οποίο τελικά θα αναρτηθεί αύριο, όπου ίσως και να κολλάει περισσότερο.

   Πάντως και εδώ την πάτησες, διότι, από τη στιγμή που το άρθρο σου δημοσιεύτηκε και μάλιστα με αριθμό 1, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει και 2!

   Μου αρέσει!

   • Δεν είχα προσέξει την αλλαγή.
    Πάντως ότι την πάτησα, την πάτησα εντυπωσιακά, αλλά δεν πειράζει. Ευτυχώς έχω προβλέψει πολύ περισσότερο από αριθμό «2» (και με αφορμή ένα σχόλιο του Ανδρέα στο «Γιατί δεν «συμπαθώ» τον Ρόσα»).

    Μου αρέσει!

 2. Καλησπέρα σας, κύριοι!

  Λόγω εργασιακών ευτράπελων(λέω να φτιάχναμε μια κατηγορία καρέ σχετική…), δυστυχώς μπαίνω σε άτακτα χρονικά διαστήματα και δεν σας προλαβαίνω γενικώς σε άρθρα και σχόλια(είναι και το επικείμενο μου ταξίδι στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, για την παρουσίαση του βιβλίου και βγήκα αρκετά από τους ρυθμούς μου είναι αλήθεια).

  Βέβαια, είναι κάτι παραπάνω από θετικό, με όλη την ροή αυτή των νέων τευχών που παρουσιάζονται, αλλά και των υπόλοιπων ενδιαφέροντων θεμάτων(πχ όπως έπραξε σήμερα ο Βασίλειος με το «Φάντασμα»).

  Οπότε ας συνεχιστεί ο ρυθμός αυτός και καταθέτω την άποψη μου αναδρομικά(κάτι σαν τα αντανακλαστικά του Ελληνικού δημοσίου, στο περίπου…)!

  Δυστυχώς το τεύχος 2 λογικά θα το έχω στα χέρια μου το Σάββατο το μεσημέρι στην καλύτερη περίπτωση, ή την Κυριακή το πρωί στην χειρότερη. Έτσι τα δικά μου σχόλια θα εμφανιστούν καθυστερημένα σε σχέση με των υπολοίπων.

  Τώρα σαν στήσιμο όπως το είδα με τις σελίδες που παρέθεσε ο Κρίτων, δείχνει πράγματι στα ίδια αχνάρια με την προηγούμενη έκδοση. Αυτό όμως δεν είναι και αρνητικό υποχρεωτικά. Περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν τεράστια. Επίσης η επιλογή των ιστοριών δεν είναι κακή. Σε αντίθεση με την προηγούμενη εβδομάδα δεν βλέπω εδώ Ήτα Βήτα σε σκίτσα …Αποκάλυψης. Άρα, είμαστε σε καλό δρόμο!

  Μου αρέσει!

  • «Εργασιακά ευτράπελα»…

   Μέσα σε μια μέρα θα έπρεπε να πετάξουμε κανένα τρισεκατομμύριο αναρτήσεις ή είναι ιδέα μου; 🙂

   Δεν πειράζει για την καθυστέρηση κύρ Κόρτε, η γνώμη σας έχει πάντα την βαρύτητά της (κι ας αργεί κάπως να φέρει ο ταχυδρόμος το τεύχος προς τα σας).

   Μου αρέσει!

 3. Για όσους ενδιαφέρονται, προστέθηκαν στο άρθρο οι περιγραφές και τα σχόλια.

  Μου αρέσει!

 4. Οι ιστορίες ευρηματικότατες, λοιπόν!
  (Καλά, απ’ τον Φέθρυ δεν περίμενα τίποτα λιγότερο!)

  Μου αρέσει!

 5. Και να`μαστε με το δεύτερο τεύχος επιτέλους στην κατοχή μας. Το διάβασα σε χρόνο μηδέν και σας παραθέτω απόψεις.

  Το σενάριο στην πρώτη ιστορία του Μίκυ κατά την γνώμη μου χάνει πολύ… Αν ήταν στην δεκαετία του`50, θα το είχαν κάνει σίγουρα sci fi ταινία, από εκείνες με τα 5 και 6.000 δολάρια budget… Το σκίτσο όμως με ικανοποίησε είναι αλήθεια, οπότε μετρίασε κάπως τις αρνητικές εντυπώσεις.

  Για την «Τελευταία περιπέτεια» είχα μιλήσει και την περασμένη εβδομάδα. Εδώ έχουμε το δεύτερο μέρος. Είναι εξαιρετική και σαν σενάριο και σαν σκίτσο. Δύσκολα θεωρώ ότι θα βρει κάποιον δυσαρεστημένο, ακόμη και αν ψάξει με μεγενθυντικό φακό για σφάλματα.

  Το καστ του τεύχους συμπληρώνουν εξαιρετικοί ρολίστες, για να χρησιμοποιήσω και κινηματογραφικές ορολογίες. Βέβαια τον Φέθρυ τον έβαλαν σε άχαρο ρόλο(έλλειψη πρωτοτυπίας στις φάρσες), το κουστούμι ήταν μάλλον άκομψο που του φόρεσαν(βλέπετε σκίτσο), οπότε πέρασε και δεν άγγιξε… Ο Τζούνιορ απολαυστικός όπως πάντα. Κι εδώ το σενάριο ήθελε λίγη δουλειά ακόμη, αλλά δεν ήταν κακό.

  Συμπερασματικά μπορώ να πω ότι το στυλό γράφει ένα 8 σαν βαθμολογία και το κάνει δίχως τύψεις. Θα ήθελα να ήταν ένα 9, ή ακόμη καλύτερα ένα 10, αλλά πλέον αυτά είναι δύσκολα για την πλειοψηφία των Ιταλών σχεδιαστών των οποίων επιλέγονται – προσέξτε την λέξη – οι δουλειές προς δημοσίευση. Υπάρχουν πολύ καλύτερες ιστορίες και σκίτσα, αλλά…

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: