Η ΜΕΓΑΛΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ DISNEY ΤΟΜΟΣ 1—ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΜΟΝΟΚΕΡΩ

01

Και στα δικά μας, λοιπόν! Μετά την κυκλοφορία του έκτακτου τεύχους για το μουντιάλ, κυκλοφορεί ο πρώτος τόμος της μεγάλης βιβλιοθήκης Disney. Πρόκειται για ανατύπωση της μεγάλης βιβλιοθήκης τού Καρλ Μπαρκς, την οποία η νέα σειρά ελπίζουμε να ολοκληρώσει. (Περισσότερα γι’ αυτό, παρακάτω.)

Δεν έχω δει τόμους τής μεγάλης βιβλιοθήκης τού Καρλ Μπαρκς, οπότε λίγα πράγματα μπορώ να πω για να τη συγκρίνω με τη νέα έκδοση. Κατ’ αρχάς, φαίνεται ότι τα κείμενα έχουν ξαναστοιχειοθετηθεί, καθώς στα μπαλονάκια τών διαλόγων χρησιμοποιείται η γραμματοσειρά, που μοιάζει με χειρόγραφη, η οποία χρησιμοποιήθηκε και στο τεύχος για το μουντιάλ. Συγκρίνοντας με την έκδοση του Κόμιξ, η πιο πρόσφατη ιστορία έχει αρκετά διαφορετική εμφάνιση, αλλά αυτό φαντάζομαι θα ίσχυε και στη μεγάλη βιβλιοθήκη τού Καρλ Μπαρκς, αποκαθιστώντας τις επεμβάσεις που γινόντουσαν στα πρώτα τεύχη του Κόμιξ.

Στα άρθρα έχουν ενημερωθεί οι αναφορές στον εκδότη, να είναι η Καθημερινή, ενώ σε μια λεζάντα, κάτω από το εξώφυλλο του εβδόμου τεύχους τού Κόμιξ, λέει «Κόμιξ 7 (Α’ περίοδος)», πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρξει και Β’ περίοδος! Βαράτε τα όργανα!

Τέλος, κάπου διάβασα ότι η ποιότητα του χαρτιού στη μεγάλη βιβλιοθήκη τού Καρλ Μπαρκς ήταν καλύτερη. Προσωπικά, όχι μόνον βρίσκω την ποιότητα τού χαρτιού στη νέα έκδοση πολύ καλή, αλλά δεν θέλω να είναι και καλύτερη. Το καλύτερο χαρτί δεν είναι για διάβασμα, το οποίο το δυσκολεύει, αλλά για επίδειξη, και εγώ τα κόμικς μου τα αγοράζω για να τα διαβάσω!

Ο τόμος περιέχει τις ακόλουθες ιστορίες:

02

Στα ίχνη τού μονόκερω.

03

Ριπ Βαν Ντόναλντ.

04

Στην αρχαία Περσία.

05

Ο ήρωας με τα σκι.

06

Στην χώρα τών τοτέμ.

07

Ο μονομανής παπαγάλος.

08

Γιαγιά Ντακ.

09

Καιρός για διακοπές.

10

Το καλό το κράτησα για το τέλος. Στην εφημερίδα αναφέρουν ότι η σειρά θα έχει 14 τόμους. Όμως, η σειρά έχει πολύ περισσότερους, οπότε προφανώς εννοούν ότι η δωρεάν διάθεση τών τόμων με την εφημερίδα θα σταματήσει στον δέκατο τέταρτο τόμο, και οι υπόλοιποι τόμοι θα πωλούνται αυτοτελώς. (Ναι, δωρεάν. Η εφημερίδα, με τα ίδια ένθετα, αλλά χωρίς τον τόμο τής μεγάλης βιβλιοθήκης Disney, είχε την περασμένη εβδομάδα την ίδια τιμή, €4!)

Πού είναι το καλό, είπατε; Αν προσέξετε, ο τόμος αναγράφει τιμή στο οπισθόφυλλο: €9,90. Σχεδόν η μισή τιμή, από τα €18,90 τής εκδόσεως τής Νέας Ακτίνας. Προσγειωμένες τιμές, για τα σημερινά βαλάντια. Νομίζω ότι πρόκειται για μια καλή κίνηση του νέου εκδότη. Δίνει ουσιαστικά δωρεάν τους πρώτους τόμους, που ήδη έχουν κυκλοφορήσει στην παλιά σειρά, ποντάροντας στις επιπλέον εισπράξεις που θα έχει η εφημερίδα, λόγω τών τευχών και στη συνέχεια, έχοντας δημιουργήσει κοινό, που θα θέλει να ολοκληρώσει τη σειρά, θα διαθέσει τους υπόλοιπους τόμους σε λογική τιμή, ώστε πολλοί να το πράξουν.

p2-3

Εκτός από τον τόμο, η εφημερίδα έχει ως ένθετο και μία μεγάλη αφίσα, όσο δύο σελίδες εφημερίδας, με ένα χρονολόγιο της ιστορίας τής Disney. Στην κορυφή εμφανίζονται γαργαλιστικά τα λογότυπα του Μίκυ Μάους, τού Κόμιξ, των νέων περιπετειών τού Φάντομ Ντακ και του Μουντιάλ Βραζιλία 2014.

Ακόμα πιο γαργαλιστικό είναι το κειμενάκι δίπλα στα λογότυπα:

ΟΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε. και η THE WALT DISNEY COMPANY Greece ενώνουν τις δυνάμεις τους στον χώρο των εκδόσεων και εγκαινιάζουν μια νέα εποχή για τα περιοδικά της DISNEY. Κλασικοί και αγαπημένοι τίτλοι της Disney όπως το εβδομαδιαίο περιοδικό Μίκυ Μάους, Κόμιξ, Ντόναλντ, Super Μίκυ, Disney Cars, Disney Princess αλλά και πολλοί νέοι συναρπαστικοί τίτλοι καθώς και τόμοι βιβλίων κόμικς όπως «Η Μεγάλη Βιβλιοθήκη DISNEY», «Η Βιβλιοθήκη Κόμικς», «Η Βιβλιοθήκη του Floyd Gottfredson» καθώς και τα graphic novels έρχονται με νέες ιστορίες και περιπέτειες να αγκαλιάσουν το αναγνωστικό κοινό Ελλάδας και Κύπρου από το καλοκαίρι τού 2014.

Βαράτε τα όργανα, είπαμε!

p1

Στο πίσω μέρος τής αφίσας υπάρχει ένα άρθρο για τη μεγάλη βιβλιοθήκη Disney, εικονογραφημένο με μια ελαιογραφία τού Μπαρκς

p4

καθώς και ένα άρθρο-χρονολόγιο για τον ίδιο τον Μπαρκς.

ad2

Την επόμενη εβδομάδα ο δεύτερος τόμος!

mickey

Κλείνοντας, να προσθέσω μια δική μου εικασία. Αυτό το «οι καθημερινές εκδόσεις Α.Ε. και η Walt Disney Greece» είναι η δεύτερη φορά που το βλέπω. Επί Τερζόπουλου, η Walt Disney Greece δεν φαινόταν, οπότε υποψιάζομαι ότι, στις εκδόσεις τής Καθημερινής, η Disney δεν είναι απλώς ο πάροχος των δικαιωμάτων, αλλά μέτοχος στο εκδοτικό σχήμα. Μήπως η Καθημερινή, αντί να πληρώνει ένα εφ’ άπαξ ποσό για τα δικαιώματα, καταβάλλει ένα ποσοστό από τα κέρδη; Αυτό θα εξηγούσε και το πώς θα δώσει ουσιαστικά τζάμπα, δεκατέσσερις τόμους τής βιβλιοθήκης, καθώς, αν ισχύει η εικασία μου, δεν υπάρχει πίεση να καλυφθεί το έξοδο των δικαιωμάτων από τις πωλήσεις.

Τις παρουσιάσεις των τόμων τής μεγάλης βιβλιοθήκης Disney θα τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons

Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...

Posted on 15 Ιουνίου 2014, in Arts, Comics, Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics History, Comics Legends, Comics Stories, Comics Trades, Comics Treasures!, Comics Tributes, CT Exclusive, Culture, Greek Comics, Άρθρα Μελών, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Βινιέτες, Γουώλτ Ντίσνεϋ, Δημιουργοί, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Εκδόσεις Καθημερινής, Ελληνικά Κόμικς, Εξώφυλλα Κόμικς, Η Ιστορία των Κόμικς, Η μεγάλη βιβλιοθήκη Disney, Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Θησαυροί!, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κόμικς Χαρακτήρες, Νέες Κυκλοφορίες Κόμικς, Πολιτισμός, Σκίτσο, Τέχνες, Walt Disney and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 22 Σχόλια.

  1. Βαράμε τα όργανα!

    Πολύ ενδιαφέρουσες οι επισημάνσεις, πήρα κι εγώ τον τόμο μου και βλέποντας καταλήγω να συμφωνώ σε όλα.
    Η δε εικασία είναι πολύ ιντριγκαριστική…

    Μου αρέσει!

  2. Καλησπέρα, κύριοι!

    Μπαίνουμε σε ρυθμούς παρουσίασης νέων εκδόσεων, κάτι που μας είχε λείψει.

    Ο τόμος είναι μια χαρά. Εξαιρετιή ποιότητα χαρτιού ανάγνωσης. Αν το συγκρίνω με εκείνο της Νέας Ακτίνας, θα έλεγα ότι το σημερινό είναι πολύ καλύτερο για έναν αναγνώστη και όχι για κάποιον που απλά αγοράζει για να γεμίζει ράφια.

    Τώρα σχετικά με τα συμπεράσματα που αντλούνται, συμφωνώ με τον Κρίτωνα. Τα λέγαμε αυτά ακριβώς με έναν φίλο το πρωί. Η χρυσή τομή που βρέθηκε με την συνεργασία της Disney Greece και των εκδόσεων της Καθημερινής ήταν και η καλύτερη λύση. Όσο για την διαμόρφωση της τιμής των τόμων από τον 15ο και έπειτα(9,90), δυστυχώς φέρνει συνειρμούς και συγκρίσεις στο νου…

    Μου αρέσει!

  3. Συμφωνώ απόλυτα με τον Κρίτωνα και το υπέροχο άρθρο του!! Ο τόμος έχει σκληρό ωραίο εξώφυλλο και χαρτί σχετικά καλό! Επίσης, η γραμματοσειρά (μου αρέσει) είναι αλλαγμένη ενώ η μετάφραση είναι η ίδια! Ο τόμος του Τερζο είναι λιγάκι πιο ψηλός! Όπισθεν ο πρώτος τόμος έχει αναγραφόμενη τιμή 9,90€, για μεμονωμένη πώληση εκτός εφημερίδας σαν αυτόνομοι λογικά! Η Ντίσνεϊ Hellas έκανε καλά με αυτήν την κίνηση χωρίς να αφήσει στη μοίρα τους τα περιοδικά αυτή την φορά!! Επίσης οι τιμές μέχρι στιγμής είναι πολύ καλές! Και μετά που θα κυκλοφορήσουν αυτόνομα οι τόμοι 9,90 είναι πάρα πολύ καλή τιμή!! Όπως και να το κάνουμε άλλο 18,90 και άλλο 9,90 ειδικά για την εποχή μας!! Να προσθέσω ότι μου άρεσε πολύ η αφίσα!! Πολύ καλή η ιδέα τους αυτή!! Επίσης συμφωνώ ότι θα έχουμε ΚΟΜΙΞ 1 αντί ΚΟΜΙΞ 304! Όπως είπε ο Κρίτωνας στον τόμο λέει ΚΟΜΙΞ (Α Περίοδος) σε κάποια σημεία άρα σημαίνει ότι τώρα θα έχουμε κάτι καινούργιο μια Β Περίοδο! Αυτό είναι πολύ θετικό!! Έχουν πάρει ζεστά το θέμα! Να προσθέσω και ότι όντως διαβάζεται πιο εύκολα και άνετα από αυτόν του Τερζο εξαιτίας του χαρτιού αλλά και του καλύτερου εξώφυλλου! Επίσης να τονίσω κάτι άσχετο με το θέμα μας αλλά η ΚΟΜΙΞ Wiki από τον Ιούλιο επιστρέφει δυναμικά μαζί με το ΚΟΜΙΞ με νέο Μήνα Σχεδιαστή, πολλές αλλαγές και εκπλήξεις αλλά με άρθρα και αναλύσεις εδώ!!

    Μου αρέσει!

  4. Γεια σας και σας συγχαίρω για την θαυμάσια δουλειά που κάνετε. Να επισημάνω πως η Νέα Ακτίνα είχε κυκλοφορήσει 16 τόμους όχι 14, τώρα για την Καθημερινή δεν γνωρίζω γιατί θα δώσει μόνο 14.

    Μου αρέσει!

  5. Ειδα και αυτο στο φβ

    ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ!
    Οι πρώτοι 16 τόμοι της πολυτελούς σειράς «Η Μεγάλη Βιβλιοθήκη του Καρλ Μπαρκς» μόνον με € 9,90 έκαστος (Όσο διαρκεί το απόθεμα). Επισκεφθείτε την σελίδα μας http://terzopoulosbooks.com/ και κάντε την παραγγελία σας!

    Τωρα τον ετσουξε βλεπω τον Τερζο…

    Μου αρέσει!

    • Για τους δυο τελευταίους, που δεν θα τους δώσει δωρεάν η Καθημερινή, να το συζητήσουμε. Όμως, δεν θα ταιριάζουν με τους άλλους 14…

      Πιο σοβαρά, ακόμα και €9,90 είναι ακριβά, καθώς οι παραγγελίες επιβαρύνονται με έξοδα αποστολής. Αν δεν απατώμαι, μάλιστα, το terzopoulosbooks.gr χρησιμοποιεί μόνο courier, οπότε τα έξοδα αυτά δεν είναι καθόλου αμελητέα.

      Μου αρέσει!

  6. Αυτό για τους 14 τομους που το λεει? Πάντως στην ιστοσελίδα δείχνει και τον 15ο τόμο στην σχετική φωτογραφία της προσφοράς για την επόμενη εβδομάδα, και μάλλον και την επόμενη θα δείχνει και τον 16ο (υποθέτω πως χωράνε μονο 14ς τομοι συγχρόνως στην φωτογραφία) http://www.kathimerini.gr/770945/article/epikairothta/me-thn-k/to-kynhgi-twn-kataskopwn

    Όσο για την προσφορά του terzopoulosbooks δεν έχουν πλέον τον 1ο τόμο, οπότε μπορεί να τον αποσύρουν με την έκδοση της Καθημερινής. Το λέω για αυτούς που θέλουν τις παλιές εκδόσεις μην ξαφνικά δεν βρίσκουν τους τόμους που θέλουν. (Δωρεάν τα έξοδα για πάνω απο 20 ευρώ)

    Μου αρέσει!

  7. Εξαιρετική η παρουσίαση, όπως πάντα, φίλε Κρίτωνα. Μοιάζουν και τα ονόματά μας με αποτέλεσμα ο φίλος ΚΟΜΙΞ Βίκι να μας μπερδέψει.

    Μου αρέσει!

  8. Ηρθα απο το εξωτερικο πριν απο μερικές μέρες (μετα απο ένα χρόνο έξω) και έχασα 3 απο τους τόμους που δεν είχα αγοράσει. Ελπίζω να μπορεί ο περιπτεράς μου να μου τους φέρει για 4 ευρω και όχι για 9.90. Πάντως ειλικρινά ελπίζω να συνεχίσουν μέχρι τον τόμο 48. Για αυτούς που δεν ξέρουν η έκδοση είναι Ιταλική και επωλείτο προς 9.90 στην Ιταλία πριν απο μερικά χρόνια. Εδώ ο Τερζόπουλος έβγαζε 100% κέρδος και παραπάνω! Επομένως μην τον συμερίζεστε. Τα δικαιώματα λογικά έχουν ήδη πληρωθεί αδρά απλώς η εταιρία πήρε το δικαίωμα έκδοσης των υπαρχόντων δικαιωμάτων. Κοψοχρονιά δηλαδή. Επίσης ο Τερζόπουλος τζούνιορ ήταν στα ινία της εταιρίας και την κατέστρεψε τα τελευταία 2-3 χρόνια και όχι η κρίση!

    Μου αρέσει!

    • Μέρος τής επιπλέον τιμής τής έκδοσης τού Τερζόπουλου ήταν και το ότι ήταν τυπωμένη σε πολύ ακριβότερο χαρτί, κάτι που φαίνεται και από το μεγαλύτερο πάχος της. Επίσης, το κόστος παραγωγής οποιουδήποτε προϊόντος στην Ελλάδα, με τους απίθανους φόρους, εισφορές και γραφειοκρατικές διαδικασίες, που έχουμε, είναι υψηλότερο απ’ ό,τι στο εξωτερικό. Τέλος και ίσως το πιο σημαντικό, η τελική τιμή ενός βιβλίου καθορίζεται και από τον αριθμό τών αντιτύπων, που αναμένεται να πουλήσει. Είναι κάτι σαν:
      (κόστος παραγωγής + (κόστος εκτύπωσης τόμου × αριθμός αντιτύπων)) / αριθμός αντιτύπων) + κέρδος.
      Το κόστος παραγωγής είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας, οπότε την τελική τιμή την καθορίζει, ουσιαστικά, ο αριθμός αντιτύπων, που στην Ελλάδα, με τον μικρότερο πληθυσμό, είναι μικρότερος απ’ ό,τι στην Ιταλία.

      Όντας έξω απ’ τον χορό, δεν μπορούμε να ξέρουμε τι ακριβώς γινόταν στη Νέα Ακτίνα. Πάντως, όλες οι αλλαγές προς το καλύτερο, που είδαμε, όπως η παρουσία τής εταιρείας στο διαδίκτυο και η βελτίωση στην επιλογή των ιστοριών (που την είδαμε κυρίως στις ιστορίες, που κληρονόμησε έτοιμες η Καθημερινή) πρέπει να οφείλονται στον Ντέιβιντ Τερζόπουλο.

      Το μόνο που ίσως μπορούμε να προσάψουμε στην Νέα Ακτίνα, εάν ο ΔΟΛ τής είχε αφήσει το περιθώριο να το κάνει, και δεν το έκανε, είναι ότι στις διαπραγματεύσεις της με την Ντίσνεϋ δεν σκέφτηκε τη δυνατότητα πιο στενής συνεργασίας μαζί τους, όπως φαίνεται ότι έκανε η Καθημερινή. (Αλλά κι’ αυτή η συνεργασία δεν ξέρουμε, αν όντως υπάρχει. Απλώς, με την Καθημερινή ακούγεται το όνομα τής Ντίσνεϋ, που επί Νέας Ακτίνας δεν ακουγόταν καθόλου.)

      Σημειωτέον ότι η Καθημερινή αυτή τη στιγμή δίνει τους πρώτους τόμους τής βιβλιοθήκης ουσιαστικά δωρεάν, καθαρά για διαφημιστικούς λόγους, ώστε να δημιουργήσει ζήτηση για τους επόμενους. Αν αυτή είναι αρκετή, ίσως να μπορέσει να συντηρήσει την κυκλοφορία των επομένων τόμων στα €9,90 ανά τόμο. Κρίνοντας από εμένα, που ούτε διανοήθηκα να αγοράσω την έκδοση της Νέας Ακτίνας, αλλά την καινούργια έκδοση την παίρνω ανελλιπώς, δεν αποκλείεται να το επιτύχουν. Διαφορετικά, ή η έκδοση της σειράς θα σταματήσει, ή η τιμή θα ανέβει.

      Μου αρέσει!

  9. Απο εκδόσεις ξέρω και μάλιστα ως παιδί το παχνίδι μου ήταν οι βουτιές στις τεράστιες μαντρωμένες συστάδες των λάθος εκτυπώσεων. Εγω σχολιάζω με κατέυθυνση του ότι είδα την Ιταλική εκδόση και σε ποιότητα και βάρος είναι ίδια με εκείνη του Τερζόπουλου. Η καινούργια προσωπικά δεν μου αρέσει ιδιέταιρα. Για έναν συλλέκτη η ποιότητα του χαρτιού μετράει καθώς ναι τα διαβάζουμε αλλά τα ασημόψαρα λατρεύουν την ποιότητα της σημερινής έκδοσης επομένως όσοι τα βάλουν σε ράφια μετα το διάβασμα βάλτε και μερικα γαρούφαλα απο πίσω. Τώρα για την κατάσταση της Νέα Ακτίνα εγώ μεταφέρω αυτά που ακούγονται στην γειτονιά κάτω απο την Φραγκοκλησιάς και γεννικότερα απο τους υπεύθυνους διανομής. 😉

    Μου αρέσει!

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.