ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ ΤΕΥΧΟΣ 40 – «ΜΑΓΙΣΣΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΥΡΑΥΛΩΝ»

MickeyMouse_CT

01

(Προέλευση εικόνας: I.N.D.U.C.K.S.)

31 Μαρτίου 1967 σήμερα, μικυμαουσικά, και το Μίκυ Μάους, αφού ταξίδεψε στα μέρη μας την περασμένη εβδομάδα, τώρα μας πηγαίνει, με το τεσσαρακοστό τεύχος του, όσο πιο μακρυά γίνεται: στο φεγγάρι! Για να δούμε, θα καταφέρουμε να φτάσουμε στον καινούργιο μας προορισμό;

03

(Η εικόνα προέρχεται από ένα video στο youτube.)

Το τεύχος ξεκινά με το πρώτο μέρος τής ιστορίας μάγισσες εναντίον πυραύλων, σε σενάριο Carlo Chendi και Luciano Bottaro και σε σχέδιο Luciano Bottaro. Η ιστορία αναδημοσιεύτηκε στη χώρα μας στα Μίκυ Μάους 543 και 544 με τον τίτλο ο άπιστος Γκούφη, στα Μίκυ Μάους 1161 και 1162 με τον τίτλο αποστολή απελπισίας και, τέλος, στα Κλασικά Ντίσνεϋ 175 με τον τίτλο μαγική αποστολή. Τέσσερις εκδόσεις, τέσσερις διαφορετικοί τίτλοι. Να παραθέσουμε και έναν πέμπτο, τον πρωτότυπο: Pippo e i missili antimaliardi, που σημαίνει, επί λέξει, ο Γκούφυ και οι αντιμαγισσικοί πύραυλοι!

Στο ακρωτήριο… Καραμούζ, ο καθηγητής… Τουρτώξ προσπαθεί να εκτοξεύσει πυραύλους στη σελήνη. Κάθε φορά, όμως, που εκτοξεύεται ένας πύραυλος, με το που θα απογειωθεί, εκρήγνυται, και στο έδαφος πέφτει μια βροχή από… καραμέλες!

Ο Μίκυ και ο επιθεωρητής Ο’ Χάρα δεν ξέρουν τι να σκεφτούν. Όμως, ο Γκούφυ ανακαλύπτει έναν απρόσκλητο μουσαφίρη στη σοφίτα του. Τη μάγισσα Φούρκα, η οποία βρίσκεται σε μυστική αποστολή στη γη, για να καταστρέψει τους πυραύλους, οι οποίοι, αν φτάσουν στη σελήνη, πέφτουν μέσα στα καζάνια όπου φτιάχνουν τα φίλτρα τους οι μάγοι, που κατοικούν εκεί, και τα καταστρέφουν!

Ο Γκούφυ προσπαθεί να εξηγήσει στον Μίκυ ότι βρήκε τη λύση τού μυστηρίου, αλλά ο Μίκυ δεν τον πιστεύει, όπως δεν πιστεύει και ο Γκούφυ ότι η Φούρκα είναι μάγισσα. Η Φούρκα προσπαθεί να τον πείσει, αλλά ο Γκούφυ δεν πείθεται με τίποτε. Όμως, προσπαθώντας να πείσει τον Γκούφυ, η Φούρκα ξεχνιέται, οπότε ένας πύραυλος φτάνει στη σελήνη, καταστρέφοντας το τελευταίο καζάνι, που είχε απομείνει, και στέλνοντας τους περισσότερους μάγους στο νοσοκομείο!

Ο Γκούφυ λυπάται τη Φούρκα, που έχασε τα καζάνια της, και της προσφέρει ένα παλιό καζάνι που είχε. Η Φούρκα ετοιμάζει εκεί ένα μαγικό φίλτρο, το οποίο δοκιμαει ο Γκούφυ, νομίζοντας ότι πρόκειται για σούπα, και γίνεται μικρός.

Η συνέχεια την επόμενη εβδομάδα.

Εξωφρενική ιστορία, μάλλον η πρώτη τής σειράς ιστοριών, όπου η Φούρκα προσπαθεί μάταια να πείσει τον Γκούφυ ότι είναι μάγισσα. Εννιά με εννιάμισι.

31

(Η εικόνα προέρχεται από ένα video στο youtube.)

Στη συνέχεια έχουμε την ιστορία οι έμποροι των όπλων, σε σενάριο Carl Fallberg και σχέδιο Paul Murry. Η ιστορία αναδημοσιεύτηκε στη χώρα μας στο Μίκυ Μάους 395 και, με τον τίτλο έμποροι όπλων, στο Μίκυ Μάους 1098.

Τα ανιψάκια τού Μίκυ και ο Πλούτο συναντάνε δύο απατεώνες, που θέλουν να βάλουν βόμβα σε ένα οχυρό, ρίχνοντας το φταίξιμο στους Ινδιάνους, ώστε να γίνει πόλεμος και να πουλήσουν όπλα. Τα παιδιά, με τη βοήθεια τού Πλούτο, θα καταφέρουν να εξουδετερώσουν τους απατεώνες.

Εξαιρετικό σχέδιο, αλλά μάλλον αδιάφορη ιστορία. Επτάμισι με οκτώ.

41

(Η εικόνα προέρχεται από ένα video στο youtube.)

Ακολουθεί το τρίτο μέρος τής περιπέτειας η φωλιά τού αετού, με τον Ζορρό, σε σενάριο αγνώστου και σχέδιο Alex Toth, που παρουσιάσαμε την προπερασμένη εβδομάδα. Όπως είπαμε και εκεί, η ιστορία αναδημοσιεύτηκε στη χώρα μας στην έκδοση Κλασικά Κόμικς – Ζορρό 2 τών εκδόσεων Γιάννη Γουδετσίδη, με τον τίτλο η συνωμοσία τού αετού.

Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να παραθέσουμε εικόνα από το πρωτότυπο, για να αντιληφθούμε ότι και εδώ έχει αφαιρεθεί ένα καρέ, για να χωρέσει η περίληψη των προηγουμένων!

49

(Η εικόνα προέρχεται από ένα video στο youtube.)

Ακολουθεί το δέκατο έβδομο μέρος από το μυθιστόρημα του Καρόλου Γκινγκ Τερκίτο & Εστερλίτα: χαμένοι σ’ έναν άγνωστο κόσμο.

51

(Η εικόνα προέρχεται από ένα video στο youtube.)

Στη συνέχεια έχουμε το τέταρτο μέρος τής ιστορίας κειμένου με τίτλο η μαγεμένη βασιλοπούλα, που, όπως είπαμε τις περασμένες τρεις εβδομάδες, πρέπει να είναι μεταφορά τής ταινίας η ωραία κοιμωμένη τής Ντίσνεϋ.

55

(Η εικόνα προέρχεται από ένα video στο youtube.)

Η τελευταία ιστορία τού τεύχους είναι η πόλις τών θαυμάτων, σε σενάριο Don Christensen και σχέδιο Frank McSavage. Η ιστορία αναδημοσιεύτηκε στη χώρα μας, με τον εκδημοτικισμένο τίτλο η πόλη των θαυμάτων, στα Μίκυ Μάους 379 και 453, καθώς και στα Κλασικά Ντίσνεϋ 90.

Ένας ασβός και ένα λαγουδάκι θέλουν να πάνε να γνωρίσουν την πόλη. Ο Τζίμινι Κρίκετ, που εδώ λέγεται σοφός γρύλος, για να τους αποτρέψει, τους πηγαίνει σε ένα λούνα παρκ λέγοντάς τους ότι αυτή είναι η πόλη. Εκεί θα δεινοπαθήσουν στα χέρια δύο πιθήκων τού λούνα παρκ. (Μάλλον ήταν τσίρκο στο πρωτότυπο, για να έχει πιθήκους.) Τελικά οι πίθηκοι θα κλειστούν στο κλουβί τους, και τα δύο ζωάκια θα επιστρέψουν στο δάσος, θεραπευμένα από την επιθυμία τους να γνωρίσουν την πόλη.

Και πάλι ωραίο σχέδιο, αλλά πάλι αδιάφορη ιστορία. Επτά με επτάμισι.

65

(Η εικόνα προέρχεται από ένα video στο youtube.)

Το τεύχος κλείνει με τις συνεργασίες αναγνωστών και, φαντάζομαι, χωρίς να έχω στοιχεία, με το σταυρόλεξο του Μίκυ και την εγκυκλοπαίδεια του Μίκυ, όπως στα προηγούμενα τεύχη.

mickey

Αυτό που αξίζει σ’ αυτό το τεύχος είναι η πρώτη ιστορία. Όλα τα άλλα είναι, δυστυχώς, παραγέμισμα. Ας βάλουμε ένα οκτώ συνολικά στο τεύχος, αδικώντας, όμως, έτσι την πρώτη ιστορία.

68

(Η εικόνα προέρχεται από ένα video στο youtube.)

Την επόμενη εβδομάδα θα διαβάσουμε, πέρα από το δεύτερο μέρος τής ιστορίας μάγισσες εναντίον πυραύλων, την ιστορία ατυχίες, βάσανα, γέλια, σε σενάριο και σχέδιο Carl Barks. Αυτά, βέβαια, σύμφωνα με το μικυμαουσικό μας ημερολόγιο. Σύμφωνα με το πραγματικό ημερολόγιο, όμως, την επόμενη εβδομάδα θα διαβάσουμε την ιστορία η τελευταία περιπέτεια του Σκρουτζ Μακ Ντακ, σε σενάριο Francesco Artibani και σχέδιο Alessandro Perina, στο νέο Μίκυ Μάους, που επιστρέφει στα περίπτερα μετά από απουσία 41 εβδομάδων. Όπως καταλαβαίνετε, ο κύκλος τών παρουσιάσεων των πρώτων τευχών τού Μίκυ Μάους κάπου εδώ θα κλείσει. Θα παρουσιάσουμε και το τεύχος 41, για να μη μείνουμε με την απορία, πώς τελείωσε η ιστορία με τη μάγισσα Φούρκα, και θα ξαναπιάσουμε το νήμα των παρουσιάσεων των καινούργιων τευχών εκεί που το είχαμε αφήσει. Ίσως, περιστασιακά, να παρουσιάσουμε κάποια ακόμα παλιά τεύχη, αλλά σίγουρα όχι πια σε εβδομαδιαία βάση.

Τις παρουσιάσεις τών παλαιών τευχών τού Μίκυ Μάους θα τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

 

Άδεια Creative Commons

Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...

Posted on 13 Ιουνίου 2014, in Arts, Comics, Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics History, Comics Legends, Comics Stories, Comics Trades, Comics Tresures, Comics Tributes, CT Exclusive, Culture, Greek Comics, Άρθρα Μελών, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Βινιέτες, Γουώλτ Ντίσνεϋ, Δημιουργοί, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Ελληνικά Κόμικς, Εξώφυλλα Κόμικς, Η Ιστορία των Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Θησαυροί!, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κόμικς Χαρακτήρες, Μίκυ Μάους όπως παλιά, Παρουσίαση: Παλιά τεύχη Μικυ Μάους, Πολιτισμός, Σκίτσο, Τέχνες, Τερζόπουλος, Walt Disney and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: