ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΒΡΑΖΙΛΙΑ 2014

01

Αυτή τη φορά δεν πρόκειται για πρωταπριλιάτικη φάρσα. Τα κόμικς τής Ντίσνεϋ επιστρέφουν στην Ελλάδα από τις «Καθημερινές εκδόσεις Α.Ε.», δηλαδή τις εκδόσεις τής «Καθημερινής».

Το τεύχος κυκλοφόρησε χωρίς καμία διαφήμιση, ουσιαστικά μόνο με πληροφόρηση από στόμα σε στόμα, καθώς λένε ότι δεν ήταν καθόλου βέβαιο ότι θα προλάβαιναν να το έχουν έτοιμο, ώστε να προγραμματίσουν τη διαφήμιση.

Πρόκειται για την ελληνική έκδοση του Βραζιλιάνικου Gooool – Edição Especial τών εκδόσεων Abril, εξ ου και η αναφορά του ως Goool, στον ιστότοπο της «Καθημερινής». Το πρωτότυπο τεύχος δεν είναι καταχωρισμένο στο I.N.D.U.C.K.S. οπότε δεν θα σας κουράσω με αναφορές. Είναι ένα ωραία οργανωμένο αφιέρωμα στο φετινό Μουντιάλ, που ακομα και εμένα, που τα ποδοσφαιρικά με αφήνουν παντελώς αδιάφορο, με τραβάει να το διαβάσω. Πάμε να το ξεφυλλίσουμε μαζί!

02

Κατ’ αρχάς, στο εσωτερικό τού εξωφύλλου, βλέπουμε αυτό που όλοι περιμέναμε: στις 20 Ιουνίου ξανακυκλοφορεί το Μίκυ Μάους! Θα είναι επί εβδομαδιαίας βάσεως, κάτι που ξεκαθαρίζει τις αμφιβολίες που δημιουργήθηκαν διαβάζοντας τον ιστότοπο της «Καθημερινής». Το λογότυπο θα είναι το ίδιο, αλλά αναδιατεταγμένο σε δύο σειρές. Αν και δεν αναφέρεται αριθμός τεύχους, η αίσθηση που δημιουργεί η μακέτα είναι ότι κρατά το στυλ τού Μίκυ Μάους τής «Νέας Ακτίνας», μια αίσθηση που δημιουργήθηκε και ξεφυλλίζοντας το σημερινό τεύχος. Αυτό το «μόνο νέες ιστορίες» στο εξώφυλλο, ας πούμε, είχε χρησιμοποιηθεί και στο τελευταίο τεύχος τής «Νέας Ακτίνας».

Μια διαφορά σε σχέση με τη «Νέα Ακτίνα» είναι η χρήση γραμματοσειράς, που μοιάζει με χειρόγραφη, στα μπαλονάκια. Διεθνής πρακτική μεν, αλλά κάπου θα μας ξενίσει στην αρχή.

04

18

40

54

Το τεύχος είναι αφιερωμένο στην ιστορία το μυστήριο του χαμένου Μουντιάλ, μια χορταστική ιστορία σε τέσσερα μέρη. Πρωταγωνιστούν ο Ντοναλντ και τα ανιψάκια, ο θείος Σκρουτζ, ο Κύρος, η Μάτζικα, αλλά και ο Χοσέ Καριόκα και ο Παντσίτο (Βραζιλιάνικη ιστορία, γαρ). Το σχέδιο είναι… χμ, και το μεγάλο σχήμα τού περιοδικού αναδεικνύει όλες τις ατέλειές του. Θέλω να πιστεύω ότι η ιστορία θα είναι λίγο καλύτερη, αλλά αυτό θα το ξέρω το βράδυ, καθώς ήδη έχω αργήσει να πάω στο γραφείο και δεν προλαβαίνω να την διαβάσω τώρα!

16

52

Ανάμεσα στα επεισόδια τής ιστορίας υπάρχουν δύο δισέλιδες «ιστορίες με παιχνίδια». Πρόκειται για ιστορίες στις οποίες έχουν ενσωματωθεί διάφορες σπαζοκεφαλιές. Φαίνεται ενδιαφέρουσα ιδέα.

30

Αυτά τα αφιερώματα σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, περιέχουν συνήθως και κάποιο εκτενές άρθρο για τη διοργάνωση. Ξέρετε για τι μιλάω. Αυτά τα άρθρα που αυξάνουν τον αριθμό τών σελίδων (άρα και την τιμή) αλλά κανένας δεν τα διαβάζει! Εδώ το αφιέρωμα πρωτοτυπεί, μετατρέποντας τα στοιχεία, που παρουσιάζει, σε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι trivia. Η κάρτα του παιχνιδιού είναι στο κεντρικό δισέλιδο, ενώ τα διάφορα πιόνια δίνονται ως χαρτοκοπτική στο οπισθόφυλλο. Άλλη μια ενδιαφέρουσα ιδέα, αν και εγώ πάλι δεν θα ασχοληθώ με το θέμα.

stickers

Το τεύχος συνοδεύουν κάποια αυτοκόλλητα της Panini με φωτογραφίες ποδοσφαιριστών, καθώς και μια κάρτα, που μάλλον περιέχει τα ελληνικά χρώματα σε διάταξη Μίκυ Μάους, για βάψιμο του προσώπου στο γήπεδο!

mickey

Χωρίς να έχω διαβάσει το τεύχος, η εντύπωση που σχημάτισα ήταν καλή. Το σχέδιο δεν ήταν ό,τι καλύτερο, αλλά η επιλογή του να μεταφερθεί στα Ελληνικά ένα αφιέρωμα στο Μουντιάλ, αντί να συρράψουν μερικές ιστορίες ποδοσφαιρικού περιεχομένου και να τις βαφτίσουν «αφιέρωμα», όπως γινόταν παλιότερα, είναι σίγουρα μια αξιέπαινη προσπάθεια.

Υποψιάζομαι ότι, όταν διαβάσω την ιστορία, χαρμανιασμένος 39 εβδομάδες από Ντίσνεϋ, θα μου αρέσει. Δεν ξέρω πόσο αντικειμενικό θα είναι αυτό, οπότε δεν θα σας προκαταλάβω, παραθέτοντας κάποια βαθμολογία. Ας την διαβάσει ο καθένας και ας την αξιολογήσει ο ίδιος.

Στα αρνητικά τού τεύχους να αναφέρουμε το άβολα μεγάλο μέγεθός του (πού θα το βάλω αφού το διαβάσω;) και την τιμή: € 2,90 για μόλις 68 σελίδες.

Άδεια Creative Commons

Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...

Posted on 6 Ιουνίου 2014, in Arts, Comics, Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics History, Comics Legends, Comics Stories, Comics Trades, Comics Treasures!, Comics Tributes, CT Exclusive, Culture, Greek Comics, Άρθρα Μελών, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Βινιέτες, Γουώλτ Ντίσνεϋ, Δημιουργοί, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Εκδόσεις Καθημερινής, Ελληνικά Κόμικς, Εξώφυλλα Κόμικς, Η Ιστορία των Κόμικς, Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Θησαυροί!, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κόμικς Χαρακτήρες, Νέες Κυκλοφορίες Κόμικς, Πολιτισμός, Σκίτσο, Τέχνες, Walt Disney and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 24 Σχόλια.

  1. Ναι!

    Είναι αλήθεια!

    Η Ντίσνευ είναι εδώ, ξανά κοντά μας!!!

    Κρίτωνα, επιφυλάσσομαι για την κριτική – βαθμολογία, αφού το διαβάσω, αλλά να σου δώσω τα συγχαρητήρια μου για την αμεσότατη παρουσίαση του! Διακτυνίστηκες! 🙂

    Τώρα για το μέγεθος, χμ… μάλλον θα χρησιμοποιήσω το κάτω ράφι για τις ειδικές εκδόσεις(Λούκυ Λουκ σκληρόδετα κλπ).

    Μου αρέσει!

  2. Ευχαριστουμε Κριτωνα για την αμεση – αμεσοτατη παρουσιαση.
    Φυσικα αυτο που μας ενθουσιασε ειναι επιτελους η επισημη ανακοινωση της επανακυκλοφοριας του αγαπημενου Μικυ Μαους.
    Ας ελπισουμε οτι μαζι με το Μικυ Μαους θα αποφασισουν να επανεκδωσουν και τους αλλους τιτλους της «Ακτινας» . (Κομιξ, Κλασσικα, Μεγαλο Μικυ )

    Μου αρέσει!

    • Καλημέρα, Ανδρέα!

      Όλοι επί ποδός σήμερα, από νωρίς!

      Θα βγουν αρκετά από τα περιοδικά της Νέας Ακτίνας. Αν ακολουθήσεις τους συνδέσμους του πιο κάτω άρθρου, θα δεις λεπτομέρειες.

      Μου αρέσει!

    • Μάλλον εντάχθηκε και το Κόμιξ στους υπό έκδοση τίτλους. (Δες το σχόλιό μου στο προηγούμενο άρθρο.) Το Μεγάλο Μίκυ μάλλον μετατρέπεται στο τριμηνιαίο Σούπερ Μεγάλο Μίκυ. Φαντάζομαι ότι θα είναι κάτι σαν το παλιό Σούπερ Μίκυ.

      Μου αρέσει!

  3. Το μικρό ΜΙΚΥ το αγόραζα μόνο περιστασιακά (ανελλιπώς έπαιρνα το ΚΟΜΙΞ) αλλά το νέο μικρό ΜΙΚΥ λεω να το παίρνω συστηματικά…ώστε να παραμείνει κοντά μας!

    Μου αρέσει!

  4. Παιδια αυτο που μου αρσε ηταν οτι δεν πηραν πολλες διαφορετικες ιστοριες και τις εβαλαν μαζι ως αφιερωμα αλλα εκανα μεταφραση ενος συγκεκριμενου Βραζιλιανικου περιοδικου! Πραγμα που θεωρω πολυ καλυτερο!

    Μου αρέσει!

    • Εμένα μέχρι να το βρει ο περιπτεράς το μεσημέρι ανακατώσαμε όλο το περίπτερο πάντως! Τρια αντίτυπα του έστειλαν, δεν νομίζω να πουλήσει άλλο αν δεν το βγάλει να φαίνεται…

      Μου αρέσει!

  5. μια ταπεινη γνωμη απο εναν πενηνταεξαρη που μεγαλωσε με μπαρκς, μαρυ, μποταρο, γκατο, σκαρπα,μπραντμπουρυ, στρομπλ, στηρ, και τοσους αλλους γιγαντες του σκιτσου. τα συγχρονα σκιτσα στα ματια μου τουλαχιστον φαινονται ακομψα επιθετικα χωρις εκεινο το ‘κατι’ των παλαιων. μηπως ενας ακομα λογος που συρικνωσαν την κυκλοφορια τους και πανε με τις εφημεριδες?

    Μου αρέσει!

    • Αν και θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου, νομίζω ότι το καινούργιο αναγνωστικό κοινό προτιμάει αυτό το μοντέρνο σκίτσο, που εμάς μας απωθεί. Ακόμα προσπαθώ να καταλάβω αυτό που είχε πει στο Γιώργο η κόρη του, ότι τα παλιά Μίκυ Μάους την κουράζουν!

      Πάντως, υπάρχει και σχέδιο για μας τους βροντόσαυρους, όπως αυτό στις ιστορίες τού Casty, στην ιταλική σχολή (τόσο το δικό του όσο και όσων σχεδιάζουν τις ιστορίες του, όταν δεν τις σχεδιάζει εκείνος) που έχει κάτι χαρακτηριστικά δικό του, που παραπέμπει στο σχέδιο τού Gottfredson. Και, βέβαια, όλη η βορειοευρωπαϊκή σχολή, με τις μάλλον φορμουλαϊκές ιστορίες της, που έχει μείνει προσηλωμένη στο σχέδιο τού Barks.

      Μου αρέσει!

      • Ε, τώρα για τα νέα παιδιά, τα λέμε συνέχεια και με την Μαίρη. Έχουν μπει στην ταχύτητα της εικόνας και έχασαν πολλά άλλα, μεταξύ αυτών και τα κόμικς… Μέσα στις επόμενες ημέρες θα μιλήσω με έναν φίλο σχεδιαστή εκφραστή της παλιάς οπτικής, με αλλαγές βέβαια, αλλά όχι τρελά διαστημικές και θα δούμε αν μπορούμε να κάνουμε και μια συνέντευξη.

        Μου αρέσει!

  6. Κρίτωνα σ’ ευχαριστούμε για την άμεση ενημέρωση. Είδα το τεύχος, διάβασα και την ιστορία και ομολογώ ότι, παρά τη στέρηση, δεν ξετρελάθηκα. Σχέδιο όχι και τόσο σπουδαίο, σενάριο που σε ορισμένα σημεία δυσκολευόμουν να παρακολουθήσω την εξέλιξη του, σαν να χρειαζόμουν κάποια βραζιλιάνα Αριάδνη να μου δώσει τον μίτο. Φυσικά και διαβαζόταν ευχάριστα, παραπέμποντας λιγάκι και στους Τρεις Καμπαλέρος, Εν πάση περιπτώσει, καλή αρχή με την ελπίδα πως θα αποζημιωθούμε από το «Νέο» (όπως αναφέρει ένα μικρό κυκλάκι δίπλα στον τίτλο) Μίκυ Μάους.

    Μου αρέσει!

    • Διάβασα το πρώτο από τα τέσσερα μέρη και, χωρίς να μπορώ να πω ότι πρόκειται για κάτι εξαιρετικό, σίγουρα είναι πολύ καλύτερο απ’ ό,τι περίμενα να είναι ένα ποδοσφαιρικό τεύχος, δηλαδή μια συρραφή από αδιάφορες δανέζικες ιστορίες με ποδοσφαιρικό θέμα, όπως παλαιότερα αφιερώματα.Έχω περιέργεια να διαβάσω τα υπόλοιπα, να δω τι θα γίνει στη συνέχεια!

      Μου αρέσει!

  7. Ε χε χε, Κρίτωνα, ποιος σε πιάνει τώρα!

    Μου αρέσει!

  8. Δεν θα το ομολογήσω, αλλά εγώ το υπονόησα… 😆
    Τα στατιστικά έκαναν την μουντιαλική ανατροπή της χρονιάς, άντε και στην Εθνική προσεχώς!

    Μου αρέσει!

  9. καλημερα σε ολους. εχεις δικιο κριτων τα σημερινα παιδια αρεσκονται στην ταχυτητα τη βιαιοτητα το υπερβολικο. θα ηθελα τη γνωμη σου στα εξης» γιατι δεν επιχυρουν μια ανατυπωση του μικυ μαους επιλεκτικα οσον αφορα τα τευχη η τυπου μικρου ηρωα σε τομους (παντα σε εφημεριδα εννοειται) και πως σου φανηκε η τελετη ληξης του φεστιβαλ των καννων με το τρειλερ απο το ΄’ για μια χουφτα δολλαρια»? μηπως οι βροντοσαυροι καθε ειδους ειναι παντοτινοι? ναστε ολοι καλα

    Μου αρέσει!

  10. Αντιγράφω από το ένθετο «Κ» τής Σαββατοκυριακάτικης «Καθημερινής»:

    Μια συλλεκτική προσφορά για όλη την οικογένεια
    Η «Καθημερινή» και η The Walt Disney Company Greece ενώνουν τις δυνάμεις τους και εγκαινιάζουν μια νέα εποχή για τις εκδόσεις της Ντίσνεϊ. Κλασικοί και αγαπημένοι τίτλοι περιοδικών (Μικυ Μάους, Ντόναλντ, Κόμιξ, Super Μίκυ, Disney Cars, Πριγκίπισσες), μαζί με νέους (Disney Junior, Μίννι & Νταίζυ, Φινέας και Φερμπ, κ.α.), συναρπαστικοί τόμοι κόμικς και graphic novels έρχονται να ψυχαγωγήσουν το αναγνωστικό κοινό της Ελλάδας και της Κύπρου από το καλοκαίρι του 2014. Η «Καθημερινή» εγκαινιάζει τη συνεργασία με μια εκδοτική προσφορά συλλεκτικής αξίας για όλη την οικογένεια: τη Μεγάλη Βιβλιοθήκη Disney από τον θρυλικό σκιτσογράφο Καρλ Μπαρκς. Μη χάσετε τον πρώτο πολυτελή τόμο την επόμενη Κυριακή, 15 Ιουνίου.

    Από τη φωτογραφία που συνοδεύει την ανακοίνωση, φαίνεται ότι η μεγάλη βιβλιοθήκη Disney είναι επανέκδοση της Μεγάλης Βιβλιοθήκης τού Καρλ Μπαρκς, με άλλο όνομα: ίδια εξώφυλλα, άλλος τίτλος. Η ανακοίνωση περιγράφει ακόμα μεγαλύτερη γκάμα τίτλων, επιβεβαιώνοντας την επανακυκλοφορία τού Κομιξ και προσθέτοντας τα Μίννι & Νταίζυ, Φινέας και Φερμπ, αναφορές σε τόμους και graphic novels, αλλά και αυτό το πολλά υποσχόμενο «κλπ».

    Καλή μας ανάγνωση, αλλά και καλές οικονομίες, για να μπορέσουμε να τα αγοράσουμε όλα αυτά!

    Μου αρέσει!

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.