Advertisements

ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ ΤΕΥΧΟΣ 35 – «ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ»

MickeyMouse_CT

01

(Προέλευση εικόνας: I.N.D.U.C.K.S.)

24 Φεβρουαρίου τού 1967 σήμερα, μικυμαουσικά, και επιστρέφουμε στον χειμώνα, καθώς το τριακοστό πέμπτο τεύχος τού Μίκυ Μάους επιστρέφει από τις θερμές χώρες και παίρνει τα χιονισμένα βουνά. Αφήστε το ψάθινο καπέλο και το αντιηλιακό κατά μέρος, φορέστε ζεστά ρούχα και πάμε για σκι!

hstg

(Η εικόνα προέρχεται από το: I.N.D.U.C.K.S. και την ανατύπωση της ιστορίας στο Μίκυ Μάους 541.)

Η πρώτη ιστορία τού τεύχους είναι το σπήλαιο τών γιγάντων, σε σενάριο Carl Fallberg και σχέδιο Paul Murry. Η ιστορία αναδημοσιεύτηκε στη χώρα μας στο Μίκυ Μάους 541 με τον τίτλο η σπηλιά τών γιγάντων.

Ο επιθεωρητής Ο’ Χάρα στέλνει τον Μίκυ και τον Γκούφυ σε ένα ξενοδοχείο για σκι, το οποίο ανήκει σε ένα ξάδελφό του, για να ερευνήσουν μια σειρά από περίεργα συμβάντα. Πράγματι, πηγαίνουν και, ενώ παρίστανται και αυτοί σε ένα τέτοιο συμβάν, δεν βρίσκουν κάποιο ίχνος. Το βράδυ ο Μίκυ τηλεφωνεί στον επιθεωρητή, για να τον ενημερώσει. μη γνωρίζοντας ότι τη συζήτησή τους μπορεί να την ακούσει όλο το χωριό, χάρις στο πρωτόγονο τηλεφωνικό σύστημα που είχαν εκεί.

Έτσι, στο χωριό δημιουργείται η εντύπωση ότι στο βουνό υπάρχει κάποιο τέρας, κάτι που δεν διαψεύδεται, όταν περαιτέρω έρευνα αποκαλύπτει κάτι περίεργα ίχνη στο χιόνι. Ο διευθυντής τής τοπικής εφημερίδας το αναφέρει στην εφημερίδα του, οπότε πλακώνει κόσμος από παντού. Τα περίεργα συμβάντα συνεχίζονται, οπότε ο κόσμος είναι πλέον πεπεισμένος ότι το τέρας υπάρχει.

Κάποια στιγμή, ο βοηθός τού ξενοδόχου εμφανίζεται στην πόλη, λέγοντας πως είδε τα ίχνη τού τέρατος να κατευθύνονται προς ένα κλειστό φαράγγι, οπότε όλοι φεύγουν από την πόλη, να πιάσουν το τέρας, που δεν θα είχε έξοδο διαφυγής. Ο Μίκυ, ο Γκούφυ και ο ξενοδόχος τούς ακολουθούν, αλλά κάποια στιγμή ο Μίκυ αντιλαμβάνεται ότι η ιστορία με το τέρας ενδέχεται να ήταν απλώς ένας αντιπερισπασμός, οπότε σπεύδουν να επιστρέψουν στην πόλη. Πράγματι, εκεί βρίσκουν τον Μαύρο Πητ, μαζί με τον βοηθό τού ξενοδόχου και άλλον έναν να έχουν αδειάσει τα μαγαζιά και τις τράπεζες της άδειας πόλης. Οι κλέφτες φεύγουν με το αυτοκίνητό τους, αλλά οι ήρωές μας κόβουν δρόμο από τα χιόνια και φτιάχνουν έναν τεράστιο χιονάνθρωπο-τέρας στη μέση του δρόμου απ’ όπου θα περνούσαν οι κλέφτες. Βλέποντας το τέρας, οι κλέφτες τρομάζουν, βγαίνουν απ’ το δρόμο, και το αυτοκίνητό τους χώνεται μέσα στα χιόνια. Έτσι, οι κλέφτες καταλήγουν στη φυλακή, όπου είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθούν τα άτσαλα ταχυδακτυλουργικά κόλπα τού Γκούφυ, τα οποία είχαν δώσει στον Μίκυ την ιδέα τού ότι τα περίεργα συμβάντα ήταν ένας αντιπερισπασμός.

Όμορφη ιστορία τού Murry, από αυτές που μας κάναν να θεωρούμε τη δική του εκδοχή ως την «σωστή» εκδοχή τού Μϊκυ, παρουσιασμένη ως μια χορταστική αυτοτελής ιστορία 33 σελίδων, αντί σε τρία μέρη, όπως στο πρωτότυπο. Εννιά με εννιάμισι σίγουρα. Όσο για το τι ήταν το σπήλαιο τών γιγάντων τού τίτλου, μάλλον πρόκειται και εδώ για μεταφραστική ελευθερία, όπου τα υποτιθέμενα τέρατα γίνανε γίγαντες, και το φαράγγι σπηλιά!

p(Η εικόνα προέρχεται από το Μίκυ Μάους 32.)

Ακολουθεί το έκτο μέρος από την ιστορία κειμένου Πινόκιο. Ένα από τα πιο όμορφα παιδικά παραμύθια.

em

(Η εικόνα προέρχεται από το I.N.D.U.C.K.S. και την ανατύπωση της ιστορίας στο Μίκυ Μάους 450.)

Συνεχίζουμε με Carl Barks και την ιστορία του επικίνδυνες μεταφορές. Η ιστορία αναδημοσιεύτηκε στη χώρα μας στα Μίκυ Μάους 450 και 1079, στο Μεγάλο Μίκυ 114 και στο Κόμιξ 263, πάντα με τον ίδιο τίτλο.

Εδώ έχουμε μια από αυτές τις ιστορίες τού Μπαρκς, όπου ο Ντόναλντ είναι κορυφή σε κάποιο επάγγελμα, μέχρι που κάτι συμβαίνει και επέρχεται η καταστροφή. Εδώ είναι άριστος μεταφορέας. Αφού καταφέρνει να εκτελέσει διάφορες φαινομενικά ακατόρθωτες μεταφορές, αναλαμβάνει να μεταφέρει κάποια άγρια ζώα σε ένα βουνό, πάνω από μια ετοιμόρροπη πεζογέφυρα. Ανάμεσα στα ζώα είναι ένα κοράκι που μιλάει όλες τις γλώσσες, ανθρώπινες και μη, το οποίο ξεσηκώνει τα ζώα, προκειμένου να εκβιάσει τον Ντόναλντ να του δώσει δαμάσκηνα, που του αρέσουν πολύ, Όμως, τα δαμάσκηνα τον κάνουν να νομίζει πως είναι πιο δυνατός και από αετό, κάτι που προσβάλλει τους αετούς τής περιοχής, με αποτέλεσμα να θέσουν εκτός μάχης τόσο το κοράκι, όσο και τον Ντόναλντ, που το μετέφερε.

Έξυπνη ιστορία τού Μπαρκς, αν και κάπως φορμουλαϊκή, ακολουθώντας, βέβαια, τη φόρμουλα που ο ίδιος επινόησε. Η μετάφραση τού τεύχους 1079, που διάβασα, υστερεί κατά πολύ σε σχέση με το πρωτότυπο. Επειδή είναι δύσκολο η παλαιότερη μετάφραση να ήταν καλύτερη, θα υποθέσω ότι ήταν η ίδια, και θα κόψω κάτι, βάζοντας μόνο εννέα στην ιστορία, όπως παρουσιάστηκε σ’ αυτό το τεύχος.

tmtg3

(Η εικόνα προέρχεται από από την ανατύπωση της ιστορίας στον τόμο Ζορρό.)

Ακολουθεί το τρίτο μέρος από την περιπέτεια του Ζορρό με τίτλο το μυστικό τού Γκαρθία, σε σενάριο αγνώστου και σχέδιο Alex Toth, με τις τελευταίες δύο σελίδες τής ιστορίας, την οποία παρουσιάσαμε την προπερασμένη εβδομάδα. Όπως είπαμε και τότε, η ιστορία αναδημοσιεύτηκε στη χώρα μας στον τόμο Ζορρό.

omf

Θα έλεγα ότι αυτές οι δύο σελίδες μπήκαν μόνο και μόνο για να μπορέσουν να βάλουν λίγο Ζορρό σε ένα επιπλέον τεύχος, αλλά τελικά μάλλον απλώς αναγκάστηκαν να τις κόψουν από το προηγούμενο τεύχος επειδή δεν χώραγαν, καθώς έχουμε άλλη μία ιστορία με τον Ζορρό σ’ αυτό το τεύχος. Πρόκειται για την ιστορία Μανουέλο ο μικρός ιππότης, σε σενάριο αγνώστου και σχέδιο Alex Toth. Η ιστορία αναδημοσιεύτηκε στη χώρα μας στον τόμο Ζορρό, με τον τίτλο ο μικρός φυγάς και στην έκδοση Κλασικά Κόμικς – Ζορρό 1 τών εκδόσεων Γιάννη Γουδετσίδη, με τον τίτλο ο μικρός Ζορρό, που είναι και ο πρωτότυπος τίτλος τής ιστορίας.

Ο Δον Ντιέγκο συναντά έναν μικρό, που το έσκασε από εκεί που δούλευε για να συναντήσει τον Ζορρό και να αγωνιστεί μαζί του. Ο Δον Ντιέγκο τού λέει να πάει στο τοπικό μοναστήρι, όπου υποτίθεται ότι συχνάζει ο Ζορρό. Εν συνεχεία, ντυμένος ως Ζορρό, πηγαίνει και τον βρίσκει, για να του εξηγήσει πως το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να πάει σχολείο. Ο μικρός πείθεται και, όταν αναφέρει στον δον Ντιέγκο τι του είπε ο Ζορρό, ο δον Ντιέγκο αναλαμβάνει να βοηθήσει τον μικρό να σπουδάσει.

Αυτό το πράγμα υποτίθεται ότι ήταν περιπέτεια; Πραγματικά δεν τού βρίσκω τίποτε, που να με τραβάει. Υποθέτω ότι δεν του έβρισκα τίποτε και μικρός, διότι, αν και είχα διαβάσει τα περισσότερα από αυτά τα τεύχη που έχουμε παρουσιάσει, και τις περισσότερες ιστορίες τους τις θυμάμαι, οι ιστορίες τού Ζορρό, εκτός από την πρώτη, δεν μου θυμίζουν τίποτε. Μάλλον έχοντάς τις βρει αδιάφορες, απλώς δεν τις διάβαζα!

tke

(Η εικόνα προέρχεται από το Μίκυ Μάους 24.)

Ακολουθεί το δωδέκατο μέρος από το μυθιστόρημα του Καρόλου Γκινγκ Τερκίτο & Εστερλίτα: χαμένοι σ’ έναν άγνωστο κόσμο.

67

(Προέλευση εικόνας: I.N.D.U.C.K.S.)

Το τεύχος κλείνει με το άρθρο ιπτάμενος δίσκος;; όχι παιδιά! από την εγκυκλοπαίδεια του Μίκυ, σε σενάριο Dick Huemer και σχέδιο George Wheeler, που ανατυπώθηκε στη χώρα μας στα Μίκυ Μάους 371 και, με τον τίτλο ένας παράξενος ιπτάμενος δίσκος, στο Μίκυ Μάους 1594.

68

(Προέλευση εικόνας: I.N.D.U.C.K.S.)

Την επόμενη εβδομάδα θα κάνουμε την πρώτη μας γνωριμία με τον Σούπερ Γκούφυ!

mickey

Η πρώτη και η δεύτερη ιστορία είναι πολύ καλές. Ένα γεμάτο εννιάρι το βγάζουν σίγουρα. Από εκεί και πέρα, το τεύχος παίρνει την κάτω βόλτα, οπότε ή θεωρούμε ότι το τεύχος τελειώνει στη σελίδα 55 και κρατάμε το γεμάτο εννιάρι ή κόβουμε κάτι και βάζουμε ένα 8,5. Όπως και να έχει το πράγμα, το τεύχος θα το θυμόμαστε για τις δύο πρώτες του ιστορίες.

Τις παρουσιάσεις τών παλαιών τευχών τού Μίκυ Μάους θα τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...

Posted on 9 Μαΐου 2014, in Arts, Comics, Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics History, Comics Legends, Comics Stories, Comics Trades, Comics Tresures, Comics Tributes, CT Exclusive, Culture, Greek Comics, Άρθρα Μελών, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Βινιέτες, Γουώλτ Ντίσνεϋ, Δημιουργοί, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Ελληνικά Κόμικς, Εξώφυλλα Κόμικς, Η Ιστορία των Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Θησαυροί!, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κόμικς Χαρακτήρες, Μίκυ Μάους όπως παλιά, Παρουσίαση: Παλιά τεύχη Μικυ Μάους, Πολιτισμός, Σκίτσο, Τέχνες, Τερζόπουλος, Walt Disney and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: