Advertisements

ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ ΤΕΥΧΟΣ 34 – «ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ»

MickeyMouse_CT

01

(Προέλευση εικόνας: I.N.D.U.C.K.S.)

17 Φεβρουαρίου τού 1967 σήμερα, μικυμαουσικά, και το ταξίδι στις θερμές χώρες συνεχίζεται για τρίτη εβδομάδα. Αυτή τη φορά, το τριακοστό τέταρτο τεύχος τού Μίκυ Μάους μας ταξιδεύει στις τροπικές θάλασσες και στα εξωτικά νησιά. Το ψάθινο καπέλο και το αντιηλιακό επ’ ώμου και τροχάδην να φυλλομετρήσουμε το τεύχος!

03

(Προέλευση εικόνας: I.N.D.U.C.K.S.)

Η βασική ιστορία τού τεύχους είναι ο κυβερνήτης τών πάντων, σε σενάριο Gian Giacomo Dalmasso και σχέδιο Luciano Gatto. Η ιστορία αναδημοσιεύτηκε στη χώρα μας στα Μίκυ Μάους 469 και 1030, με τον τίτλο ο Ντόναλντ κυβερνήτης των Ζούμο-Ζούμο και ο κυβερνήτης των Ζούμο-Ζούμο, αντίστοιχα.

Ο Σκρουτζ διαβάζει στην εφημερίδα ότι ο λαός τού νησιού Ζουμ Ζουμ, έχοντας πρόσφατα αποκτήσει την ανεξαρτησία του, ψάχνει για έναν οικονομολόγο. Καθώς το νησί είναι πλούσιο σε άνθρακα, κάτι που τον ενδιαφέρει πολύ, ο Σκρουτζ αποφασίζει να πάει με το ιστιοφόρο του στο νησί. Για να δελεάσει τον Ντόναλντ να τον ακολουθήσει, του προσφέρει τη θέση τού πλοιάρχου (αλλά και μοναδικού μέλους τού πληρώματος, όπως αποδεικνύεται) και τη θέση τού κυβερνήτη τού νησιού.

Όταν φτάνουν στο νησί, το βρίσκουν έρημο. Οι Λύκοι έχουν αιχμαλωτίσει όλους τους άντρες τού νησιού, τους οποίους σκοπεύουν να πουλήσουν για σκλάβους στον σεΐχη Γιουσουφλούπ. Καθώς το ιστιοφόρο τού Σκρουτζ κινείται και με κάρβουνο, ο Σκρουτζ βάζει τον Ντόναλντ να εξορύξει μερικούς… τόνους κάρβουνο, για να προλάβουν το πλοίο τών Λύκων.

Πράγματι, τους φτάνουν, και ο Σκρουτζ προτείνει στους Λύκους να του δώσουν τους αιχμαλώτους, με αντάλλαγμα ένα βαρέλι με χρυσάφι αξίας 100.000 δολαρίων. Καθώς τα χρήματα είναι πιο πολλά απ’ όσα θα τους έδινε ο σεΐχης, οι Λύκοι δέχονται. Ο Σκρουτζ στέλνει τον Ντόναλντ σε μια βάρκα με το βαρέλι, και οι Λύκοι στέλνουν στον Σκρουτζ δυο βάρκες με τους αιχμαλώτους. Όταν ανοίγουν το βαρέλι, αντί για μασούρια με χρυσά νομίσματα, βρίσκουν τα πυροτεχνήματα, που είχαν φέρει μαζί τους τα παιδιά, για να γιορτάσουν την ανακήρυξη του θείου τους σε κυβερνήτη. Τα πυροτεχνήματα παίρνουν φωτιά, και στο πανδαιμόνιο που ακολουθεί, οι Λύκοι ξεχνάνε να χρησιμοποιήσουν το κανόνι τους, οπότε οι αιχμάλωτοι φτάνουν σώοι στο πλοίο τού Σκρουτζ.

Ο Σκρουτζ λογάριαζε πως, μέσα στην αναμπουμπούλα, ο Ντόναλντ θα κατάφερνε να το σκάσει, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερε, οπότε οι Λύκοι τον βάζουν μέσα στο κανόνι και τον στέλνουν πεσκέσι στον θείο του! Πριν προλάβουν να κάνουν τίποτε περισσότερο, η φωτιά, που είχαν πάρει τα πυροτεχνήματα, φτάνει στον πάτο τού βαρελιού, όπου ο Σκρουτζ είχε βάλει είκοσι κιλά δυναμίτη, και το πλοίο τών Λύκων γίνεται κομμάτια. Οι Λύκοι φεύγουν κολυμπώντας, να πάνε όσο πιο μακρυά γίνεται από τον Σκρουτζ.

Τέλος καλό όλα καλά. Ο Ντόναλντ αναλαμβάνει κυβερνήτης και κάααθεται. Δηλαδή, όχι ακριβώς. Οι κάτοικοι τού νησιού αρχίζουν να τού ζητάνε να τους δείξει πώς γίνονται ένα σωρό εργασίες, από όργωμα μέχρι μπουγάδα, και ο μόνος τρόπος αποδεικνύεται ότι είναι να κάνει όλη τη δουλειά αυτός!

Θα ρωτήσετε πού κολλάει ο τίτλος κυβερνήτης τών πάντων, και θα έχετε δίκιο. Πιστεύω ότι πρόκειται για παρεξήγηση εκ μέρους τού μεταφραστή, του οποίου την μεταφραστική ικανότητα θα πρέπει να θέσουμε υπό αμφισβήτηση. Ο πρωτότυπος τίτλος είναι Paperino governatore tuttofare, που ακόμα και εγώ, με τα ανύπαρκτα Ιταλικά μου και προτού καν συμβουλευτώ το λεξικό, αντιλαμβάνομαι ότι σημαίνει «ο Ντοναλντ κυβερνήτης πολυτεχνίτης»!

Όπως και να έχει το πράγμα, εδώ έχουμε μια εξαιρετική ιστορία, με υπέροχο σχέδιο από τον Γκάτο, οπότε ένα 9,5 θα το βάλουμε άνετα.

Την ιστορία την διάβασα για την παρουσίαση στα Ιταλικά, στο www.luciano.gatto.name, καθώς δεν είχα καμία από τις ελληνικές ανατυπώσεις της. Παρ’ όλ’ αυτά και παρ’ όλον ότι είχα δεκαετίες να την διαβάσω, μου ερχόντουσαν στο νου κομμάτια διαλόγου από την ελληνική μετάφραση, όπως το όνομα του σεΐχη Γιουσουφλούπ, όπως αποδόθηκε στα Ελληνικά ο σουλτάνος Kebel Farabuth τού πρωτοτύπου, που πάντα το θυμόμουνα, ή η προτροπή τού Σκρουτζ στους λύκους ν’ ανοίξουν τα… παντοφλέ αυτιά τους! Σίγουρα είναι ιστορία που σου μένει.

[Τελικά δεν άντεξα και αγόρασα το Μίκυ Μάους 469, για να διαβάσω την ιστορία στα Ελληνικά. Όλα όσα θυμόμουν ήταν εκεί. Ο σεΐχης Γιουσουφλούπ, τα παντοφλέ αυτιά, όλα!]

34-35

(Προέλευση εικόνας: I.N.D.U.C.K.S.)

Ακολουθεί το πέμπτο μέρος από την ιστορία κειμένου Πινόκιο. Ένα από τα πιο όμορφα παιδικά παραμύθια.

tatte

(Η εικόνα προέρχεται από την ανατύπωση της ιστορίας στο Μίκυ Μάους 956.)

Στη συνέχεια έχουμε την ιστορία το αυγό τού θείου Έντουαρντ, σε σενάριο αγνώστου και σχέδιο Pete Alvarado. Η ιστορία αναδημοσιεύτηκε στη χώρα μας στα Μίκυ Μάους 418 και 956.

Όταν μαθαίνουν ότι το σπίτι τού θείου τους Έντουαρντ το τριγυρίζει ένα γεράκι, ο Τσιπ και ο Νταίηλ πηγαίνουν να τον σώσουν. Εκεί ανακαλύπτουν ότι στη φωλιά τού θείου τους έχει πέσει το αυγό τού γερακιού, που ζούσε στην κορυφή τού δέντρου, και ότι ο θείος τους, αντί να το επιστρέψει, θέλει να το… κλωσήσει, για να τον προστατεύει το γεράκι που θα γεννηθεί.

Με λίγη πονηριά, ο Τσιπ και ο Νταίηλ πείθουν τον θείο τους να επιστρέψει το αυγό. Όμως, ο θείος δεν έβαλε μυαλό. Η ιστορία τελειώνει με τον θείο να κουβαλάει ένα αυγό κροκοδείλου!

Για ιστορία με τα σκιουράκια δεν ήταν άσχημη, οπότε ένα οκτώ μπορούμε να το βάλουμε, Υπάρχουν, όμως πολύ καλύτερες δεύτερες ιστορίες, όπως θα δούμε πιο κάτω.

tke

(Η εικόνα προέρχεται από το Μίκυ Μάους 24.)

Ακολουθεί το ενδέκατο μέρος από το μυθιστόρημα του Καρόλου Γκινγκ Τερκίτο & Εστερλίτα: χαμένοι σ’ έναν άγνωστο κόσμο.

htk

(Η εικόνα προέρχεται από την ανατύπωση της ιστορίας στο Μίκυ Μάους 933.)

Όπως είπαμε πιο πριν, υπάρχουν πολύ καλύτερες δεύτερες ιστορίες. Συνεχίζουμε, λοιπόν, με Carl Barks και την ιστορία του η «ταλαίπωρη» κεφαλή. Η ιστορία πρωτοδημοσιεύτηκε στη χώρα μας στο Γέλιο και Χαρά 205, με τον τίτλο η μεγάλη περιπέτεια του Ντόναλντ. Αναδημοσιεεύτηκε με τον τίτλο η ταλαίπωρη κεφαλή στα Μίκυ Μάους 415 και 933 και, με τον τίτλο προσωπική… υπόθεση, στο Κόμιξ 153 και στον δέκατο τέταρτο τόμο τής μεγάλης βιβλιοθήκης τού Καρλ Μπαρκς.

Εδώ έχουμε τον Ντόναλντ να έχει αναλάβει να καθαρίσει το γιγαντιαίο κεφάλι τού στρατηγού Καραούλη, το οποίο είναι σκαλισμένο σε ένα βράχο, όπως τα κεφάλια τών τεσσάρων προέδρων στο όρος Ράσμορ. Φυσικά, τίποτε δεν πάει καλά και, από ζημιά σε ζημιά, το μισό κεφάλι καταστρέφεται, με αποτέλεσμα ο στρατηγός να μετατραπεί σε… γορίλα!

Εξαιρετικά ευφάνταστη ιστορία τού Μπαρκς, που μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση, όταν την πρωτοδιάβασα. Λιγότερο από 10 δεν μπορώ να βάλω.

TMTG2

(Η εικόνα προέρχεται από ένα βίντεο στο youtube.)

Ακολουθεί το δεύτερο μέρος από την περιπέτεια του Ζορρό με τίτλο το μυστικό τού Γκαρθία, σε σενάριο αγνώστου και σχέδιο Alex Toth, με τις επόμενες πέντε σελίδες τής ιστορίας, την οποία παρουσιάσαμε την περασμένη εβδομάδα. Όπως είπαμε και τότε, η ιστορία αναδημοσιεύτηκε στη χώρα μας στον τόμο Ζορρό.

67

(Προέλευση εικόνας: I.N.D.U.C.K.S.)

Το τεύχος κλείνει με το σταυρόλεξο του Μίκυ και την εγκυκλοπαίδεια του Μίκυ, με το ζίου ζίτσου στη ζούγγλα, σε σενάριο Dick Huemer και σχέδιο George Wheeler, που ανατυπώθηκε στη χώρα μας στα Μίκυ Μάους 372 και 847.

68

(Προέλευση εικόνας: I.N.D.U.C.K.S.)

Εξαιρετική πρώτη ιστορία, ανάλαφρη δεύτερη, εκπληκτικός Μπαρκς στην τρίτη. Αν το τεύχος περιοριζόταν σ’ αυτές, το 9 με 9,5 θα ήταν δεδομένο. Όμως, έχουμε και δύο ιστορίες κειμένου, που, καθώς ήταν δύο από πολυάριθμες συνέχειες, όσο ενδιαφέρουσες και να ήταν, λίγοι θα τις διάβασαν, ενώ είχαμε και ένα κομματάκι μιας μικρής ιστορίας τού Ζορρό, που με το ζόρι την κάναν να είναι σε τρεις συνέχειες. Έτσι, αναγκαστικά κάτι θα κόψουμε, οπότε ας βάλουμε ένα 9.

Τις παρουσιάσεις τών παλαιών τευχών τού Μίκυ Μάους θα τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...

Posted on 2 Μαΐου 2014, in Arts, Comics, Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics History, Comics Legends, Comics Stories, Comics Trades, Comics Tresures, Comics Tributes, CT Exclusive, Culture, Greek Comics, Άρθρα Μελών, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Βινιέτες, Γουώλτ Ντίσνεϋ, Δημιουργοί, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Ελληνικά Κόμικς, Εξώφυλλα Κόμικς, Η Ιστορία των Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Θησαυροί!, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κόμικς Χαρακτήρες, Μίκυ Μάους όπως παλιά, Παρουσίαση: Παλιά τεύχη Μικυ Μάους, Πολιτισμός, Σκίτσο, Τέχνες, Τερζόπουλος, Walt Disney and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: