Advertisements

Tuomas Holopainen: The Life and Times of Scrooge

tlatos1

Την Πέμπτη μού ήρθε, με κάποια καθυστέρηση, το άλμπουμ τού Tuomas Holopainen The Life and Times of Scrooge, την είδηση για την κυκλοφορία τού οποίου μας είχε παρουσιάσει παλιότερα ο Βασίλης.

Η συγκεκριμένη έκδοση είναι η «Limited Edition CD mediabook», η οποία έχει τη μορφή βιβλίου και περιλαμβάνει, εκτός από το κανονικό CD και ένα δεύτερο, με την ορχηστρική εκδοχή τών κομματιών. Επειδή το είχα προπαραγγείλει, το αντίγραφό μου ήρθε υπογεγραμμένο από τον συνθέτη, όπως βλέπουμε και στην παραπάνω εικόνα.

Για να είμαι ειλικρινής, όταν διάβασα την είδηση, η πρώτη μου αντίδραση ήταν ότι πρόκειται για μια απλή περίπτωση εκμετάλλευσης τών φίλων τού Don Rosa και των παπιών. Όταν όμως είδα ότι στην παραγωγή εμπλεκόταν και ο ίδιος ο Ντον και, κυρίως, αφού άκουσα τη μουσική από το επίσημο βίντεο τού CD, άλλαξα εντελώς άποψη και έσπευσα να προπαραγγείλω το CD. Δεν απογοητεύτηκα καθόλου.

tlatos4

Το «βιβλίο» αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο μέρος είναι ένα κανονικό βιβλίο, με τους στίχους τών τραγουδιών, πληροφορίες για τους συντελεστές και την παραγωγή, αλλά και ευχαριστίες προς μια πληθώρα ατόμων, οι τρεις τελευταίοι από τους οποίους είναι εσείς(!), ο Καρλ Μπαρκς και, τελευταίος και σημαντικότερος, ο Ντον Ρόζα. Περιέργως, το όνομα τής Ντίσνεϋ δεν αναφέρεται πουθενά. Πώς τα καταφέρανε, που θα περίμενε κανείς η Ντίσνεϋ να είχε βάλει το δικό της Copyright στο άλμπουμ και να καρπωνόταν το μεγαλύτερο μέρος τών εισπράξεων; Κάποιες νύξεις ίσως να μας δίνει το ότι δεν αναφέρεται ούτε το όνομα τού Ντον στο εξώφυλλο, αλλά ούτε και το επώνυμο «McDuck» εμφανίζεται πουθενά.

Οι σελίδες είναι πλούσια εικονογραφημένες με προσχέδια τού Ντον για τον Βίο & Πολιτεία, τα οποία παραχώρησε ο Ντον.

tlatos2

Το δεύτερο και πιο σημαντικό μέρος είναι, βέβαια, τα CD. Όπως βλέπετε, είναι τοποθετημένα στη θήκη με έναν ασυνήθιστο τρόπο, όπου στηρίζονται με κόλπο από τα πλάγια, αντί να είναι περασμένα σε έναν άξονα στη μέση.

Το πρώτο CD είναι το βασικό, με δέκα συν ένα κομμάτια:

 1. Glasgow 1877 (Γλασκώβη 1877). Εισαγωγικό κομμάτι, με αφήγηση από τον Σκωτσέζο Alan Reid στο ρόλο τού Σκρουτζ, που δίνει ένα αυθεντικό τόνο, λόγω προφοράς, στο κομμάτι. Στη συνέχεια ξεκινά το τραγούδι, αρχικά στα Σκωτσέζικα και στη συνέχεια στα Αγγλικά.
 2. Into the West (Μεσ’ στη Δύση) με μόλις πέντε στίχους.
 3. Duel & Cloudscapes (Μονομαχία και συννεφένια τοπία). Ορχηστρικό.
 4. Dreamtime. Ορχηστρικό.
 5. Cold Heart of the Klondike (Παγωμένη καρδιά τού Κλοντάικ). Ένα τραγούδι που μιλάει για δύο παγωμένες καρδιές στην Κοιλάδα τής Αγωνίας. Σε ποιους να αναφέρεται άραγε;
 6. The Last Sled (Το τελευταίο έλκηθρο.) Μιλάει για κάποιον που φεύγει από την Κοιλάδα της Αγωνίας. Το τραγούδι περιέχει λέξεις και φράσεις που έχουμε διαβάσει στις ιστορίες τού Μπαρκς και του Ρόζα και εναλλάσσεται με στίχους από την τελευταία στροφή τού ποιήματος τού Robert W. Service The Spell of the Yukon, κάποιους από τους οποίους είχε αναφέρει και ο Σκρουτζ στον Βίο & Πολιτεία.
 7. Goodbye, papa (Αντίο, μπαμπά). Ορχηστρικό
 8. To Be Rich (Το να είσαι πλούσιος). Ένα ρομαντικό, θλιβερό τραγουδάκι μόλις τεσσάρων στίχων, που εξηγεί την περίεργη σκηνή στο οπισθόφυλλο τού άλμπουμ.
 9. A Lifetime of Adventure (Μια ζωή περιπέτεια). Όπως ο Βίος και & Πολιτεία δεν κορυφώνεται στο τελευταίο επεισόδιο, έτσι και το άλμπουμ κορυφώνεται με το προτελευταίο τραγούδι, που αναφέρεται στις αναμνήσεις τού ήρωα. Είναι το τραγούδι που κυκλοφόρησε στο CD single και που ακούμε στο επίσημο βίντεο.
 10. Go Slowly Now, Sands of Time (Κυλήστε τώρα αργά, άμμοι τού χρόνου). Ο τίτλος αναφέρεται σε μια ιστορία, την υπόθεση τής οποίας είχε γράψει ο Carl Barks, όπου ο Σκρουτζ αισθανόταν το βάρος των γηρατειών του και έψαχνε να βρει τρόπο να ξανανιώσει. Ο ήρωας έχει γυρίσει σπίτι του, όπως είχε γράψει «κάποιος ποιητής τής Σκωτίας»: «Home is the sailor, / Home from the Sea / And the hunter home from the hill». (Στο σπιτι του είναι ο ναύτης, / στο σπίτι του απ’ τη θάλασσα / και ο κυνηγός στο σπίτι του απ’ το λόφο.) Ο Σκωτσέζος ποιητής είναι ο Robert Louis Stevenson. Οι στίχοι προέρχονται από το requiem του και χαράχτηκαν στην ταφόπετρά του, όπως επιθυμούσε.
 11. Ως δώρο, ακολουθεί μία δεύτερη εκδοχή τού A Lifetime of Adventure. Για να είμαι ειλικρινής, δεν ξέρω αν όντως υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις δύο εκδοχές, αλλά το κομμάτι χρειαζόταν, για να μην κλείσει ο κύκλος έτσι θλιβερά.

Το δεύτερο CD έχει την ορχηστρική εκδοχή τών δέκα κομματιών, χωρίς το ενδέκατο. Για την ακρίβεια, πρόκειται περισσότερο για μια εκδοχή… καραόκε, καθώς πρόκειται για την ίδια ακριβώς μουσική, χωρίς το track τών τραγουδιστών. Η χορωδία συνεχίζει να υπάρχει, ενώ τη μελωδία τών τραγουδιστών δεν την αποδίδει κάποιο όργανο. Και έτσι, όμως, είναι καλό, αν θέλει κανείς να ακούσει για δεύτερη απανωτή φορά τα κομμάτια, χωρίς τη φόρτιση των στίχων.

tlatos3

Σε κάποια συνέντευξή του ο Ντον είπε ότι δάκρυσε με αυτό το έργο. Όταν το άκουσα, θεώρησα ότι το έλεγε μεταφορικά. Τώρα, όμως, που άκουσα το CD, το θεωρώ πολύ πιθανόν. Δεν ξέρω αν δάκρυσε με το No.6 ή το No. 10, αλλά δύσκολο να την έβγαλε καθαρή και με τα δύο. Εγώ… δεν.

Υπέροχη μουσική, που θες να την τραγουδήσεις με το πρώτο άκουσμα. Το έργο είναι βασικά ορχηστρικό, καθώς τρία από τα δέκα κομμάτια είναι ορχηστρικά, ενώ στα περισσότερα από τα υπόλοιπα κομμάτια το τραγούδι είναι μικρό μόνο μέρος τους. Τη μουσική παίζει συμφωνική ορχήστρα, ενισχυμένη από «εθνικά» όργανα, όπως ιρλανδέζικη γκάιντα, αλλά και αυστραλέζικο ντιτζεριντού. Ο στίχος παίζει δεύτερο ρόλο σε κάποια από τα κομμάτια, αλλά εκεί που παίρνει τον πρώτο ρόλο, του δίνει και καταλαβαίνει. Ο Σκρουτζ δεν αναφέρεται ονομαστικά ούτε μία φορά, οπότε, αν και βοηθά να έχετε διαβάσει τον Βίο & Πολιτεία, δεν είναι απαραίτητο για να απολαύσετε το έργο.

Ποια είναι τα αγαπημένα μου κομμάτια; Αν πρέπει να διαλέξω κάποια, αυτά θα είναι το No. 9, που εκπροσωπεί όλο το CD, αλλά και το No. 10, με τη μελωδία από το «home is the sailor…» που δεν λέει να φύγει απ’ το κεφάλι μου.

Τα CD είναι από αυτά που δεν τα ακούς μια φορά και τα βάζεις στο ράφι. Θα παιχτούν και θα ξαναπαιχτούν πολλές φορές. Ήδη άκουσα το πρώτο CD δύο φορές και το δεύτερο μία. Δεν το περίμενα να το πω, αλλά τα συνιστώ ανεπιφύλαχτα!

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...

Posted on 18 Απριλίου 2014, in American Comics, Arts, Comics Archive, Comics Covers, Comics History, Comics Legends, Comics Links, Comics Trades, Comics Tributes, CT Exclusive, Culture, DC Comics, Αποκλειστικότητες, Αφιερώματα, Αμερικάνικα Κόμικς, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εκδόσεις Εξωτερικού, Εκδόσεις Εξωτερικού: ΗΠΑ, Εξώφυλλα Κόμικς, Η Ιστορία των Κόμικς, Κόμικς, Κόμικς Θρύλοι and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 Σχόλια.

 1. Μάλιστα!

  Πειρασμός ηχητικός και πολύ καλός θα έλεγα! Εύγε, Κρίτωνα!

  Μου αρέσει!

 2. Πληρέστατη και χορταστικότατη παρουσίαση! Δεν θα προλάβαινα με τίποτα να τη γράψω αυτές τις μέρες -κι όσο, δηλαδή, ακόμα το CD είναι «ζεστό νέο». Πραγματικά το έγραψες εντυπωσιακά γρήγορα!
  Χαίρομαι διπλά που σου άρεσε, Κρίτωνα, γιατί:
  α) το πρότεινα παντελώς ανεπιφύλακτα, ξέροντας κατά μέσο όρο τι γράφει ο Holopainen και πόσο πολύ θα ήθελε να διαφοροποιήσει την πρώτη του προσωπική δουλειά από αυτές με τους Nightwish.
  β) γλύτωσα την πιθανότητα να ακούσω δεμένος, και χωρίς κανένα διάλειμα για τουαλέτα, όπερα Βάγκνερ, εκτελεσμένη –κυριολεκτικά– από την ατάλαντη αοιδό που μας έβαλες σε link κάπου στα σχόλια στο παλιότερο άρθρο μου.
  (Βέβαια η άλλη εκδοχή θα ήταν να αγοράσω το CD σου και να τη γλυτώσω!)

  Καλή Ανάσταση!

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: