Advertisements

ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ ΤΕΥΧΟΣ 32 – «Η ΚΟΡΩΝΑ ΤΟΥ ΤΑΣΜΠΑΧ»

MickeyMouse_CT

01

(Προέλευση εικόνας: I.N.D.U.C.K.S.)

3 Φεβρουαρίου τού 1967 σήμερα, μικυμαουσικά. Ο χειμώνας συνεχίζεται, οπότε ένα ταξιδάκι σε θερμότερα κλίματα είναι ό,τι πρέπει. Πάμε, λοιπόν, στο μακρινό Τασμπάχ, παρέα με μια καινούργια γνωριμία. Φορέστε το ψάθινο καπέλο σας, βάλτε και μια γερή δόση αντιηλιακό και ελάτε να σας τον συστήσουμε!

03

Η πρώτη ιστορία, η οποία δίνει στο τεύχος τον τίτλο της, είναι η κορώνα τού Τασμπάχ, σε σενάριο αγνώστου και σχέδιο Paul Murry. Η ιστορία δεν αναδημοσιεύτηκε στη χώρα μας.

Ο Μίκυ και… ο Ντόναλντ έχουν πάει για διακοπές στο Τασμπάχ, ένα μικρό κράτος τής ανατολής, που πιθανότατα οφείλει το όνομά του στη λέξη Kasbah, ένα είδος ισλαμικής πόλης ή φρουρίου. οπότε η σωστή προφορά είναι μάλλον Τάσμπα ή, αν πιστέψουμε την ελληνική βικιπαίδεια, Τάσμπαχ.

Όπως και να… προφέρεται το πράγμα, η ιστορία ξεκινά με μια απόπειρα δολοφονίας τού Μίκυ από το μαύρο φάντασμα, το οποίο μας συστήνεται, έτσι, δυναμικά. Αυτό έχει ως μόνο αποτέλεσμα να αντιληφθεί ο Μίκυ ότι το φάντασμα βρίσκεται εκεί, και να αρχίσει να ψάχνει, με τη βοήθεια του αρχηγού τής τοπικής αστυνομίας, να το βρει.

Οι απόπειρες του φαντάσματος να φοβίσει τον Μίκυ δεν έχουν κάποιο αποτέλεσμα. Κάποια στιγμή, πέφτουν πάνω στον διοικητή τού Τασμπάχ (Τάσμπα; Τάσμπαχ;) ο οποίος τους προσκαλεί στο παλάτι του, για να τους προστατεύσει. Που λέει ο λόγος, δηλαδή, καθώς ο διοικητής δεν είναι άλλος από το μαύρο φάντασμα, μεταμφιεσμένο. Ο πραγματικός διοικητής είναι κλειδωμένος σε μια ντουλάπα, δεμένος σαν σαλάμι.

Και πάλι δεν καταφέρνει το φάντασμα να πείσει τον Μίκυ να φύγει. Έτσι, αποφασίζει να σκηνοθετήσει τη σύλληψή του, ώστε να πεισθεί ο Μίκυ ότι δεν χρειάζεται πια να τον κυνηγά. Έχοντας δώσει προηγουμένως τις σχετικές διαταγές, το φάντασμα κλείνεται σε ένα κελί, απ’ όπου υπάρχει μια κρυφή έξοδος. Όμως, ο Μίκυ κάτι αντιλαμβάνεται, οπότε, ζητώντας να βλέπει αλληλοδιαδόχως μια το φάντασμα και μια τον διοικητή, το φάντασμα ξεπατώνεται ανεβοκατεβαίνοντας σκάλες, ώστε να μπορέσει να βρεθεί μια στο κελί και μια στο δωμάτιο του διοικητή, πριν τον Μίκυ, με αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί.

Εδώ έχουμε μια αλλόκοτη ιστορία. Κατ’ αρχάς ξενίζει η παρουσία τού Ντόναλντ στη θέση τού Γκούφυ, ο οποίος Ντόναλντ παίζει περισσότερο τον ρόλο τού κομπάρσου. Από την άλλη έχουμε το «αστείο» φάντασμα τού Murry, το οποίο, εν προκειμένω, έχει τον βλοσυρό χαρακτήρα τού φαντάσματος τού Gottfredson, το οποίο δεν έχει καμία αναστολή να σκοτώσει. Η ιστορία μεγάλη και χορταστική, αλλά ο τρόπος, με τον οποίον αποκαλύπτεται το φάντασμα είναι μάλλον γελοίος. Νομίζω ότι κάτι τέτοιες ιστορίες είναι αυτές που με έκαναν από πολύ νωρίς να σκέπτομαι ότι καλές είναι οι ιστορίες με τον Μίκυ, αλλά… Τέλος πάντων, δεν ήταν καθόλου άσχημη η ιστορία, οπότε ας της βάλουμε ένα 8,5.

Να επισημάνουμε το σημείο όπου το μαύρο φάντασμα βγάζει την μάσκα με το πρόσωπο του διοικητή. Από κάτω από τη μάσκα δεν είναι το γνωστό πρόσωπο με τη μακρυά μαύρη μύτη και τις φαβορίτες, αλλά… η μαύρη κουκούλα! Όπως λέει και το ίδιο το φάντασμα σ’ αυτήν την ιστορία, τα λάθη είναι για τα φαντάσματα, μια έκφραση που μου έχει μείνει από τότε!

46

Ακολουθεί το ένατο μέρος από το μυθιστόρημα του Καρόλου Γκινγκ Τερκίτο & Εστερλίτα: χαμένοι σ’ έναν άγνωστο κόσμο.

49

Στη συνέχεια έχουμε την περιπέτεια του Ζορρό η άτυχη ημέρα τού Μπερνάρντο, σε σενάριο αγνώστου και σχέδιο Alex Toth. Η ιστορία πρωτοδημοσιεύτηκε στη χώρα μας στο περιοδικό τού Μίκυ Μάους σε τρεις συνέχειες, παρόλο που πρόκειται για μια μικρή ιστορία μόλις έξι σελίδων, αρχίζοντας από το τεύχος 24. Ανατυπώθηκε επίσης στον τόμο Ζορρό, πάλι με τον τίτλο η άτυχη ημέρα τού Μπερνάρντο και, με τον τίτλο μια κακότυχη μέρα για τον Μπερνάρντο, στην έκδοση Κλασικά Κόμικς – Ζορρό τών εκδόσεων Γιάννη Γουδετσίδη.

Μια μάλλον αδιάφορη ιστορία, όπου ο υπηρέτης τού Ζορρό νομίζει ότι κάποιος έχει απαγάγει την κόρη ενός κτηματία, ενώ τελικά επρόκειτο για… γάμο. Δεν θα τιμήσω την ιστορία με το να της δώσω κάποια βαθμολογία.

55

Ακολουθεί η δεύτερη και τελευταία για αυτό το τεύχος ιστορία με «αστεία ζώα». Πρόκειται για τα εκρηκτικά ποπ-κορν, σε σενάριο αγνώστου και σχέδιο Jack Bradbury. Η ιστορία αναδημοσιεύτηκε στη χώρα μας στα Μίκυ Μάους 389 και 1058, καθώς και στο Τσιπ & Ντέηλ 3, με τον τίτλο χοροπηδηχτά φαντάσματα. Όπως βλέπετε, το τεύχος είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στα… φαντάσματα!

Εδώ έχουμε τους Τσιπ & Νταίηλ να βρίσκουν καταφύγιο από τη βροχή σε μια καλύβα έρημη μεν, αλλά με αναμμένο τζάκι και ποπ κορν έτοιμο για ψήσιμο δε. Εκεί βρίσκουν καταφύγιο και ο Αρκούδος με τον Αλούπη, που εδώ λέγεται… Λύκος. Με τη βοήθεια του ποπ κορν, που σκάει όταν ψήνεται, τα σκιουράκια καταφέρνουν να τους διώξουν. Απλοϊκή ιστορία, που ίσως να φαινόταν πιο ενδιαφέρουσα στα τότε παιδικά μου μάτια. Αυτό που μου είχε κάνει εντύπωση τότε, ήταν τα καρέ στην αρχή, όπου τα σκιουράκια αναγνώριζαν διάφορα σχήματα στα σύννεφα. Κάποια από αυτά τα καρέ φαίνονται στην παραπάνω εικόνα. Ας βάλουμε, λοιπόν ένα 7,5 με 8, εξ αιτίας αυτών των καρέ!

63

Ακολουθεί το τρίτο μέρος από την ιστορία κειμένου Πινόκιο. Ένα από τα πιο όμορφα παιδικά παραμύθια.

67

Το τεύχος κλείνει με το σταυρόλεξο του Μίκυ και τις αερομαχίες από την εγκυκλοπαίδεια του Μίκυ, σε σενάριο Dick Huemer και σχέδιο George Wheeler, που ανατυπώθηκαν στη χώρα μας στο Μίκυ Μάους 513.

68

Αρκετά καλή πρώτη ιστορία, αδιάφορο ως απογοητευτικό το υπόλοιπο τεύχος, οπότε ας κόψουμε κάτι και ας βάλουμε ένα οκτώ, στρογγυλό στρογγυλό, ως τελική βαθμολογία.

mickey

Ευχαριστούμε την Μαρίνα, που μας δάνεισε το τεύχος!

Τις παρουσιάσεις τών παλαιών τευχών τού Μίκυ Μάους θα τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...

Posted on 18 Απριλίου 2014, in Arts, Comics, Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics History, Comics Legends, Comics Stories, Comics Trades, Comics Tresures, Comics Tributes, CT Exclusive, Culture, Greek Comics, Άρθρα Μελών, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Βινιέτες, Γουώλτ Ντίσνεϋ, Δημιουργοί, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Ελληνικά Κόμικς, Εξώφυλλα Κόμικς, Η Ιστορία των Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Θησαυροί!, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κόμικς Χαρακτήρες, Μίκυ Μάους όπως παλιά, Παρουσίαση: Παλιά τεύχη Μικυ Μάους, Πολιτισμός, Σκίτσο, Τέχνες, Τερζόπουλος, Walt Disney and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 Σχόλια.

  1. Να ευχαριστήσουμε και τον Κρίτωνα και την Μαρίνα, για μια ακόμη έξοχη βόλτα στο χθες, που πραγματοποιήθηκε μέσα από μια σειρά παρουσιάσεων που κάνει τις Παρασκευές μας αλλιώτικες. Εξαιρετικό και αυτό το τεύχος.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: