Advertisements

ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ ΤΕΥΧΟΣ 28 – «ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»

MickeyMouse_CT

01

(Προέλευση εικόνας: I.N.D.U.C.K.S.)

Πάει ο παλιός ο χρόνος 1966. Ήρθε ο καινούργιος χρόνος 1967. Πόσα δώρα μάς έφερε!

Αυτά τα προφητικά λόγια μάς είχε υπαγορεύσει η δασκάλα, να γράψουμε στο τετράδιο, όταν γυρίσαμε από τις διακοπές τών Χριστουγέννων. Πού να ήξερε τι δώρα θα έφερνε το 1967, τόσο στους Έλληνες, γενικά, όσο και σ’ εκείνην, συγκεκριμένα, η οποία, πριν να τελειώσει η χρονιά, βρέθηκε απολυμένη από τη δικτατορία.

Προφητικός και ο τίτλος τού πρώτου Μίκυ Μάους τής χρονιάς, για το τέλος τού κόσμου, το οποίο, αν και δεν ήρθε, σίγουρα ήταν το τέλος τού κόσμου, όπως τον γνωρίζαμε μέχρι τότε, για την Ελλάδα. Πάμε λοιπόν να δούμε αυτό το τέλος, όπως το είδαμε στο εικοστό όγδοο τεύχος τού Μίκυ Μάους, στις 6 Ιανουαρίου 1967.

tttk

(Η εικόνα προέρχεται από την ανατύπωση της ιστορίας στο Μίκυ Μάους 1025.)

Η βασική ιστορία τού τεύχους είναι το τέλος τού κόσμου, σε σενάριο και σχέδιο Luciano Bottaro. Η ιστορία αναδημοσιεύτηκε στη χώρα μας στα Μίκυ Μάους 461 και 1025, καθώς και στα Κλασικά Ντίσνεϋ 197.

Ο Σκρουτζ πηγαίνει στο γιατρό, ο οποίος τού συνιστά να αναπνεύσει θαλασσινό αέρα. Εκεί που σκέπτεται το έξοδο, πέφτει στον Κύρο, που ψάχνει απεγνωσμένα να βρει πλήρωμα για το υποβρύχιο τσέπης, που έχει εφεύρει. Έτσι, ο Σκρουτζ επιστρατεύει τον Ντόναλντ για τις αγγαρείες, και ξεκινούν για το ταξίδι τους.

Μετά την κατάδυση, ο Κύρος συνειδητοποιεί ότι… ξέχασε να δώσει στο υποβρύχιο τη δυνατότητα να αναδύεται. Ευτυχώς, κάτι αυτοσχεδιάζει, αλλά η ανάδυση είναι πολύ απότομη, και το υποβρύχιο βρίσκεται αραγμένο στην κορυφή τού φοίνικα ενός τυπικού κομιξικού τροπικού ερημονησιού Για λίγο, δηλαδή, μέχρι ένας πελεκάνος να καθίσει πάνω του, οπότε το υποβρύχιο πέφτει και συντρίβεται.

Ο Κύρος προσπαθεί να κατασκευάσει έναν ασύρματο, για να ζητήσουν βοήθεια (ούτε από αυτό είχε το υποβρύχιο) αλλά με τα υλικά, που έχει, το μόνο που μπορεί να φτιάξει είναι ένας δέκτης, από τον οποίον ακούνε ότι γίνεται πυρηνικός πόλεμος και ότι έφτασε το τέλος τού κόσμου. Ο Ντόναλντ υποχρεώνει τον Κύρο να του φτιάξει μια βάρκα για να πάει να δει τι απέγινε η Νταίζυ, και φεύγει για τη Λιμνούπολη.

Όταν φτάνει, βλέποντας την καταστροφή, που είχε προκαλέσει ένας τυφώνας, νομίζει ότι όντως είχε γίνει πυρηνικός πόλεμος. Σύντομα, όμως, μαθαίνει την αλήθεια και ότι αυτό που άκουσε στο ραδιόφωνο ήταν μια εκπομπή για παιδιά! Τότε, του έρχεται η ιδέα να επιστρέψει στο νησί και να πει στον Σκρουτζ και στον Κύρο να μείνουν εκεί, δήθεν για να μην μολυνθούν από τη ραδιενέργεια, και μετά να επιστρέψει στη Λιμνούπολη, ισχυριζόμενος ότι ο Σκρουτζ χάθηκε στη θάλασσα, ώστε να τον κληρονομήσει.

Έτσι και κάνει, μόνο που τα ανιψάκια δεν πείθονται. Ξανοίγονται στη θάλασσα, βρίσκουν τον Σκρουτζ, του λένε τι συμβαίνει, και ο Σκρουτζ επιστρέφει στη Λιμνούπολη, για να πετάξει τον Ντόναλντ απ’ το θησαυροφυλάκιο, πριν προλάβει να κάνει την πρώτη βουτιά.

Όμορφη ιστορία, με το χαρακτηριστικό σκίτσο τού Μποτάρο, με άφθονο χιούμορ, αν και με κάποιες τρύπες στην υπόθεση. (Π.χ., μόνο εκείνη την εκπομπή άκουσαν στο ραδιόφωνο; Και τι γύρευε το τροπικό ερημονήσι στ’ ανοιχτά τής Λιμνούπολης;) Παρ’ όλα αυτά, η ιστορία μού είχε μείνει, οπότε ένα εννέα θα το βάλουμε.

tke

(Η εικόνα προέρχεται από το Μίκυ Μάους 24.)

Όπως και στα προηγούμενα τεύχη, όπου μαντέψαμε τη θέση του, κάπου σ’ αυτό το σημείο πρέπει να βρίσκεται και το πέμπτο μέρος από το μυθιστόρημα του Καρόλου Γκινγκ Τερκίτο & Εστερλίτα: χαμένοι σ’ έναν άγνωστο κόσμο.

hmd2

(Η εικόνα προέρχεται από τον τόμο Ζορρό.)

Συνεχίζοντας το μάντεμα, το τεύχος πρέπει να τελειώνει με το δεύτερο μέρος από την ιστορία η μυστική διάβαση, με τον Ζορρό, της οποίας διαβάσαμε το πρώτο μέρος στο προηγούμενο τεύχος, στην παρουσίαση τού οποίου παρουσιάσαμε ολόκληρη την ιστορία. Σενάριο αγνώστου και σχέδιο Alex Toth. Η ιστορία πρωτοδημοσιεύτηκε στη χώρα μας, με τον τίτλο το κρυφό πέρασμα τού Ζορρό, στο περιοδικό τού Μίκυ Μάους (τεύχη 15 και 16). Ανατυπώθηκε επίσης στον τόμο Ζορρό, πάλι με τον τίτλο η μυστική διάβαση και, με τον τίτλο το μυστικό πέρασμα, στην έκδοση Κλασικά Κόμικς – Ζορρό τών εκδόσεων Γιάννη Γουδετσίδη.

052

(Προέλευση εικόνας: www.ibid.gr)

Από το μεθεπόμενο τεύχος, οι σελίδες τού Μίκυ Μάους αυξάνονται σε 68. Το περιοδικό γίνεται γιγαντιαίο; Όπως το πάρει κανείς. Εκείνη την εποχή, το Topolino, στο οποίο βασίζεται το Μίκυ Μάους, είχε 148 σελίδες!

mickey

Το I.N.D.U.C.K.S. δεν μας παρέχει περισσότερες πληροφορίες για τα περιεχόμενα του τεύχους, οπότε, αναγκαστικά, θα το βαθμολογήσουμε βάσει αυτών των δύο ιστοριών. Θέλοντας να πιστεύω ότι οι ιστορίες, που συμπλήρωναν το τεύχος, ήταν αντάξιες τής βασικής, θα αγνοήσω τις έξι σελίδες με το Ζορρό και θα βάλω σ’ ολόκληρο το τεύχος το εννέα που έβαλα στη βασική ιστορία.

Τις παρουσιάσεις τών παλαιών τευχών τού Μίκυ Μάους θα τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...

Posted on 21 Μαρτίου 2014, in Arts, Comics, Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics History, Comics Legends, Comics Stories, Comics Trades, Comics Tresures, Comics Tributes, CT Exclusive, Culture, Greek Comics, Άρθρα Μελών, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Βινιέτες, Γουώλτ Ντίσνεϋ, Δημιουργοί, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Ελληνικά Κόμικς, Εξώφυλλα Κόμικς, Η Ιστορία των Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Θησαυροί!, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κόμικς Χαρακτήρες, Μίκυ Μάους όπως παλιά, Παρουσίαση: Παλιά τεύχη Μικυ Μάους, Πολιτισμός, Σκίτσο, Τέχνες, Τερζόπουλος, Walt Disney and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: