Advertisements

ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ ΤΕΥΧΟΣ 26 – «ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΤΕΥΧΟΣ»

MickeyMouse_CT

001

(Προέλευση εικόνας: I.N.D.U.C.K.S.)

Μπήκαμε στη σαρακοστή, αλλά το μικυμαουσικό μας ημερολόγιο λέει ότι πλησιάζουν Χριστούγεννα! Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 1966 σήμερα, και στο λεξιλόγιό μας μπαίνει η λέξη «πανηγυρικό», καθώς κυκλοφορεί το εικοστό έκτο τεύχος τού Μίκυ Μάους, το περίφημο «πανηγυρικό». «Εορταστικό» θα το λέγαμε σήμερα, αν και θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι το περιοδικό πανηγύριζε το μισό χρόνο κυκλοφορίας του. Ας ξεφυλλίσουμε, λοιπόν, το τεύχος.

Η παρουσίαση, που ακολουθεί, είναι βασισμένη σε παλιότερη παρουσίαση, που είχε κάνει ο Αντρέας τα Χριστούγεννα τού 2012, βελτιωμένη και επηυξημένη, για να έχουμε κίνητρο να την ξαναδιαβάσουμε. Να ευχαριστήσουμε τον Αντρέα, τόσο για την όμορφη παρουσίαση, όσο και για την παραχώρηση τών φωτογραφιών για την εικονογράφηση του άρθρου και την συμπλήρωση των περιεχομένων τού τεύχους.

mickey

Το τεύχος αυτό είναι ένα ξεχωριστό τεύχος από πολλές απόψεις. Είναι το πρώτο πανηγυρικό τεύχος, που βγάζει ο Τερζόπουλος, και πρόκειται πραγματικά για ένα τολμηρό εγχείρημα από μέρους της Εκδοτικής. Ο λόγος ήταν ότι είχαν περάσει μόλις 6 μήνες αφότου άρχισε να εκδίδεται το Μίκυ Μάους, το όποιο κόστιζε 3 δραχμές, και η απόφαση να τιμηθεί αυτό το πανηγυρικό τεύχος με 10 δραχμές, σίγουρα ήταν δύσκολη, παρόλο που αυτό αποτελείτο από 164 σελίδες.

Εμφανισιακά το περιοδικό έμοιαζε με τα Κλασικά Ντίσνεϋ, λόγω του πάχους του. Στο εξώφυλλο ήταν ο Μίκυ ντυμένος Άι Βασίλης. Θυμάστε ότι ήταν Χριστούγεννα του 1966. Ένας διαγώνιος τίτλος πληροφορούσε τους υποψηφίους αναγνώστες ότι πρόκειται περί «Πανηγυρικού Τεύχους». Δυο αριθμοί σε σχήμα στολιδιών μας ενημερώνουν ότι το τεύχος αποτελείται από 164 σελίδες και ότι το κόστος είναι 10 ολόκληρες δραχμές!

Το εσωτερικό φιλοξενεί επτά εικονογραφημένες ιστορίες, καθώς και μια μονοσέλιδη στο μέσα μέρος του οπισθόφυλλου. Υπάρχουν επίσης δυο ιστορίες – παραμύθια και μια φανταστική συνέντευξη με ήρωες του Ντίσνεϋ.

003

Η πρώτη ιστορία είναι μια μάλλον αδιάφορη ιστορία με τη Χιονάτη και τους 7 Νάνους. Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το περιοδικό απευθύνεται σε παιδιά, και η συγκεκριμένη ιστορία εντάσσεται στο Χριστουγεννιάτικο κλίμα των ημερών. Ο τίτλος της είναι Τα Μάγια των Χριστουγέννων. Είναι γραμμένη από το Gian Giacomo Dalmasso και εικονογραφημένη από τον Giuseppe Perego. Τον Perego και το ιδιαίτερο σχεδιαστικό του στυλ τον γνωρίσαμε μέσα από αρκετά εξώφυλλα, που σχεδίασε για το Μίκυ Μάους, αλλά και από τα Κλασσικά Ντίσνεϋ, όπου σχεδίαζε αυτές τις ιδιαίτερες 2–3 σελίδες, μέσα από τις οποίες συνέδεε τις διαφορετικές ιστορίες μεταξύ τους.

tke

(Η εικόνα προέρχεται από το Μίκυ Μάους 24.)

Κάπου εδώ έχουμε το τρίτο μέρος από το μυθιστόρημα του Καρόλου Γκινγκ Τερκίτο & Εστερλίτα: χαμένοι σ’ έναν άγνωστο κόσμο, που, με 26 συνολικά συνέχειες, θα πάρει μισό χρόνο, για να ολοκληρωθεί!

042

Η δεύτερη ιστορία είναι μια από τις αγαπημένες μου. Γραμμένη και σχεδιασμένη από τον Carl Barks, έχει τίτλο Ο Πύραυλος και η Γαλοπούλα. Η ιστορία αυτή ξαναδημοσιεύθηκε στο Μίκυ Μάους 392, στα Κλασικά Ντίσνεϋ 62 και στο Κομιξ 199. Ο Ντόναλντ, χρησιμοποιώντας τα χημικά σύνεργα των ανιψιών του, ανακαλύπτει τυχαία ένα σούπερ δυνατό καύσιμο για πυραύλους και αναλαμβάνει να το δοκιμάσει στην κοντινή στρατιωτική βάση. Φυσικά τα κάνει θάλασσα, αλλά καταφέρνει να ψήσει τη χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα. Εξωφρενικά γκαγκ και πολλά γέλια. Την πρωτοδιάβασα στα Κλασικά Ντίσνεϋ 62, και δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσα χημικά πειράματα έκανα τότε!!!

058

Η επομένη ιστορία είναι το δεύτερο μέρος μιας ιστορίας με το Ζορρό, που τιτλοφορείται Η επιστροφή του Ζορρό, σχεδιασμένη από τον Alex Toth. Η ιστορία αυτή ξαναδημοσιεύθηκε ολοκληρωμένη, μαζί με άλλες, στο τόμο Ζορρό, που εκδόθηκε τον Απρίλη του 1973, καθώς και στην έκδοση Κλασικά Κόμικς – Ζορρό, των εκδόσεων Γιάννη Γουδετσίδη.

066

Ακολουθεί ένα μονοσέλιδο άρθρο για τον ποδοσφαιριστή Φέρεντς Πούσκας, ο οποίος, ως προπονητής πια, θα οδηγούσε τον Παναθηναϊκό στον τελικό τού κυπέλλου πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης, το 1971.

067

Η τέταρτη ιστορία, Μονομαχία στο Μπαρούτι Σίτυ, είναι γραμμένη από τον Carlo Chendi και σχεδιασμένη από το Luciano Bottaro. Η ιστορία διαδραματίζεται σε μια πόλη του Φαρ Ουέστ και σατιρίζει κάπως τις κλασσικές ταινίες Γούεστερν με τους Τζων Γουέιν, Λη Βαν Κλίφ, κλπ. Ο Λουτσιάνο Μποτάρο, με το χαρακτηριστικό του σχεδιαστικό στυλ, αποδίδει θαυμάσια το περιβάλλον του Φαρ Ουέστ, καθώς και τις εκφράσεις των ηρώων. Η φοβισμένη έκφραση του Ντόναλντ, καθώς πηγαίνει να αντιμετωπίσει τους Λύκους, αλλά και η θυμωμένη εμφάνιση των Λύκων, που νομίζουν ότι έχουν μπροστά τους το σερίφη που τους έκλεισε φυλακή, με κάνουν να γελώ ακόμα και τώρα που τα γράφω… Η ιστορία αυτή ξαναδημοσιεύτηκε στα Μίκυ Μάους 455 και 1012, καθώς και στα Κλασικά Ντίσνεϋ 196.

098

Ακολουθεί μια σελίδα με παιχνίδια με τους αριθμούς και το χριστουγεννιάτικο παραμύθι Η Χιονούλα.

103

Η επομένη ιστορία, με τον Κακό Λύκο και το Λυκόπουλο, τιτλοφορείται Ο Άγριος Μισθοφόρος και είναι σχεδιασμένη από το Jack Bradbury. Ξαναδημοσιεύθηκε στο Μίκυ Μάους 384. Πολύ διδακτική ιστορία, ειδικά για τις μέρες μας. Δείχνει καθαρά ότι η χρήση τη βίας για την αντιμετώπιση της βίας μπορεί να αποδειχτεί μπούμερανγκ!

109

Ακολουθεί η εγκυκλοπαίδεια του Μίκυ

110-111

…ένα φιλοτελικό δισέλιδο για γραμματόσημα βασισμένα σε παραμύθια και στα Χριστούγεννα…

112

…και ένα παιχνίδι τού στυλ «ενώστε τους αριθμούς», με μια όμορφη εικόνα σε σχέδιο Tony Strobl, που το ξαναείδαμε στα Μίκυ Μάους 447, 550 και 1129.

113

Η έκτη κατά σειρά ιστορία τιτλοφορείται Ο Πλούτο και ο Ηλεκτρισμός και είναι και αυτή σχεδιασμένη από τον Jack Bradbury, ενώ το σενάριο είναι του Don Christensen. Ξαναδημοσιεύθηκε στο Μίκυ Μάους 1588. Στην προσπάθειά του να κυνηγήσει ένα γατάκι, ο Πλούτο μπλέκεται με τα στολίδια του Χριστουγεννιάτικου δέντρου. Όταν δαγκώνει κατά λάθος το ηλεκτρικό καλώδιο, που συνδέει τα λαμπάκια, ανακαλύπτει, με οδυνηρό τρόπο, τις συνέπειες της ηλεκτροπληξίας! Πάλι μια πολύ διδακτική ιστοριούλα, που απευθύνεται τόσο στα παιδιά, όσο και στους μεγάλους και μας δείχνει ότι κανείς δεν πρέπει να παίζει με τον ηλεκτρισμό! (Σας το επιβεβαιώνω και εγώ, που έστω και επαγγελματίας ηλεκτρονικός, έφαγα ουκ ολίγες κλωτσιές από το ρεύμα 😆 ).

117

Στη συνέχεια, το περιοδικό μάς προσκαλεί να χρωματίσουμε μια εικόνα, που θα την ξαναχρωματίσουμε και στο τεύχος 447

118

…και μας προϊδεάζει για μια μεγάλη έκπληξη, που ετοιμάζει το Μίκυ Club.

119

Και φτάνουμε στην έβδομη και τελευταία ιστορία του τεύχους μας, η οποία τιτλοφορείται Διπλά Χριστούγεννα και είναι γραμμένη από το Guido Martina και σχεδιασμένη από το Giovan Battista Carpi. Η ιστορία αυτή δημοσιεύτηκε ξανά στα Μίκυ Μαους 443 και 1693 και στα Κλασικά Ντίσνεϋ 80. Η ιστορία αυτή είναι μια από τις πολύ λίγες που «σμίγουν» άτομα από το Σύμπαν των Παπιών με άτομα από το Σύμπαν του Μίκυ. Σε αυτή την ιστορία βλέπουμε το Μίκυ και τον Γκούφυ να ξεκινούν από το Μίκυ Σίτυ για να πάνε στη Λιμνούπολη για να περάσουν τα Χριστούγεννα με το Ντόναλντ, το Σκρουτζ και τα ανιψάκια. Όμως, μια εφεύρεση του Κύρου, στα ανεύθυνα χέρια του Ντόναλντ, «παγώνει» το χρόνο στη Λιμνούπολη, η οποία μένει στις 24 Δεκεμβρίου, ενώ ο χρόνος κυλά κανονικά για τον υπόλοιπο κόσμο. Ως αποτέλεσμα, οι Λιμνουπολίτες κινδυνεύουν να μείνουν για πάντα στις 24 Δεκεμβρίου. (Κάτι σας θυμίζει αυτό το σενάριο; Μήπως «Η ήμερα της Μαρμότας» με το Μπιλ Μάρευ;) Όπως είναι φυσικό, ο Μίκυ αναλαμβάνει να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Έτσι, με τη βοήθεια του Κύρου (του οποίου το εργαστήριο είναι έξω(!) από τη Λιμνούπολη και δεν επηρεάστηκε από το πάγωμα του χρόνου) ξεπαγώνει το χρόνο και τον επαναξεκινά από τη στιγμή που είχε σταματήσει. (Επανέφερε δηλαδή το space-time continuum στη γραμμική κατάσταση που είχε μια στιγμή πριν να σταματήσει! Τύφλα να ‘χουν ο Αϊνστάιν, ο Κάπταιν Κερκ και ο Κάπταιν Ζαν-Λουκ Πικάρντ !!!)

160-161

Στις τελευταίες σελίδες του περιοδικού, βλέπουμε τα αποτελέσματα ενός διαγωνισμού για τα μέλη του Μίκυ Club. Το πρωτότυπο ήταν ότι διάλεξαν κάποια μέλη από το Μίκυ Club (πιθανόν με κλήρωση) τα οποία μαζεύτηκαν στα γραφεία της εκδοτικής και εκεί αυτά, με τη σειρά τους, επέλεξαν, μέσα από άλλη κλήρωση, τους νικητές του διαγωνισμού.

161

Στις φωτογραφίες φαίνονται η επιτροπή κληρώσεως, τα ονόματά τους και τα ονόματα των νικητών του διαγωνισμού. Φαντάζομαι οι περισσότεροι θα είναι γύρω στα 60 τώρα, και θα είχε πολλή πλάκα αν μπορούσαμε να βρούμε κανέναν.

163

Πάμε στο οπισθόφυλλο τώρα, που στη μέσα μεριά φιλοξενεί μια μικρή μονοσέλιδη ιστοριούλα (4 καρέ μόνο). Το σχέδιο είναι του Al Taliaferro και το σενάριο του Bob Karp.

164

Στο πίσω μέρος του οπισθόφυλλου, τέλος, φιλοξενείται μια διαφήμιση για τις τσίχλες «ΙΟΝ».

mickey

Αυτό το τεύχος είναι αρκετά σπάνιο διότι, λόγω του όχι πολύ ανθεκτικού κολλήματος των σελίδων, έσπαζε η ράχη, και το περιοδικό διαλυόταν σε δυο – τρία κομμάτια. Για αυτό και είναι πολύ δύσκολο να βρει κάποιος αυτό το τεύχος σε καλή κατάσταση.

Τις παρουσιάσεις τών παλαιών τευχών τού Μίκυ Μάους θα τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

Advertisements

About 1964andreas

Γενηθηκα το 1964. Η καταγωγη μου ειναι απο το χωριο Λύση της επαρχιας Αμμοχοστου. Βρισκεται στο κατεχομενο απο τους Τουρκους , βορειο μερος της Κυπρου. Μενω στη Λεμεσο απο το 1974. Εχω δυο κορες 16 και 18 ετων. Ειμαι ηλεκτρονικος και εχω καταστημα ηχοσυστηματων αυτοκινητου. Μου αρεσουν τα κομικς , αλλα αυτα που πραγματικα απολαμβανω , ειναι τα κομικς της Ντισνευ. Με αρκετες θυσιες (χρηματικες ιδιως) , αλλα και με την ανεκτιμητη βοηθεια των φιλων μου , Παυλου και Αδωνη, καταφερα να συμπληρωσω τη συλλογη μου, και τωρα μπορω να περυφανευομαι οτι τα εχω ΟΛΑ. Δηλαδη ολα τα Κομιξ, Μικυ Μαους, Μεγαλα Μικυ, Κλασσικα Ντισνευ, Μεγαλα Σηριαλ, Σπεσιαλ , τη Μεγαλη βιβλιοθηκη του Καρλ Μπαρκς κλπ. Τα αγαπημενα μου κομικς, τα οποια διαβαζω και ξαναδιαβαζω αχορταγα, ειναι το Μικυ Μαους περιπου απο το 200 μεχρι το 400. Η εποχη που εγω ονομαζω "Χρυση Εποχη" του Μικυ Μαους. Αυτα τα τευχη τα διαβασα τοσες πολλες φορες που τα εμαθα απ'εξω!. Νομιζω οτι μου αρεσουν πολυ λογω του οτι με παιρνουν πισω στη παιδικη μου ηλικια και μου θυμιζουν τη ζωη στο χωριο μου, πριν απο τον πολεμο του 1974 και τη προσφυγοποιηση.

Posted on 7 Μαρτίου 2014, in Arts, Comics, Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics History, Comics Legends, Comics Stories, Comics Trades, Comics Tresures, Comics Tributes, CT Exclusive, Culture, Greek Comics, Άρθρα Μελών, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Βινιέτες, Γουώλτ Ντίσνεϋ, Δημιουργοί, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Ελληνικά Κόμικς, Εξώφυλλα Κόμικς, Η Ιστορία των Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Θησαυροί!, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κόμικς Χαρακτήρες, Μίκυ Μάους όπως παλιά, Παρουσίαση: Παλιά τεύχη Μικυ Μάους, Πολιτισμός, Σκίτσο, Τέχνες, Τερζόπουλος, Walt Disney and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 8 Σχόλια.

 1. Αγαπητέ Ανδρέα σε χαιρετώ. Έτυχε να διαβάσω εδώ μια παλιά ανάρτηση σου για τις 15 Ιούλη 1974. Από τη σύντομη περιγραφή σου μαθαίνω ότι κατάφερες να συμπληρώσεις τη συλλογή σου, με ΟΛΑ τα τεύχη Μικυ Μαους. Μπράβο, αν και φανατικός αναγνώστης των ΜΜ από τα πρώτα τεύχη μέχρι τα τέλη της δεκαετίας 1970 δεν φάνηκα ‘άξιος’ να τα φυλάξω. Πάντως κατανοώ πλήρως το συσχετισμό της νεαρής ανέμελης παιδικής ηλικίας με τα κατά εποχές τεύχη. Θα ήθελα πολύ να ανταλλάξω μαζί σου σχολια επί αυτού του θέματος κοινού ενδιαφέροντος, όμως ο λόγος που επικοινωνώ μαζί σου είναι άλλος: Ενεργώ ως σύνδεσμος (εν αγνοία του) για μια άλλη ‘αδελφή’ ψυχή (με την καλή έννοια!) που μου είπε ότι κάποτε παιδί, αρχές δεκαετίας 1970 έστειλε μια επιστολή φίλων αναγνωστών, που δημοσιεύθηκε στο ΜΜ. Δεν θυμάται τον αριθμό τεύχους (μπορεί όμως χρονολογικά να τον περιορίσει σε ένα φάσμα αριθμών τευχών). Εδώ και 40 χρόνια ψάχνει στο Μοναστηράκι, στο διαδίκτυο κ.λπ. να βρει την επιστολή του. Μπορείς να με βοηθήσεις να την εντοπίσουμε στη συλλογή σου? Θάθελα να του κάνω έκπληξη χαρίζοντας του ένα scan του εξωφύλλου και της επιστολής του σε κορνίζα. Αν συμφωνείς γράψε μου στη διεύθυνση cyprusstmp (at) cytanet.com.cy για τα περαιτέρω. Σε αυτή την περίπτωση θα εκμαιεύσω το φάσμα τευχών από αυτόν και θα σε ενημερώσω. Μένω Λευκωσία. Φιλικά: Μαρίνος

  Μου αρέσει!

 2. Καλησπέρα κόμικς σύντροφοι! Κρίτωνα, τι να σου πω τώρα; Άνοιξες το κουτί με τις μνήμες για τα καλά με αυτό το τεύχος… Λατρεμένο απλά! Μέσα στα 5 καλύτερα και πιο αγαπημένα, για μένα πάντα. Οι Χριστουγεννιάτικες ιστορίες είναι καταπληκτικές και οι τσίχλες ΙΟΝ ακόμη ζωντανές στα μάτια μου…

  Μου αρέσει!

 3. Βαζω και εδω την απαντηση μου Μαρινο μηπως και δεν παρεις το ε-μειλ.

  «Καλημέρα Μαρινο και σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
  Οπωσδήποτε θα βοηθησω να εντωπισουμε την επιστολη του φιλου σου. Ξέρω πολύ καλά το αίσθημα και φαντάζομαι χαρά που θα κάνει. Υπό ένα ορο: Θέλω να είμαι παρόν όταν θα παίρνει το δωρο και θα το ανοίγει. Κανονισε.
  Ναι ήταν αρκετά δυσκολο να συμπληρωσω τη συλλογή και με αρκετο κόστος. Μ εβοηθησαν αφάνταστα 2 φίλοι μου . Ο Αδωνης και ο Παυλος. Ο Παυλος είναι Βαροσιωτης και μένει οικογενειακος στη Ελλάδα. Κάθε λίγο πηγαινε στο μοναστιρακι και έβρισκε. Εγώ απλώς έπρεπε να στελνω χρήματα. Ο Αδωνης ο όποιος έχει μαγαζί και σίγουρα καλά θα ήταν να τον επισκεφτης διότι έχει πολλά ΜΜ , μου έδωσε πολλά από τα παλαια (10-400) 
  Πάντως έχουμε διμιουργησει μια καλή παρέα, οι Κυπριοι Ντισνευκοι (είμαστε καμια 10ρια) και όποτε ερχετε ο Παυλος από την Ελλάδα βρεθουμαστε και τα λέμε. Θα ήταν καλά την επομένη φορά να ερθεις και εσύ να τους γνωρισεις. Να δεις και τη συλλογή μου Στο κάτω κάτω μπορεί να καμεις ανταλαγες .

  Άντε περιμενω το όνομα του και περίπου εποχή.

  Ανδρέας «

  Μου αρέσει!

 4. Πολύ ωραία παρουσίαση για ένα πολύ ξεχωριστό τεύχος. Ευχαριστούμε τον Ανδρέα και τον Βασίλη.
  Πραγματικά αυτές οι παρουσιάσεις αντικατέστησαν το ΜΜ που σταμάτησε να κυκλοφορεί.

  Μου αρέσει!

 5. Υπέροχη ιδέα αυτή του Μαρίνου!

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: