Advertisements

ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ ΤΕΥΧΟΣ 22 – «ΠΑΝΤΟΣΠΑΣΤΗΣ»

MickeyMouse_CT

001

(Προέλευση εικόνας: I.N.D.U.C.K.S.)

25 Νοεμβρίου 1966 σήμερα, σύμφωνα με το μικυμαουσικό μας ημερολόγιο, και το εικοστό δεύτερο τεύχος τού Μίκυ Μάους αποχαιρετά τον Νοέμβριο με άλλη μια αγαπημένη ιστορία. Για να τη δούμε, λοιπόν.

tdto

(Η εικόνα προέρχεται από την αναδημοσίευση της ιστορίας στο Μίκυ Μάους 1054.)

Η πρώτη ιστορία τού τεύχους είναι ο παντοσπάστης τού Carl Barks. Η ιστορία πρωτοδημοσιεύτηκε στην χώρα μας στο Γέλιο και Χαρά 275, με τον τίτλο το δάσος με τα εκατομμύρια και αναδημοσιεύτηκε και στα Μίκυ Μάους 391 και 1054, με τον τίτλο το δάσος τής οργής, καθώς και στο Κόμιξ 41, με τον τίτλο ο θησαυροφυλακιοθραύστης. Όλοι αυτοί οι διαφορετικοί τίτλοι οφείλονται στον δυσμετάφραστο τίτλο τής πρωτότυπης ιστορίας, the Paul Bunyan Machine (η μηχανή Πωλ Μπάνυαν), που αναφέρεται στον σύγχρονο θρύλο τού Πωλ Μπάνυαν, ενός γιγαντιαίου ξυλοκόπου, που με ένα χτύπημα του τσεκουριού του έκοβε πολλά δέντρα μαζί, ακριβώς όπως και η μηχανή τής ιστορίας τού Μπαρκς. Ίσως, αν το τεύχος αυτό είχε αλλάξει θέση με το 29, η ιστορία θα μπορούσε να είχε διατηρήσει τον πρωτότυπο τίτλο της.

Ο Σκρουτζ ανακαλύπτει ότι οι Λύκοι κατασκευάζουν έναν «παντοσπάστη», ήτοι ένα πελώριο μηχάνημα με ένα τεράστιο τσεκούρι, με το οποίο σκοπεύουν να γκρεμίσουν το θησαυροφυλάκιό του. Καθώς οι Λύκοι παρακολουθούν τη στάθμη τού θησαυροφυλακίου με ένα μηχάνημα ακτίνων Χ, ο Σκρουτζ μεταφέρει τα χρήματά του λίγα λίγα με το ταχυδρομείο στο δάσος τής Χρυσούπολης, αντικαθιστώντας τα με παλιοσίδερα, ώστε να μην αντιληφθούν την αντικατάσταση. Έτσι, όταν το μηχάνημα είναι έτοιμο, και οι Λύκοι πηγαίνουν να ειδοποιήσουν τον Σκρουτζ να φύγει, βρίσκουν το θησαυροφυλάκιο εγκαταλελειμμένο και τα χρήματα να έχουν κάνει φτερά.

Εν τω μεταξύ, ο Σκρουτζ, που το δάσος τής Χρυσούπολης είναι δικό του, έχει ανοίξει τρύπες στα αιωνόβια δέντρα τού δάσους και έχει κρύψει εκεί τα νομίσματά του. Όμως, έχοντας λείψει από την λιμνούπολη τόσον καιρό, δεν έχει μάθει ότι η κυβέρνηση έχει απαλλοτριώσει το δάσος, για να κατασκευάσει εκεί ένα φράγμα και ότι έχει προσλάβει τους Λύκους, για να κόψουν τα δέντρα με το μηχάνημά τους!

Βλέποντας τις αρχές να μην θέλουν να σταματήσουν τους Λύκους, αφού δεν κάνουν τίποτε το παράνομο, ο Σκρουτζ προσπαθεί μάταια να καταστρέψει το μηχάνημα τών Λύκων. Το μόνο που καταφέρνει είναι να τους καθυστερήσει για λίγο, ρίχνοντας τσιμέντο στο μηχάνημα, οπότε οι Λύκοι σταματούν, για να το καθαρίσουν. Στο διάστημα αυτό, ο Σκρουτζ βάζει να του κατασκευάσουν ένα αντίστοιχο μηχάνημα, οπότε αρχίζει ένας αγώνας δρόμου για το ποιος θα κόψει τα περισσότερα δέντρα. Τελικά, τα δύο μηχανήματα συναντώνται και, στην γιγαντιαία τσεκουρομαχία, που ακολουθεί, το μηχάνημα τού Σκρουτζ υπερισχύει. Έτσι, ο Σκρουτζ παίρνει πίσω όλα του τα λεφτά, ενώ οι Λύκοι οδηγούνται στη φυλακή, καθώς ένας από μηχανής πράκτορας τού FBI τους συλλαμβάνει, επειδή ίσως(!) να είχαν κατασκευάσει το μηχάνημά τους με παράνομα μέσα. (Στο πρωτότυπο τους συνέλαβε επειδή το είχαν πληρώσει με πλαστά χρήματα, αλλά προτιμώ την εκδοχή τού Μίκυ Μάους. Μου θυμίζει κάποιο πρόσφατο φορολογικό νομοσχέδιο δικό μας, όπου επειδή ίσως να μην πληρώσεις, σου κάνουν προληπτική κατάσχεση τής περιουσίας σου. Μωρέ, διαβάζουν και παραδιαβάζουν Μίκυ Μάους οι πολιτικοί μας!)

Κλασική ιστορία τού Μπαρκς, οπότε το δεκάρι είναι εξασφαλισμένο. Αυτό που μου είχε κάνει φοβερή εντύπωση, όταν ήμουνα μικρός, είναι το ότι ό,τι έμπαινε στο στόμα τού παντοσπάστη μετασχηματιζόταν σε διάφορα μικροαντικείμενα, ανάλογα με το υλικό. Έτσι, διάβαζα και ξαναδιάβαζα την ιστορία, για να βλέπω τι θα έβγαινε κάθε φορά απ’ το μηχάνημα!

mickey

Το I.N.D.U.C.K.S. δεν μας παρέχει πληροφορίες για τις υπόλοιπες ιστορίες τού τεύχους, οπότε αναγκαστικά σταματάμε την παρουσίασή μας εδώ, βαθμολογώντας το τεύχος με ένα δεκάρι, βάσει μόνο της πρώτης του ιστορίας.

Τις παρουσιάσεις τών παλαιών τευχών τού Μίκυ Μάους θα τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...

Posted on 7 Φεβρουαρίου 2014, in Arts, Comics, Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics History, Comics Legends, Comics Stories, Comics Trades, Comics Tresures, Comics Tributes, CT Exclusive, Culture, Greek Comics, Άρθρα Μελών, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Βινιέτες, Γουώλτ Ντίσνεϋ, Δημιουργοί, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Ελληνικά Κόμικς, Εξώφυλλα Κόμικς, Η Ιστορία των Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Θησαυροί!, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κόμικς Χαρακτήρες, Μίκυ Μάους όπως παλιά, Παρουσίαση: Παλιά τεύχη Μικυ Μάους, Πολιτισμός, Σκίτσο, Τέχνες, Τερζόπουλος, Walt Disney and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 σχόλιο.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: