Advertisements

ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ ΤΕΥΧΟΣ 21 – «ΡΩΜΑΪΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ»

MickeyMouse_CT

01

(Προέλευση εικόνας: I.N.D.U.C.K.S.)

Το μικυμαουσικό μας ημερολόγιο γράφει σήμερα Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 1966 και, χωρίς πολλά, πολλά, σπεύδουμε στο περίπτερο τής γειτονιάς μας για να δούμε τι περιέχει το εικοστό πρώτο τεύχος τού Μίκυ Μάους, που μόλις κυκλοφόρησε.

ri

(Η εικόνα προέρχεται από την ανατύπωση της ιστορίας στο Μίκυ Μάους 1142)

Η πρώτη ιστορία τού τεύχους είναι η ρωμαϊκή ιστορία, σε σενάριο Danilo Forina και σχέδιο Massimo De Vita και Pier Lorenzo De Vita. Η ιστορία ανατυπώθηκε στη χώρα μας, με τον τίτλο Ντονάλντιος ο Μέγας, στα Μίκυ Μάους 524 και 1142, καθώς και, με τον αρχικό τίτλο, στα Κλασικά Ντίσνεϋ 208.

Τα παιδιά πρέπει να διαβάσουν ρωμαϊκή ιστορία, κι ο Ντόναλντ αναλαμβάνει να τα βοηθήσει, λέγοντάς τους εκείνος την ιστορία, που νομίζει ότι την γνωρίζει απ’ έξω και ανακατωτά. Δυστυχώς, το μόνο που ξέρει να τους πει είναι η φράση «κυλούσε το έτος…», οπότε γίνεται ρεζίλι στα παιδιά.

Έτσι, πηγαίνει στον Κύρο, ζητώντας του να του επινοήσει κάτι που θα τον κάνει ιστορικό σε μια στιγμή. Ο Κύρος χρησιμοποιεί μια μηχανή, που συνδέει το παρόν με το παρελθόν και, αφού δίνει στον Ντόναλντ μία εκκένωση 500000 βολτ, τον στέλνει ζαβλακωμένο στο σπίτι του.

Εκεί, ο Ντόναλντ αρχίζει να αφηγείται στα παιδιά μια ιστορία για τον στρατηγό Ντονάλντιο, που τον είχε στείλει ο αυτοκράτορας Σκρουτζάβιος, να καταλάβει μια πόλη τών Ετρούσκων και να του στείλει τους θησαυρούς της. Ο Ντονάλντιος, πράγματι, κατέλαβε την πόλη, αλλά οι Ετρούσκοι είχαν κρύψει τους θησαυρούς τους, οπότε ο Σκρουτζάβιος δεν παίρνει τίποτε. Έτσι, ο Ντόναλντ ανακαλείται στη Ρώμη για να δικαστεί από τη σύγκλητο. Πριν όμως βγει η καταδικαστική απόφαση, κάποιοι φυγαδεύουν τον Ντονάλντιο.

Μετά από καιρό, επιτίθενται στη Ρώμη οι Γαλάτες, και την καταλαμβάνουν. Την τελευταία στιγμή, όμως, εμφανίζεται ο Ντονάλντιος, λέγοντας ότι η περιουσία τού Σκρουτζάβιου είναι πλέον δική του, αφού του έσωσε τη ζωή. Οι Γαλάτες έχουν ολίγον διαφορετική άποψη, οπότε παίρνουν τον Ντονάλντιο στο κυνηγητό.

Κάπου εκεί, ο Ντόναλντ… ξυπνάει. Τελικά, την ιστορία δεν την είχε διηγηθεί στα παιδιά, αλλά την ονειρεύτηκε, διότι, με το που ξεκίνησε να την λέει, τον είχε πάρει ο ύπνος!

Πρέπει να είναι η πρώτη ιστορία με ήρωες προγόνους τών παπιών, που διαβάσαμε στο Μίκυ Μάους. Μπορεί να μην είχε κάποια ιδιαίτερα περίπλοκη υπόθεση, είχε όμως αρκετό χιούμορ. Είχε και το σχέδιο τού Pier Lorenzo De Vita, στο οποίο έχω ιδιαίτερη αδυναμία, οπότε ένα εννέα θα το βάλω. Έχετε, όμως, την άδειά μου να αφαιρέσετε ένα βαθμό, αν το σχέδιο τού πατρός De Vita δεν σας αρέσει.

atk

(Η εικόνα προέρχεται από την ανατύπωση της ιστορίας στο Μίκυ Μάους 1101.)

Η δεύτερη ιστορία τού τεύχους είναι ο αιχμάλωτος των καστόρων, σε σενάριο αγνώστου και σχέδιο Jack Bradbury. Η ιστορία ανατυπώθηκε στη χώρα μας, με τον τίτλο ο αιχμάλωτος, στα Μίκυ Μάους 389 και 1101 και, με τον τίτλο το φράγμα, στο Μίκυ Μάους 1814.

Το ρυάκι στο κτήμα τής γιαγιάς Ντακ έχει στερέψει. Ο Πλούτο αναλαμβάνει να ερευνήσει το θέμα και διαπιστώνει ότι αυτό οφείλεται σε ένα φράγμα, που έχουν χτίσει οι κάστορες. Προσπαθεί να επέμβει, αλλά οι κάστορες τού δίνουν να καταλάβει, μέχρι που τον σφηνώνουν σε έναν κορμό και ανοίγουν το φράγμα, για να τον παρασύρει το νερό. Έτσι, ξανατρέχει νερό στο ρυάκι, αλλά ο Πλούτο καταλήγει να κάνει παρέα με τα βατράχια!

Δεν με συγκινούν αυτού του είδους οι ιστορίες, αλλά μικρό με είχαν καταγοητεύσει οι σκηνές μέσα στο φράγμα τών καστόρων, με τα δωμάτια τα κατασκευασμένα από κομμάτια ξύλου, οπότε θα βάλω και εδώ ένα εννέα, που δεν ξέρω αν η ιστορία το αξίζει πραγματικά. Και εδώ έχετε την άδειά μου να κόψετε έναν βαθμό, αν επιμένετε.

og

(Η εικόνα προέρχεται από το τεύχος 13 τού αμερικανικού Chip ‘n’ Dale.)

Η τελευταία ιστορία τού τεύχους είναι η όμορφη γειτόνισσα, σε σενάριο αγνώστου και σχέδιο Harvey Eisenberg. Η ιστορία ανατυπώθηκε στη χώρα μας στα Μίκυ Μάους 385 και 916 καθώς και, με τον τίτλο καυγάς φίλων, στο Τσιπ & Ντέηλ 1.

Στο δέντρο, δίπλα από αυτό των Τσιπ και Ντέηλ, έρχεται να μείνει μια όμορφη σκιουρίνα, που τους ζητάει να τη βοηθήσουν να μεταφέρει το μπαούλο της. Τα δυο σκιουράκια, προσπαθώντας να εντυπωσιάσουν την όμορφη γειτόνισσα, αρχίζουν να τσακώνονται, με αποτέλεσμα εκείνη να τσαντιστεί, που έχει τόσο θορυβώδεις γείτονες και να σηκωθεί να φύγει.

Εδώ θα κόψω μόνος μου το βαθμό και θα βάλω οκτώ. Έχετε, όμως την άδειά μου να τον προσθέσετε, αν αγαπάτε τις ιστορίες με τους Τσιπ & Ντέηλ.

mickey

Το τεύχος συμπληρώνουν, σύμφωνα με το I.N.D.U.C.K.S., η εγκυκλοπαίδεια του Μίκυ, το σταυρόλεξο του Μίκυ, η διαφήμιση για την επικείμενη δημοσίευση ιστοριών με τον Ζορό και το οπισθόφυλλο με το κεφαλάκι τού Μίκυ για το Μίκυ Μάους Club.

mickey

Χωρίς να πρόκειται για κάτι το εξαιρετικό, έχουμε ένα όμορφο τεύχος, τής τάξεως τού οκτώ με εννέα, ανάλογα με τα γούστα του καθενός.

Τις παρουσιάσεις τών παλαιών τευχών τού Μίκυ Μάους θα τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...

Posted on 31 Ιανουαρίου 2014, in Arts, Comics, Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics History, Comics Legends, Comics Stories, Comics Trades, Comics Tresures, Comics Tributes, CT Exclusive, Culture, Greek Comics, Άρθρα Μελών, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Βινιέτες, Γουώλτ Ντίσνεϋ, Δημιουργοί, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Ελληνικά Κόμικς, Εξώφυλλα Κόμικς, Η Ιστορία των Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Θησαυροί!, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κόμικς Χαρακτήρες, Μίκυ Μάους όπως παλιά, Παρουσίαση: Παλιά τεύχη Μικυ Μάους, Πολιτισμός, Σκίτσο, Τέχνες, Τερζόπουλος, Walt Disney and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 5 Σχόλια.

 1. Πάντα θεωρούσα άδικο το τέλος στον Ντονάλτιο. Αλλά και πάλι ήταν σούπερ ιστορία!

  Μου αρέσει!

  • Καλησπέρα, παιδιά.

   Να προσθέσω με την σειρά μου ότι είναι από τις πιο αγαπημένες μου ιστορίες. Ίσως να την έχω διαβάσει(μαζί με τον «Βασιλιά του χρυσού ποταμού»), περισσότερες φορές από κάθε άλλη.

   Τι μας θύμισες πάλι, Κρίτωνα…

   Εύγε!

   Μου αρέσει!

 2. Ένα από τα πιό αγαπημένα τεύχη. Μία απόδειξη ότι μπορεί να υπάρχει «Μικυ Μάους» ακόμη και χωρίς Carl Barks.
  Το συγκεκριμένο τεύχος το βαθμολογώ με 9 – 9,5
  Αλήθεια η ιστορία με το τείχος του Αδριανού σε ποιό τεύχος είναι;

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: