Advertisements

ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ ΤΕΥΧΟΣ 20 – «Ο ΓΚΟΥΦΗ ΜΑΓΟΣ»

MickeyMouse_CT

001

(Προέλευση εικόνας: I.N.D.U.C.K.S.)

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 1966 σήμερα, μικυμαουσικά, και το εικοστό τεύχος τού Μίκυ Μάους έχει τον Γκούφυ με φτερά δράκου, πιθανόν για να τιμήσει την μνήμη τού Αγίου Δράκωνα του Μάρτυρα, τη μνήμη τού οποίου γιορτάζουμε σήμερα. Για να δούμε τι θα δούμε…

003

Η πρώτη ιστορία τού τεύχους είναι ο Γκούφη μάγος, σε σενάριο Guido Martina και σχέδιο Giulio Chierchini. Η ιστορία ανατυπώθηκε στη χώρα μας στο Μίκυ Μάους 1878.

Η Χιονάτη έχει πάει να επισκεφθεί τους επτά νάνους, οπότε, καθώς δεν την προστατεύει ο πρίγκιπάς της, η κακιά μάγισσα αποφασίζει να της επιτεθεί. Φτιάχνει ένα δηλητηριασμένο μήλο και πάει να της το δώσει, πετώντας με τη σκούπα της πάνω από το δάσος.

Εν τω μεταξύ, στο δάσος βρίσκεται ο Γκούφυ, ο οποίος ετοιμάζεται να… το κάψει. Έχει μαζέψει όλα τα ξερά φύλλα (γιατί;) σε ένα σωρό, τους έχει βάλει φωτιά και ετοιμάζεται να φύγει. Αν αυτό δεν λέγεται εμπρησμός, δεν ξέρω πώς λέγεται. Τέλος πάντων, από τον πολύ καπνό πέφτει το μήλο από τα χέρια τής μάγισσας και, πριν αυτή προλάβει να το βρει, ο Γκούφυ το έχει φάει και μεταμορφώνεται σε νυχτερίδα (όχι δράκο, λοιπόν) όπως στο εξώφυλλο.

Η μάγισσα επιστρέφει στον πύργο για να φτιάξει άλλο μήλο, ενώ ο Γκούφυ πηγαίνει στους επτά νάνους. Η Χιονάτη τού λέει ότι μόνο η μάγισσα μπορεί να λύσει τα μάγια, οπότε το επόμενο πρωί θα πάνε στον πρίγκιπα, για να την αναγκάσει. Στη συνέχεια πηγαίνουν όλοι για ύπνο. Ο Γκούφυ δεν μπορεί να κοιμηθεί, οπότε φεύγει να βρει τη μάγισσα, αφήνοντας την πόρτα ανοικτή.

Έτσι, η μάγισσα μπαίνει στο σπίτι τών νάνων και τους μεταμορφώνει όλους σε λουλούδια. Εν τω μεταξύ, όμως, ο Γκούφυ έχει φτάσει στον πύργο τής μάγισσας και μπαίνει μέσα, πετώντας απ’ το παράθυρο. Τσαντισμένος, που δεν βρίσκει τη μάγισσα, αρπάζει μια απ’ τις σκούπες της κι’ αρχίζει να εύχεται να συμβούν στη μάγισσα διάφορα κακά, τα οποία συμβαίνουν, διότι ο Γκούφυ απέκτησε την ικανότητα να κάνει μάγια για μια μέρα.

Τελικά, ο Γκούφυ βρίσκεται πάλι στο σπίτι τών νάνων, όπου μεταμορφώνει τη μάγισσα σε σκιάχτρο και επαναφέρει τη Χιονάτη και τους νάνους στην αρχική τους μορφή. Η Χιονάτη τού λέει να ζητήσει ό,τι θέλει, όσο έχει ακόμα μαγικές δυνάμεις, αλλά ο Γκούφυ το μόνο που καταφέρνει να σκεφτεί να ζητήσει είναι μία… χορτόσουπα!

Αν σας αρέσουν οι ιστορίες με τη Χιονάτη, αυτή φαίνεται να είναι απ’ τις καλές. Διαφορετικά, μάλλον θα απογοητευθείτε και θα συμφωνήσετε με το 7,5–8, που θα βάλω.

034

Συνεχίζουμε με την ιστορία κλέφτες κοκκάλων, σε σενάριο αγνώστου και σχέδιο Pete Alvarado. Η ιστορία πρωτοδημοσιεύτηκε στη χώρα μας στο Γέλιο & Χαρά 245 και αναδημοσιεύτηκε και στα Μίκυ Μάους 416, 935 και 1596, καθώς και στο Τσιπ & Ντέηλ 13.

Εδώ έχουμε τον Τσιπ και τον Νταίηλ να βοηθούν τον Πλούτο να πάρει πίσω τα κόκκαλα, που είχε θάψει, και τα οποία τα είχε χρησιμοποιήσει ένας τυφλοπόντικας για να υποστυλώσει τη φωλιά του, υπό το άγριο βλέμμα ενός μπουλντόγκ, που τα εποφθαλμιά.

Και πάλι, αν σας αρέσουν οι ιστορίες με τους Τσιπ και Νταίηλ ή/και τον Πλούτο, θα βρείτε την ιστορία καλή. Διαφορετικά, θα βάλετε και εδώ ένα 7,5–8.

043

Ακολουθεί ένα μονοσέλιδο άρθρο φιλοτελικού περιεχομένου, με τίτλο τιμητικά πλοία.

044

Στη συνέχεια έχουμε μια μονοσέλιδη ιστορία από στριπ αμερικανικής εφημερίδας, με τίτλο ο Ντόναλντ ναυαγός, σε σενάριο Bob Karp και σχέδιο Al Taliaferro.

045

Ακολουθεί μια ιστορία από κυριακάτικο στριπ αμερικανικής εφημερίδας με τίτλο ο Πιγκουΐνος τουρίστας, σε σενάριο George Stallings και σχέδιο Dick Moores, ακολουθούμενη από μια δεύτερη τέτοια ιστορία χωρίς τίτλο, που μας παρουσιάζεται ως συνέχεια τής πρώτης, χωρίς να είναι, σε σε σενάριο George Stallings και σχέδιο Riley Thomson. Οι δύο αυτές ιστορίες ανατυπώθηκαν στο Μίκυ Μάους 502 και στα Κλασικά Ντίσνεϋ 89.

Υποτίθεται ότι τα στριπ από εφημερίδες καταλήγουν σε κάποιο αστείο, αλλά μάλλον κάποια τρύπα άνοιξε, και το αστείο έπεσε μέσα, διότι εγώ δεν το βρήκα. Θα βάλω μόνον ένα επτά.

Δεν ξέρω αν, στις δύο εκδόσεις τών ιστοριών στο Μίκυ Μάους, το κουνελάκι λεγόταν Σάμυ Στακ ή, έστω, Κουνελάκι, όπως σε άλλες ιστορίες, αλλά στην ανατύπωση τών Κλασικών Ντίσνεϋ, που διάβασα για την παρουσίαση, λεγόταν… Πιπίνος!

050

Το τεύχος κλείνει με το σταυρόλεξο του Μίκυ και ένα άρθρο που μας παρουσιάζει το τιμητικό δίπλωμα, που παίρναν όσοι γραφόντουσαν στο Μίκυ Μάους Club. Εγώ, που γράφτηκα αργότερα, χωρίς να μαζέψω κεφαλάκια, πήρα διαφορετικό δίπλωμα. Δεν παίζω!

051

Για την περίπτωση που δεν το προσέξατε την περασμένη εβδομάδα, να σας θυμίσουμε ότι σύντομα έρχεται ο Ζορρό!

052

(Προέλευση εικόνας: www.ibid.gr)

(Εδώ δείχνουν διαφορετικό δίπλωμα. Ούτε αυτό το έχω!)

Μάλλον πρέπει να επισκεφθώ τον οπτικό μου, να ανανεώσει τη ρόδινη επίστρωση στα γυαλιά μου, διότι ούτε αυτό το τεύχος με ενθουσίασε. Ίσως να απευθυνόταν περισσότερο σε πιο μικρά παιδιά. Πάντως, αν συνεχίσει έτσι την πτωτική πορεία του το περιοδικό, το βλέπω σε… 47 χρόνια να κλείνει.

Ευχαριστούμε τον Αντρέα για την προσφορά φωτογραφιών για τη συμπλήρωση των περιεχομένων τού τεύχους και της εικονογράφησης του άρθρου.

Τις παρουσιάσεις τών παλαιών τευχών τού Μίκυ Μάους θα τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...

Posted on 24 Ιανουαρίου 2014, in Arts, Comics, Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics History, Comics Legends, Comics Stories, Comics Trades, Comics Tresures, Comics Tributes, CT Exclusive, Culture, Greek Comics, Άρθρα Μελών, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Βινιέτες, Γουώλτ Ντίσνεϋ, Δημιουργοί, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Ελληνικά Κόμικς, Εξώφυλλα Κόμικς, Η Ιστορία των Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Θησαυροί!, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κόμικς Χαρακτήρες, Μίκυ Μάους όπως παλιά, Παρουσίαση: Παλιά τεύχη Μικυ Μάους, Πολιτισμός, Σκίτσο, Τέχνες, Τερζόπουλος, Walt Disney and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 3 Σχόλια.

  1. Να ρωτήσω κάτι εδώ: Μήπως, Κρίτωνα, μπορείς να επισπεύσεις τις παρουσιάσεις ώστε να καταλήξει το Μικυμαουσικό ημερολόγιο να συμπέσει χρονικά με το σύγχρονο και να έχουμε κάτι του στυλ «πριν από 48 χρόνια σαν σήμερα βγήκε το τεύχος # » κτλ κτλ;
    Πρέπει να είναι καμιά 20αρια τεύχη και δεν ξέρω αν είναι εύκολο.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: