Advertisements

ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ ΤΕΥΧΟΣ 19 – «ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ»

MickeyMouse_CT

001

(Προέλευση εικόνας: I.N.D.U.C.K.S.)

Και μπήκαμε στον Νοέμβριο! 4 Νοεμβρίου 1966 σήμερα, μικυμαουσικά, με το δέκατο ένατο τεύχος τού Μίκυ Μάους να κυκλοφορεί στα περίπτερα. Τρέχουμε να το ξεφυλλίσουμε!

003

Η κύρια ιστορία τού τεύχους είναι τα χαμένα διαμάντια, σε σενάριο Roberto Renzi και σχέδιο Walter Cremonini. Η ιστορία αναδημοσιεύτηκε στη χώρα μας στα Μίκυ Μάους 531 και 1560.

Τρία αεροπλάνα, που μετέφεραν διαμάντια από τα ορυχεία του Σκρουτζ, έπεσαν, και τα διαμάντια χάθηκαν. Ο Σκρουτζ στέλνει με το ζόρι τον Ντόναλντ, για να ερευνήσει το θέμα, δίνοντάς του για προστασία ένα… ρομπότ.

Όταν ο Ντόναλντ φτάνει στο ορυχείο, ένα αεροπλάνο περνά από πάνω και πετάει ένα τσουβάλι με… τους πιλότους τών τριών αεροπλάνων. Από αυτούς μαθαίνει ότι και οι τρεις πιλότοι έλαβαν μήνυμα από τον ασύρματο, ότι είχαν τρία λεπτά να εγκαταλείψουν το αεροπλάνο, πριν το χτυπήσει ένας πύραυλος, πράγμα το οποίο και συνέβη στη συνέχεια.

Ο Ντόναλντ αποφασίζει να ακολουθήσει το επόμενο αεροπλάνο με δικό του αεροπλάνο. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται, μόνο που ένας δεύτερος πύραυλος καταρρίπτει και το αεροπλάνο τού Ντόναλντ. Με τη βοήθεια τού ρομπότ, ο Ντόναλντ ξεπερνά όλους τους κινδύνους, που εμφανίζονται μπροστά του, και τελικά συλλαμβάνει τη συμμορία, που κατέρριπτε τα αεροπλάνα. Το κόλπο τους ήταν ότι είχαν αντικαταστήσει τον διευθυντή τού ορυχείου με ένα σωσία, ο οποίος έκλεβε τα διαμάντια και τα αντικαθιστούσε με πέτρες. Στη συνέχεια κατέρριπταν τα αεροπλάνα, για να μη γίνει αντιληπτή η κλοπή.

Όταν ο Ντόναλντ γυρίζει θριαμβευτής στη Λιμνούπολη, ο Σκρουτζ τού λέει ότι τού χρωστά πέντε εκατομμύρια για το ρομπότ, το οποίο μπορεί μεν να το αγόρασε ο Σκρουτζ, αλλά ο Ντόναλντ ήταν αυτός που το χρησιμοποίησε!

Μέτρια ιστορία, με αρκετά στοιχεία εκτός υποθέσεως, που μπήκαν κυρίως για να δώσουν, μάλλον ανεπιτυχώς, κάποιο χιουμοριστικό τόνο στην περιπέτεια, και ένα σχέδιο κάπως άτεχνο. Μικρός βέβαια, θα είχα ενθουσιαστεί με τις διάφορες απίθανες ικανότητες τού ρομπότ, αν και δεν νομίζω να την είχα διαβάσει την ιστορία. Νομίζω ότι για δεύτερη φορά, γι’ αυτά τα παλιά τεύχη, θα βάλω στην ιστορία μόνον ένα οκτώ.

Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: στην εκδοχή τού Μίκυ Μάους 1560, που διάβασα για να κάνω την παρουσίαση, ο Ντόναλντ αναγνωρίζει κάποιους απ’ τους ληστές, ονομάζοντάς τους Γαντζομύτη, Διπλοσουγιά και Μακρυχέρη. Δεν νομίζω ότι πρόκειται για γνωστούς κακοποιούς, αλλά τα δύο πρώτα ονόματα μού είναι οικεία. Αν θυμάμαι καλά, στην πρώτη έκδοση τής ιστορίας ο χρυσός μαγνήτης, δύο από τους Λύκους είχαν την ακόλουθη στιχομυθία:
—Θα θησαυρίσουμε, συνάδελφε Διπλοσουγιά!
—Ναι, Γαντζομύτη!
Μπορεί κανείς να το επιβεβαιώσει;

IMGA0430

[Ο Αντρέας απαντά: Ναι, στην πρώτη δημοσίευση της ιστορίας ο χρυσός μαγνήτης, στο τεύχος 25 του Μίκυ Μάους, οι Λύκοι απευθύνονται ο ένας στον άλλο με αυτά τα ονόματα, παρ’ όλο που στη φανέλα τους γράφει τους γνωστούς αριθμούς!]

034

Ακολουθεί ένα δισέλιδο φιλοτελικό άρθρο χωρίς τίτλο, που αναφέρεται σε μια σειρά ισπανικών γραμματοσήμων με θέμα τις ταυρομαχίες. Ολέ!

036

(Προέλευση εικόνας: I.N.D.U.C.K.S.)

Ακολουθεί ένα στριπ από αμερικανική εφημερίδα, με τον Ντόναλντ. Σύντομο και πλακατζίδικο.

037

Ακολουθεί η ιστορία ο λύκος δελφίνι, σε σενάριο αγνώστου και σχέδιο Paul Murry. Η ιστορία αναδημοσιεύτηκε στη χώρα μας στο Μίκυ Μάους 900.

Ο κακός λύκος βρίσκει τα γουρουνάκια στην παραλία, που έχουν πάει με το λυκόπουλο. Τα γουρουνάκια και το λυκόπουλο το σκάνε με μια βάρκα. Στα ανοιχτά βρίσκουν ένα εκπαιδευμένο δελφίνι, που το είχε σκάσει από το ενυδρείο. Ενώ το απασχολούν, ώστε να μπορέσουν να το πιάσουν οι άνθρωποι του ενυδρείου, ο λύκος φοράει μια στολή… γοργόνας και προσπαθεί να πιάσει τα γουρουνάκια. Το μόνο, που καταφέρνει, είναι να διώξει το δελφίνι, οπότε οι άνθρωποι του ενυδρείου τον υποχρεώνουν να πάρει τη θέση του!

Ωραίο σχέδιο από τον Murry, σουρεαλιστική υπόθεση, ένα 8 με 8,5 θα το βάλουμε.

043

Ακολουθεί το σταυρόλεξο τού Μίκυ, και το τεύχος κλείνει με την ιστορία επισκέπτες από άλλο πλανήτη, πάλι σε σενάριο αγνώστου και σχέδιο Paul Murry. Η ιστορία αναδημοσιεύτηκε στη χώρα μας στα Μίκυ Μάους 1097 και 1636.

Δυο κάτοικοι τού Πλούτωνα (αγγλιστί Pluto), που είναι φτυστοί… ο Πλούτο, προσγειώνονται στην αυλή τού Μίκυ και γίνεται ένα άγριο μπέρδεμα, με τους δυο εξωγήινους να νομίζουν ότι ο Πλούτο είναι σαν κι αυτούς, και τον Μίκυ να νομίζει ότι οι δύο εξωγήινοι είναι ο Πλούτο.

Ωραίο σχέδιο και πάλι απ’ τον Murry, αλλά κάτι λείπει από την υπόθεση, ώστε τελικά να σε αφήνει μάλλον αδιάφορο. Οκτώ και εδώ.

051

Σύντομα κοντά μας: Ζορρό!

052

Να λοιπόν και ένα τεύχος που αποδεικνύει ότι δεν φοράω στα γυαλιά μου κάποιο ρόδινο φίλτρο, που κάνει όλα αυτά τα παλιά τεύχη να φαντάζουν τέλεια, χωρίς να είναι. Θα βάλουμε, λοιπόν, μόνο ένα οκτώ στο τεύχος, συνολικά.

Ευχαριστούμε τον Αντρέα για την προσφορά φωτογραφιών για τη συμπλήρωση των περιεχομένων τού τεύχους και της εικονογράφησης του άρθρου.

Τις παρουσιάσεις τών παλαιών τευχών τού Μίκυ Μάους θα τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...

Posted on 17 Ιανουαρίου 2014, in Arts, Comics, Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics History, Comics Legends, Comics Stories, Comics Trades, Comics Tresures, Comics Tributes, CT Exclusive, Culture, Greek Comics, Άρθρα Μελών, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Βινιέτες, Γουώλτ Ντίσνεϋ, Δημιουργοί, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Ελληνικά Κόμικς, Εξώφυλλα Κόμικς, Η Ιστορία των Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Θησαυροί!, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κόμικς Χαρακτήρες, Μίκυ Μάους όπως παλιά, Παρουσίαση: Παλιά τεύχη Μικυ Μάους, Πολιτισμός, Σκίτσο, Τέχνες, Τερζόπουλος, Walt Disney and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 15 Σχόλια.

 1. Είμαι περίεργος να μάθω από που θα έρθει η επαλήθευση (ή μη) της απορίας σχετικά με τους ληστές…

  Μου αρέσει!

 2. πηρα το υπονοουμενο 🙂
  Περιμενετε αποψε που θα παω σπιτι, ελπιζω να θυμηθω και να το ελεγξω 🙂

  Μου αρέσει!

 3. και «αυτο» τη μνημη σου Κριτωνα!!! Ναι , στη πρωτη δημοσιευση της ιστοριας «Ο χρυσος Μαγνητης» στο τευχος 25 του Μικυ Μαους , οι Λυκοι απευθηνονται ο ενας στον αλλο με αυτα τα ονοματα. ( παρ’ολο που στη φανελα τους γραφει τους γνωστους αριθμους)
  Θα δημοσιευσω το αναλογο φωτογραφικο στιγμαιοτυπο αυριο η μεθαυριο.

  Μου αρέσει!

 4. Ευχαριστουμε Βασιλειε . Δωσμου Ντισνευ και παρ’μου τη ψυχη μου…
  Εν τω μεταξυ βρηκα την εικονα αλλα δεν ξερω πως να τη βαλω εδω βρε παιδια

  Μου αρέσει!

  • Χμμ, κάπου οι δοκιμές μου κόλλησαν! Και νόμιζα ότι μορούσα να βρω έναν απλό τρόπο να το εξηγήσω. Βγάλε φωτογραφία την εικόνα, ανέβασέ την από τον πίνακα ελέγχου σου (εκεί που λέει πολυμέσα) και θα το καταφέρει κάποιος μας το ζήτημα! Προς το παρόν κάτι μου ξεφεύγει και έχω πήξει για να το ψάξω παραπάνω!

   Μου αρέσει!

 5. Μπράβο σε όλους σας! Τέλεια συνεργασία! Τα γραμματόσημα, η διαφήμιση του Ζορρό και τα δώρα του Μίκυ Κλάμπ, ήταν όλα τα λεφτά στην παρουσίαση και ξύπνησαν πάρα πολλές μνήμες! Στο τεύχος δεν μπορώ να βάλω κάτω από 9, γιατί είμαι συναισθηματικά δεμένος μαζί του, αν και πλέον δεν είναι στην κατοχή μου… Σνιφ… κλαψ… λυγμ…

  Μου αρέσει!

  • Εδώ πρέπει να ξαναευχαριστήσουμε τον Αντρέα, που μας προμήθευσε το φωτογραφικό υλικό, καθώς το I.N.D.U.C.K.S. ούτε τις ιστορίες δεν τις είχε όλες περασμένες. (Έχω στείλει συμπληρώσεις, οπότε κάποια στιγμή θα εμφανιστούν και εκεί.)

   Μου αρέσει!

   • Εννοείται ότι μέρος των ευχαριστιών μας πηγαίνει στον σύντροφο(τους αγωνιστικούς μου χαιρετισμούς, Ανδρέα!), αλλά και σε εσένα, που έκανες υπέροχη παρουσίαση, Κρίτωνα! Και πολύ κεφάτη!

    Μου αρέσει!

 6. Όλα τα κόμιξ κομμάντα εδώ μαζεύτηκαν!

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: