Η Χριστουγεννιάτικη Ιστορία τού Ντίκενς στα κόμικς

Η Χριστουγεννιάτικη Ιστορία τού Ντίκενς (Αγγλιστί A Christmas Carol) είναι η ιστορία που έχει ίσως συνδεθεί περισσότερο απ’ όλες με τα Χριστούγεννα. Σύμφωνα με μία άποψη, σ’ αυτήν οφείλουμε το πώς γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα. Η ιστορία έχει τύχει αμέτρητων προσαρμογών και διασκευών στον κινηματογράφο, με κορυφαία ίσως την ταινία A Christmas Carol τού 1951, με πρωταγωνιστή τον Alastair Sim. Η ένατη τέχνη δεν θα μπορούσε να υπολειφθεί τής έβδομης, οπότε έχουμε και εκεί πολυάριθμες μεταφορές τής ιστορίας σε κόμικς. Κάποιες ακολουθούν την ιστορία πιστά, κάποιες πιο ελεύθερα, και κάποιες τόσο ελεύθερα, που σίγουρα θα έχουν κάνει τους δημιουργούς τους να δεχθούν επισκέψεις, την παραμονή τών Χριστουγέννων, όχι από τρία πνεύματα, αλλά τέσσερα, με το τέταρτο να είναι το φάντασμα τού Ντίκενς!

Τα εξώφυλλα από κάποια από αυτά τα κόμικς θα παρουσιάσουμε σήμερα.

Θ’ αρχίσουμε με το προφανές, την εκδοχή τού Classics Illustrated, με δύο διαφορετικά εξώφυλλα.

ClassicsIllustratedA

ClassicsIllustratedB

Το δεύτερο εξώφυλλο είναι γνωστό και από την ελληνική έκδοση των Κλασσικών Εικονογραφημένων.

Κλασσικά_Εικονογραφημένα_1173

Μεταφορά τής ιστορίας έχει κάνει και η Marvel, στο τεύχος 36 τού Classics Comics,

MarvelClassicsComics

η Pendulum, στο τεύχος 5 τού Pendulum’s Illustrated Stories

PendulumsIllustratedStories

η Campfire

Campfire

και η Classical Comics.

ClassicalComicsA

ClassicalComicsB

Να και μια ευρωπαϊκή εκδοχή στα Αγγλικά, από την ιταλική Leo Brunella.

Leo Brunella

Και τώρα αρχίζουν τα περίεργα. Τι θα γινόταν, ας πούμε, αν ο Αβενέζερ Σκρουτζ δεν ήταν ένας γέρος άντρας, αλλά μια νέα γυναίκα, ονόματι Ελίζα; Αυτό μας το αποκαλύπτει η Dark Horse!

DarkHorse

Η Archie Comics μας παρουσιάζει τη δική της εκδοχή, με τον Sonic το σκαντζόχοιρο, στο έκτο τεύχος τού περιοδικού Sonic the Hedgehog. Το τεύχος δεν έχει εξώφυλλο σχετικό με την ιστορία, οπότε, αντ’ αυτού, παρουσιάζουμε την πρώτη σελίδα τής ιστορίας.

Archie Sonic the Hedgehog 6

Η Archwave, πάλι, μας παρουσιάζει τη δική της εκδοχή, με τον κύριο Magoo, μεταφορά σε κόμικς τής τηλεοπτικής ταινίας τού 1962 Mister Magoo’s Christmas Carol!

Archway A

Archway B

Από τις διασκευές δεν θα μπορούσαν να λείψουν ούτε οι υπερήρωες, όπως ας πούμε σ’ αυτήν την έκδοση της Dynamite,

Dynamite Project Superpowers X-Mas Carol 1 00

ούτε, βέβαια και οι Transformers τής Marvel!

Transformers

Η Marvel έχει ιδιαίτερη συμπάθεια στον Σκρουτζ. Εδώ τον βλέπουμε στο εξώφυλλο τού τρίτου τεύχους τού Deadpool Killustrated, όπου ο Deadpool σκότωσε τον Σκρουτζ, μαζί με ένα σωρό άλλους!

Deadpool_Killustrated_Vol_1_3

Τρομακτικά πράγματα, θα μου πείτε! Όμως, μην ξεχνάμε ότι η Χριστουγεννιάτικη Ιστορία είναι κατά βάσιν μια ιστορία φαντασμάτων, και τι θα μπορούσε να είναι πιο τρομακτικό από τα φαντάσματα; Πώς είπατε; Τα ζόμπι; Ε, ναι. Η Marvel έχει κι απ’ αυτά, στο Zombies Christmas Carol!

Marvel_Zombies_Christmas_Carol_Vol_1_1

Marvel_Zombies_Christmas_Carol_Vol_1_2

Marvel_Zombies_Christmas_Carol_Vol_1_3

Marvel_Zombies_Christmas_Carol_Vol_1_4

Marvel_Zombies_Christmas_Carol_Vol_1_5

Τα παραπάνω βρέθηκαν ψάχνοντας στο διαδίκτυο και σίγουρα δεν εξαντλούν το θέμα. Νομίζω, όμως, ότι πήραμε μία αρκετά καλή γεύση τών ιστοριών τού είδους, οπότε θα σας ευχηθώ

Καλές Γιορτές

και φροντίστε να είστε καλοί με τους συνανθρώπους σας όλες τις μέρες τού χρόνου, αλλιώς κινδυνεύετε όχι μόνον να σας επισκεφθούν τα τρία πνεύματα, αλλά και… τα ζόμπι!

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...

Posted on 23 Δεκεμβρίου 2013, in Comics Covers, Comics Trades, CT Exclusive, CT Xmas Articles 2013, Εξώφυλλα Κόμικς, Χριστουγεννιάτικα Άρθρα 2013 and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. 3 Σχόλια.

  1. Τα περισσότερα εξώφυλλα είναι πολύ καλοσχεδιασμένα. Τελικά οι διασκευές σε κόμικς της κλασσικής αυτής ιστορίας, είναι ατελείωτες. Η ζόμπι αισθητική, είναι μια …άποψη, ενώ αυτήν του mister Magoo θα ήθελα να την διαβάσω. Εύγε, Κρίτωνα. Έπιασες το πνεύμα των Χριστουγέννων απόλυτα στο άρθρο.

    Μου αρέσει!

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.