Advertisements

ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ ΤΕΥΧΟΣ 14 – «ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗΣ»

MickeyMouse_CT

01

(Προέλευση εικόνας: I.N.D.U.C.K.S.)

Έχουμε μπει για τα καλά στον Δεκέμβριο, και το χιόνι στο Comics Trades το έχει στρώσει, αλλά στο μικυμαουσικό μας ημερολόγιο απομένει ακόμα ένα φύλλο απ’ τον Σεπτέμβριο. 30 Σεπτεμβρίου 1966 σήμερα, ημέρα κυκλοφορίας τού δεκάτου τετάρτου τεύχους τού Μίκυ Μάους. Για να δούμε τι έχει ετοιμάσει ο εκδότης για μας.

003

Η πρώτη ιστορία είναι ο αστροναύτης, σε σενάριο και σχέδιο Carl Barks. Πρόκειται για το περίφημο Island in the Sky, που κάποτε είχε πει ο Barks ότι είναι η αγαπημένη του ιστορία ανάμεσα σε όλες όσες έχει γράψει. Η ιστορία έχει αναδημοσιευτεί αρκετές φορές στη χώρα μας, με διάφορους τίτλους: ο διαστημικός παράδεισος, στο Μίκυ Μάους 431, το διαστημικό νησί, στο Μεγάλο Μίκυ 145, ο διαστημικός παράδεισος, στα Κλασικά Ντίσνεϋ 79 και το ουράνιο νησί, στο Κόμιξ 84.

Σύμφωνα μ’ αυτήν την ιστορία, η Λιμνούπολη είναι μία χώρα(!) με πολύ προηγμένη τεχνολογία, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες τού κόσμου, και τα διαστημικά ταξίδια είναι κάτι το συνηθισμένο. Αυτό δίνει στον Σκρουτζ την ιδέα να ψάξει να βρει κρυψώνα για τα χρήματά του στους αστεροειδείς, ένα μέρος μετά βίας προσβάσιμο, ακόμα και με την τεχνολογία τής Λιμνούπολης. Αγοράζει, λοιπόν, ένα… μεταχειρισμένο διαστημόπλοιο, γεμίζει κάθε χώρο του με καύσιμα, ώστε να έχει αρκετά για το ταξίδι, και μαζί με τον Ντόναλντ και τα ανιψάκια αναχωρούν.

Φτάνοντας στον προορισμό τους, βρίσκουν αστεροειδείς σε όλα τα σχήματα και με όλων των ειδών τις συστάσεις, εκτός από αυτό που ζητάνε. Εκεί που είναι έτοιμοι να τα παρατήσουν, καθώς τα καύσιμα κοντεύουν να τελειώσουν, βρίσκουν έναν κατάφυτο αστεροειδή, γεμάτο οπωροφόρα δέντρα. Καθώς τα παπιά έχουν βαρεθεί να τρώνε μόνον γαλέτες και νερό, ζητάνε από τον Σκρουτζ να προσεδαφιστούν εκεί για ανεφοδιασμό. Καθώς έχουν καύσιμα για δύο ακόμα προσεδαφίσεις, ο Σκρουτζ δέχεται. Αφού φάνε μέχρι σκασμού, γεμίζουν το διαστημόπλοιο με προμήθειες και φεύγουν. Φεύγοντας, όμως, διαπιστώνουν ότι, λίγες εκατοντάδες μέτρα μακρυά, υπάρχει ένας άγονος αστεροειδής, που είναι αυτό ακριβώς που έψαχνε ο Σκρουτζ να βρει.

Προσεδαφίζονται, λοιπόν, στον άγονο αστεροειδή, όπου, προς μεγάλη τους έκπληξη, διαπιστώνουν ότι κατοικείται από πυγμαίους Ινδιάνους. Οι Ινδιάνοι τούς υποδέχονται φιλικά. Το μόνο που τους εξαγριώνει είναι όταν πάει ο Ντόναλντ να μαζέψει αυγά από τα πουλιά τού εύφορου αστεροειδή, που ερχόντουσαν στον άγονο, για να φτιάξουν τις φωλιές τους. Αυτό συνέβη διότι τα αυγά τών πουλιών ήταν η μοναδική τροφή τών Ινδιάνων.

Αφού ο αστεροειδής κατοικείται, είναι ακατάλληλος για κρυψώνα, οπότε τα παπιά ετοιμάζονται να φύγουν. Χρειάζεται, όμως, να κάνουν κάποια επισκευή στο εξωτερικό τού διαστημοπλοίου, οπότε ο Ντόναλντ ρίχνει έναν πυροβολισμό, για να απομακρύνει τους Ινδιάνους. Οι Ινδιάνοι φεύγουν τρομαγμένοι, αλλά το ίδιο κάνουν και τα πουλιά, που επιστρέφουν στον εύφορο αστεροειδή. Βλέποντας να χάνουν τη μοναδική πηγή τροφής τους, οι Ινδιάνοι εξαγριώνονται και συλλαμβάνουν τον Ντόναλντ και τα ανιψάκια. Ο Σκρουτζ προσπαθεί να τους καλοπιάσει, πετώντας τους ένα καρπούζι. Με το που το βλέπουν οι Ινδιάνοι, ορμάνε όλοι, πεινασμένοι, οπότε τα παπιά δράττουν την ευκαιρία και επιστρέφουν στο διαστημόπλοιο. Πριν φύγουν, δίνουν στους Ινδιάνους όλα τα φρούτα που είχαν μαζέψει, ελπίζοντας ότι, μέχρι να εξαντληθούν, θα έχουν επιστρέψει τα πουλιά, κάτι που δεν είναι καθόλου βέβαιο. Δυστυχώς, όμως, δεν μπορούν να κάνουν τίποτε περισσότερο, καθώς τα καύσιμα, που έχουν, δεν επαρκούν για άλλη προσεδάφιση.

Το διαστημόπλοιο φεύγει, αλλά ο Ντόναλντ και τα ανιψάκια βλέπουν με έκπληξη ότι αμέσως προσγειώνονται στον εύφορο αστεροειδή. Παρά το ότι δεν είχαν αρκετά καύσιμα, ο Σκρουτζ πήγε εκεί, έχοντας δέσει ένα σχοινί στον πύραυλο, για να μπορέσουν οι Ινδιάνοι να τους ακολουθήσουν, ώστε να μην εξαρτώνται πια απ’ τα πουλιά για την τροφή τους. Το τίμημα για τον Σκρουτζ είναι μεγάλο, καθώς τα καύσιμα, που τους απομένουν, φτάνουν ίσα ίσα για να φτάσουν σε έναν απομακρυσμένο διαστημικό σταθμό, όπου τα καύσιμα κοστίζουν 20 χιλιάδες δολάρια το δοχείο. Όταν θα γυρίσουν στη Γη, θα έχουν μείνει τόσο λίγα χρήματα στον Σκρουτζ, που δεν θα χρειάζεται πια να ανησυχεί μην τα χάσει!

Εκπληκτική ιστορία τού Barks, που δίκαια ήταν η αγαπημένη του. Ονειρικά διαπλανητικά τοπία για το παιδάκι, που διάβασε την ιστορία το 1966, και μια συγκινητική ιστορία για το… κάπως μεγαλύτερο παιδάκι, που διαβάζει για πολλοστή φορά την ιστορία, 47 χρόνια αργότερα. Δεν νομίζω να χρειάζεται να πω περισσότερα. Σίγουρα την έχετε διαβάσει την ιστορία και είναι αρκετά πιθανόν να έχετε κάποια από τις πολλές ανατυπώσεις της. Μη σας κρατώ, λοιπόν, από το να την ξαναδιαβάσετε. Έτσι για τους τύπους, θα βάλω ένα δεκάρι, ελλείψει μεγαλύτερης βαθμολογίας.

027

Η δεύτερη ιστορία τού τεύχους έχει τίτλο Λέων το δυνατό λιοντάρι και είναι σε σενάριο Don Christensen και σχέδιο Tony Strobl. Πρόκειται για ελεύθερη μεταφορά τής σύντομης ταινίας κινουμένων σχεδίων Social Lion τού 1954.

Ένα λιοντάρι, που έχει βαρεθεί να τρομάζει τα ίδια και τα ίδια ζώα με τους βρυχηθμούς του, αποφασίζει να κατέβει στην πόλη, για να τρομάξει τους ανθρώπους. Εκείνοι, όμως, το κυνηγούν, το πιάνουν και το φορτώνουν σε ένα πλοίο, για να το πάνε σε έναν ζωολογικό κήπο στην Αμερική. Όταν φτάνουν, το λιοντάρι καταφέρνει να το σκάσει και αρχίζει να περιφέρεται, φιλοδοξώντας να σπείρει τον πανικό. Όμως, οι άνθρωποι είτε είναι πολύ απασχολημένοι για να το προσέξουν είτε νομίζουν ότι πρόκειται για κάποιον μασκαρά, με αποτέλεσμα να μην τρομάζει κανένας. Τελικά, αφού το λιοντάρι υποστεί μύριες όσες ταλαιπωρίες, κάποιοι καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για αληθινό λιοντάρι, το οποίο καταλήγει έτσι στον ζωολογικό κήπο, για τον οποίον προοριζόταν. Εκεί, το λιοντάρι βρίσκει την ευτυχία του, καθώς, στον χώρο που το βάλανε, υπάρχει ο θρόνος τού βασιλιά τών ζώων, και γύρω του μαζεύεται πολύς κόσμος, που έρχεται για ν’ ακούσει το λιοντάρι να βρυχάται, και να τρομάξει… εκ του ασφαλούς.

Ιστορία Ντίσνεϋ και «αστεία ζώα» μεν, αλλά όχι από αυτά που θα περιμέναμε να δούμε στο Μίκυ Μάους. Ακόμα και τότε, που το περιοδικό ήταν ακόμα στα πρώτα του βήματα, η ιστορία αυτή μού φαινόταν κάπως παράταιρη. Καλό σχέδιο, μετρίως αστεία, αλλά κάπως βεβιασμένη ιστορία, πάνω από 7–7,5 δεν θα βάλω.

mickey

Ακολουθεί ένα μονοσέλιδο άρθρο για το Μίκυ Μάους Club, το οποίο φαντάζομαι θα περιέγραφε τι ήταν αυτό, για το οποίο οι αναγνώστες… αποκεφάλιζαν τον Μίκυ τόσες εβδομάδες!

044

Ακολουθεί μια δισέλιδη ιστορία κειμένου, με τίτλο Μπούργκο-ο πειρατής και οι πιπεριές

046

και, στη συνέχεια, ένα φιλοτελικό δισέλιδο με τίτλο τα πρώτα αυτοκίνητα.

048

Ακολουθεί ένα στριπ από αμερικάνικη εφημερίδα, με τίτλο ένας λαίμαργος ζωγράφος, σε σενάριο Bob Karp και σχέδιο Al Taliaferro, αναδιατεταγμένο σε μονοσέλιδη ιστορία.

049

Τέλος, έχουμε άλλη μια μονοσέλιδη ιστορία, αυτή τη φορά με τον Γκούφυ, σε σενάριο αγνώστου και σχέδιο Tony Strobl. Και οι δύο μονοσέλιδες ιστορίες έχουν την πλάκα τους.

051

Το τεύχος κλείνει με το σταυρόλεξο του Μίκυ και άλλο ένα δελτίο εγγραφής στο Μίκυ Club.

52

(Προέλευση εικόνας: www.ibid.gr)

Έχουμε, λοιπόν, ένα τεύχος με μία καταπληκτική πρώτη ιστορία, για την οποία το δέκα είναι λίγο, ενώ το υπόλοιπο τεύχος, χωρίς να είναι αξιώσεων, διαβάζεται ευχάριστα. Όπως έχουμε ξαναπεί, αυτό που μένει από αυτά τα πρώτα τεύχη είναι η βασική ιστορία, οπότε θα βάλουμε δέκα και σε όλο το τεύχος. Με τόνο!

Τις παρουσιάσεις τών παλαιών τευχών τού Μίκυ Μάους θα τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...

Posted on 13 Δεκεμβρίου 2013, in Arts, Comics, Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics History, Comics Legends, Comics Stories, Comics Trades, Comics Tresures, Comics Tributes, CT Exclusive, Culture, Greek Comics, Άρθρα Μελών, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Βινιέτες, Γουώλτ Ντίσνεϋ, Δημιουργοί, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Ελληνικά Κόμικς, Εξώφυλλα Κόμικς, Η Ιστορία των Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Θησαυροί!, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κόμικς Χαρακτήρες, Μίκυ Μάους όπως παλιά, Παρουσίαση: Παλιά τεύχη Μικυ Μάους, Πολιτισμός, Σκίτσο, Τέχνες, Τερζόπουλος, Walt Disney and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 Σχόλια.

  1. Ίσως να δει και κανέναν Άγιο Βασίλη εκεί πάνω ε;

    Μου αρέσει!

  2. Eίναι τόσο όμορφο το σκίτσο του Barks.
    Τι άλλο να πώ.
    Ελπίζω να βρεθεί κάποιος εκδότης να συνεχίσει τουλάχιστον τους δεμένους τόμους με τις ιστορίες του Carl Barks.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: