Advertisements

ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ ΤΕΥΧΟΣ 10 – «ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΠΕΙΡΑΤΑΙ»

MickeyMouse_CT

01

(Προέλευση εικόνας: I.N.D.U.C.K.S.)

2 Σεπτεμβρίου 1966, λέει το Μικυμαουσικό μας ημερολόγιο, και το κοντέρ τών τευχών τού Μίκυ Μάους κάνει την πρώτη του περιστροφή, καθώς οι αριθμοί τών τευχών γίνονται από σήμερα διψήφιοι. Πάμε, λοιπόν, να δούμε τι μας επιφυλάσσει το δέκατο τεύχος τού Μίκυ Μάους!

003

Η πρώτηιστορία τού τεύχους είναι οι μικροί πειραταί, σε σενάριο αγνώστου και σχέδιο Jack Bradbury. Στη χώρα μας η ιστορία ανατυπώθηκε στα Μίκυ Μάους 403 και 1081, καθώς και στο Τσιπ & Ντέηλ 7.

Ο Τσιπ και ο Νταίηλ βλέπουν τον Ντόναλντ να φεύγει για κρουαζιέρα, οπότε αποφασίζουν να τον ακολουθήσουν. Επιβιβάζονται σε ένα μοντέλο πειρατικού πλοίου, που είχε ο Ντόναλντ σε μία μπουκάλα, τον προφταίνουν και κάνουν ρεσάλτο. Από εκεί και πέρα αρχίζουν αντίποινα επί αντιποίνων, μέχρι τελικά να τιμωρηθούν τα σκιουράκια από τον Ντόναλντ, για την πειρατική τους δράση.

Χωρίς ίσως να είναι τόσο αστεία όσο εκείνα, η ιστορία ακολουθεί τα πρότυπα τών αντίστοιχων ταινιών κινουμένων σχεδίων. Έχοντας διαβάσει πρόσφατα τις ιστορίες τών πρώτων τευχών τού Μίκυ Μάους, έχω αρχίσει να τις βλέπω με εκείνη την παιδική ματιά, με την οποία τις πρωτοδιάβασα, οπότε κάπου διακρίνω τη γοητεία τους. Αν και σήμερα μια τέτοια ιστορία θα την απέρριπτα, μικρός θα της έβαζα άνετα ένα οκτώ. Σαφώς και η πρώτη ιστορία ήταν πολύ καλύτερη, αλλά είμαι βέβαιος ότι πάντα διάβαζα και τη δεύτερη σε όλες από τις πολλές αναγνώσεις, που έκανα στο τεύχος, πριν αυτό να έχει την τύχη που είχαν όλα τα παιδικά περιοδικά μου.

011

Το τεύχος συνεχίζει με το δεύτερο μέρος τής ιστορίας το παγόβουνο φάντασμα, σε σενάριο Ennio Missaglia και σχέδιο Giovan Battista Carpi. Όπως είπαμε και την προηγούμενη εβδομάδα, στη χώρα μας η ιστορία αναδημοσιεύτηκε στα Μίκυ Μάους 478479 και στα Κλασικά Ντίσνεϋ 77.

Στο προηγούμενο τεύχος είχαμε αφήσει τον Μίκυ παγιδευμένο μέσα στο παγόβουνο φάντασμα, με κάποιον να τον ψαρεύει με ένα αγκίστρι από μια καταπακτή στην οροφή. Δεν νομίζω να κουραστήκατε πολύ, για να μαντέψετε ότι αυτός ο κάποιος ήταν ο Μαύρος Πητ! Μην ξεχνάμε, όμως, ότι αυτή είναι η πρώτη του εμφάνιση στο περιοδικό, κάτι που ίσως δικαιολογεί τα έντονα γράμματα στο συννεφάκι τού Μίκυ, όταν τον αναγνωρίζει.

Από εδώ αρχίζει η δράση. Ο Μίκυ δεν παραδίδεται αμαχητί, αλλά τελικά καταλήγει στο κρατητήριο, μαζί με τους υπόλοιπους ναυτικούς, των οποίων τα πλοία τα είχε βυθίσει ο Πητ, για να μείνει ο μοναδικός κυνηγός φώκιας και να πλουτίσει. Ο Μίκυ, προσποιούμενος τον άρρωστο, μεταφέρεται στο αναρρωτήριο, μία λέξη που έμαθα από αυτήν την ιστορία, όπου καταφέρνει να θέσει εκτός μάχης τους φύλακές του. Απελευθερώνει τους συγκρατούμενούς του και μαζί καταλαμβάνουν το μηχανοστάσιο, το οποίο βρίσκεται μέσα σ’ έναν ψυκτικό θάλαμο, για να μην υπερθερμανθεί το πλαστικό, από το οποίο είναι φτιαγμένο το παγόβουνο και λιώσει! Ο Μίκυ κλείνει το σύστημα ψύξεως και, μαζί με τους άλλους ναυτικούς, το σκάνε με τις σωσίβιες λέμβους τού σκάφους. Ο Πητ και το πλήρωμά του με το ζόρι καταφέρνουν να γλυτώσουν από το βυθιζόμενο παγόβουνο, συλλαμβάνονται από τους ναύτες και οδηγούνται ή, μάλλον, ρυμουλκούνται, μια και δεν υπάρχει χώρος γι’ αυτούς στις βάρκες, στα χέρια τού επιθεωρητή Ο’ Χάρα (στο Μίκυ Σϊτυ; από τη Γροιλανδία; κωπηλατώντας; είναι δυνατόν;) διά τα περαιτέρω.

Όπως είπαμε και πριν, το δεύτερο αυτό μέρος τής ιστορίας είναι γεμάτο δράση. Ίσως είναι η ιστορία όπου πέφτει το περισσότερο ξύλο, που έχουμε δει στο Μίκυ Μάους. Ο Μαύρος Πητ μάς συστήνεται εντυπωσιακά, και ο Μίκυ τον αντιμετωπίζει ακόμα εντυπωσιακότερα. Για το κλασικό σχέδιο τού Κάρπι δεν χρειάζεται να τα ξαναπούμε. Κλασικό σχέδιο έχουμε, έτσι κι αλλιώς, σε όλες αυτές τις παλιές ιστορίες, οπότε το εννιάμισι, που βάλαμε στο πρώτο μέρος, το βάζουμε και στο δεύτερο.

Σε προσωπικό επίπεδο, να αναφέρω ότι, ξαναδιαβάζοντας το δεύτερο μέρος, αναγνώρισα κομματάκια διαλόγου, που τα πρωτοδιάβασα πριν από τόσα χρόνια κι ακόμα τα μισοθυμάμαι!

043

Ακολουθούν δύο μονοσέλιδα άρθρα, φιλοτελικού ενδιαφέροντος, τα γραμματόσημα για διεθνείς οργανισμούς και το δεύτερο μέρος τής ιστορίας τού γραμματοσήμου, με τίτλο τα πρώτα γραμματόσημα.

045

Ακολουθεί η ιστορία ο κακός λύκος και το πεινασμένο γατάκι, σε σενάριο αγνώστου και σχέδιο Jack Bradbury. Η ιστορία δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας στο περιοδικό τού Μίκυ Μάους 3 και αναδημοσιεύτηκε και στα Μίκυ Μάους 404 και 935.

Ο κακός λύκος δίνει γάλα σε ένα γατάκι, που έκλαιγε, για να ησυχάσει και να τον αφήσει να κοιμηθεί. Τα μέλη τής λέσχης τών κακών νομίζουν ότι ο λύκος έκανε καλή πράξη, οπότε τον παίρνουν στη λέσχη τους, για να τον απομακρύνουν από την… κακή επιρροή τού λυκόπουλου. Τους ακολουθεί, όμως, το γατάκι, που πάλι αρχίζει να κλαίει, οπότε το ταΐζουν και οι κακοί. Το λυκόπουλο, βλέποντάς το αυτό, φέρνει όλα τα ζώα τού δάσους στη λέσχη, οπότε οι κακοί δεν προλαβαίνουν να τα ταΐζουν. Το αποτέλεσμα είναι να πάρουν… βραβείο για τη φιλόζωη δραστηριότητά τους, πετώντας έξω από τη λέσχη τον κακό λύκο, που τους χάλασε το κακό όνομα!

Σύντομη και ευχάριστη ιστορία. Ένα οκτώ με οκτώμισι το παίρνει άνετα.

051

Ακολουθεί το σταυρόλεξο τού Μίκυ και, στο εσωτερικό τού οπισθοφύλλου, το πρώτο περιπόθητο δελτίο εγγραφής στο Μίκυ Μάους Club, στο οποίο οι αναγνώστες θα κολλούσαν τα κεφάλια τού Μίκυ, που έκοβαν από τα οπισθόφυλλα, για να μαζέψουν τον απαιτούμενο αριθμό για την εγγραφή στο Club.

052

(Προέλευση εικόνας: www.ibid.gr)

Είχαμε, λοιπόν, μια ευχάριστη ιστορία με τον Ντόναλντ και τους Τσιπ και Νταίηλ για ορεκτικό, το συναρπαστικό τέλος τής ιστορίας, που άρχισε στο προηγούμενο τεύχος, για κυρίως πιάτο και μια ευχάριστη ιστορία με τον κακό λύκο, για επιδόρπιο. Επομένως, δύσκολα θα βάλουμε κάτω από εννιά, συνολικά, γι’ αυτό το τεύχος.

Ευχαριστούμε τον Αντρέα για την παραχώρηση φωτογραφιών για τη συμπλήρωση τών περιεχομένων τού τεύχους και της εικονογράφησης τού άρθρου.

Τις παρουσιάσεις τών παλαιών τευχών τού Μίκυ Μάους θα τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...

Posted on 15 Νοεμβρίου 2013, in Arts, Comics, Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics History, Comics Legends, Comics Stories, Comics Trades, Comics Tresures, Comics Tributes, CT Exclusive, Culture, Greek Comics, Άρθρα Μελών, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Βινιέτες, Γουώλτ Ντίσνεϋ, Δημιουργοί, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Ελληνικά Κόμικς, Εξώφυλλα Κόμικς, Η Ιστορία των Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Θησαυροί!, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κόμικς Χαρακτήρες, Μίκυ Μάους όπως παλιά, Παρουσίαση: Παλιά τεύχη Μικυ Μάους, Πολιτισμός, Σκίτσο, Τέχνες, Τερζόπουλος, Walt Disney and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: