Advertisements

ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ ΤΕΥΧΟΣ 8 – «Ο ΠΛΟΥΤΟ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΠΙΤΙ»

MickeyMouse_CT

01

(Προέλευση εικόνας: I.N.D.U.C.K.S.)

19 Αυγούστου 1967. Το Μικυμαουσικό μας ημερολόγιο λέει ότι σήμερα είναι Παρασκευή, οπότε σπεύδουμε στο περίπτερο της γειτονιάς μας, για να ξεφυλλίσουμε το όγδοο τεύχος τού Μίκυ Μάους.

003

Το τεύχος ξεκινά με το δεύτερο και… μεσαίο μέρος τής ιστορίας ο κατακτητής, σε σενάριο Guido Martina και σχέδιο Pier Lorenzo De Vita. Όπως είπαμε την περασμένη εβδομάδα, το δεύτερο και το τρίτο μέρος τυπώθηκαν με ανάποδη σειρά! Όπως επίσης είπαμε και τις περασμένες δύο εβδομάδες, η ιστορία αναδημοσιεύτηκε στη χώρα μας στα Κλασικά Ντίσνεϋ 39 και 166.

Ανάμεσα στα σαραβαλιασμένα άρματα μάχης τής νότιας Παπαράγκουα, υπάρχει και ένα αερόστατο. Τα παπιά συλλαμβάνουν την ιδέα να ρίξουν από το αερόστατο βόμβες με υπνωτικό στους στρατιώτες τού εχθρού, ώστε οι λιγοστοί στρατιώτες τους να μπορέσουν να τους αιχμαλωτίσουν. Πράγματι, έτσι γίνεται, μόνο που ο Φιλέας Φογκ καταφέρνει να πυροβολήσει με ένα οπλοπολυβόλο εναντίον τών παπιών, πριν χάσει τις αισθήσεις του, κόβοντας έτσι το σχοινί που συγκρατούσε το αερόστατο.

Έτσι, το αερόστατο παρασέρνεται στην θάλασσα, όπου συναντά το ιστιοφόρο τού Σκρουτζ, που τώρα είναι στα χέρια τών Λύκων. Χρησιμοποιώντας τις βόμβες υπνωτικού, βγάζουν εκτός μάχης τους Λύκους, τους οποίους εγκαταλείπουν στη θάλασσα, στοιβαγμένους σε μία βάρκα.

Η ιστορία μας είχε ξεκινήσει με τα παπιά να ψάχνουν να βρουν το θησαυρό τού κάπταιν Μόργκαν, βασισμένα σε ένα βιβλίο, που είχε ο Σκρουτζ, από το οποίο έλειπαν κάποιες σελίδες. Στην Παπαράγκουα τα παιδιά βρήκαν ένα ολόκληρο αντίτυπο τού βιβλίου, το οποίο είχαν μαζί τους, και το οποίο έλεγε ότι ο Μόργκαν είχε πάει τελικά το θησαυρό του στη Γαλλία. Έτσι, ξεκινούν για τη Γαλλία.

Η Γαλλία, για όσους δεν ξέρουν γεωγραφία, βρίσκεται πίσω από ένα… στενό, όπου μετά βίας χωράει να περάσει ένα πλοίο! Φυσικά ο Ντόναλντ ρίχνει το πλοίο στα βράχια, και το πλοίο βυθίζεται. Για να σωθούν, τα παπιά φορούν τα σκάφανδρα του Ναυτίλου, που είχαν βρει στο πρώτο επεισόδιο και, με το που φτάνουν στο βυθό, βρίσκουν βυθισμένο το πλοίο τού Μόργκαν, γεμάτο χρυσάφι, δίνοντας έτσι ένα αίσιο τέλος στην ιστορία.

Όπως και τα δύο προηγούμενα μέρη, έτσι και το τρίτο είναι σπονδυλωτό, με διάφορες εξωφρενικές καταστάσεις (αν και όχι τόσο εξωφρενικές όσο στο δεύτερο μέρος), με το χαρακτηριστικό σχέδιο τού πατέρα De Vita. Εννιά με εννιάμισι και εδώ.

(Αν αναρωτιέστε ποιος είναι ο κατακτητής τού τίτλου, αυτός είναι ο Ντόναλντ, που αποκαλεί έτσι τον εαυτό του κατά τη διάρκεια της επίθεσης στη βόρεια Παπαράγκουα!)

035

Ακολουθεί μια σπαζοκεφαλιά και στη συνέχεια η δεύτερη ιστορία τού τεύχους, η οποία δίνει τον τίτλο της σε όλο το τεύχος, είναι ο Πλούτο αλλάζει σπίτι, σε σενάριο αγνώστου και σχέδιο Tony Strobl. Η ιστορία αναδημοσιεύτηκε στη χώρα μας στα Μίκυ Μάους 402, 1108 και 1654, με διάφορους τίτλους.

Βλέποντας ένα πουλί να φτιάχνει τη φωλιά του, ο Μίκυ αποφασίζει να φτιάξει ένα καινούργιο σπιτάκι για τον Πλούτο. Το πουλί, που μαζεύει υλικά για τη φωλιά του, ρίχνει ένα σπάγκο ποτισμένο με μπογιά πάνω στα σχέδια τού σκυλόσπιτου, αλλάζοντάς τα, με αποτέλεσμα ο Μίκυ να χτίσει κάτι που μοιάζει περισσότερο με έργο αφηρημένης τέχνης, παρά με σκυλόσπιτο. Όμως, ο Πλούτο θα βρει τη λύση, ώστε να μη μείνει χωρίς σπίτι.

Μάλλον αδιάφορη ιστορία. Μικρός θα της έβαζα 7 με 8. Μεγάλος θα της έβαζα λιγότερο.

041

Στη συνέχεια έχουμε ένα στριπ από αμερικανική εφημερίδα με τίτλο ο Ντόναλντ ναυαγός, σε σενάριο Bob Karp και σχέδιο Al Taliaferro.

042

Αυτό το τεύχος δεν έχει μία, αλλά δύο ιστορίες κειμένου. Η πρώτη έχει τίτλο Έντισον, και φαντάζομαι ότι αναφέρεται στον πασίγνωστο εφευρέτη. Η δεύτερη έχει τίτλο Πόνυ Εξπρές. Μια περιπετειώδης ιστορία της Δύσης και συνεχίζεται στο επόμενο τεύχος. Φαντάζομαι ότι αναφέρεται στην περίφημη ταχυδρομική υπηρεσία του Φαρ Ουεστ.

048

Ακολουθεί ένα στριπ από Κυριακάτικη αμερικανική εφημερίδα με τίτλο ο άτυχος κλέφτης, σε σενάριο Bill Walsh και σχέδιο Manuel Gonzales. Στη χώρα μας ανατυπώθηκε στα Μίκυ Μάους 379, 418, 964 και 1264, καθώς και στα Κλασικά Ντίσνεϋ 50.

050

Τελειώνουμε με ακόμα ένα στριπ από αμερικανική εφημερίδα, με τίτλο το δίλημμα, σε σενάριο Bob Karp και σχέδιο Al Taliaferro.

051

Το τεύχος κλείνει με ένα μονοσέλιδο άρθρο με τίτλο τι είναι το παλιρροιακό κύμα;

052

Και, στα οπισθόφυλλα, το… κυνήγι κεφαλών συνεχίζεται!

mickey

Καθώς η βασική ιστορία είναι το τρίτο μέρος μιας μεγάλης ιστορίας και δεν προσφέρει κάτι καινούργιο, ενώ η δεύτερη ιστορία είναι μάλλον αδιάφορη, θα έλεγα ότι αυτό το τεύχος ήταν το πιο αδύναμο μέχρι στιγμής, οπότε δεν θα βάλω πάνω από οκτώμισι, συνολικά.

Ευχαριστούμε τον Αντρέα για την παραχώρηση φωτογραφιών για τη συμπλήρωση της εικονογράφησης τού άρθρου.

Τις παρουσιάσεις τών παλαιών τευχών τού Μίκυ Μάους θα τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...

Posted on 1 Νοεμβρίου 2013, in Arts, Comics, Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics History, Comics Legends, Comics Stories, Comics Trades, Comics Tresures, Comics Tributes, CT Exclusive, Culture, Greek Comics, Άρθρα Μελών, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Βινιέτες, Γουώλτ Ντίσνεϋ, Δημιουργοί, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Ελληνικά Κόμικς, Εξώφυλλα Κόμικς, Η Ιστορία των Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Θησαυροί!, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κόμικς Χαρακτήρες, Μίκυ Μάους όπως παλιά, Παρουσίαση: Παλιά τεύχη Μικυ Μάους, Πολιτισμός, Σκίτσο, Τέχνες, Τερζόπουλος, Walt Disney and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: