Advertisements

ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ ΤΕΥΧΟΣ 7 – «ΓΟΛΙΑΘ ΤΟ ΕΛΕΦΑΝΤΑΚΙ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ»

MickeyMouse_CT

01

(Προέλευση εικόνας: I.N.D.U.C.K.S.)

Γυρίζοντας άλλα επτά φύλλα στο Μικυμαουσικό μας ημερολόγιο, φτάνουμε στην Παρασκευή 12 Αυγούστου 1966, ημέρα κυκλοφορίας τού εβδόμου τεύχους τού Μίκυ Μάους. Σπεύδουμε στο περίπτερο της γειτονιάς μας, για να το ξεφυλλίσουμε.

003

Το τεύχος ξεκινά με την ιστορία που δίνει το όνομά της σ’ αυτό, τον Γολιάθ το ελεφαντάκι, σε σενάριο αγνώστου και σχέδιο Tony Strobl. Η ιστορία αναδημοσιεύτηκε στη χώρα μας στο Μίκυ Μάους 411 και στα Κλασικά Ντίσνεϋ 62.

Η ιστορία είναι μεταφορά σε κόμικς τής δεκαπεντάλεπτης ταινίας Goliath II τής Ντίσνεϋ. Ο Γολιάθ είναι ένα μικροσκοπικό ελεφαντάκι, ο οποίος, λόγω μεγέθους, είναι η ντροπή τού πατέρα του, που είναι ο αρχηγός μιας αγέλης ελεφάντων. Όταν ο μικρός εγκαταλείπει την αγέλη για να παίξει, παραβιάζοντας έτσι το νόμο τών ελεφάντων, οι ελέφαντες ετοιμάζονται να τον διώξουν από την αγέλη. Όμως, όταν επιτίθεται στην αγέλη ένα… ποντίκι, μόνο ο Γολιάθ έχει το θάρρος να το αντιμετωπίσει, οπότε ανακηρύσσεται ήρωας και παίρνει τιμητική θέση πάνω στο κεφάλι τού πατέρα του, ο οποίος είναι πλέον υπερήφανος για τον θαρραλέο γιο του!

Περίεργη ιστορία, που μικρό μάλλον με είχε γοητεύσει με τις διάφορες αντιστροφές τών μεγεθών, όπως ο ελέφαντας σε μέγεθος ποντικού, η τίγρη που τον κυνηγούσε, διότι ήθελε να φάει έναν ελέφαντα, έστω και μικροσκοπικό, ή το ποντίκι που ήθελε να φάει έναν κανονικού μεγέθους ελέφαντα! Ως μεγάλος θα έβαζα στην ιστορία ένα οκτώ, αλλά μικρός θα έβαζα παραπάνω.

019

Συνεχίζουμε με μια μονοσέλιδη ιστορία με τον Ντόναλντ, με τον καθαρευουσιάνικο τίτλο τι θα πη να είσαι άτυχος, σε σενάριο Bob Karp και σχέδιο Al Taliaferro. Όταν λέμε άτυχος, εννοούμε άτυχος!

020

Ακολουθούν οι οδηγίες για ένα ταχυδακτυλουργικό κόλπο, με τίτλο δακτυλίδι περασμένο στην κλωστή.

022

Συνεχίζουμε με το τρίτο μέρος τής ιστορίας ο κατακτητής, σε σενάριο Guido Martina και σχέδιο Pier Lorenzo De Vita. Ναι, καλά διαβάσατε, το τρίτο μέρος! Από κάποιο μπέρδεμα, το δεύτερο μέρος τυπώθηκε στο επόμενο τεύχος, μετά το δεύτερο! Όπως είπαμε και την περασμένη εβδομάδα, η ιστορία αναδημοσιεύτηκε στη χώρα μας στα Κλασικά Ντίσνεϋ 39 και 166.

(Για να μην μπερδευτούμε, εδώ θα περιγράψουμε το δεύτερο μέρος τής ιστορίας.)

Τα παπιά προσπαθούν να δραπετεύσουν καβάλα στα καγκουρώ, τα οποία είχαν καταδικαστεί να φροντίζουν για τρεις μήνες. Συλλαμβάνονται, όμως και οδηγούνται στο δικαστήριο, όπου ξανακαταδικάζονται σε τρεις μήνες φυλακή ή χίλια δολάρια πρόστιμο. Ο Σκρουτζ προτιμάει, φυσικά, τη φυλακή. Όμως, αυτή τη φορά γράφουν γι’ αυτόν οι εφημερίδες, και κάποιος… θαυμαστής τού Σκρουτζ πληρώνει το πρόστιμο, και τα παπιά ελευθερώνονται.

Τα παπιά οδηγούνται στο πλοίο τού θαυμαστή, για τον οποίον το μόνο που φαντάζομαι ότι περιμένετε να σας αποκαλύψω είναι αν πρόκειται για τη Μάτζικα ή τους Λύκους. Ε, ναι, είναι οι Λύκοι, οι οποίοι κλειδώνουν τα παπιά στο αμπάρι, μέχρι να τους πει ο Σκρουτζ τον λόγο για τον οποίον βρίσκεται εκεί.

Τα παπιά το σκάνε με μία βάρκα και φτάνουν στη δημοκρατία τής… Παπαράγκουα, όπου συναντούν τον Φιλέα Φογκ τον τρίτο, απόγονο τού Φιλέα Φογκ απο το γύρο τού κόσμου σε 80 ημέρες. Μετά από έναν καυγά, που έχει ως αποτέλεσμα να βρεθούνε όλοι τους στο νερό, ο Φογκ καλεί το Σκρουτζ σε μονομαχία με τα πιο εξωφρενικά όπλα που έχω δει ποτέ μου. Τοποθετούν από ένα κανόνι στις ατμομηχανές δύο τραίνων, τα οποία ξεκινούν από τις δύο άκρες μιας σιδηροδρομικής γραμμής. Εκεί που θα συναντηθούν, πρέπει να πυροβολήσουν εναντίον τού τραίνου τού αντιπάλου, ώστε να το καταστρέψουν και να αποφύγουν τη σύγκρουση! Τα ανιψάκια καταφέρνουν να υπολογίσουν σε ποιο σημείο θα συναντηθούν τα τραίνα, οπότε γυρίζουν τις γραμμές, έτσι ώστε τα τραίνα να μη συγκρουστούν. Έτσι, τόσο ο Σκρουτζ όσο και ο Φογκ νομίζουν ότι συνέτριψαν το τραίνο του αντιπάλου και φτάνουν θριαμβευτές στη νότια και στη βόρεια Παπαράγκουα, αντίστοιχα, όπου ανακηρύσσονται επίτιμοι πολίτες και… αρχιστράτηγοι!

Όταν ο Φογκ μαθαίνει ότι κάποιος ισχυρίζεται ότι είναι ο Σκρουτζ και ότι εκείνος είναι που νίκησε, τον θεωρεί απατεώνα και κηρύσσει τον πόλεμο εναντίον τής νότιας Παπαράγκουα. Τα παπιά, ως αρχιστράτηγοι, καλούνται να υπερασπιστούν τη χώρα, μόνο που ανακαλύπτουν ότι ο στρατός της είναι σχεδόν ανύπαρκτος!

Η συνέχεια και το τέλος στο… προηγούμενο τεύχος!

Ό,τι είπαμε για το πρώτο μέρος ισχύει και για το δεύτερο. Σπονδυλωτή ιστορία με εξωφρενικές καταστάσεις (αυτή η μονομαχία με τα κανόνια, ιδίως!) και υπέροχο σχέδιο από τον πατέρα De Vita, όπου το μόνο ψεγάδι που μπορώ να βρω είναι οι… παχύσαρκοι Λύκοι του. Και εδώ εννιά με εννιάμισι.

040

Ακολουθεί το πρώτο μέρος μιας ιστορίας κειμένου με τίτλο Πόνυ Εξπρές, που όπως γράφει η περιγραφή κάτω από τον τίτλο, πρόκειται για μια περιπέτεια ενός καβαλάρη, προφανώς τού Πόνυ Εξπρές.

46

(Προέλευση εικόνας: I.N.D.U.C.K.S.)

Η τελευταία ιστορία τού τεύχους είναι μια δισέλιδη χωρίς τίτλο, σε σενάριο Bill Walsh και σχέδιο Manuel Gonzales, όπου μαθαίνουμε τι σκαρφίστηκε ο Γκούφυ, για να μπορεί να τρώει γλυκά, χωρίς να παχαίνει. Αν και σύντομη, ένα εννιαράκι το παίρνει κι’ αυτή, για το εξωφρενικό τής ιδέας. Η ιστορία αναδημοσιεύτηκε στη χώρα μας στο Μίκυ Μάους 719.

051

Το τεύχος κλείνει με το σταυρόλεξο τού Μίκυ και ένα άρθρο για το τι ξέρουμε για το άγαλμα τής ελευθερίας.

052

Στο οπισθόφυλλο τού τεύχους συνεχίζεται, όπως και στο προηγούμενο τεύχος, το… κυνήγι κεφαλών για το Μίκυ Club!

mickey

Άλλο ένα τεύχος που αφήνει εντύπωση εννιαριού. Θα έλεγα ότι είναι καλύτερο από το προηγούμενο, λόγω της ιστορίας με το ελεφαντάκι, που είναι με πραγματικά «αστεία ζώα», παρ’ όλον ότι δεν πρόκειται για κάποια από αυτά που θα περιμέναμε να δούμε στο Μίκυ Μάους. Στα πλην τού τεύχους το ότι θα μπορούσαμε να είχαμε και μια τρίτη ιστορία, αντί για την ιστορία κειμένου, που είναι και σε συνέχειες.

Ευχαριστούμε τον Αντρέα για την παραχώρηση φωτογραφιών για τη συμπλήρωση των περιεχομένων και της εικονογράφησης τού άρθρου.

Τις παρουσιάσεις τών παλαιών τευχών τού Μίκυ Μάους θα τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...

Posted on 25 Οκτωβρίου 2013, in Arts, Comics, Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics History, Comics Legends, Comics Stories, Comics Trades, Comics Tresures, Comics Tributes, CT Exclusive, Culture, Greek Comics, Άρθρα Μελών, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Βινιέτες, Γουώλτ Ντίσνεϋ, Δημιουργοί, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Ελληνικά Κόμικς, Εξώφυλλα Κόμικς, Η Ιστορία των Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Θησαυροί!, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κόμικς Χαρακτήρες, Μίκυ Μάους όπως παλιά, Παρουσίαση: Παλιά τεύχη Μικυ Μάους, Πολιτισμός, Σκίτσο, Τέχνες, Τερζόπουλος, Walt Disney and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: