Advertisements

ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ ΤΕΥΧΟΣ 3 – «ΤΟ ΧΡΥΣΑΦΙ ΤΩΝ ΙΝΚΑΣ»

MickeyMouse_CT

MM3_1

(Προέλευση εικόνας: I.N.D.U.C.K.S.)

15 Ιουλίου 1966 σήμερα ή, μάλλον, τότε, μέρα κυκλοφορίας τού τρίτου τεύχους τού Μίκυ Μάους, με την πρώτη μεγάλη περιπέτεια του Carl Barks, που δημοσιεύεται στο περιοδικό.

03

Η πρώτη ιστορία, λοιπόν, είναι το χρυσάφι τών Ίνκας, σε σενάριο και σχέδιο, όπως είπαμε, τού Carl Barks. Η ιστορία ανατυπώθηκε στο Μίκυ Μάους 421, στα Κλασικά Ντίσνεϋ 75 και στο Κόμιξ 24, με τον τίτλο τα λάφυρα του Πιζάρρο, που είναι πιο κοντά στον πρωτότυπο τίτλο.

Ο Σκρουτζ ανακαλύπτει, σε μια παλιά ισπανική γαλέρα, ένα γράμμα από κάποιον που είχε ανακαλύψει τα χρυσωρυχεία τών Ίνκας. Με οδηγό αυτό το γράμμα, τα παπιά πηγαίνουν στις Άνδεις, προς αναζήτηση τών ορυχείων. Αφού καταφέρνουν να γλυτώσουν από διάφορες παγίδες, που είχαν στήσει οι Ίνκας στο δρόμο, φτάνουν σε ένα οροπέδιο, όπου τους περιμένουν όχι μόνον κι άλλες παγίδες, πιο σατανικές, από τις οποίες εμπνεύστηκε ο Steven Spielberg στους κυνηγούς τής χαμένης κιβωτού, αλλά και οι ίδιοι οι Ίνκας, απόγονοι τών φρουρών τών ορυχείων, που ακόμα τα φύλαγαν στο όνομα του αυτοκράτορα.

Τα παπιά γλυτώνουν από τις παγίδες, που ήταν όλες σχεδιασμένες για ψηλότερα θύματα και, χωρίς να έχουν αντιληφθεί την ύπαρξη των φρουρών, μπαίνουν στη σπηλιά του ορυχείου. Ως λύση απελπισίας, οι φρουροί πλημμυρίζουν το ορυχείο, με αποτέλεσμα όλη η χρυσοφόρος άμμος, που περιείχε, να παρασυρθεί κάτω στην πεδιάδα, γεμίζοντας τις πόλεις με τόσο πολύ χρυσάφι, ώστε αυτό να μην έχει πια καμία αξία.

Εξαιρετική ιστορία τού Μπαρκς (το δεκάρι εξυπακούεται) την οποία θυμόμουνα πολύ περισσότερο απ’ ό,τι την ιστορία τού Σκάρπα στα δύο πρώτα τεύχη. Αν και, μέχρι να ανατυπωθεί στο Κόμιξ, η ιστορία ανατυπώθηκε δύο φορές στην Ελλάδα, εγώ κατάφερα να τις χάσω και τις δύο ανατυπώσεις, με αποτέλεσμα να νομίζω ότι δεν είχε ανατυπωθεί ποτέ. Λίγο αφού η Gladstone άρχισε να επανεκδίδει τα κόμικς τής Ντίσνεϋ στην Αμερική, άρχισα να παίρνω τις εκδόσεις της συστηματικά. Γράφτηκα συνδρομητής και παρήγγειλα όλα τα προηγούμενα τεύχη, που είχαν εκδοθεί μέχρι τότε. Όλα; Όχι! Το Uncle Scrooge 211, το δεύτερο τεύχος τής σειράς, που εξέδωσε η Gladstone, το οποίο ανατύπωνε αυτή την ιστορία, είχε εξαντληθεί! Τότε είναι που έκανα μία από τις λίγες τρέλες, που έχω κάνει στη ζωή μου. Παράγγειλα την πρώτη, μαυρόασπρη βιβλιοθήκη του Carl Barks, πρωτίστως για να διαβάσω αυτή την ιστορία! Τελικά και το Uncle Scrooge 211 βρέθηκε, και άλλες ανατυπώσεις ακολούθησαν, τόσο στα Αγγλικά, όσο και στα Ελληνικά, με αποτέλεσμα να έχω τώρα την ιστορία σε κάμποσες εκδόσεις. Χωρίς να μετανιώνω για εκείνη την αγορά, καθώς διάβασα ένα σωρό εκπληκτικές ιστορίες, είμαι από τους λίγους που λένε «όχι άλλος Μπαρκς»!

Για κάποιο λόγο, είχα μείνει με την εντύπωση ότι η ιστορία λεγόταν «η παγίδα τών Ίνκας». Έτσι, όταν ανακοινώθηκε ότι στο Μίκυ Μάους 1160 θα κυκλοφορούσε μια ιστορία με τίτλο η γίδα τών Ίνκας, χάρηκα, διότι νόμισα ότι επρόκειτο γι’ αυτή την ιστορία, και ότι απλώς είχε γίνει τυπογραφικό λάθος. Δυστυχώς, γίδα εννοούσε ο ποιητής!

MM3_3

(Προέλευση εικόνας: I.N.D.U.C.K.S.)

Η επόμενη ιστορία είναι ο Πλούτο λαγωνικό, σε σενάριο Don Christensen και σχέδιο Jack Bradbury.

Ο Μίκυ έχει καλέσει το διευθυντή τού Τσίρκου, για να δει τον Πλούτο και να τον προσλάβει στο τσίρκο, ενώ, παράλληλα, στη γειτονιά κυκλοφορεί ένας κλέφτης. Ο Πλούτο αναλαμβάνει χρέη φύλακα, αλλά μπερδεύει τον διευθυντή με τον κλέφτη, οπότε κυνηγάει τον διευθυντή, ενώ ο κλέφτης μπαίνει στο σπίτι τού Μίκυ και τον κλέβει. Τελικά, ο Πλούτο θα πιάσει τον κλέφτη και θα κερδίσει επάξια μια θέση στο Τσίρκο.

Απλοϊκή ιστορία, που τώρα δεν με συγκινεί, αλλά ίσως να μου άρεσε όταν ήμουν μικρός. Τώρα θα έβαζα ένα 7, τότε ίσως να έβαζα περισσότερο.

43

Το τεύχος κλείνει με τις επόμενες επτά σελίδες από την ιστορία σκύλος και κατάσκοπος, σε σενάριο Eric Freiwald και Robert Schaefer και σχέδιο Dan Spiegle, που περιγράψαμε στην παρουσίαση του προηγουμένου τεύχους.

———

30

Το τεύχος συμπληρώνουν κάποιες σελίδες, ανάμεσα στα άρθρα, με εγκυκλοπαιδικά άρθρα, κουίζ, σπαζοκεφαλιές, στριπ από αμερικάνικες εφημερίδες, αλλά και η παραπάνω κατασκευή-φάρσα, που στις μέρες μας μάλλον δεν θα είχε καμία θέση στις σελίδες ενός παιδικού περιοδικού, διότι με τη συγκεκριμένη κατασκευή μπορεί να έβγαινε και κανένα μάτι!

———

Έχουμε, λοιπόν, ένα τεύχος με μία εξαιρετική ιστορία, που έμεινε μέσα μου για δεκαετίες και με έκανε να φτάσω στα άκρα για να μπορέσω να την ξαναδιαβάσω, μία απλοϊκή ιστορία, που όσο και να μου είχε αρέσει, την ξέχασα αμέσως, και ένα κομματάκι από μια ιστορία βασισμένη σε ταινία με ηθοποιούς, που πιθανόν να μην την είχα διαβάσει ποτέ μέχρι τώρα. Αν αθροίσουμε τις βαθμολογίες και βγάλουμε κάποιο μέσο όρο, θα προκύψει μια μέτρια βαθμολογία. Όμως, η αίσθηση, που μου άφηναν εμένα αυτά τα παλιά τεύχη, ήταν εκείνη τής βασικής ιστορίας, η οποία, όπως είπαμε, παίρνει δεκάρι. Άρα, με αυτό το κριτήριο, το τεύχος παίρνει κι’ αυτό δεκάρι.

Ευχαριστούμε τον Αντρέα για την παραχώρηση φωτογραφιών για τη συμπλήρωση της εικονογράφησης τού άρθρου, αλλά και τής καταχώρισης του τεύχους στο I.N.D.U.C.K.S.!

Τις παρουσιάσεις τών παλαιών τευχών τού Μίκυ Μάους θα τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...

Posted on 27 Σεπτεμβρίου 2013, in Arts, Comics, Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics History, Comics Legends, Comics Stories, Comics Trades, Comics Tresures, Comics Tributes, CT Exclusive, Culture, Greek Comics, Άρθρα Μελών, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Βινιέτες, Γουώλτ Ντίσνεϋ, Δημιουργοί, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Ελληνικά Κόμικς, Εξώφυλλα Κόμικς, Η Ιστορία των Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Θησαυροί!, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κόμικς Χαρακτήρες, Μίκυ Μάους όπως παλιά, Παρουσίαση: Παλιά τεύχη Μικυ Μάους, Πολιτισμός, Σκίτσο, Τέχνες, Τερζόπουλος, Walt Disney and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 3 Σχόλια.


 1. (Δεν κατάφερα να βρω γίδα, βρήκα λάμα!)

  Μου αρέσει!

 2. Συμφωνώ με τον Κρίτωνα. Η συγκεκριμένη ιστορία είναι το απόλυτο 10. Η καλύτερη ιστορία του Μπάρκς.
  Όσο για τα υπόλοιπα εμένα μου αρέσουν αλλά ίσως να επιρεάζει και η νοσταλγία.
  Σε κάθε περίπτωση ένα από τα καλύτερα τεύχη του Μίκυ. 10 ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ

  Μου αρέσει!

 3. Εξαιρετικό τεύχος – υπέροχη ιστορία! Από τις καλύτερες που έχω διαβάσει ποτέ μου τυπωμένες στην Ελλάδα. 10 κι από μένα και με κλειστά μάτια! Αυτή η σειρά παρουσιάσεων σου, Κρίτωνα, είναι βάλσαμο για όλους μας, τώρα που οι Παρασκευές κυλούν κάπως περίεργα από μπρος μας…

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: