ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ ΤΕΥΧΟΣ 1 – «ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΤΩΝ ΜΟΓΓΟΛΩΝ»

MickeyMouse_CT

Μπορεί το Μίκυ Μάους να σταμάτησε να κυκλοφορεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε τις παρουσιάσεις μας. Ίσα ίσα, είναι μια καλή ευκαιρία να ξαναδιαβάσουμε τα παλιά μας τεύχη και να θυμηθούμε τι ήταν αυτό που έκανε το περιοδικό αναπόσπαστο μέρος τού εαυτού μας.

Θα παρουσιάσουμε, λοιπόν, με χρονολογική σειρά, τα πρώτα τεύχη τού περιοδικού. Βοήθειά μας σ’ αυτήν την παρουσίαση θα είναι οι συλλογές μας, είτε με τα πρωτότυπα τεύχη, όπου τα έχουμε, είτε με τις ανατυπώσεις, που ακολούθησαν. Επίσης, θα χρησιμοποιήσουμε το I.N.D.U.C.K.S., αλλά και όποιο άλλο υλικό βρούμε στο διαδίκτυο, ώστε να έχουμε μια εικόνα να δείξουμε από κάθε ιστορία.

Δεν φιλοδοξούμε να παρουσιάσουμε και τα 2452 τεύχη τού Μίκυ Μάους. Πέρα από το ότι κάτι τέτοιο θα απαιτούσε κάπου 47 χρόνια, και, εγώ τουλάχιστον, δεν πιστεύω να φτάσω σε τριψήφια ηλικία, ευελπιστούμε ότι πολύ πιο πριν θα έχει ξανακυκλοφορήσει, αν όχι το Μίκυ Μάους, κάτι αντίστοιχο, ώστε να ξαναρχίσουμε τις παρουσιάσεις νέων τευχών.

Αρχίζουμε λοιπόν αυτόν τον κύκλο παρουσιάσεων με το πρώτο τεύχος τού Μίκυ Μάους.

MM001 MM1_1

(Προέλευση αριστερής εικόνας: Ι.N.D.U.C.K.S.)

Όπως πολλοί θα γνωρίζετε, το πρώτο αυτό τεύχος ανατυπώθηκε το 1994 και δόθηκε ως ένθετο μαζί με το τεύχος 1450. (Δεν θα έλεγα ότι δόθηκε ως δώρο, αφού η τιμή τού τεύχους 1450 ήταν διπλάσια!) Στις δύο επάνω εικόνες βλέπετε το πρωτότυπο εξώφυλλο, αριστερά και το εξώφυλλο της ανατύπωσης, δεξιά. Οι διαφορές ανάμεσα στο πρωτότυπο τεύχος και την ανατύπωση είναι αρκετές. Εδώ να αναφέρουμε την πιο προφανή: στο εξώφυλλο τού πρωτότυπου γράφει «Ε. Χ. ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α. Ε.», ενώ στην ανατύπωση δεν γράφει τίποτε.

Παρασκευή 1 Ιουλίου 1966, λοιπόν, και τα Ελληνόπουλα είδαν κάτι που δεν είχαν ξαναδεί: «Μίκυ Μάους» σε μικρό σχήμα, εξαιρετική ποιότητα εκτύπωσης και ιστορίες ιταλικής προελεύσεως (αν και όχι όλες ιταλικές) με καινούργιους ήρωες, που δεν είχαμε δει στο Γέλιο & Χαρά. Ένα από τα παιδιά αυτά ήμουν κι εγώ, που είχα την τύχη να αγοράσω το τεύχος αυτό και που το διάβαζα και το ξαναδιάβαζα όσα χρόνια το είχα στην κατοχή μου, μέχρι να έχει την τύχη που είχαν, τελικά, όλα μου τα κόμικς.

03

Η πρώτη ιστορία, με την οποία ξεκινάει το τεύχος, και με την οποία κάνουμε τη γνωριμία με το περιοδικό, είναι ο Μίκυ Μάους και ο Μπιπ-Μπιπ στις πηγές τών Μογγόλων, σε σενάριο και σχέδιο Romano Scarpa. Πέρα από την ανατύπωση τού πρώτου τεύχους, η ιστορία ανατυπώθηκε και στα τεύχη 1000 και 2000.

Ξεριζώνοντας μια ξερή βελανιδιά από τον κήπο του, ο Μίκυ βρίσκει στη ρίζα της ένα ασκί με έντεκα σπόρους κουφοξυλιάς μέσα του. Ο Ατομικός Μπιπ-Μπιπ ή, σκέτα, Μπιπ-Μπιπ, που έρχεται για επίσκεψη, αναλύει το ασκί και βρίσκει ότι είναι 8372 χρόνων. Ταυτόχρονα με την ανακάλυψη τού ασκιού εμφανίζεται και ένας μογγολοειδής τύπος από το πουθενά, ο οποίος προσπαθεί ανεπιτυχώς να τους πάρει το ασκί.

Προσπαθώντας να μάθουν περισσότερα για το ασκί, πηγαίνουν στον Αγησίλαο Παλιατζίδη, έναν παλαιοπώλη, απ’ τον οποίο μαθαίνουν ότι το ασκί ανήκε στους Μογγόλους, που είχαν έρθει στην Αμερική από την Ασία, και χρησίμευε ως κλειδί για να ανοίξει η κρύπτη με τον θησαυρό τους, αλλά και ως χάρτης για την εύρεση αυτής της κρύπτης.

Ενώ οι τρεις ετοιμάζονται να ξεκινήσουν για την Αλάσκα, όπου δείχνει ο χάρτης, ξαναεμφανίζεται ο μυστηριώδης τύπος απ’ το πουθενά και παίρνει το ασκί. Ευτυχώς, ο Μπιπ-Μπιπ, με τις σχεδόν μαγικές του ιδιότητες, καταφέρνει να αναπαραγάγει τον χάρτη από μνήμης, οπότε δανείζονται ένα αεροπλάνο και φεύγουν για την Αλάσκα. Στο αεροπλάνο, όμως, υπάρχει και ένας λαθρεπιβάτης…

Άφθονο χιούμορ, μυστήριο και αγωνία για το τι θα συμβεί στη συνέχεια, ενώ το σχέδιο είναι εξ ορισμού κλασικό, αφού το μοντέρνο δεν είχε επινοηθεί ακόμα. Αν δεν βάλουμε εδώ 10, σε μια ιστορία που αποτελεί μέτρο συγκρίσεως για τις υπόλοιπες, πού θα βάλουμε;

32

Καθώς το περιοδικό βρίσκεται στα πρώτα του βήματα, έχει κάποια πράγματα που σήμερα θα μας ξένιζαν. Έτσι, π.χ., ο Μίκυ πληρώνει ένα λογαριασμό σε δραχμές, αντί για δολάρια, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες έχουν καθαρά ελληνικά ονόματα (π.χ., Αγησίλαος Παλιατζίδης, που σήμερα θα του δίναν κάποιο ανάμικτο όνομα, π.χ., Τζων Παλιατζώφ), το βιβλίο τών Μικρών Εξερευνητών αποδίδεται ως παιδική εγκυκλοπαίδεια, τα κείμενα στα μπαλονάκια είναι γραμμένα με το χέρι και, εκτός από κόμικς, υπάρχουν και ιστορίες σε κείμενο. Έτσι, σ’ αυτό το τεύχος διαβάζουμε την ιστορία το μαύρο άλογο. Τη διαβάζουμε, που λέει ο λόγος, μια και δεν νομίζω να την διάβασα ποτέ, αφού δεν ήταν κόμικς. Όμως, σύμφωνα με αυτά που γράφει κάτω από τον τίτλο, πρόκειται για μια ιστορία για «το θαρραλέο άλογο που βοήθησε τον Κορτέζ να κατακτήση ολόκληρο το Μεξικό».

38

Η δεύτερη ιστορία, σε κόμικς, τού τεύχους είναι ο κηπουρός, σε σενάριο και σχέδιο Carl Barks. Εκτός από την ανατύπωση τού πρώτου τεύχους, η ιστορία αυτή ξαναδημοσιεύτηκε κάμποσες φορές: στο Μίκυ Μάους 386, στο Μεγάλο Μίκυ 108, στα Κλασικά Ντίσνεϋ 65, στο Κόμιξ 143 και στον τόμο 15 τής Μεγάλης Βιβλιοθήκης τού Καρλ Μπαρκς.

Η ιστορία είναι λίγο-πολύ γνωστή. Τα παιδιά ζητάνε από το θείο τους να τους πει τα ονόματα πέντε λουλουδιών, για μια σχολική τους εργασία, και εκείνος γίνεται ρεζίλι στα παιδιά, καθώς μόνο για ζαρζαβατικά ξέρει να τους πει. Αποφασίζει λοιπόν να αναπληρώσει τα κενά στις γνώσεις του, ασχολούμενος με την καλλιέργεια λουλουδιών. Φυσικά, χάνει κάθε έννοια τού μέτρου, φυτεύοντας λουλούδια παντού, με αποτέλεσμα να μην έχουν πια τα παιδιά πού να παίξουν. Για να συνετίσουν το θείο τους, αντικαθιστούν τα λουλούδια με σαρκοβόρα φυτά, με αποτέλεσμα αυτός να κατατρομάξει και να χάσει κάθε όρεξη για κηπουρική!

Εξαιρετική ιστορία του Μπαρκς, που κι’ αυτή δεν χόρταινα να διαβάζω και να ξαναδιαβάζω, κι ας ήταν λίγο τρομακτική—ακόμα και σήμερα δεν αισθάνομαι πολύ άνετα, όταν βρίσκομαι κοντά σε πυκνοφυτεμένα φυτά! Ρωτήσαμε πριν πού θα βάζαμε 10, αν όχι στην πρώτη ιστορία. Μα στη δεύτερη, φυσικά!

———

Αν και έχει μόλις 52 σελίδες μαζί με τα εξώφυλλα, πρόκειται για ένα εξαιρετικό τεύχος, στο οποίο, προφανώς, βάζουμε δέκα με τόνο!

Μη μου πείτε ότι δεν έχετε και σεις αγωνία να μάθετε τι συνέβη στη συνέχεια της πρώτης ιστορίας! Εγώ χρειάστηκε να περιμένω… 999 εβδομάδες να το μάθω, καθώς οι γονείς μου δεν μου αγόρασαν το δεύτερο τεύχος και, ενώ ένα αντίτυπο κυκλοφόρησε από χέρι σε χέρι μεταξύ τών παιδιών τής γειτονιάς, δυστυχώς δεν έφτασε στα δικά μου χέρια. Πάντως, μην ανησυχείτε, δεν θα χρειαστεί να περιμένετε τόσο πολύ, για να διαβάσετε την παρουσίαση του δευτέρου τεύχους!

Τις παρουσιάσεις τών παλαιών τευχών τού Μίκυ Μάους θα τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...

Posted on 13 Σεπτεμβρίου 2013, in Arts, Comics, Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics History, Comics Legends, Comics Stories, Comics Trades, Comics Tresures, Comics Tributes, CT Exclusive, Culture, Greek Comics, Άρθρα Μελών, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Βινιέτες, Γουώλτ Ντίσνεϋ, Δημιουργοί, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Ελληνικά Κόμικς, Εξώφυλλα Κόμικς, Η Ιστορία των Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Θησαυροί!, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κόμικς Χαρακτήρες, Μίκυ Μάους όπως παλιά, Παρουσίαση: Παλιά τεύχη Μικυ Μάους, Πολιτισμός, Σκίτσο, Τέχνες, Τερζόπουλος, Walt Disney and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 7 Σχόλια.

  1. Πολλά μπράβο, Κρίτωνα, για μια αξιέπαινη από κάθε άποψη πρωτοβουλία!

    Η ιδέα για αυτές τις παρουσίασεις τευχών, κουβαλάει και βγάζει προς τα έξω απίστευτες δόσεις νοσταλγίας. Είναι πέρα για πέρα εξαιρετική.

    Τι να πω για το τεύχος αυτό;… Ήμουν 2 μόλις ετών(ακριβώς!), όταν κυκλοφόρησε, συνεπώς το διάβασα μεταχειρισμένο έναντι μιας δραχμής(…), 4 σχεδόν χρόνια μετά.

    Μου αρέσει!

  2. Συμφωνω με το Γιωργο Κριτωνα!! Υπεροχη παρουσιαση!! Μπραβο σου!

    Μου αρέσει!

  3. Μπραβο και απο εμενα Κριτωνα!! Εξαιρετικη η ιδεα σου. Θα προσπαθησω και εγω να παρουσιασω καπια απο τα παλια τευχη που εμειναν χαραγμενα στη μνημη μου. Φυσικα οτι βοηθεια χρειαστεις για κανενα τευχος που δεν εχεις μην διστασεις να μου πεις.
    Εγω δεν ειχα τη τυχη να αγορασω η να βρω το Νο1 στην εποχη του. Οπως ειπα πολλες φορες τα παλια χρονια, τα Μικυ Μαους δεν ερχοντουσαν κανονικα , ουτε καθε Παρασκευη στο «Νησι των Κουμπαρων» 🙂 Μονο οτι τους καπνιζε εφερναν και αυτα ανακατωμενα. αλλα παλια και αλλα νεα. . Ακομη και τωρα το περνουμε 2μισυ εβδομαδες καθυστερημενα.
    Λοιπον το Νο1 το διαβασα στην ανατυπωση του. Και συμφωνω απολυτα . οι δυο ιστοριες ειναι εξαιρετικες. ιδιως αυτη με το Ντοναλντ , δεν χορταινω να τη διαβαζω και να την ξαναδιαβαζω!!!

    Μου αρέσει!

  4. Τελικά, αυτό που έλεγα για τα ανάμικτα ονόματα ισχύει για τη συγκεκριμένη ιστορία. Στην έκδοση τού 2004, στο Μίκυ Μάους 2000, ο Αγησίλαος Παληατζίδης λέγεται Τζιμ Πάπυρος!,

    Μου αρέσει!

  5. Εμένα μου άρεσε η ελληνοποίηση των ονομάτων. Και εξ ίσου μου άρεσαν τα κείμενα και τα εγκυκλοπαιδικά θέματα. Τελικά αυτά έμειναν μόνο στο μεγάλο Μίκυ

    Μου αρέσει!

  6. Ξανακοιτάζοντας το άρθρο μετά την επανακυκλοφορία τού Μίκυ Μάους, πέρα απ’ το ότι η ευχή, που εκφράσαμε για επανακυκλοφορία τού περιοδικού, πραγματοποιήθηκε, δεν μπορούμε να μην προσέξουμε πόσο παρόμοια ήταν τα χειρόγραφα γράμματα στα μπαλονάκια τού παλιού πρώτου τεύχους με τη γραμματοσειρά που χρησιμοποιούν οι εκδόσεις τής Καθημερινής. Άραγε η επιλογή «χειρόγραφης» γραμματοσειράς να έγινε με κριτήριο αυτή την ομοιότητα; Σε κάποια πειράματα, που είχανε κάνει στη Νέα Ακτίνα, σε επιφωνήματα και σε διαφημίσεις επομένων τευχών, είχαν χρησιμοποιήσει τη γραμματοσειρά Carl Barks Script, βασισμένη στα γράμματα του Μπαρκς, οπότε η Καθημερινή δεν πήγε με την προφανή, έτοιμη λύση, αλλά το έψαξε λιγάκι παραπάνω.

    Μου αρέσει!

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.