Advertisements

ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ ΤΕΥΧΟΣ 2458–2459 «Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΠΙΟΧΩΡΙ»

Το σημερινό τεύχος έχει αριθμό 2458–2459 και θα μας κρατήσει συντροφιά για τις επόμενες δύο εβδομάδες, καθώς το επόμενο τεύχος θα κυκλοφορήσει στις 6 Σεπτεμβρίου. Με το τεύχος αυτό, δυστυχώς, σταματάνε ένα σωρό από σερί:

 • Το σερί τών τευχών με αποκλειστικά καλές ιστορίες,
 • το σερί τών τευχών με αποκλειστικά καινούργιες ιστορίες
 • και, μακάρι να βγω ψεύτης, το σερί τών τευχών που κάνουν 1,50€.

Το σημερινό τεύχος, αν και έχει διπλό αριθμό, δεν είναι «διπλό εορταστικό» (άλλωστε, δεν είναι κάποια γιορτή σήμερα) αλλά «ενισχυμένο». Αντί για τις 196 σελίδες, που έχουν τα διπλά τεύχη, έχει μόνο 164, παρ’ όλον ότι έχει διπλάσια τιμή απ’ το κανονικό. Κάνοντας την αναγωγή, αυτό σημαίνει ότι η τιμή του κανονικού Μίκυ Μάους θα ανέβει στα 1,80€, δηλαδή κατά ένα διόλου ευκαταφρόνητο 20%.

Φαίνεται ότι το «λεφτά υπάρχουν» συνεχίζεται. Ας παραδεχτούμε ότι τα έξοδα εκτύπωσης τού περιοδικού έχουν αυξηθεί, και κάτι έπρεπε να κάνουν. Το να αυξήσουν την τιμή είναι το τελευταίο που θα έπρεπε να σκεφτούν, υπό την τρέχουσα συγκυρία. Θα μπορούσαν να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το πανάκριβο γιαλιστερό χαρτί, που ανεβάζει την τιμή και κάνει την ανάγνωση δύσκολη, θα μπορούσαν να μειώσουν τον αριθμό τών σελίδων, εις βάρος τών μονοσέλιδων ιστοριών, ανεκδότων, παραξένων και σπαζοκεφαλιών, διατηρώντας τον πυρήνα τού περιοδικού ανέπαφο, θα μπορούσαν να επαναφέρουν τη βιβλιοδεσία με δύο συνδετήρες, αν αυτή είναι φθηνότερη, θα μπορούσαν να τυπώνουν ακόμα και το εξώφυλλο σε χαρτί ματ, όπως είχε κάνει ένα φεγγάρι η αμερικάνικη Gladstone, και, μόνο όταν θα είχαν εξαντλήσει τις μεθόδους περιορισμού τών εξόδων, να άρχιζαν να σκέπτονται για αύξηση τής τιμής. Επειδή η κυβέρνηση κάνει το ίδιο πράγμα, αυξάνοντας τους φόρους αντί να μειώνει τα έξοδα εκεί που μπορεί και πρέπει να μειωθούν, δεν σημαίνει ότι το ίδιο πρέπει να κάνουν και αυτοί.

Ακόμα και αν όλα όσα προτείνω είναι λάθος, μια ειλικρινής ανακοίνωση ότι, από το τάδε τεύχος η τιμή τού περιοδικού θα αυξηθεί, θα ήταν προτιμότερη από το τέχνασμα τού να εκδώσουν ένα ή δύο ακριβά «ενισχυμένα τεύχη», όπως παλιά κάναν με τα ακριβά τεύχη που δίναν «δώρα», και στη συνέχεια να μειώσουν την έκτακτη τιμή σε επίπεδα υψηλότερα από πριν.

Όπως είπα και πριν, ελπίζω να βγω ψεύτης, οπότε πάμε να δούμε και το ίδιο το τεύχος, που στο μεγαλύτερο μέρος του ήταν πολύ καλό.

001

Το μεγαλύτερο μέρος τού τεύχους καταλαμβάνεται από την ιστορία ο δρόμος για το Παπιοχώρι, μια ιστορία με τον Τζούνιορ Ντακ σε τέσσερα μέρη, σε σενάριο Bruno Enna και σχέδιο Antonello Dalena και Emilio Urbano.

005

Τα παιδιά έχουν πάει για κατασκήνωση στο πάρκο Κράκα-Κρούκα, το οποίο διευθύνουν μία γυναίκα, που μισεί τα παιδιά, και ένας πρώην κατάδικος! Μαθαίνοντας ότι ο Τζούνιορ είναι ανιψιός τού Σκρουτζ Μακ Ντακ, αποφασίζουν να τον απαγάγουν, για να ζητήσουν λύτρα. Για να μη δημιουργήσουν υποψίες, βρίσκουν μια δικαιολογία, ότι δήθεν ζήτησαν από το Παπιοχώρι να επιστρέψουν τα παιδιά, και απαγάγουν όλη την παρέα.

039

Τα παιδιά, όμως, καταφέρνουν να τους το σκάσουν. Στο δρόμο τους συναντάνε έναν ιδιόρρυθμο ερημίτη, που προσφέρεται να τους βοηθήσει.

071

Ποιος είναι αυτός ο ερημίτης; Γιατί είναι επικηρυγμένος για δέκα χιλιάδες δολάρια και από ποιον; Γιατί τον κυνηγάνε οι άνθρωποι τού υποκόσμου και, τέλος πάντων, ποιο είναι το μυστικό του; Θα καταφέρουν τα παιδιά να επιστρέψουν σώα και αβλαβή στο Παπιοχώρι;

Μια πραγματικά μεγάλη περιπέτεια, με χιούμορ, απρόοπτα, εγκληματίες πραγματικούς και φανταστικούς, τέρατα από αυτά που (δεν) βλέπει μόνο ο Τζούνιορ, όλα τα στοιχεία που κάνουν τις ιστορίες με τον Τζούνιορ Ντακ να ξεχωρίζουν, σε μία χορταστική ιστορία. Κι’ αν, όταν φτάσετε στο τέλος, μπει και κανένα μυγάκι στο μάτι σας, δεν είναι τίποτε. Μάλλον είναι η εποχή τους, και έχει γεμίσει ο τόπος.

Εννιά με εννιάμισι, σίγουρα.

103

Το τεύχος κλείνει με την ιστορία εγώ θα σε σώσω, σε σενάριο Angelo Palmas και σχέδιο Marco Pavone, που την έχουμε ξαναδιαβάσει το 2003, στο Μίκυ Μάους 1903.

Κάποιος απαγάγει τη Μίννι, ο Μίκυ τραβάει τα μύρια όσα για να τη σώσει και, στο τέλος, χμ… εκεί μας τα χαλάει η ιστορία.

Ξαναδημοσιευμένη ιστορία, χωρίς ιδιαίτερες αξιώσεις, που μπήκε μόνο και μόνο για να συμπληρώσει τον αριθμό τών σελίδων. Θα μπορούσε να είχε μπει κάτι καλύτερο, μειώνοντας ενδεχομένως μονοσέλιδες ιστορίες, ανέκδοτα, παράξενα ή σπαζοκεφαλιές, αν δεν επαρκούσε ο χώρος. Με 20% αύξηση στην τιμή, θα περίμενε κανείς κάθε σελίδα ν’ αξίζει τα λεφτά της.

Έξι με επτά και πολύ της είναι.

147

Την μεθεπόμενη εβδομάδα θα διαβάσουμε τουλάχιστον το πρώτο μέρος άλλης μιας ιστορίας σε τέσσερα μέρη, με τίτλο το μυστήριο του ρομπολαστέξ, σε σενάριο Alessandro Sisti και σχέδιο Enrico Faccini, Marco Mazzarello, Roberto Vian και Stefano Intini.

Πάλι θα βάλω το κεφάλι μου στο ντορβά και θα κάνω μία πρόβλεψη: ή θα διαβάσουμε ένα με δύο μέρη τής ιστορίας, σε ένα τεύχος, που θα κάνει 1,80€, ή θα διαβάσουμε ολόκληρη την ιστορία, σε ένα τεύχος σαν το σημερινό, που θα κάνει 3€.

162

Με εξαίρεση την τελευταία ιστορία, το τεύχος ήταν εξαιρετικό, καθώς ήταν αφιερωμένο σε μία μεγάλη ιστορία, που θα μπορούσε κανείς να την χαρακτηρίσει και σήριαλ, αφού ήταν σε τέσσερα μέρη. Μεγάλη; Σήριαλ; Μήπως θα έπρεπε να την είχαμε διαβάσει στα Μεγάλα Σήριαλ, αντί για κάποια συλλογή από αυτοτελείς ιστορίες, όπως ήταν οι περισσότεροι φετινοί τόμοι; Η απάντηση επαφίεται ως άσκηση στους αναγνώστες.

Τις παρουσιάσεις τού εβδομαδιαίου ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ μπορείτε να τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...

Posted on 23 Αυγούστου 2013, in Arts, Comics, Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics History, Comics Legends, Comics Stories, Comics Trades, Comics Tributes, CT Exclusive, Culture, Donald, Greek Comics, Άρθρα Μελών, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Βινιέτες, Γουώλτ Ντίσνεϋ, Δημιουργοί, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Ελληνικά Κόμικς, Εξώφυλλα Κόμικς, Η Ιστορία των Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Ειδήσεις, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κόμικς Χαρακτήρες, Μίκυ Μάους, Παρουσίαση: Μίκυ Μάους, Πολιτισμός, Σκίτσο, Τέχνες, Τερζόπουλος, Mickey Mouse, Walt Disney and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 12 Σχόλια.

 1. Καλημέρα, κύριοι.

  Πριν καταθέσω και εγώ την γνώμη μου για το τεύχος, να πω ότι το εξαιρετικό έγκειται στην παρουσίαση του Κρίτωνα, η οποία ήταν άψογη! Εμπεριστατωμένη και με τα πολύ χρήσιμα στοιχεία που μας παρέθεσε και τα οποία συνηγορούν σε ορισμένα όχι ευχάριστα συμπεράσματα. Όμως και αυτά πρέπει να τα λέμε. Την άποψη μας καταθέτουμε άλλωστε.

  Για το τεύχος(το οποίο μόλις διάβασα πριν λίγα λεπτά), έχω να πω τα παρακάτω:

  Πολύ καλή η ιστορία με τον Τζούνιορ και ναι, θα μπορούσε να αποτελεί το περιεχόμενο ενός «Μεγάλου Σήριαλ», για φέτος μιλώντας. Την δεύτερη δεν θα την κρίνω καν, γιατί ήταν πολύ κάτω του μετρίου και έριξε την ποιότητα του τεύχους. Κρίμα. Υπήρχαν εκατοντάδες αδημοσίευτες. Με ποιά κριτήρια επιλέχθηκε αυτή;

  Πάμε στο θέμα της τιμής, ξεκινώντας από τα δεδομένα.

  Τα Φάντομ και Μεγάλο Μίκυ, όπως και το Μίκυ Μυστήρο, έχουν εδώ και 2 μήνες αυξηθεί.

  Οι μακέτες των επερχόμενων νέων τευχών, με εξαίρεση το Φάντομ, πλέον δεν υπάρχουν στα περιοδικά της εκδοτικής. Ούτε στο ΚΟΜΙΞ το καινούργιο, ούτε στο Μεγάλο Μίκυ και αυτό είναι κάτι που πιστεύω ότι θα γενικευθεί, αλλά δεν ξέρω και τον λόγο.

  Οι Ιταλοί κρατάνε το Topolino στα 2,40 και στις 164 σελίδες. Άραγε, εκεί δεν έχουν αυξήσεις στην τιμή του χαρτιού, ή το χαρτί αυξήθηκε μόνον στην χώρα μας και την Ακτή Ελεφαντοστού;

  Λαμβάνοντας υπόψιν το εκδοτικό, κόμικς – παρελθόν μας, θα έλεγα δίχως ίχνος αμφιβολίας, ότι ακολουθείται και συνεχίζεται μια πολιτική προς τους αναγνώστες, απαράδεκτη από κάθε άποψη. Η γνώμη τους είναι το τελευταίο που σκέφτονται οι εκδότες και αυτό μόνον σεβασμό δεν δείχνει.

  Έτσι λοιπόν, καταλλήγω στο ίδιο συμπέρασμα με τον Κρίτωνα. Θα έχουμε αύξηση της τιμής, η οποία θα είναι μάλλον της τάξεως του 1,80, γιατί σε διαφορετική περίπτωση(3,00 ευρώ – περισσότερες σελίδες), θα οδηγούσε σε πτώση των πωλήσεων, ειδικά την εποχή που διανύουμε. Συμφωνώ με όλα τα εύλογα ερωτήματα που παρέθεσε, αλλά και τις προτάσεις για μείωση του κόστους. Κι όμως, δεν προτιμήθηκε καμία τέτοια λύση, παρά η εύκολη και γνωστή οδός: Αύξηση και όπου μας βγάλει. Κάτι που κάνει και η κυβέρνηση, όπως πολύ σωστά αναφέρθηκε και το οποίο είναι μέγα σφάλμα. Να μην αναλύσουμε τα της πολιτικής, γιατί όλοι έχουμε τις απόψεις μας και δεν είναι απαραίτητες σε μια σελίδα για τα κόμικς.

  Να επιχειρήσω και μια πρόβλεψη: Η αύξηση θα έχει αντίκτυπο στις πωλήσεις και μάλιστα άμεσο. Θεωρώ ότι θα υπάρξει μείωση σε αυτές, ίσως και ικανή να προβληματίσει την εταιρεία. Αυτό όμως που θα ήταν το επιθυμητό, είναι αν την προβλημάτιζαν άλλου τύπου προβλήματα και ακόμη περισσότερο, αν αφουγκράζονταν τα οικονομικά προβλήματα των Ελλήνων πολιτών και αν συνυπολόγιζε τις παραμέτρους που παρέθεσε ο Κρίτωνας, πριν προβεί σε οποιαδήποτε απόφαση τέτοιου τύπου. Έχει τρόπους για να ελέγξει την τιμή, έχει όπλα και μεθόδους για να την αποφύγει. Το γιατί δεν το πράττει, είναι κάτι που δεν γνωρίζω μεν, αλλά με απογοητεύει πλήρως δε.

  Καλό Σαββατοκύριακο να ευχηθώ σε όλους και καλό υπόλοιπο διακοπών, σε όσους κατάφεραν να κάνουν φέτος.

  Μου αρέσει!

  • Πάντως από μένα, με την αύξηση τής τιμής θα βγάλουν λιγότερα, καθώς θα κόψω το Φάντομ και το Μεγάλο Μίκυ, που από αδράνεια συνέχιζα να τα παίρνω.

   Ένα πράγμα θυμάμαι από τα «στοιχεία οικονομίας», που κάναμε για ένα εξάμηνο στο πολυτεχνείο: όταν η τιμή ενός προϊόντος ανεβαίνει, η ζήτηση πέφτει. Αυτό, όμως, δείχνουν να το αγνοούν επιδεικτικά πολλοί σ’ αυτόν τον τόπο. Από τους εμπόρους, που σε περιόδους στενότητος ανεβάζουν τις τιμές, αντί να τις κατεβάσουν, ώστε να κάνει ο κόσμος ουρά έξω απ’ το μαγαζί τους, μέχρι τους πολιτικούς μας, που, όταν υστερούν τα έσοδα, ανεβάζουν το ΦΠΑ, εκτοξεύοντας στα ύψη τις τιμές τών προϊόντων.

   Μου αρέσει!

  • Να πούμε για την τιμή τού χαρτιού ότι στην Ελλάδα, όπως σχεδόν όλα, άλλωστε, είναι εισαγόμενο. Αν στην Ιταλία έχουν δικό τους χαρτί, μπορεί όντως να είναι φτηνότερο.

   Επίσης, το Topolino έχει και ηλεκτρονική έκδοση, η οποία πρέπει να έχει μηδαμινό κόστος, αφού έτσι κι’ αλλιώς το περιοδικό παράγεται ηλεκτρονικά. Έτσι, τα έσοδα από αυτήν είναι σχεδόν καθαρό κέρδος, το οποίο ενδεχομένως αντισταθμίζει ενδεχόμενη μείωση των εσόδων από την έντυπη έκδοση.

   Τέλος, η Ιταλία είναι και μεγαλύτερη αγορά. Πουλώντας περισσότερα τεύχη, τα συνολικά έσοδα μπορεί να καλύπτουν τα έξοδα και να αφήνουν ικανοποιητικό κέρδος, ακόμα και αν το κέρδος ανά τεύχος είναι μικρότερο απ’ ό,τι στην Ελλάδα.

   Επίσης, δεν ξέρω αν στην Ιταλία οι επιχειρήσεις έχουν την ίδια εξοντωτική φορολογία, που έχουν στην Ελλάδα. Υποθέτω ότι δεν έχουν, κάτι που θα έχει θετική επίδραση στις τιμές.

   Ας μη συγκρίνουμε, λοιπόν μήλα με πορτοκάλια. Ας θεωρήσουμε δεδομένο ότι η τιμή τού Μίκυ Μάους, όπως κυκλοφορεί σήμερα, δεν μπορεί να είναι αυτή ενός 100-σέλιδου Topolino, και ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε από εκεί και πέρα, για να μην την αυξήσουμε παραπάνω.

   Μου αρέσει!

   • Πολύ σωστά τα λες, Κρίτωνα. Δεν ανέφερα την περίπτωση του Topolino όμως για να κάνουμε συγκρίσεις, που σαφώς και είναι μεταξύ ανόμοιων καταστάσεων. Την ανέφερα για να δει ο αναγνώστης πως κινούνται και στο εξωτερικό. Φυσικά δεν είναι μόνον η περίπτωση της Ιταλίας. Στις Ολλανδία, Δανία, Ισπανία, τα κόμικς είναι παντού φθηνότερα από ότι στην χώρα μας και με περισσότερες σελίδες. Συνεπώς κάποια στιγμή, κάποτε λέω, θα πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε πως λειτουργούν και εκτός συνόρων στα θετικά προς τον καταναλωτή και όχι να μαιμουδίζουμε φέρνοντας ότι μας αρέσει στον τόπο τούτο και ότι μας συμφέρει. Γιατί έτσι, στο τέλος θα ζητάμε πορτοκάλια και θα μας δίνουν μήλα…

    Μου αρέσει!

    • Και κάτι ακόμη που δεν το συγκαταλέγω στα θετικά. Δεν έχω βρει ακόμη τον χρόνο για τις παρουσιάσεις των ΚΟΜΙΞ και Φάντομ. Όταν όμως φθάσει η στιγμή και τις διαβάσετε, θα διαπιστώσετε ότι η αύξηση των τιμών στα περιοδικά δεν συνοδεύτηκε από ανάλογη σταθεροποίηση έστω, της ποιότητας τους… Ειδικά το ΚΟΜΙΞ, μετά από 4-5 μήνες σταθερά ανοδικής πορείας ποιοτικά, άρχισε τα παλιά…

     Μου αρέσει!

 2. Χαιρετώ σας!
  Δεν ήξερα τι ακριβώς να σχολιάσω στον πρόλογο του άρθρου, αλλά ούτε και τι να προσθέσω σε όσα ήδη έχετε πει, που τα αναλύσατε γνωρίζοντας πολύ καλά τι συμβαίνει με τα Ντίσνευ εν Ελλάδι.
  Είναι προφανές ότι η αύξηση τιμής και κάτι τρικ, διώχνουν τον κόσμο.
  Το θέμα είναι ότι, αφού το ξέρουν και οι ίδιοι οι εκδότες, γιατί ακολουθούν την τακτική ακόμα και σήμερα σε καιρούς σχεδόν άγριας ανέχειας;
  Υπάρχει κάτι που έχουν να υπολογίσουν και εμείς απλά δεν το γνωρίζουμε;
  Ή μήπως απλώς ακολουθούν στον αυτόματο πιλότο το μοντέλο σκέψης της προηγούμενης 20ετίας, του κλειστού κυκλώματος επιχειρήσεων σε μία κλειστή επιχειρηματική κοινότητα, που σε έναν μεγάλο βαθμό βύθισαν όλη την αγορά σε «εσωστρέφεια» και πλάσαραν ένα και μοναδικό στυλ στους καταναλωτές ως το σωστό, γιατί έτσι συνηθίζεται;

  Μου αρέσει!

  • Καλησπέρα, Βασίλη.

   Θα σου απαντήσω, έτσι ακριβώς όπως το αναλύω εγώ και μεταφράζω κινήσεις σαν κι αυτήν.

   Προσωπικά δεν πιστεύω ότι μέτρησε ή πρόκειται να μετρήσει ποτέ, η άποψη και η γνώμη των «πελατών» στην Ελλάδα. Η λογική του διαίρει και βασίλευε είναι ο ακρογωνιαίος λίθος πάνω στον οποίον κινούνται σαν φιλοσοφία όλες οι εν Ελλάδι εταιρείες, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Ο κανόνας επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά, όχι για τελευταία σίγουρα και φυσικά καλούμαστε απλά να δώσουμε τον οβολό μας και να στηρίξουμε του καθενός την έλειψη οράματος και τις άκρατες ματαιοδοξίες. Είμαι αιχμηρός και σκληρός; Ίσως. Είμαι όμως και ρεαλιστικός. Ο αυτόματος πιλότος, όπως πολύ σωστά ανέφερες, ακολουθείται από την πλειοψηφία των επιχειρηματιών του τόπου, σε πάρα πολλούς τομείς και όχι μόνον στις εκδόσεις. Αλλά μια και μιλάμε για αυτές, ας πάρουμε το παράδειγμα των εφημερίδων. Πήγαν στο 1,30 και τώρα ο αναγνώστης τις διαβάζει κρεμασμένες στα περίπτερα(τα πρωτοσέλιδα), κι έπειτα για τα περαιτέρω πηγαίνει στο διαδίκτυο. Ποιός έχασε; Ξέρεις το ανέκδοτο με εκείνον που έκανε πείσματα στην γυναίκα του και πήγε και έκοψε… να μην λέμε τι;! Ας μην το αναφέρω, γιατί άλλωστε είναι και κατανοητό! Κέρδισε τίποτα με εκείνη του την πράξη; Τα ίδια και απαράλαχτα, έχουμε και στα θέματα όλων των ειδών αυξήσεων, που αποφασίζονται θαρρείς από ανθρώπους που ζουν σε άλλο πλανήτη! Πέφτει ο τζίρος και κάνεις αύξηση;! Σε ποιό εγχειρίδιο του παγκόσμιου μάρκετινγκ αναφέρεται κάτι τέτοιο;! Να μας πουν, για να πάμε να το αγοράσουμε κι εμείς!

   Μου αρέσει!

   • Ένα από τα προβλήματα είναι και το ότι ο Έλληνας δεν έχει καταναλωτική συνείδηση. Αυξάνουν τις τιμές και λέει «τι να κάνουμε», πληρώνοντας αγόγγυστα ή, μάλλον, γκρινιάζοντας οπουδήποτε εκτός από εκεί που πρέπει. Πόσους ξέρετε, ας πούμε, που έχουν βάλει στη μαύρη τους λίστα προϊόντα και επιχειρήσεις, επειδή έκαναν αδικαιολόγητες αυξήσεις στις τιμές τους;

    Μου αρέσει!

    • Πολύ σωστό και αυτό και πολύ καλά έκανες και το έθιξες, Κρίτωνα! Μιλάμε για λαό – πρόβατα και γκρινιάρικα μάλιστα! Όλο το δίκιο τους που τους πνίγει, πάνε και το διοχετεύουν σε γκρίνια στα καφενεία και μεταξύ γνωστών και φίλων, αλλά πάλι τα ίδια κάνουν! Η μέρα που ο Έλληνας θα αντιδράσει μαζικά σε αυξήσεις και μέτρα, απέχει 2-3.000 χρόνια από σήμερα… και αν…

     Μου αρέσει!

     • Μακάρι όχι!
      Γιατί αν για κάθε επανάσταση σε δεινά χρειαζόμαστε 400 χρόνια…

      Μου αρέσει!

      • Αν αναφέρεσαι στην επανάσταση τού 1821, δεν περιμέναμε καθόλου επί 400 (ή, έστω 1821-1453 = 368) χρόνια. Διάβασε, π.χ., την Τουρκοκρατουμένη Ελλάδα τού Κωνσταντίνου Σάθα, για να δεις πόσες φορές ξεσηκώθηκαν οι Έλληνες κατά τη διάρκεια τής τουρκοκρατίας. (Και πόσες φορές τους κρέμασαν οι ξένοι, που υποσχέθηκαν υποστήριξη, αλλά τελικά δεν την έδωσαν, βεβαίως, βεβαίως.)

       Διαθέσιμο για διάβασμα εδώ:

       Διαθέσιμο και εδώ, για κατέβασμα, σε 5 PDF (main PDF + additional files), αλλά με υδατογράφημα σε κάθε σελίδα:
       http://invenio.lib.auth.gr/record/122825

       (Τι θα πει είναι γραμμένο στην καθαρεύουσα;)

       Μου αρέσει!

      • Τα λινκ που βάζεις μου θυμίζουν την ιστορία δέσμης που κάναμε, και τι να πρωτοσχολιάσεις!
       Πολύ συνοπτικά νω πω ότι και σήμερα κάποιοι αντιδρούν σε διάφορα επίπεδα (όχι πολεμικά βέβαια) και απ’ αυτό βγάζω την αναλογία που λέω.

       Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: