Advertisements

ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ ΤΕΥΧΟΣ 2456 «ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

Μίκυ Μάους 2456, «ελληνικό τεύχος», με περιπέτειες στην Ελλάδα και 100% ελληνικό περιεχόμενο ή, τουλάχιστον, περιεχόμενο με θέμα την Ελλάδα, μια και μάλλον, εκτός από το ελληνικού θέματος κρυπτόλεξο και, ίσως, τα ελληνικά αξιοπερίεργα, τα υπόλοιπα περιεχόμενα του τεύχους είναι ιταλικής προελεύσεως.

001

Το τεύχος ανοίγει με την ιστορία ανεκτίμητη αξία, σε σενάριο Teresa Radice και σχέδιο Stefano Turconi. Ο Σκρουτζ θέλει να πάει στην Ελλάδα για να συναντήσει τον εφοπλιστή Αριστοτέλη… Νονάση, που έχει να του κάνει μία πολύ σοβαρή προσφορά. Παίρνει τηλέφωνο τον Ντόναλντ, για να τον διατάξει να τον ακολουθήσει, αλλά, επειδή ο Ντόναλντ κρύβεται, για να μην τον βρει ο Φέθρυ, που ήρθε για επίσκεψη, το τηλέφωνο το σηκώνει ο Φέθρυ και έτσι βρίσκεται αυτός να συνοδεύει το Σκρουτζ.

Κάπου εδώ, αρχίζει η εξιστόρηση του εφιάλτη που πρέπει να έζησε ο σεναριογράφος στην επίσκεψή του στην Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχει στραβό ελληνικό πράγμα που να μη συναντάνε οι ήρωές μας, εκτός ίσως από την πανταχού παρούσα διαφθορά και κερδοσκοπία. Το ελικοφόρο για τη… Σκιάνθο (ή Σκίανθο, αν προτιμάτε) αναγκάζεται, λόγω κακοκαιρίας, να προσγειωθεί στην… Ακρόνησο, απ’ όπου φεύγει μόνο ένα αεροπλάνο την εβδομάδα, και το προηγούμενο μόλις έφυγε. Ο Σκρουτζ προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει μέσον να φύγει, για να προλάβει το ραντεβού με τον Νονάση, αλλά σκοντάφτει στο ότι σχεδόν κανένας δεν μιλάει τη γλώσσα του (όλοι μιλάνε Ελληνικά, δηλαδή… Ελληνικά με ελαφρώς αρχαιοπρεπή γραμματοσειρά σε τετράγωνα συννεφάκια). Οι φιλόξενοι κάτοικοι τού νησιού μπορεί να μην τον καταλαβαίνουν, αλλά τού ανοίγουν τα σπίτια τους και τον προσκαλούν στο τραπέζι τους. Από την άλλη, ο Σκρουτζ δεν καταλαβαίνει τίποτε και εκνευρίζεται μαζί τους. Μόνο ο Φέθρυ έχει καταλάβει σε τι παράδεισο βρίσκεται και απολαμβάνει τη φιλοξενία, με τη συντροφιά τού Αρίστου, του μοναδικού κατοίκου τού νησιού, που μιλάει τη γλώσσα του. Θα καταφέρει τελικά ο Σκρουτζ να φύγει από το νησί; Και ποιος είναι αυτός ο Αρίστος; Οι απαντήσεις και στα δύο ερωτήματα είναι αρκετά αναπάντεχες.

Βρήκα την ιστορία εξαιρετικά αστεία, καθώς σατιρίζει πολύ εύστοχα την ελληνική πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα κάποιας περασμένης εποχής, ίσως, αλλά πραγματικότητας, παρ’ όλ’ αυτά. Ούτε αρχαίοι Έλληνες και μυθολογίες, αγνοώντας τη σύγχρονη εποχή, ούτε πράγματα που έβγαλε ο σεναριογράφος από το κεφάλι του. Δέκα στο σενάριο. Το σκίτσο μάλλον θα επιδεχόταν βελτίωση, αλλά με τέτοιο σενάριο ούτε που το πρόσεξα!

005

Η επόμενη ιστορία είναι ο Πασχαλόταυρος, σε σενάριο Roberto Gagnor και σχέδιο Alessandro Gottardo. Παρά τον υπέρτιτλο στην πρώτη σελίδα, η ιστορία δεν έχει σχέση με τον Φεθραγόρα από τις Κουκουβάουνες, για τον οποίον είχαμε διαβάσει στο Μίκυ Μάους 2407, αφού ο ήρωας εδώ λέγεται… Φεθρίκαρος και είναι ο βοηθός (που λέει ο λόγος) τού Κυροδαίδαλου, του αρχιτέκτονα τού λαβυρίνθου. Σκρουτζομίνωας, Ντοναλντοθησέας, Νταιζαριάδνη και, φυσικά, Πασχαλόταυρος συμπληρώνουν το καστ μιας χαζούτσικης και κακοσχεδιασμένης ιστορίας, η οποία, παρ’ όλ, αυτά, σε κάποια σημεία βγάζει γέλιο. Βάζουμε ένα επτά με οκτώ και προχωράμε.

043

Συνεχίζουμε με μια ιστορία στο ίδιο στυλ, με τίτλο ο Φεθρυπάρις και το μήλο τής Έριδος, από την ίδια ομάδα τών Roberto Gagnor στο σενάριο και Alessandro Gottardo στο σχέδιο. Και εδώ δεν υπάρχει Φεθραγόρας, αφού, όπως λέει και ο τίτλος τής ιστορίας, ήρωας είναι ο Φεθρυπάρις. Πασχαλέκτορας, Ματζικέριδα, Αφρονταίζυ, Τζενήρα, Αθηναντόρις (ποια είναι η Ντόρις, στο παπιοσύμπαν;), Σκρουτζοδίας και η τυχερή του… δραχμή συμπληρώνουν το καστ αυτής της ιστορίας, που αφηγείται τη δική της εκδοχή για τα πρώτα καλλιστεία στον κόσμο. Και εδώ έχουμε μια χαζούτσικη, κακοσχεδιασμένη ιστορία, που όμως βγάζει κάποιο γέλιο, οπότε και εδώ βάζουμε επτά με οκτώ.

055

Το τεύχος κλείνει με την ιστορία το χρυσάφι τών Κυκλάδων, σε σενάριο Sisto Nigro και σχέδιο Nicola Tosolini. Η ιστορία είναι μέρος τής σειράς οι θησαυροί τού απέραντου γαλάζιου, όπου ο Σκρουτζ, με τη βοήθεια ενός κάπταιν Ζέππο, αναζητεί θησαυρούς στο βυθό τής θάλασσας. Στη συγκεκριμένη ιστορία, αναζητούν τον θρόνο τού βασιλιά Χρυσακλή, ο οποίος βρισκόταν σε κάποιο νησάκι κοντά στη Σαντορίνη, το οποίο καταποντίστηκε με την έκρηξη του ηφαιστείου τής Θήρας. Φυσικά, υπάρχει και ένας αντίπαλος, ο Μεγακλής ο Μεγαλομανής, που θέλει και αυτός τον θρόνο, ενώ την υπόθεση περιπλέκει μια κρίση στο θησαυροφυλάκιο, την οποία πρέπει να χειριστεί η δεσποινίς Ευταξία. Ωραία, μεγάλη περιπέτεια, αλά με κακό σχέδιο, το οποίο εδώ, δυστυχώς, το προσέχεις. Άρα, δεν έχουμε τόσο καλό σενάριο, όσο στην πρώτη ιστορία, οπότε θα του βάλουμε ένα εννιάρι, ενώ στο σχέδιο, αφού το προσέξαμε, θα βάλουμε μόνον επτά.

067

Την επόμενη εβδομάδα θα διαβάσουμε την ιστορία το νησί τής μαύρης γάτας, σε σενάριο Valentina Camerini και σχέδιο Giampaolo Soldati.

098

Γενικά, η ιδέα τού θεματικού τεύχους μού άρεσε, και θα ήθελα να επαναληφθεί. Όσο για το περιεχόμενο, δεδομένου ότι για το συγκεκριμένο θέμα φοβόμουν ότι θα διάβαζα αποκλειστικά ιστορίες σαν τις δύο με τον όχι-Φεθραγόρα, η επιλογή τών άλλων δύο ιστοριών ήταν μια ευχάριστη έκπληξη, κι ας τα χαλάσαμε ως προς το σχέδιο. Θα δώσω το βάρος, λοιπόν, στο σενάριο τών δύο αυτών ιστοριών και θα βάλω στο τεύχος ένα ξεγυρισμένο εννέα.

Στα συν του τεύχους να αναφέρω και το ότι ήταν τίγκα στις σελίδες κόμικς (84 από τις 96 σελίδες του), με αποκλειστικά καινούργιες ιστορίες, χωρίς σπαζοκεφαλιές, ανέκδοτα, διαφημ… παρουσιάσεις βιντεοπαιχνιδιών και άλλα αλλότρια.

Τις παρουσιάσεις τού εβδομαδιαίου ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ μπορείτε να τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...

Posted on 9 Αυγούστου 2013, in Arts, Comics, Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics History, Comics Legends, Comics Stories, Comics Trades, Comics Tributes, CT Exclusive, Culture, Donald, Greek Comics, Άρθρα Μελών, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Βινιέτες, Γουώλτ Ντίσνεϋ, Δημιουργοί, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Ελληνικά Κόμικς, Εξώφυλλα Κόμικς, Η Ιστορία των Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Ειδήσεις, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κόμικς Χαρακτήρες, Μίκυ Μάους, Παρουσίαση: Μίκυ Μάους, Πολιτισμός, Σκίτσο, Τέχνες, Τερζόπουλος, Mickey Mouse, Walt Disney and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 3 Σχόλια.

 1. Να προσθέσω κι εγώ ορισμένα στοιχεία, για το πως αντιλήφθηκα το τεύχος, στην εξαιρετική παρουσίαση του Κρίτωνα.

  Το περίμενα με ανυπομονησία και το διάβασα ακαριαία!

  Η πρώτη ιστορία μπορώ να πω ότι με συνεπήρε με την απλότητα της και το χιούμορ, αν και από άποψης ρεαλισμού, μάλλον αναφέρονταν στην δεκαετία του`60… Η τελευταία σελίδα μου έχει μείνει στα μάτια και δεν λέει να φύγει… Όπως και η ατάκα του ψαρά «τα λεφτά δε μπορείς να τα φας, τα ψάρια όμως ναι». Με κέρδισε 100%. Δικαίως το 10, γιατί συν τοις άλλοις περνάει πολύ σωστά μηνύματα στους αναγνώστες. Μπράβο για τους δημιουργούς, μπράβο και για την έκδοση που την επέλεξε.

  Οι 2 που ακολουθούν, είναι χλιαρές, σε ένα στυλ σάτιρας της Ελληνικής μυθολογίας, όπου σεναριακά κάπως παλεύεται, αλλά από σκίτσα πάσχει… Ομοίως θα έπραττα και εγώ και θα έβαζα από ένα 7,5 στην κάθε μια. Δεν ήταν απογοητευτικές, αλλά κάτι τους έλειπε. Ίσως λίγη από κείνη τη σπίθα στο βλέμμα που είχαν οι παλιότεροι σχεδιαστές και σεναριογράφοι…

  Πολύ καλή η τελευταία ιστορία. Χορταστική, έξυπνη, περιπέτεια από αυτές που θυμάσαι και νοσταλγείς, όταν πέφτουν οι μέτριες και γεμίζουν τα τεύχη. Το σκίτσο ήταν για τον βυθό, όπως και ο θρόνος… Αλλά, επειδή πέρασα πάρα πολύ όμορφα διαβάζοντας την, ένα 9 θα το έβαζα κι εγώ.

  Συμπερασματικά, ήθελα κάτι παραπάνω από αυτό το τεύχος, αλλά ήταν και καλή ιδέα και όχι από αυτά που περνούν απαρατήρητα. Θα θέλαμε κι άλλα θεματικά τεύχη και μακάρι να εισακουστεί η προτροπή μας.

  Μου αρέσει!

 2. Κι εμένα με κέρδισε η πρώτη ιστορία! Ήταν Εξαιρετική! Αξίζει δίκαια το 10/10! Μια από τις τοπ 10 ιστορίες που έχω διαβάσει ποτέ στο Μίκυ Μάους! όπως ειπώθηκε και παραπάνω μας δείχνει την Ελληνική πραγματικότητα.

  Μου αρέσει!

 3. Επίσης θα ήθελα να προσθέσω πως η ιστορία με τον Θείο Σκρούτζ »Ανεκτίμητη Αξία» με κέρδισαν και μου κέντρισαν την προσόχη στις 2 τελευταίες σελίδες όπου ο Σκρούτζ καταλαβαίνει το νόημα όλων αυτών που πέρασε όλη την προηγούμενη εβδομάδα στο νησί.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: