Advertisements

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΗΡΙΑΛ 46. «ΜΙΚΥ ΣΤΡΙΠ ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΡΟΜΑΝΟ ΣΚΑΡΠΑ»

001

Θα τελειώσουμε τις παρουσιάσεις τών φετινών Μεγάλων Σήριαλ με τα Μίκυ στριπ διά χειρός Ρομάνο Σκάρπα, όπου ανατυπώνονται οι δύο ιστορίες που είχαν πρωτοδημοσιευτεί το 1993 σε έναν τόμο με τίτλο Μίκυ Μυστήριο.

Ο τόμος περιέχει δύο ιστορίες όλες κι όλες, οι οποίες έχουν την πρωτοτυπία ότι είναι σχεδιασμένες σαν comic strips αμερικάνικης εφημερίδας, ήτοι είναι χωρισμένες σε ενότητες των τεσσάρων καρέ, τα οποία έχουν κάποια στοιχειώδη αυτοτέλεια, συνήθως με το να έχουν κάποια αστεία κατάληξη στο τελευταίο καρέ. Κάθε σελίδα έχει μόνο τέσσερα καρέ ή, καλύτερα, κάθε δισέλιδο έχει οκτώ καρέ, καθώς η κάθε τετράδα καταλαμβάνει το πάνω ή το κάτω μισό ενός δισέλιδου και διαβάζεται από αριστερά προς τα δεξιά.

Αμφότερες οι ιστορίες είναι αστυνομικές (στην έκδοση του 1993 χαρακτηριζόντουσαν «ιστορίες νουαρ»), με τον Μίκυ να έχει ως βοηθό τον Βρούτο, το γιο του Γά(ν)τζου, σύμφωνα με τη φετινή έκδοση και το ιταλικό πρωτότυπο ή τον ίδιο τον Γάντζο (με νι), σύμφωνα με την έκδοση του 1993, που θα το εβρισκα ίσως πιο λογικό.

011

Η πρώτη από τις δύο ιστορίες είναι το αίνιγμα του Τσιχλαμπούμ. Μια πειρατική διαφήμιση στην τηλεόραση, όπου ολογράμματα ξεπηδούν από την τηλεόραση, για να διαφημίσουν ένα σπρέι με σχεδόν μαγικές ιδιότητες, που όμως παράγεται από αμφισβητήσιμα υλικά και έχει βλαβερές συνέπειες για το περιβάλλον, ένας διάσημος επιστήμονας, που έχει εξαφανιστεί εδώ και χρόνια, ένα νησί που εμφανίζεται μια φορά κάθε πέντε χρόνια και μετά εξαφανίζεται, και μια οικολογική οργάνωση με επικεφαλής έναν παλιό γνώριμο, μπλέκονται όλα μαζί σε ένα κουβάρι, το οποίο καλείται να ξετυλίξει ο Μίκυ. Εξαιρετική ιστορία, άφθονο χιούμορ, κλασικό σχέδιο από τον Ρομάνο Σκάρπα, τι άλλο θέλουμε;

0147

Η δεύτερη ιστορία είναι η συμμορία τού φταρνίσματος. Κατά τη διάρκεια μιας ληστείας, ο Ρουκέτας, ένας ταχυμεταφορέας, που έτυχε να περνά από εκεί, δέχεται κατά λάθος στο κεφάλι ένα σάκο με ασημικά αξίας ενός εκατομμυρίου, με αποτέλεσμα να του δημιουργηθή… αλλεργία στα ακριβά πράγματα και να τον πιάνει φτάρνισμα όποτε βρίσκεται κοντά σε αντικείμενα αξίας! Την πάθησή του αυτή εκμεταλλεύονται οι ληστές, οι οποίοι χρησιμοποιούν τον Ρουκέτα για να εντοπίζουν τους στόχους τους. Οι υποψίες πέφτουν στον Ρουκέτα, οπότε ο Μίκυ καλείται να βρει ποιοι είναι οι πραγματικοί ληστές και ποιος είναι ο «Μεγάλος Άγνωστος», ο εγκέφαλος που τους κατευθύνει.
Θα επαναλάβω τον εαυτό μου και θα πω: εξαιρετική ιστορία, άφθονο χιούμορ, κλασικό σχέδιο από τον Ρομάνο Σκάρπα, τι άλλο θέλουμε;

260

Δύο εξαιρετικές ιστορίες από τον μεγάλο Βενετσιάνο καλλιτέχνη στα καλύτερά του. Νομίζω ότι το μόνο πρόβλημα που θα μπορούσα να βρω είναι η ασυνήθιστη διάταξη των ιστοριών, που σαφώς ξενίζει, αλλά από την άλλη σε αυτήν οφείλεται η δομή τών ιστοριών, οι οποίες ίσως να ήταν φτωχότερες σε χιούμορ, αν είχαν την κλασική διάταξη με έξι καρέ ανά σελίδα. Θα βάλω ένα εννιάμισι με δέκα, μια και δεν ξέρω αν πρέπει να κόψω μισό βαθμό για τη διάταξη ή όχι. Διαβάστε τις ιστορίες και κρίνετε μόνοι σας.

Τις παρουσιάσεις τών καλοκαιρινών τόμων τού Μίκυ Μάους μπορείτε να τις διαβάσετε συγκεντρωμένες στην κατηγορία καλοκαίρι 2013.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...

Posted on 5 Αυγούστου 2013, in Arts, Comics, Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics Creators, Comics History, Comics Legends, Comics Stories, Comics Strips, Comics Trades, Comics Tributes, CT Exclusive, Culture, Greek Comics, Greek Magazines, Άρθρα Μελών, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Βινιέτες, Γουώλτ Ντίσνεϋ, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Ελληνικά Κόμικς, Ενημέρωση, Εξώφυλλα Κόμικς, Η Ιστορία των Κόμικς, Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κόμικς Χαρακτήρες, Μίκυ Μάους, Παρουσίαση: Μεγάλα Σήριαλ, Παρουσίαση: Μεγάλα Σήριαλ – Καλοκαίρι 2013, Πολιτισμός, Σκίτσο, Τέχνες, Τα μεγάλα σήριαλ, Τερζόπουλος, Walt Disney and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 Σχόλια.

 1. Μια πρόσθετη πρωτοτυπία τού τόμου τού 1993 είναι ότι η μία ιστορία ξεκινούσε από την μια πλευρά τού τόμου και η άλλη από την άλλη πλευρά, ανάποδα. Αμφίδρομη εκτύπωση, όπως λέει και το Inducks http://coa.inducks.org/issue.php?c=gr%2FMYB+++1.
  ΄οσο για τον Βρούτο και τον Γά(ν)τζο είναι μια ολόκληρη ιστορία που με έχει βασανίσει πολύ. Μάλλον ο Scarpa λέει Βρούτο τον Γά(ν)τζο γιατί έτσι τον αναφέρει και το πρωτότυπο.
  Κατά τα λοιπά πρόκειται για δυο θαυμάσιες ιστορίες (ειδικά εγώ λατρεύω το Αίνιγμα τού Τσιχλαμπούμ) και γι αυτό, ενώ έχω τον τόμο τού 1993 αγόρασα και τον φετινό, ενώ δεν πήρα κανένα άλλο από τα Μεγάλα Σήριαλ αυτής τής χρονιάς αφού είχα όλες τις ιστορίες από προηγούμενες δημοσιεύσεις.

  Μου αρέσει!

  • Σύμφωνα με το I.N.D.U.C.K.S., ο Βρούτος (Bruto) είναι ο υιοθετημένος γιος τού Γάντζου (Gancio). Όπως λες, στην πρωτότυπη εκδοχή τής ιστορίας, ο ήρωας είναι ο Βρούτος. (Φαίνεται και από το ότι φοράει τζόκεϋ και όχι μπερέ, όπως ο Γάντζος.) Όμως, πιστεύω ότι θα ταίριαζε περισσότερο να ήταν ο Γάντζος, παρά ο μικρός Βρούτος, κάτι που φαντάζομαι ότι θα πίστευε και ο μεταφραστής τής πρώτης ελληνικής εκδόσεως.

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: