Advertisements

ΟΙ ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΦΑΝΤΟΜ ΝΤΑΚ – «ΟΤΑΝ ΕΚΛΑΨΕ Η ΣΕΛΗΝΗ» / ΤΕΥΧΟΣ 13, ΙΟΥΛΙΟΣ 2013

FANTOM NEW ADVENTURES 13 COVER CT

Φάντομ τεύχος 13 στα περίπτερα, με το γνωστό σε όλους πλέον περιεχόμενο, που έχει διχάσει τους αναγνώστες. Το σκίτσο έρχεται από το μέλλον, όπως και το ίδιο το περιοδικό είναι μια ματιά στα προσεχώς της τεχνολογίας, που οι περισσότεροι απευχόμαστε. Θα πούμε περισσότερα πιο κάτω, στην παρουσίαση – κριτική του τεύχους αυτού του μήνα.

FANTOM NEW ADVENTURES 13 INSIDE 1 CT

Τίτλος του, «Όταν έκλαψε η Σελήνη». Από θέμα πρωτοτυπίας σαν τίτλο, δεν το συζητάμε. Δεν φταίνε βέβαια όσοι μεταφράζουν στα Ελληνικά, αλλά εκείνοι που επιμελούνται τις αρχικές εκδόσεις. Θυμίζω, για να τεκμηριώνω και το λόγο μου: Τεύχος 6. «Όταν πάγωσε ο Ήλιος». Τεύχος 7. «Όταν σείστηκε η Γη». Προτείνω για μελλοντικό τίτλο τεύχους, ένα ας πούμε «Όταν ο Κρόνος ζαλίστηκε κι έπεσε κάτω»! Ήμαρτον! Βουτήξτε τα μελάνια σας στην φαντασία, κύριοι! Επιτέλους, συνειδητοποιήστε ότι «δημιουργείτε» κάτω από το λογότυπο Walt Disney! Τα πιο πάνω και το ξεκαθαρίζω, απευθύνονται στους Ιταλούς, που έχουν ξεφύγει τελείως! Πάμε και στην ιστορία τώρα και επιστρέφουμε με ακόμη περισσότερες διαπιστώσεις, στον επίλογο.

FANTOM NEW ADVENTURES 13 INSIDE 2 CT

Πώς γίνεται να «δέσει» το παρελθόν με το μέλλον, και οι Εβρονιανοί να βρεθούν στις ζούγκλες του πλανήτη μας, 2.000 χρόνια πριν, είναι ένα ερώτημα που παραπέμπει σε Αζτέκους και Ίνκας (με ολίγον από Μάγια, μέσα). Επιστροφή στο μέλλον και στον διαστημικό Φάντομ, που θέτει την μπέρτα του στην προστασία μιας καρικατούρας του Γκόθαμ Σίτυ. Η Ξαντούμ του χτυπάει το κουδούνι (τρόπος του λέγειν), για να πάνε μια βόλτα στις γεωμετρικές αναπαραστάσεις του διαστήματος, αναζητώντας τους Εβρονιανούς μέσα στα τροπικά δάση του χρόνου.

FANTOM NEW ADVENTURES 13 INSIDE 3 CT

Σενάριο καλό, για όποιον του αρέσουν όλα αυτά. Οι «συντηρητικοί» και παλιού τύπου αναγνώστες, όπως εγώ, τα βλέπουν όλα λίγο μακρινά και πολύ φευγάτα για τα μάτια τους, με υποψία χρήσης ταξιδιωτικών χαπιών, από τη ζαλάδα της ανάγνωσης. Σκίτσο, χμ… εδώ μπορούμε να μιλάμε πιστέψτε με για μέρες! Προσωπικά δεν μου αρέσει καθόλου η διαρκώς ανοδική πορεία των βίαιων σκηνών, που πολλαπλασιάζονται γεωμετρικά κάθε μήνα! Κοντεύει να γίνει κάτι σαν το Χάουαρντ Ντακ, αν θυμάστε, της Μάρβελ! Το οποίο παρεμπιπτόντως μου άρεσε, γιατί απλά ήταν αυθεντικό και δεν μιμούνταν κανένα άλλο κόμικς ούτε θεωρούνταν κακέκτυπο κανενός!

FANTOM NEW ADVENTURES 13 INSIDE 4 CT

Δεν γνωρίζω πόσο μακριά θα πάει η βαλίτσα με αυτού του τύπου τις περιπέτειες του Φάντομ, όμως έχει κάπου αρχίσει να με κουράζει και να εξαντλεί την υπομονή μου. Δεν γίνεται να ξοδεύουμε 3 και 4 ώρες για να διαβάσουμε ένα τεύχος κόμικς και να βγάζουμε τα μάτια μας, για να δούμε σε ποιο καρέ θα πάμε μετά. Μιλάμε ότι το στήσιμο των σελίδων πρέπει να απευθύνεται σε… Εβρονιανούς! Αν μπορώ να βρω ένα θετικό, είναι ότι ηρέμησε λιγάκι το μάτι μου, από το πράσινο των τροπικών, που γέμισε τις σελίδες! Βαθμολογία είπατε; Για να μην απογοητεύσω τους ένθερμους υποστηρικτές του περιοδικού, αλλά και για να είμαι όσο πιο κοντά στα συναισθήματα που μου γέννησε η ανάγνωσή του, ένα 7.

FANTOM NEW ADVENTURES 13 INSIDE 5 CT

Τον επόμενο μήνα περιμένουμε τη «Μεταλλαγμένη απειλή», και εγώ με τη σειρά μου κανένα καλό παιδί από τους συντάκτες μας, για να κάνω 1–2 μήνες ρεπό από τις παρουσιάσεις αυτής της σειράς!

Για το Comics Trades 2012–2013

Γιώργος Σ. Κοσκινάς

Όλες τις παρουσιάσεις των τευχών του Φάντομ μπορείτε να τις βρείτε εδώ.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .

Advertisements

About Corto

Ασχολούμαι με το σκίτσο και τα κόμικς. Και στις δύο περιπτώσεις ακολουθώ το συναίσθημα. Θα προτιμούσα να μείνουν όλα αυτά στη σφαίρα του ερασιτεχνισμού, αλλά ...καμιά φορά η ζωή έχει άλλη γνώμη. Μισώ την υποκρισία και την αχαριστία και αρκούμαι στις μικρές στιγμές, που μπορούν να είναι παντού. Στη θέα ενός δέντρου, στον ήχο του κύματος...

Posted on 8 Ιουλίου 2013, in Comics, Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics Creators, Comics Stories, Comics Strips, Comics Trades, CT Exclusive, Greek Comics, Greek Magazines, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Βινιέτες, Γουώλτ Ντίσνεϋ, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Ελληνικά Κόμικς, Ενημέρωση, Εξώφυλλα Κόμικς, Η Ιστορία των Κόμικς, Κόμικς, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Οι Νέες Περιπέτειες του Φάντομ Ντακ, Παρουσίαση: Οι νέες περιπέτειες του Φάντομ Ντακ, Σκίτσο, Τέχνες, Τερζόπουλος, Walt Disney and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 5 Σχόλια.

 1. Εδώ, φίλε Γιώργο, θα με βρεις κάθετα αντίθετο. Αν και ορκισμένος ποντικός, κοντεύω να …παπιέψω (κατά το τουρκέψω) μ’ αυτήν την υπέροχη σειρά.
  Παρά τα 18 χρόνια που μας χωρίζουν, φαίνεται πως είμαι πιο μοντέρνος τύπος. Ρούφηξα αυτό το τεύχος, χωρίς να προσέξω καν όσα σημαντικά σημειώνεις που δεν τα υποτιμώ αλλά αφήνομαι στη μαγεία…
  Τί πιο ωραίο όμως από την πολυφωνία!
  ΄Εγώ τού δίνω με την καρδιά μου ένα εννιάρι.

  Μου αρέσει!

  • Αξιότιμε και πάνω από όλα φίλε, Τρύφωνα, χαίρε!

   Είναι εξαιρετικό και πολύ όμορφο, όταν υπάρχει αυτό το μοναδικό στοιχείο της διαφορετικής οπτικής μεταξύ μας!

   Το βρίσκω πραγματικά ένα από τα πιο ωραία πράγματα, το να μπορούμε να βλέπουμε διαφορετικά την ίδια εικόνα, να την αναλύουμε και να αντλούμε μηνύματα, ο καθένας με τον δικό του τρόπο.

   Αυτό μας ξεχωρίζει από τις …φωτοτυπίες, επέτρεψε μου την λέξη!

   Δυστυχώς δεν φθάνει το τελικό αποτέλεσμα στα δικά μου μάτια με τον ίδιο τρόπο, αλλά αυτό δεν σημαίνει απολύτως τίποτα, εν τέλει!

   Σε ευχαριστώ πολύ, που με τις εύστοχες σου απαντήσεις, εμπλουτίζεις την πολυφωνία αυτού εδώ του χώρου.

   Μου αρέσει!

  • Εγώ θα συμφωνήσω και με τους δύο σας. Οι ιστορίες από τη μια είναι παντελώς απαράδεκτες, από την άλλη, όμως, έχουν κάτι, το οποίο με κάνει να συνεχίζω να τις διαβάζω, σε αντίθεση, ας πούμε, με τον τρίτο κύκλο τού Μίκυ Μυστήριο, που σταμάτησα να το αγοράζω μετά από τα δύο πρώτα τεύχη.

   Μου αρέσει!

 2. Σχετικά με την έλλειψη πρωτοτυπίας στους τίτλους, η ευθύνη βαρύνει τους Έλληνες μεταφραστές και οχι τους Ιταλούς δημιουργούς. Μια ματιά στους αυθεντικούς τίτλους το αποδεικνύει.
  http://coa.inducks.org/publication.php?c=it/PKNA

  Μου αρέσει!

 3. Διαβάζω τον τίτλο από τα τελευταία προς τα πίσω και προσεχώς θα φτάσω και στο συγκεκριμένο. Γενικά ως τώρα, ούτε η μετάφραση με πειράζει, ούτε η δουλειά των δημιουργών. Ενδιαφέροντα φαίνονται τα τεύχη και μπράβο που μπορούν να τα διαβάσουν άνετα και μεγαλύτερα παιδιά (όπως, επίσης, κι εμείς 😉 )
  Από εκεί και μετά είναι καθαρά θέμα γούστου και ορέξεων. Κι απ, ότι βλέπω τον τελευταίο χρόνο και τα σχόλια: ή θα το λατρέψεις ή θα το μισήσεις!

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: