Advertisements

Τα ξαναχρησιμοποιημένα εξώφυλλα του Μίκυ Μάους—1

Ξεκινάμε σήμερα μια νέα σειρά άρθρων, όπου θα παρουσιάσουμε τα εξώφυλλα τού Μίκυ Μάους, που είτε ξαναχρησιμοποιήθηκαν σε μεταγενέστερες εκδόσεις τού ίδιου ή άλλου περιοδικού είτε είχαν πρωτοχρησιμοποιηθεί σε προγενέστερες εκδόσεις.

Πέρα από το ότι θα έχουμε έτσι την ευκαιρία να δούμε και, ενδεχομένως, να θυμηθούμε κάποια παλιά εξώφυλλα, θα μπορέσουμε να κάνουμε και διάφορες συγκρίσεις στο πώς παρουσιάστηκε το ίδιο εξώφυλλο σε διαφορετικά τεύχη.

Συντροφιά μας, σ’ αυτή την περιπλάνηση στα παλιά εξώφυλλα, θα είναι το I.N.D.U.C.K.S., με τη βοήθεια του οποίου εντοπίστηκαν τα εξώφυλλα, που θα παρουσιάσουμε, και απ’ όπου προέρχονται οι σαρώσεις, που θα παραθέσουμε.

Ξεκινάμε, λοιπόν, με τα δέκα πρώτα εξώφυλλα, αρχίζοντας από το πιο παλιό και προχωρώντας με χρονολογική σειρά.

ΜΜ0008 ΜΙΚ140

Όταν λέμε παλιό, εννοούμε παλιό. Το πρώτο μας εξώφυλλο, σε σχέδιο Paul Murry, είναι αυτό τού τεύχους 8, που ξαναχρησιμοποιήθηκε στο Μεγάλο Μίκυ 140. Εκτός από το διαφορετικό χρωματισμό, προσέξτε το γρασίδι δίπλα στο πίσω πόδι τού Πλούτο. Τα φυλλαράκια τής πρώτης εκδόσεως έχουν απλουστευθεί σε μία ευθεία γραμμή.

ΜΜ0009 ΜΜ0368

Μίκυ Μάους 9 και 368, πάλι σε σχέδιο Paul Murry.

ΜΜ0010 ΜΜ00309
ΧΙΝ009

Εδώ έχουμε όχι δύο, αλλά τρία τεύχη, στα οποία χρησιμοποιήθηκε το ίδιο εξώφυλλο: Μίκυ Μάους 10 και 309 και Τσιπ & Ντέηλ 9. Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, το τρίτο εξώφυλλο, χωρίς τον κορμό, είναι το πρωτότυπο εξώφυλλο του Harvey Eisenberg! Τις επιπλέον λεπτομέρειες πρέπει να τις πρόσθεσαν οι Ιταλοί.

PMM003 MM019
MM0326

Εδώ έχουμε το πρώτο τεύχος τού Μίκυ Μάους, που επαναχρησιμοποιεί προγενέστερο εξώφυλλο. Πρόκειται για το εξώφυλλο από το περιοδικό τού Μίκυ Μάους 3, που χρησιμοποιήθηκε ως εξώφυλλο για τα Μίκυ Μάους 19 και 326. Το σχέδιο, βέβαια, είναι του Carl Barks.

MM067 MM0316

Να και το πρώτο μας ιταλικό εξώφυλλο, σε σχέδιο Giuseppe Perego, το οποίο κοσμεί τα τεύχη 67 και 316. Προσέξτε τα ονόματα τών παιδιών στα κράνη τής πρώτης εκδοχής, που πρέπει να είναι προσθήκη τού Έλληνα εκδότη.

ΜΜ0070 MM0417

Εδώ πάλι έχουμε δύο κατοπτρικά εξώφυλλα, από τα τεύχη 70 και 417, αντίστοιχα. Το σχέδιο είναι και εδώ του Giuseppe Perego.

ΜΜ0074 ΜΜ0307

Εδώ έπεσε… λογοκρισία, καθώς η κοπελιά, που χρησιμοποίησε την ουρά τού αλόγου για… αλογοουρά, λείπει από την πρώτη εκδοχή τού εξωφύλλου, χαλώντας το αστείο. Carl Barks και Μίκυ Μάους 74 και 307.

MM0095 KL0008

Μίκυ Μάους 95, Κλασικά Ντίσνεϋ 8 και σχέδιο Harvey Eisenberg. Προσέξτε την κορυφή τού κορμού, που είναι διαφορετική στις δύο εκδοχές. Η αριστερή είναι η πρωτότυπη, ενώ στη δεξιά πάλι πρέπει να έβαλαν το χεράκι τους οι Ιταλοί!

ΜΜ0101 ΜΜ0281

Μίκυ Μάους 101 και 281 και σχέδιο Carl Barks.

ΜΜ0118 ΜΜ0335

Κλείνουμε αυτή μας την πρώτη παρουσίαση με τα εξώφυλλα από τα Μίκυ Μαους 118 και 335, σε σχέδιο Carl Barks. Ποιανού ιδέα ήταν ο μοβ καπνός στο αριστερό εξώφυλλο; Πολύ καλύτερα τα χρώματα στη δεύτερη εκδοχή.

Ελπίζω να σας άρεσε το πρώτο μέρος αυτού μας τού αφιερώματος. Την επόμενη εβδομάδα θα συνεχίσουμε με άλλα δέκα εξώφυλλα.

Όλες μας αυτές τις παρουσιάσεις μπορείτε να τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...

Posted on 29 Ιουνίου 2013, in Arts, Comics, Comics Archive, Comics Covers, Comics Creators, Comics History, Comics Legends, Comics Trades, CT Exclusive, Culture, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Γουώλτ Ντίσνεϋ, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Ελληνικά Κόμικς, Εξώφυλλα Κόμικς, Η Ιστορία των Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Θησαυροί!, Κόμικς Καταγραφή, Μίκυ Μάους, Ξαναχρησιμοποιημένα εξώφυλλα, Ξαναχρησιμοποιημένα εξώφυλλα: Μίκυ Μάους, Τερζόπουλος, Walt Disney and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 8 Σχόλια.

 1. Καλημέρα, κύριοι.

  Απλά καταπληκτικό!

  Η έρευνα και η παράθεση των εξωφύλλων μαζί με τα σχόλια, ήταν απίστευτη!

  Κρίτωνα, ξέρεις ότι λατρεύω αυτές τις δουλειές, αλλά ομολογώ ότι δεν περίμενα πως θα είναι τόσο πολλά τα εξώφυλλα που χρησιμοποιήθηκαν 2η και 3η φορά!

  Συγχαρητήρια για μια σούπερ δουλειά!

  Μου αρέσει!

 2. Τι μου θύμισες Κρίτωνα; Το ΜΙΚΥ νο 9 με την ιστορία «ΤΟ ΠΑΓΟΒΟΥΝΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ» ήταν το πρώτο ΜΙΚΥ μικρού σχήματος που διάβασα

  Μου αρέσει!

  • Εμένα ήταν το No.1. Για να διαβάσω το δεύτερο μέρος τής ιστορίας, έπρεπε να περιμένω… 999 εβδομάδες, όταν ανατυπώθηκε ολόκληρη η ιστορία στο τεύχος 1000 και, για να διαβάσω το ίδιο το τεύχος, ακόμα περισσότερο.

   Μου αρέσει!

  • Την θυμάμαι κάπως την ιστορία που λες Στέλιο! Κάποτε την είχα βρει κάπου και την είχα διαβάσει σε Κλασσικά. Μου είχε φανεί πολύ μυστηριώδης. Αν θυμάμαι καλά το παγόβουνο ήταν από πλαστικό ή κάτι τέτοιο.

   Πάντως τα διπλά εξώφυλλα είναι η χαρά του εκδότη…

   Μου αρέσει!

 3. Εκπληκτική δουλειά φίλε Κρίτων. Εγώ δεν θυμάμαι ποιο ήταν το τεύχος τού Μίκυ Μάους που πρωτοδιάβασα, γιατί ήμουν 20 χρονών όταν βγήκε και είχα αφήσει την εποχή εκείνη κατά μέρος τα κόμικς. ΄Ομως, το πρώτο ντίσνεϋ κόμικ που διάβασα στα 7 μου, ήταν το # 1 τού Γέλιο και Χαρά με την ιστορία Αιχμάλωτοι τών Μυρμηγκιών, που ξαναδημοσιεύθηκε στο Κόμιξ # 34. ΄Οσο για το Παγόβουνο Φάντασμα, εκτός από τα ΜΜ # 9 και 10, έχει ξαναδημοσιευθεί στα ΜΜ # 478 και 479 και στα Κλασικά # 77.

  Μου αρέσει!

 4. Κρίτων, ήθελα να σε ρωτήσω πως βρήκες ποια εξώφυλλα έχουν επαναχρησιμοποιηθεί. Έλεγξες από το inducks όλα τα εξώφυλλα των Μίκυ Μάους ένα ένα?

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: