Κίνδυνος στην Ελλάδα!

batman038_03

Σήμερα θα παρουσιάσουμε άλλη μια παλιά ιστορία από αμερικάνικα κόμικς, που διαδραματίζεται στην Ελλάδα. Αυτή τη φορά, ήρωας της ιστορίας είναι ο Batman, ο οποίος ταξιδεύει δυόμισι χιλιάδες χρόνια πίσω στο χρόνο, για να παρακολουθήσει τους Ολυμπιακούς αγώνες, αλλά και να σώσει την Ελλάδα απ’ τους Πέρσες! Η ιστορία προέρχεται από το τεύχος 38 τού περιοδικού Batman, με ημερομηνία εκδόσεως Δεκέμβριος 1946–Ιανουάριος 1947 και είναι σε σενάριο Edmond Hamilton και σχέδιο Jim Mooney.

batman038_04a

Εκεί που ο Batman και ο Robin γυμνάζονται, η κουβέντα τούς έρχεται στους αρχαίους Ολυμπιακούς αγώνες, οπότε τους δημιουργείται η επιθυμία να μπορούσαν να τους παρακολουθήσουν. Επιστρατεύεται, λοιπόν, ο Κύρος Γρανάζης με τη γυριστ(ρ)ούλα του ή, μάλλον, οι καθηγητές Μάρλιν και Ζάποτεκ με τη χρονομηχανή τους ή, τέλος πάντων, ο καθηγητής Νίκολς με τη… λάμπα του, ο οποίος ή τους υπνωτίζει, μια και εδώ φαίνονται αναίσθητοι σε δυο πολυθρόνες, ή τους στέλνει πραγματικά πίσω στο χρόνο, μια και στο τέλος θα φέρουν και σουβενίρ. Δεν κατάλαβα ποιο απ’ τα δύο συνέβη, και μάλλον δεν το κατάλαβαν ούτε και οι δημιουργοί τής ιστορίας.

batman038_04b

Φτάνουν, λοιπόν στην αρχαία Αθήνα. (Ελλάδα ήταν από τότε μόνο η Αθήνα, φαίνεται, και γι’ αυτό δεν πήγαν στην Ολυμπία.) Ένα από τα πρώτα πράγματα, που βλέπουν, είναι τον παλαιστή Μίλωνα τον Αθηναίο (Κροτωνιάτης ήταν, από την κάτω Ιταλία, αλλά, είπαμε, Ελλάδα είναι μόνο η Αθήνα) να εκπαραθυρώνει κάποιον.

batman038_05

Νομίζοντας ότι ο Μίλων ήταν κανένας ψευτοπαλικαράς, ο Batman αποφασίζει να του ρίξει ένα χεράκι ξύλο, να δει τη γλύκα, χρησιμοποιώντας ζίου ζίτσου. Τελικά, όμως, ο Μίλων καλώς είχε πράξει, διότι αυτός που έδιωξε κλοτσηδόν ήταν ο Πέρσης… Βύρος (κατά το Κύρος, υποθέτω), ο οποίος ήθελε να τον δωροδοκήσει, για να παλέψει ανέντιμα στους αγώνες. Λύνεται η παρεξήγηση, και ο Batman γνωρίζεται και με τους υπόλοιπους Αθηναίους αθλητές, όπως τον Αλέξη (δεν είναι αρχαίο όνομα, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία), που αγωνίζεται στο πένταθλο, και τον Δάμωνα, που αγωνίζεται στην ιππασία (είπαμε, δεν έχει καμία σημασία).

batman038_06

Ο Βύρος, όμως, που σκοπό είχε να σπείρει τη διχόνοια ανάμεσα στους Έλληνες (εύκολη δουλειά, σχεδόν αργομισθία) για να κάνει την Ελλάδα πιο ευάλωτη στην επικείμενη περσική επίθεση, απαγάγει τους αθλητές, αφήνοντας πίσω μόνο τον Batman και τον Robin, μαζί με μερικά σπαρτιάτικα χρυσά νομίσματα (από αυτά που επίτηδες δεν είχαν οι Σπαρτιάτες, αλλά είπαμε, τώρα…), ώστε να θεωρηθεί η απαγωγή έργο σπαρτιατικού δακτύλου, και ο Batman και ο Robin πράκτορές τους.

batman038_08a

Ο όχλος θέλει να τους λιντσάρει, δυο χιλιάδες χρόνια πριν να δώσει ο James Lynch Fitzstephen το όνομά του στη διαδικασία. Ο Batman και ο Robin, για να σωθούν, ανεβαίνουν στην Ακρόπολη και ζητάνε άσυλο στον ναό τής Αθηνάς…

batman038_08b

…όπου εκεί βρίσκεται και το άγαλμα της… πάπισσας Ιωάννας! (Άλλο διάδημα κοσμούσε το κεφάλι τής θεάς, κακόμοιρε Jim Mooney!)

batman038_10

Τέλος πάντων, οι ήρωές μας το σκάνε κρυφά το βράδυ, προλαβαίνουν το πλοίο τών Περσών και το βυθίζουν, ελευθερώνοντας τους Αθηναίους αθλητές. Εις ένδειξιν ευγνωμοσύνης, οι Αθηναίοι ανακηρύσσουν τον Batman Αθηναίο πολίτη. Στη συνέχεια, οι αθλητές, μαζί με τους ήρωές μας, πηγαίνουν στην Ολυμπία, για τους αγώνες. Νομίζω ότι αρχίσατε να φαντάζεστε πού θα καταλήξει το πράγμα!

batman038_12

Ακριβώς! Ο Βύρος και οι συν αυτώ ακολουθούν κατά πόδας, συνεχίζοντας να προσπαθούν να σπείρουν τη διχόνοια ανάμεσα στους Έλληνες. Αυτή τη φορά τραυματίζουν με ένα σπαρτιάτικο βέλος τον Αλέξη. Όμως, οι Αθηναίοι δεν μασάνε πια, και ο Batman ετοιμάζεται να κυνηγήσει τους Πέρσες. Με τον Αλέξη τραυματισμένο, όμως, κάποιος άλλος πρέπει να πάρει τη θέση του στο πένταθλο. Ποιος άραγε; Μα ο Batman ο Αθηναίος, φυσικά!

batman038_13

Ο Batman παίρνει ζεστά το θέμα, και με συνοπτικές διαδικασίες νικά και στα πέντε αθλήματα. Χωρίς άλλες υποχρεώσεις, πλέον, ο Batman ηγείται τού κυνηγιού τών Περσών, οι οποίοι, τελικά, αιχμαλωτίζονται. Φαντάζομαι ότι, με αυτόν τον τρόπο, η Ελλάδα γλίτωσε από την απειλή τών Περσών, οι οποίοι τελικά δεν θα επιτέθηκαν ποτέ στην Ελλάδα. (Πώς είπατε; Επιτέθηκαν; Δύο φορές; Κάτι πρέπει να είχαν εναντίον μας αυτοί οι άνθρωποι!)

batman038_14

Οι Αγώνες τελειώνουν με νίκη τής Αθήνας, και οι ήρωές μας επιστρέφουν στο παρόν, φέρνοντας μαζί τους και κάποια… σουβενίρ, για να τους θυμίζουν την περιπέτειά τους στην αρχαία Ελλάδα.

———

Παρ’ όλον ότι την πήρα λίγο στο ψιλό αυτή την ιστορία, νομίζω ότι ήταν ενδιαφέρουσα. Σίγουρα θα πρέπει να έκανε μεγάλη εντύπωση στο ακροατήριο, στο οποίο απευθυνόταν.

Φυσικά, όπως συμβαίνει σε όλες αυτές τις ιστορίες, ή όλοι οι αρχαίοι Έλληνες μιλάνε άπταιστα Αγγλικά, ή ο Batman και ο Robin μιλάνε άπταιστα Αττικά Ελληνικά!

DC220

Αναφορά σ’ αυτήν την ιστορία γίνεται στο τεύχος 220 τού περιοδικού Detective Comics, με ημερομηνία Ιούνιος 1955, όπου. στην ιστορία The Second Batman and Robin Team, o Roger Bacon, βρίσκοντας αναφορές σε διάφορες εμφανίσεις τού Batman και του Robin, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι προερχόντουσαν από το μέλλον.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...

Posted on 19 Ιουνίου 2013, in American Comics, Batman, Comics, Comics Characters, Comics History, Comics Stories, Comics Trades, CT Exclusive, Άρθρα Μελών, Αποκλειστικότητες, Αμερικάνικα Κόμικς, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Η Ιστορία των Κόμικς, Κόμικς Ιστορίες, Καρέ, Members Articles and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 Σχόλια.

  1. Καλημέρα κύριοι!

    Λόγω ζέστης, βρίσκομαι από νωρίς στις κόμικς επάλξεις!

    Κρίτωνα, καταπληκτικό εύρημα! Δεύτερο άρθρο τέτοιου τύπου, που νομίζω ότι ετοιμάζεται να καθιερωθεί σαν σειρά παρουσιάσεων, αν φυσικά υπάρχει παρόμοιο υλικό.

    Έξοχη η ιδέα σου!

    Μου αρέσει!

  2. Συγκεχυμένα μας τα λένε οι …ποιητές, αλλά τουλάχιστον βλέπουμε να έχουν κάνει κάτι σαν έρευνα.
    Επίσης δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την περίπτωση να απλοποιήσαν τα πάντα για τον μέσο αναγνώστη που μπορεί να ήξερε μόνο τον παρθενώνα και την Αθήνα.

    Πολύ μου αρέσει και η πάππισα… Αθηνά με τα αξεσουάρ της.
    Άραγε habet et galeam?

    Μου αρέσει!

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.