«Μετάφραση και… ξερό ψωμί!» – Νέα σειρά άρθρων 1. Ταρζάν – καρέ 17.

METAFRASEIS 21 CT METAFRASEIS 22 CT

Σήμερα δεν σας έχουμε ένα, αλλά δύο καρέ με πρωταγωνιστή τον Γιε Γιε! Προσέξτε, λοιπόν, σε τι μπελάδες μπήκε, μεταφραστικούς, ο σύντροφος του Γαλλικής καταγωγής Ταρζάν. Στην πρώτη περίπτωση, χρειαζόμαστε την βοήθεια επειγόντως ενός λεξικού, ή του Κρίτωνα! Το ίδιο είναι, μεταξύ μας! Η λέξη «φουρκισμένο», καταλαβαίνετε σίγουρα τι σημαίνει, αν και δεν ανήκει θέλω να πιστεύω, στην επίσημη μας γλώσσα, αλλά μάλλον σαν αργκό. Το «αρχι-φουρκισμένο» τώρα, να υποθέσω ότι υπερθεματίζει;… Πάμε και στο δεύτερο καρέ, όπου ο σερβιτόρος μάλλον χρειάζεται οφθαλμίατρο, καθώς ο Γιε Γιε βρέχει το χαλί και όχι το παρκέ!

[Ο Κρίτων συμπληρώνει: το ρήμα «φουρκίζω» σημαίνει «τρυπώ και πιάνω με φούρκα», αλλά και «εξοργίζω κάποιον». Η αρχική σημασία τής λέξεως, όμως, ήταν «απαγχονίζω», «παλουκώνω»! Η «φούρκα», τώρα, είναι ο διχαλωτός πάσσαλος, το δικράνι, αλλά και η κρεμάλα και η μη εξωτερικευμένη οργή. Προέρχεται από το λατινικό «furca», που είναι το δικράνι, που αναφέραμε παραπάνω. Πώς, λοιπόν, να μην αισθάνεται φούρκα η μάγισσα Φούρκα, με τα καμώματα του Γκούφυ; Όσο για το πρόθεμα «αρχι-», καλά τα λέει ο Γιώργος. Δείτε όμως την προτελευταία παράγραφο σ’ αυτό το άρθρο τού Νίκου Σαραντάκου, για την ετυμολόγηση τής λέξεως «αρχιπέλαγος». Δεν θα πιστέψετε από πού προέρχεται!]

Για το Comics Trades 2012 – 2013

Γιώργος Σ. Κοσκινάς

Όλα τα άρθρα αυτού του τύπου θα τα βρίσκετε συγκεντρωμένα εδώ.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

About Corto

Ασχολούμαι με το σκίτσο και τα κόμικς. Και στις δύο περιπτώσεις ακολουθώ το συναίσθημα. Θα προτιμούσα να μείνουν όλα αυτά στη σφαίρα του ερασιτεχνισμού, αλλά ...καμιά φορά η ζωή έχει άλλη γνώμη. Μισώ την υποκρισία και την αχαριστία και αρκούμαι στις μικρές στιγμές, που μπορούν να είναι παντού. Στη θέα ενός δέντρου, στον ήχο του κύματος...

Posted on 15 Ιουνίου 2013, in Comics, Comics Archive, Comics Characters, Comics History, Comics Legends, Comics Strips, Comics Trades, Comics Treasures!, Comics Tributes, CT Exclusive, French Comics, Greek Comics, Greek Magazines, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Αναμνήσεις, Βινιέτες, Δραγούνης, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Ελληνικά Κόμικς, Ζέμπλα, Η Ιστορία των Κόμικς, Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Αναμνήσεις, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Θησαυροί!, Κόμικς Καταγραφή, Κάποτε στην Ελλάδα!, Καρέ, Μετάφραση και… ξερό ψωμί!, Παραλειπόμενα, Πηδάλιο Πρες, Σπάνια Κόμικς, Σκίτσο, Τέχνες, Τέλος Εποχής, Ταρζάν, Zembla and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: