TOPOLINO – ΤΕΥΧΟΣ 3000

TOPOLINO 3000 COVER ct

Η τούρτα γέμισε κεράκια, 3000 από αυτά, χαρούμενες φωνές παντού και φυσικά όλοι έδωσαν το «παρών»! Ο Μίκυ, ο Ντόναλντ, ο Σκρουτζ, ο Γκούφυ, ο Μαύρος Πητ, ο Ήτα Βήτα, η Μάτζικα, ο Φέθρυ, ο Κύρος, ο Οράτιος, ο Πασχάλης, οι Λύκοι, ο επιθεωρητής Ο’ Χάρα, ο Χιούη ο Λιούη και ο Ντιούη και όλοι οι αγαπημένοι ήρωες του Ντίσνεϋ ήταν εκεί για να γιορτάσουν μαζί του! Το Topolino, μια από τις πλέον επιτυχημένες εκδόσεις κόμικς παγκοσμίως, συμπλήρωσε τα 3000 τεύχη και μοιράστηκε την χαρά του με όλους τους αναγνώστες, σε ένα επετειακό τεύχος 326 σελίδων, που διαβάζεται μέχρι το τελευταίο σημείο στίξης και είναι θαυμάσιο! Να ευχηθούμε χιλιάδες τεύχη ακόμη! Χωρίς να σας προσθέτουμε ανυπομονησία, περνάμε αμέσως στο περιεχόμενό του!

TOPOLINO 3000 INSIDE 2 ct TOPOLINO 3000 INSIDE 3 ct

Να ξεκινήσουμε με την υπέροχη ιδέα της έκδοσης, να ζητήσει από γνωστούς και όχι στην χώρα μας σχεδιαστές κόμικς, να δώσει ο καθένας τους και από μια ευχή, εικονογραφημένη, με θέμα τα 3000 τεύχη. Το αποτέλεσμα το βλέπετε, μερικώς, στις δύο σελίδες που παραθέτουμε. Υπέροχα όλα τα σκίτσα! Δύσκολα ξεχωρίζει κανείς ένα – δύο από αυτά!

TOPOLINO 3000 INSIDE 1 ct

Πάμε στις ιστορίες. Πρώτη βρίσκουμε το “Il colpo da 3000” («Το κίνημα του 3000»), των Tito Faraci (σενάριο), Giorgio Cavazzano (σκίτσα), και Mirka Adolfo (επιμέλεια χρωματισμού). Την ιστορία θα την λατρέψουν απλά οι συλλέκτες κόμικς! Εννοείται ότι βγήκε κατά παραγγελία! Έτσι λοιπόν, αγαπητοί μου, ο Μαύρος Πητ και ο Φούμφο εποφθαλμιούν την τελευταία ανακάλυψη στην σοφίτα του Γκούφυ, που δεν είναι τίποτα άλλο από το πρώτο τεύχος του Topolino!!! Αυτοί θέλουν να το κλέψουν, ο Γκούφυ να το διαβάσει ξανά, και ο Μίκυ να τον βοηθήσει να το κρατήσει! Το σκίτσο είναι υπέροχα σβησμένο, σαν να έγινε πρόχειρα! Χωρίς να έχουν γεμιστεί οι επιφάνειες με μαύρο, κάτι που το κάνει ασυναγώνιστο! Για το σενάριο, τι να πούμε; Άψογο σε όλα και η ιδανική αρχή για το τεύχος 3000!

TOPOLINO 3000 INSIDE 4 ct

Το “Il tirano dei mari” (« Ο τύραννος των θαλασσών»), που ακολουθεί, είναι εξίσου ευρηματικό σαν σενάριο, με το γνωστό, καθιερωμένο πια μοντέρνο σκίτσο. Να πούμε για τους δημιουργούς. Είναι οι Francesco Artibani (σενάριο), Corrado Mastantuono (σκίτσα), και Mirka Adolfo (επιμέλεια χρωματισμού). Ο Σκρουτζ μπλέκει τον Ντόναλντ και τον Λούντβιχ σε πολύ μεγάλες περιπέτειες, πολύ επικίνδυνες! Αυτή τη φορά θα πρέπει να καταδυθούν στα βάθη των θαλασσών, για να αντιμετωπίσουν τον φόβο και των τρόμο των ωκεανών, ένα γιγάντιο χταπόδι! Τα καρέ της καταιγίδας στο πέλαγος, καθώς και αυτά του βυθού είναι καταπληκτικά! Το σενάριο, είπαμε, από τα καλύτερα που έχουμε διαβάσει εδώ και καιρό, οπότε μιλάμε για σούπερ συνδυασμό!

TOPOLINO 3000 INSIDE 5 ct

Και περνάμε στο “Il Sorprendente 3000” («Το καταπληκτικό 3000»), σε σενάριο και σκίτσα Casty (Ανδρέα, εδώ είμαστε!). Άλλη μια ιστορία που γράφτηκε αποκλειστικά για το τεύχος (έξοχη η ιδέα του περιοδικού), με την χαρακτηριστική πένα και την σχεδιαστική γραμμή ενός σπουδαίου δημιουργού. Πανέξυπνο το σενάριο – εξαιρετική η εικονογράφηση. Ο Μίκυ, ο Γκούφυ, ο Οράτιος, ο Ο’ Χάρα και ο Ήτα Βήτα πηγαίνουν στο σπίτι του πρώτου για να θαυμάσουν την νέα του συσκευή τηλεόρασης. Μια συσκευή νέας τεχνολογίας, με φοβερές δυνατότητες. Μόνον που αυτό, το οποίο θέλουν να δουν, είναι κάτι που τους αφορά… Και σαν να μην έφτανε αυτό, μετά από μια βλάβη στο ηλεκτρικό, η οποία τους αφήνει με το τηλεχειριστήριο ανά χείρας, σύξυλους μπροστά απ’ την οθόνη, το επόμενο πρωί όλοι οι κάτοικοι της πόλης θα είναι σαν…φωτοτυπίες! Όλοι ίδιοι!

TOPOLINO 3000 INSIDE 6 ct TOPOLINO 3000 INSIDE 7 ct

Από ένα τέτοιο πάρτι γίνονταν να λείψει ο Φάντομ Ντακ; Αν είναι δυνατόν!!! Μα και φυσικά είναι εδώ και μάλιστα με μια σούπερ ιστορία! Την οποία προλογίζει η σελίδα που βλέπετε, ή μάλλον μας θυμίζει ότι ο «μασκοφόρος εκδικητής» δεν είναι ο μόνος υπερήρωας της πόλης! Το “ La grande caccia alla numero 3000” («Το μεγάλο κυνήγι του αριθμού 3000») είναι μια δουλειά των Marco Bosco (σενάριο), και Andrea Freccero (σκίτσα). Πως βρέθηκε το παλιό κέρμα των 10 σεντς στα χέρια του Φάντομ; Τι επιδιώκει η Μάτζικα από τον ήρωά μας; Θα μπορέσει να βοηθήσει ο Κύρος, ώστε να έχουμε αίσιο τέλος, ή ο Σκρούτζ θα χτυπιέται στο άδειο θησαυροφυλάκιό του; Αυτά όλα τα ερωτήματα απαντώνται στην ιστορία μας, που είναι απίθανη, απλά! Για τα σκίτσα, να πούμε ότι τα βρήκαμε πανέμορφα.

TOPOLINO 3000 INSIDE 8 ct

Ο Χιούη, ο Λιούη και ο Ντιούη, μαζί με την γιαγιά Ντακ έρχονται στην συνέχεια με το “Prelibatezze a km 3000” («Λιχουδιές 3000 χλμ). Σενάριο Teresa Radice, σκίτσα Stefano Turconi. Οι γνωστές συνταγές της γιαγιάς θα βγουν εκτός αγροκτήματος και θα αποκτήσουν θέση στην αγορά, με το όνομα “Derby Duck”! Πεντανόστιμη ιστορία, που μπορεί και να σας κάνει μάγειρες ή, τουλάχιστον, να προσπαθήσετε να αντιγράψετε τις συνταγές της! Ξέρω κάποιον εδώ, που διαβάζοντας αυτές τις γραμμές του τρέχουν  ήδη τα σάλια…!

TOPOLINO 3000 INSIDE 9 ct

«Ο τυχερός συνδυασμός» (“La combinazione fortunata”), με τους Μόρτυ και Φέρντυ (ή Tip & Tap, όπως λένε στην Ιταλία τα ανίψια του Μίκυ), συνεχίζει με πολύ κέφι το τεύχος., αλλά είναι τόσο σύντομη, που δεν μας επιτρέπει καν να κάνουμε περίληψη! Δημιουργοί του οι Augusto Macchetto (σενάριο), και Lorenzo Pastrovicchio (σκίτσα).

TOPOLINO 3000 INSIDE 10 ct

Γυρίζουμε σελίδες και φθάνουμε στην 157, για να συναντήσουμε το “3000 anni incompiuti” («Τα ημιτελή 3000 χρόνια»), με τον Indiana Pipps, ή Ιντιάνα Γκούφυ, όπως τον ξέρουμε στην χώρα μας. Bruno Sarda και Massimo de Vita οι δημιουργοί. Κι εδώ η ιστορία είναι πολύ μικρή, 5 σελίδων μόλις, αλλά διασκεδαστική 100%! Και όμορφο σκίτσο και ωραίο σενάριο.

TOPOLINO 3000 INSIDE 11 ct

Πεθυμήσατε μια πιο μεγάλη ιστορία και τον Σκρουτζ; Έφθασε! Το “3000 metri sopra il cielo di Paperopoli” («3000 μέτρα πάνω απ’ τον ουρανό της Λιμνούπολης») έχει και Σκρουτζ και Κύρο και Νταίζη και Τζένη και έρωτες και σύννεφα και πολλή, μα πολλή τρέλα!!! Φοβερά πράγματα συμβαίνουν στα καρέ του! Απερίγραπτα! Σούπερ η ιστορία και άνω του ικανοποιητικού το σκίτσο. Αλλά, όταν έχεις ένα σενάριο δυναμίτη, απλά γυρίζεις αχόρταγα τις σελίδες! Η Sylvia Ziche (χμ… κάποιοι θα στραβομουτσουνιάσετε στην ανάγνωση του ονόματος, το ξέρω…), τα ανέλαβε όλα εξ ολοκλήρου.

TOPOLINO 3000 INSIDE 12 ct

Εδώ είναι ο πιο αδύναμος κρίκος του τεύχους, κατά την άποψη μου πάντα. Τόσο μοντέρνο σκίτσο, σε σημείο σχεδόν να αλλοιώνει τα πάντα, με κατάχρηση σκιών και με έμφαση στο μέλλον και τα ρομπότ, μάλλον δείχνει παράταιρο στο περιοδικό… Σαν να μην έχει θέση… Πρωταγωνιστεί ο Κύρος και δεν μου άρεσε καθόλου. Είναι το “Cacciatore di passato” («Κυνήγι από το παρελθόν»), των Roberto Gagnor (σενάριο), Claudio Sciarrone (σκίτσα, α…πα…πα), και επιμέλεια χρωματισμού από την Elisa Braglia, η οποία ήταν η μόνη που διασώθηκε από την συνεργασία αυτή.

TOPOLINO 3000 INSIDE 13 ct

Το “La Bolletta Nr. 3000” θα τρελάνει κυριολεκτικά τον Γκαστόνε, σε σημείο που να αναρωτιέται αν τελικά είναι τυχερός, ή η τύχη του ήταν μέχρι εδώ! Θα πάθει πολλά, θα ταξιδέψει στα πέρατα της γης, αλλά… Οι Carlo Panaro (σενάριο), και Marco Gervacio (σκίτσα) αξίζουν πολλά μπράβο! Το απογείωσαν με κέφι και ευρηματικότητα και καταφέρνουν να το κάνουν απολαυστικό! Μπορώ να πω ότι μετά την ιστορία του Casty, αυτή εδώ ξεχωρίζει κατά πολύ από τις υπόλοιπες, που καμία τους (εκτός μιας…), δεν είναι κακή.

TOPOLINO 3000 INSIDE 14 ct

Ο Ήτα Βήτα είναι αυτό που όλοι περιμένατε, «Ο άνθρωπος του 3000» (“L’ uomo di 3000”) ή, καλύτερα, αυτός που τον αναζητεί… Ένας ρόλος γάντι για το φίλο μας που τρώει ναφθαλίνη, και η τσέπη του χωράει το σύμπαν! Την ιστορία έγραψε ο Fabio Michelini και την σχεδίασε ο Francesco D’ Ippolito. Η κατάσταση μεταφέρεται στο μακρινό διάστημα, τα τεύχη Topolino όμως είναι ξανά εδώ, ακόμη και στους πιο μακρινούς γαλαξίες, στο μυαλό του φίλου μας, η δράση είναι μπόλικη, και θα βρείτε επιπλέον ένα καρέ – όλα τα λεφτά, ή καλύτερα 1000 λέξεις! Όχι, λάθος! Δύο καρέ! Ή… τώρα που τα μετράω ξανά, τρία! Τρία ΦΟΒΕΡΑ ΚΑΡΕ, που ανεβάζουν τον αριθμό των λέξεων στις 3000, όπως είναι και το ίδιο το τεύχος!!! Τυχαίο; Λέτε; Με ενθουσίασε και αυτή η ιστορία, με το σκίτσο της ειδικά!

TOPOLINO 3000 INSIDE 15 ct

Οι Λύκοι παίρνουν σειρά, με την δική τους συμβολή σον εορτασμό του περιοδικού. Και με την παρουσία – ιστορία! Θα βαρεθείτε να τους μετράτε, θα δείτε τόσο πολλούς από την οικογένεια, που θα απορήσετε πώς είναι δυνατόν να τρέχει με τέτοιες πληθυσμιακές ταχύτητες το σόι, επαγγέλματα απίστευτα και σκορπισμένοι σ’ όλη τη γη!!! Μια συγκέντρωση της φαμίλιας των αγαπημένων μας κακοποιών, με τίτλο “Il raduno di 3000” («Η συγκέντρωση του 3000»), που συνέλαβε και υλοποίησε ο Enrico Faccini. Στα σκίτσα ήταν απλά καλός, αλλά σαν ιδέα εξαιρετικά πρωτότυπος! Μέσα στην τριάδα των πιο σπαρταριστών σεναρίων του τεύχους!

TOPOLINO 3000 INSIDE 16 ct

Ο Πασχάλης είναι ο επόμενος καλεσμένος. Το “La partita numero 3000” («Ο αγώνας υπ’ αριθμόν 3000») είναι μια ποδοσφαιρικής χροιάς σενάριο, όπου ο οκνηρός και παμφάγος Πασχάλης αρχίζει κοιμώμενος στο τέρμα του και χαντακώνει την ομάδα, για να καταλήξει ήρωας του αγώνα! Κι εδώ θα διασκεδάσει ο αναγνώστης, με πολύ καλή δουλειά και στο σκίτσο. Δημιουργοί οι Riccardo Secchi (σενάριο), και Alessandro Perina (σκίτσα).

TOPOLINO 3000 INSIDE 17 ct

«Ο φίλος μας ο 3000 »(“L’ amico del 3000”) δεν είναι άλλος από τον Τζούνιορ, και ο τέλειος επίλογος για ένα σούπερ χορταστικό τεύχος! Μαζί του και όλη η τρελοπαρέα, σε φουλ φόρμα, σκανδαλιά ατελείωτη, όπως και ερωτήματα… Τι να πω, που να μην έχω πει ήδη πριν; Ότι είναι απολαυστική; Κεφάτη; Να πω τα ονόματα αυτών που την έφτιαξαν. Bruno Enna( σενάριο), Roberta Migheli (σκίτσα).

Αν δεν σας είναι αρκετά όλα τα πιο πάνω, πηγαίνετε στο πλησιέστερο κατάστημα πώλησης ξένου τύπου και αγοράστε το τεύχος πριν εξαντληθεί!!!

Μπορείτε να βρίσκετε συγκεντρωμένες αυτές τις παρουσιάσεις εδώ.

Αποκλειστικά για το Comics Trades 2012–2013

Γιώργος Σ. Κοσκινάς

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

About Corto

Ασχολούμαι με το σκίτσο και τα κόμικς. Και στις δύο περιπτώσεις ακολουθώ το συναίσθημα. Θα προτιμούσα να μείνουν όλα αυτά στη σφαίρα του ερασιτεχνισμού, αλλά ...καμιά φορά η ζωή έχει άλλη γνώμη. Μισώ την υποκρισία και την αχαριστία και αρκούμαι στις μικρές στιγμές, που μπορούν να είναι παντού. Στη θέα ενός δέντρου, στον ήχο του κύματος...

Posted on 29 Μαΐου 2013, in Arts, Comics, Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics Creators, Comics History, Comics Legends, Comics Stories, Comics Strips, Comics Trades, CT Exclusive, Italian Comics, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Βινιέτες, Γουώλτ Ντίσνεϋ, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Εκδόσεις Εξωτερικού, Ενημέρωση, Εξώφυλλα Κόμικς, Η Ιστορία των Κόμικς, Ιταλικά Κόμικς, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Θησαυροί!, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Παρουσίαση: Topolino, Σκίτσο, Τέχνες, Topolino, Walt Disney and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 9 Σχόλια.

  1. Ελπίζω αυτές οι ιστορίες να μη βασίζονται τόσο στον αριθμό 3000, που να μη μπορεί να αλλάξει σε 2500, ώστε να τις διαβάσουμε κι εμείς του χρόνου, στο τεύχος 2500 τού Μίκυ Μάους, όπως διαβάσαμε την επετειακή ιστορία για το Topolino 2000 στα τεύχη 1496-1500. Ωραία θα ήταν το τεύχος 2500 να είναι αυτό το θεματικό τεύχος και όχι ένα τεύχος με ακόμα περισσότερες σελίδες από το προηγούμενο πανηγυρικό, που είχε φτάσει, αισίως, τις 500 σελίδες.

    Μου αρέσει!

  2. Με αυτά που διαβάζω μάλλον 3000 λεύγες πάνω από τον μέσο όρο ήταν αυτό το επετειακό τεύχος ή όχι;

    Μου αρέσει!

  3. 356 σελίδες στην ίδια τιμή 2,40 €.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: