«Πού σε βρήκα; Στο Κλιν;»

EGKYKLOPAIDIA KLYNEX 1 CT

Ακόμη κάτι με δύναμη από το παρελθόν, από τα χρόνια της ανεμελιάς μιας ολόκληρης γενιάς. Είναι και αυτό ένα ενθύμιο πια, αλλά μπορεί να μας γυρίσει πίσω και να κοιτάξουμε σε κείνα τα χρόνια… Κάποια στιγμή, ακουγόταν σαν σύνθημα, ατάκα αν θέλετε, στα στόματα δεκάδων χιλιάδων συμπατριωτών μας. «Πού σε βρήκα; Στο Κλιν;» Τι ήταν αυτό; Διαβάστε πιο κάτω το κείμενο του φίλου Γιώργου, που πάλι έκανε το θαύμα του και μας γέμισε όμορφες εικόνες! Γιώργο, ένα τεράστιο ευχαριστώ! Ξέρεις τι τα κάνει τόσο μοναδικά, όσα μοιράζεσαι μαζί μας; Ο τρόπος που αναπολείς και αφηγείσαι… Και είναι να ξέρεις αυτό που μας αγγίζει περισσότερο και ξυπνάει μνήμες… Ευτυχώς, που κάθε φορά που πάνε να μας κάνουν να ξεχάσουμε πώς κυλούσε κάποτε η ζωή μας, βρίσκονται άνθρωποι σαν εσένα!

EGKYKLOPAIDIA KLYNEX 2 CTEGKYKLOPAIDIA KLYNEX 3 CT XARTHS KLYNEX 1 CT

…θυμήθηκα ότι εκτός από τ’ αγαπημένα άλμπουμ με τις συλλεκτικές κάρτες,  την δεκαετία τού 60, προσφορές δώρων έκαναν ακόμη και προϊόντα που είχαν να κάνουν με την οικιακή καθαριότητα… μου έρχεται στον νου…

…το σακουλάκι με την σκόνη πλυσίματος ΚΛΙΝ, τότε που το παιδικό χέρι ψαχούλευε μέσα στην συσκευασία μέχρι να βρει το στρατιωτάκι δώρο…!!!

Λίγο αργότερα, γύρω στο 1964,  θυμάμαι το απορρυπαντικό ROL, που μας χάριζε την σειρά τών βιβλίων «ΗΜΟΥΝ ΚΙ’ ΕΓΩ ΕΚΕΙ», με τα εξαιρετικά κείμενα της Γεωργίας Ταρσούλη και πρωταγωνιστή τον νεαρό Άλκη και τα περιπετειώδη ταξίδια του στο παρελθόν…!!!

…το 1966 θυμάμαι την χλωρίνη  KLINEX να μας προσφέρει εκείνους τους ανάγλυφους χάρτες τών ηπείρων, μαζί με ένα όμορφο πολύχρωμο έντυπο με  πληροφορίες και στοιχεία για κάθε μια από αυτές: Β. Αμερική, Ν. Αμερική, Ασία, Αφρική, Αυστραλία  και Ευρώπη!

…τι τραβούσαν και οι μαμάδες όταν τις πιέζαμε, ενίοτε με κλάψες, να βάλουν πολλές μπουγάδες και αρκετές φασίνες, ώστε να καταναλωθεί το προϊόν γρήγορα, για ν’ αγοράσουν καινούργιο κουτί κι’ εμείς, πονηρά σκεπτόμενοι, να κερδίσουμε άλλο ένα δώρο…!!!

Όμορφα νοσταλγικά χρόνια, ίσως και με αρκετές παιδιάστικες, αθώες ζαβολιές…!!!

HMOYN KI EGO EKEI 3 CT HMOYN KI EGO EKEI 4 CT

Μοιραστείτε κι εσείς παρόμοιες εικόνες και μνήμες μαζί μας, στέλνοντάς τες σε ένα email στο

gkoscomicsandmore@gmail.com

Βοηθήστε να φτιάξουμε ξανά τον κόσμο εκείνο που μας περικύκλωνε κάποτε, με τις αξέχαστες συλλογές που μιλάνε ακόμη στις καρδιές μας.

Για το Comics Trades 2012–2013

Γιώργος Σ. Κοσκινάς

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .

About Corto

Ασχολούμαι με τα κόμικς και τον γραπτό λόγο. Και στις δύο περιπτώσεις αφήνω το συναίσθημα να με καθοδηγήσει σε παρορμητικά νερά. Οι επιρροές είναι εκεί έξω, η ίδια η ζωή καθώς κυλά σαν σταγόνα διψασμένη. Μισώ την υποκρισία, την όψη της αχαριστίας, χαμένης σε ψιθύρους ιδιοτέλειας και ανάσες φόβου. Αρκούμαι στις μικρές στιγμές, που μπορούν να είναι παντού. Στη θέα ενός δέντρου, στον ήχο του κύματος, σε ένα σκίτσο φτιαγμένο με ψυχή...

Posted on 9 Μαΐου 2013, in Collections, Comics Trades, CT Exclusive, Άρθρα Μελών, Άνθρωπος, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Αναμνήσεις, Εκτός Κόμικς, Η Ζωή, Κάποτε στην Ελλάδα!, Καθημερινότητα, Κοινωνία, Μικρές Απολαύσεις, Παραλειπόμενα, Συλλογές, Τέλος Εποχής and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 37 Σχόλια.

  1. Το ήμουν κι’ εγώ εκεί το θυμάμαι ως τίτλο, αλλά δεν πρέπει να είχα κάποιο τόμο. Την ανάγλυφη εγκυκλοπαίδεια, όμως, τη θυμάμαι πολύ περισσότερο. Είχα μόνο την Ευρώπη. Ο πλαστικός χάρτης δεν άντεξε για πολύ, όμως ο συνοδευτικός τόμος έμεινε για πολλά χρόνια στη βιβλιοθήκη μου και ίσως να υπάρχει ακόμα στο βάθος τού παταριού, ανάμεσα στα παιδικά βιβλία. Επί χρόνια, για να μην πω δεκαετίες, με το που έπαιρνε η μητέρα μου ένα καινούργιο μπουκάλι χλωρίνη, πάντα έβγαζα τη χάρτινη ετικέτα από το μπουκάλι, ελπίζοντας να ξαναβγάζαν κουπόνια για κάποια αντίστοιχη προσφορά. Πάντα, όμως, το μόνο που υπήρχε στην πίσω μεριά ήταν οι οδηγίες χρήσεως. (Πόσοι από σας, που δεν έχετε υπ’ όψιν αυτές τις παλιές προσφορές τής χλωρίνης, γνωρίζετε ότι στην πίσω μεριά τής ετικέτας υπάρχουν οι οδηγίες χρήσεως;)

    Μου αρέσει!

    • Κρίτωνα, ήταν πολύ δυνατό flash back το σημερινό. Φυσικά και τα θυμάμαι όσα μνημονεύεις. Ειδικά τις οδηγίες, αφού για τουλάχιστον μια 5ετία αναζητούσα κι εγώ κάποιο από τα δώρα εκείνα…

      Μου αρέσει!

  2. Κι’ αυτά εδώ πρέπει να είναι κάποια από τα παιχνιδάκια τού Klin:

    Μου αρέσει!

  3. !
    Εσείς ήσασταν εκεί, εγώ δεν ήμουν εκεί, αλλά και πάλι:
    !

    Μου αρέσει!

  4. Αναρωτιέμαι για πράγματα, τύχες, συλλογές απο τα δικά μου παιδικάτα, τι έχουν γίνει. Δεν μπορεί, όλο και κάποιος θα έχει κρατήσει από κάτι.

    Μου αρέσει!

  5. Καλησπέρα σε όλους
    Πολύ ωραίο το άρθρο και ευχαριστούμε. Εγώ τα θυμάμαι όλα και τα στρατιωτάκια του ΚΛΙΝ και τον ανάγλυφο Χάρτη και τα πολύ ωραία βιβλιαράκια της σειράς ΗΜΟΥΝ ΚΙ ΕΓΩ ΕΚΕΙ. Θυμάμαι πόσο είχα εντυπωσιασθεί όταν διάβασα το «ΗΜΟΥΝ ΚΙ ΕΓΩ ΕΚΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΥΝΟΥΣ ΤΟΥ ΑΤΤΙΛΑ. Έχω ακόμη 2-3
    Και τώρα το καλό.
    Όλα τα βιβλιαράκια αυτά βρίσκονται διαθέσιμα για ανάγνωση (ΚΑΙ DOWNLOAD) στο site της Γεωργίας Ταρσούλη που ήταν η συγγραφεύς των διηγημάτων δημοσιογράφος, λαογράφος και συντάκτρια στο περιοδικό Διάπλαση των Παίδων. http://pmquotes.blogspot.com/2009/05/blog-post.html#!/2009/05/blog-post.html

    ΣΠΕΥΣΑΤΕ
    ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΞΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΘΟΥΝ ΑΠΟ ΕΜΑΣ, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ, ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΜΑΣ κ.ο.κ.

    Μου αρέσει!

  6. ΤΑΧΩ ΠΑΙΞΕΙ….ΦΟΒΕΡΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

    Μου αρέσει!

  7. ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΘΑ ΕΧΩ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΟΥ 1 Η 2 ΣΤΡΑΤΙΩΤΑΚΙΑ ΑΠΟ ΚΕΙΝΑ ΤΑ ΔΩΡΑΚΙΑ ΠΟΥ ΕΚΡΥΒΑΝ ΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΑΠΟΡΥΠΑΝΤΙΚΑ ΕΥΡΗΚΑ..ΚΛΙΝ ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΤΑΙΝΤ ΚΑΙ ΟΜΟ . ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΠΕΡΙΠΟΥ ΠΡΙΝ……45 ΧΡΟΝΙΑ..? ΠΩΣ ΤΟ ΒΛΕΠΕΤΕ ΚΥΡΙΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ…»ΟΜΟΙΟΠΑΘΟΥΝΤΕΣ» ?

    Μου αρέσει!

  8. ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΩ ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ.. ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ?

    Μου αρέσει!

  9. ΦΙΛΕ CORTO AKOMA ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ .. »ΥΛΙΚΟΥ»

    Μου αρέσει!

    • Καλησπέρα σας.

      Τι ήταν αυτό ακριβώς που μου διέφυγε, αναρωτιέμαι…

      Στην τελευταία μας επικοινωνία μέσω σχολίων, είχαμε μείνει στην προσπάθεια σας να μας αποστείλετε επιπλέον υλικό από ότι ήδη παρουσιάστηκε. Από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω από τα εισερχόμενα του email μας, ουδέποτε αποστείλατε κάτι σχετικό… Συνεπώς, δεν καταλαβαίνω το πνεύμα σας ακριβώς και, τι ήταν αυτό που ακόμη «περιμένετε», όπως σχολιάσατε προσφάτως. Θα ήταν χρήσιμο σε όλους μας αν καταστούσατε σαφές το «υλικό» που περιμένετε, καθώς και αν υποδεικνύατε με ποιόν τρόπο προσωπικώς σας υπέβαλα σε κάποιου είδος αναμονή δίχως να το γνωρίζω.

      Σας ευχαριστούμε

      Μου αρέσει!

  10. ΟΠΩΣ ΜΕ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΑΤΕ ΣΑΣ ΕΣΤΕΙΛΑ ΣΤΟ ΕΜΑΙL ΣΑΣ ΦΩΤΟ ΜΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΑΚΙΑ ΤΟΥ ΚΛΙΝ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΡΟΣ ΤΕΡΨΙΝ ΦΙΛΩΝ ΑΝΑΜΝΗΣΙΟΜΑΧΩΝ. ΤΩΡΑ ΠΩΣ Η ΚΑΛΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΜΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΟΠΕΙΣΤΗΚΑΙ ΜΕ ΥΠΕΡΑΝΩ ΣΟΒΑΡΟΦΑΝΗ ΕΩΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ…ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΚΑΙ ΓΩ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΜΟΥ ..ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ. ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΚΑΜΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ .

    Μου αρέσει!

    • Αγαπητέ, φίλε των κόμικς και των αναμνήσεων

      Η χθεσινή απάντηση μου στον σχολιασμό σας δεν είχε καθόλου επιθετική όπως την χαρακτηρίζετε διάθεση. Λάβετε υπόψιν σας τα κάτωθι:

      Όταν βρίσκεσαι on line με δυνατότητα σχολιασμού μάξιμουμ 10 λεπτά ημερησίως(και 20 την Κυριακή), τόσος όσος και ο ελεύθερος σου χρόνος και, όταν η επικοινωνία είναι με γραπτά μηνύματα(οπότε οι …τελείες στο λόγο και τα «εισαγωγικά» τον αλλιώνουν προς κάθε κατεύθυνση), οπότε μπορούν εύκολα να παρεξηγηθούν οι αρχικές προθέσεις του γράφοντος, αλλά και όταν στο email που αναφέρεστε δεν ήρθε καμία φωτογραφία, ή σύνδεσμος(link), που να παραπέμπει σε αυτήν, αν ήσασταν στην δική μου θέση πως θα απαντούσατε άραγε;

      Φιλικά(και το εννοώ, δεν το γράφω χάριν εντυπωσιασμού),

      Γιώργος Σ. Κοσκινάς(aka corto)

      ΥΓ
      Για να αποφεύγονται τέτοιου είδους παρεξηγήσεις, έχω τονίσει κατ’επανάληψη πως η καλύτερη επικοινωνία είναι η άμεση(τηλέφωνο, το οποίο έχω δώσει σε πολλούς επισκέπτες και μέλη μας μέσω email, ή skype, ή email).

      Μου αρέσει!

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.