ΚΟΜΙΞ ΤΕΥΧΟΣ 299 – «Ο μαραθώνιος ενός κροίσου»

KOMIKS 299 COVER CT

ΚΟΜΙΞ Απριλίου, μόλις ένα πριν τεύχος το 300, που αναμένεται εορταστικό, διπλό και με ενδιαφέρουσες ιστορίες. Ας μείνουμε, όμως, στο τεύχος του μήνα, για να δούμε τι βρίσκεται στις σελίδες του. Το καλό είναι ότι οι 7 και 8 ιστορίες έγιναν 6, και εύχομαι από το μεθεπόμενο (Ιουνίου), να γίνουν ακόμη λιγότερες. Κάποιος, τελικά, ακούει την γκρίνια των αναγνωστών. Κι αυτό κάτι είναι. Πριν πάμε στις ιστορίες, να σας πω ότι για μια από τις ελάχιστες φορές, που διάβασα την ποικίλη ύλη του περιοδικού (και το ομολογώ!), πραγματικά βρήκα ότι υπάρχει πλήθος σημαντικών πληροφοριών και ειδήσεων. Θα τις δούμε κι αυτές πιο κάτω.

KOMIKS 299 INSIDE 1 ct

Αρχή με τον «μαραθώνιο ενός Κροίσου». Ο Σκρουτζ αποφασίζει να αδυνατίσει τους εργαζόμενούς του, ώστε να είναι πιο παραγωγικοί.  Ο Ντόναλντ, για να τον βγάλει από τη μέση και να μην μπορέσει να συμμετάσχει στην μαραθώνιο (όπου εκεί ο τσιγκούναρος θα δώσει το καλό παράδειγμα στους υπαλλήλους του), τον στέλνει σε μια μακρινή χώρα, στο συνέδριο της λέσχης Κροίσων, στο Ρίο Μπατιρέιρο! Βέβαια, από εκεί κι έπειτα θα γίνουν πολλά και όχι ακριβώς επιθυμητά για κανέναν από τους πρωταγωνιστές και ειδικά τους εργαζόμενους… Σενάριο καλό, σκίτσο πολύ καλό. 9.

KOMIKS 299 INSIDE 2 ct

Ακολουθεί το «πιάτο του Ινδού», που είναι απολαυστική ιστορία. Έχει πολύ καλό σενάριο, βγάζει ωραίες, αυθόρμητες καταστάσεις, σχεδόν μοιάζει να αυτοσχεδιάζει ο δημιουργός, ο ήρωάς μας (Ντόναλντ), δείχνει επιτέλους ικανότητα σε ένα επάγγελμα, το σκίτσο είναι εξαιρετικό, οπότε τι μένει για να δώσουμε 9,5; Να πούμε εδώ ότι ο άτυχος – τεμπέλης πάπιος είναι σε φάση alter ego και κορυφαίος μάγειρας Ινδικής κουζίνας. Οι περιπέτειές του είναι καυτερές σαν το κάρυ και ξεκαρδιστικές!

KOMIKS 299 INSIDE 3 CT

Φτάνουμε στο «άσ’τα τα μαλλάκια σου…». Μια ακόμη ιστορία με τον Ντόναλντ σε πρώτο πλάνο, μαζί με την ζήλια του για τον καλλιτεχνικό έρωτα της Νταίζυ με έναν τραγουδιστή, ο οποίος έχει ωραία κόμη! Ο φίλος μας θα προσπαθήσει να τον ανταγωνιστεί σε… τρίχες και το αποτέλεσμα θα είναι να πονέσει η κοιλιά σας από τα γέλια! Πολύ ωραίο και εδώ το σενάριο, πέρα του ικανοποιητικού το σκίτσο. Απλά δίνουμε ένα 8,5.

KOMIKS 299 INSIDE 4 CT

Τέταρτη ιστορία του τεύχους, το «τίμημα της ευγένειας». Εδώ χωλαίνει κάπως το περιοδικό, αφού πιστεύω ότι είναι ο αδύναμός του κρίκος. Άνευρο σενάριο, plain όπως λένε και στο εξωτερικό, χωρίς τίποτα το ευρηματικό ή κάτι, έστω, που να δώσει ενδιαφέρον στον αναγνώστη. Αναμενόμενα πάνω – κάτω όλα, ο Ντόναλντ είναι για ακόμη μια φορά τέρας ατυχίας, και η Νταίζυ πίσω από όλα αυτά. Εδώ υποτίθεται ότι υπνωτίζεται και γίνεται ευγενής. Την διάβασα γρήγορα και δίχως κέφι, γιατί και το σκίτσο δεν με ικανοποίησε απόλυτα. Όλα τα βρήκα αρκετά ρηχά… 7,5 η βαθμολογία.

KOMIKS 299 INSIDE 5 CT

Δεύτερη μαγειρικού τύπου περιπέτεια του Ντόναλντ. Το «μάγειρας για μια ώρα» θα βγάλει τα καλά ένστικτα του θείου, που γίνεται θυσία για τα ανίψια του και με έναν ενδεχομένως υπότιτλο «για 3 μπιφτέκια», θα οδηγηθεί εργαζόμενος σε fast food. Αυτά που θα κάνει είναι, όπως καταλαβαίνετε, απλά μια σειρά από γκάφες, και το γέλιο ρέει άφθονο σαν το κέτσαπ! Καλό σενάριο, μικρό και περιεκτικό όμως. Σκίτσο ναι μεν, αλλά… Πάντως ένα 8,5 είναι δίκαιο.

KOMIKS 299 INSIDE 6 CT

Τέλος, με τους «εισπράκτορες» και ξανά πρωταγωνιστή τον Ντόναλντ. (Αμάν πια! Πολύ μονοδιάστατη επιλογή ιστοριών.) Όπως λέει και ο τίτλος, ο ήρωάς μας θα γίνει εισπράκτορας χρεών και θα καταφέρει, παρά τους κινδύνους των περίεργων οφειλετών. Θα μου πείτε είναι τόσο απλά; Όχι φυσικά! Το αντίθετο, μάλιστα και με ωραίο φινάλε! Καλό σενάριο και εδώ, όπως και εξαιρετικό σκίτσο. Δικαιωματικά αποσπάει ένα 9.

KOMIKS 299 INSIDE 7 CT KOMIKS 299 INSIDE 8 CT KOMIKS 299 INSIDE 9 CT

Τεύχος με μέσο όρο αρκετά υψηλό, που πιστεύω ότι θα ικανοποιήσει τους φίλους του περιοδικού. Ίσως όχι όσο θα ήθελαν, αλλά τα έχουμε πει κι άλλες φορές αυτά. Οι καιροί έχουν αλλάξει… Οι ειδήσεις, που σας έλεγα στην αρχή, είναι σημαντικές και ενδιαφέρουσες. Επετειακό Τιραμόλα στην Ιταλία, με 20 σπάνιες ιστορίες του ήρωα από καουτσούκ, με αφορμή τον εορτασμό των 60 χρόνων από την δημιουργία του. Ακόμη, αναφορά στο επετειακό Topolino, το τεύχος 3000, που όπως και πολλά ακόμη θα παρουσιάσουμε πρώτοι στο Comics Trades. Οι σκύλοι των κόμικς, μια ωραία ιδέα που βγαίνει σε βιβλίο στην Γαλλία, νέες εκδόσεις της DC, κοινωνικού τύπου(!) και πολλά ακόμη. Στο οπισθόφυλλο εικονίζεται η μακέτα του νέου άλμπουμ της εκδοτικής, που είναι το «Στην κοιλάδα του θανάτου», σε σκίτσα του αείμνηστου Floyd Gottfredson! Μπορεί η τιμή να είναι αλμυρή για τις εποχές που ζούμε, αλλά φαντάζει σαν μια ιδιαίτερα ελκυστική, Πασχαλινή πρόταση αγοράς για κομικσοφαγάνες!  Τον επόμενο μήνα έχουμε το τεύχος 300, το οποίο καλύτερα να βιαστείτε να αγοράσετε… Δεν το βλέπω να μένει και πολύ στα περίπτερα… Να μην ξεχάσουμε και τις παρουσιάσεις που έρχονται. Ντόναλντ, Μίκυ Μυστήριο, Φάντομ, Μεγάλο Μίκυ! Όλα αυτά προσεχώς.

Για το Comics Trades 2012 – 2013

Γιώργος Σ. Κοσκινάς

Όλες τις προηγούμενες παρουσιάσεις μπορείτε να τις βρείτε εδώ.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

About Corto

Ασχολούμαι με τα κόμικς και τον γραπτό λόγο. Και στις δύο περιπτώσεις αφήνω το συναίσθημα να με καθοδηγήσει σε παρορμητικά νερά. Οι επιρροές είναι εκεί έξω, η ίδια η ζωή καθώς κυλά σαν σταγόνα διψασμένη. Μισώ την υποκρισία, την όψη της αχαριστίας, χαμένης σε ψιθύρους ιδιοτέλειας και ανάσες φόβου. Αρκούμαι στις μικρές στιγμές, που μπορούν να είναι παντού. Στη θέα ενός δέντρου, στον ήχο του κύματος, σε ένα σκίτσο φτιαγμένο με ψυχή...

Posted on 30 Απριλίου 2013, in Arts, Comics, Comics Archive, Comics Covers, Comics Creators, Comics History, Comics Legends, Comics Stories, Comics Strips, Comics Trades, CT Exclusive, Culture, Greek Comics, Greek Magazines, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Βινιέτες, Γουώλτ Ντίσνεϋ, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Ελληνικά Κόμικς, Ενημέρωση, Εξώφυλλα Κόμικς, Η Ιστορία των Κόμικς, Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, ΚΟΜΙΞ, Παρουσίαση: ΚΟΜΙΞ, Περιοδικά, Πολιτισμός, Σκίτσο, Τέχνες, Τερζόπουλος, Walt Disney and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 15 Σχόλια.

  1. Έχει κυκλοφορήσει στην Αθήνα; Έψαξα στη γειτονιά και δεν βρήκα ούτε αυτό, ούτε το Ντόναλντ, που επίσης υποτίθεται ότι έχει κυκλοφορήσει.

    Μου αρέσει!

    • Καλημέρα, Κρίτωνα, κύριοι.

      Θα πρέπει να κατέβεις κάπου κεντρικά, γιατί από πληροφόρηση που έχω, εξαντλείται με πάρα πολύ γρήγορους ρυθμούς! Στην Κέρκυρα έχουν εφανιστεί τα περισσότερα αντίτυπα!

      Μου αρέσει!

    • Για τα Ντόναλντ, Φάντομ, δεν μπορώ να μιλήσω με σιγουριά, καθώς τα περιμένω και τα 2 σήμερα. Πλέον οι πιο πολλοί φίλοι στο νησί, που συλλέγουν αυτά τα περιοδικά, ζητάμε και μας κρατούν σε συγκεκριμένα σημεία πώλησης. Θα έλεγα ότι αυτή είναι μια σούπερ χρονιά για την εκδοτική, Κρίτωνα, αφού βλέπω να έχει αυξηθεί κατακόρυφα η πώληση όλων της των τίτλων!

      Μου αρέσει!

      • Το Φάντομ, σύμφωνα με τη διαφήμιση, κυκλοφορεί σήμερα. Το Κόμιξ και το Ντόναλντ δεν τα έχω δει από την περασμένη εβδομάδα, που υποτίθεται ότι κυκλοφόρησαν. Δεν έψαξα ακόμα στο Σύνταγμα. Όμως, στα μεγάλα περίπτερα στο Κολωνάκι, όπου βρίσκει κανείς τα πάντα, είχαν μόνο τα Κλασικά. Κάπου δυσκολεύομαι να φανταστώ ότι εξαντλήθηκε το Ντόναλντ, ενώ τα Κλασικά, με ιστορίες τού Σκάρπα, του Καβατσάνο και του Αστερίτι έμειναν απούλητα στο ράφι. Αυτό είναι που με κάνει να αναρωτιέμαι μήπως κυκλοφόρησαν μόνο στην επαρχία.

        Μου αρέσει!

  2. Χμμμ…

    Ρίο Μπατιρέιρο, φοροεισπράκτορες, τι μας ετοιμάζουν άραγε οι εκδότες στο πανηγυρικό τεύχος 300 (που είναι και οι αριθμός των αξιότιμων κυρίων βουλευτάδων μας), κανέναν μνημόνιο;
    Emoticon

    Μου αρέσει!

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.