ΟΤΑΝ ΤΟ STAR TREK ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΤΟ ΜΙΚΥ ΜΑOYΣ

ΟΤΑΝ ΤΟ STAR TREK ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΤΟ ΜΙΚΥ ΜΑOYΣ

Προχθές το βράδυ καθόμουν πάνω στον αγαπημένο μου καναπέ και παρακολουθούσα στην 50’’ PLASMA τηλεόρασή μου το επεισόδιο 19 τού πρώτου γύρου τού STAR TREK . Tίτλος του επεισοδίου: «ΑΡΕΝΑ».

MIKY MAOYS MEETS STAR TREK (11) CT MIKY MAOYS MEETS STAR TREK (12) CT

Σε αυτό το επεισόδιο, το πλήρωμα του διαστημοπλοίου «ΕNTERPRISE» αντιμετωπίζει τους «ΜETRONS», μια εξωγήινη φυλή που δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί της. Για αυτό, ο αρχηγός τους, ο GORN, ένα τερατόμορφο πλάσμα,   καθώς και ο Captain Kirk, τηλεμεταφέρονται σε ένα έρημο και άγονο πλανήτη, για να αντιμετωπίσουν ο ένας τον άλλο, σε μια μάχη μέχρι θανάτου.

MIKY MAOYS MEETS STAR TREK (14) CT

Είναι και οι δυο άοπλοι , αλλά ο GORN υπερτερεί με την τεράστιά του δύναμη και τα κοφτερά του δόντια, που τον κάνουν να μοιάζει με κροκόδειλο που στέκεται όρθιος. Γι’ αυτό, ο Captain Kirk πρέπει να βρει κάποιο όπλο η κάτι για να τον αντιμετωπίσει αποτελεσματικά. Συνειδητοποιώντας ότι ο πλανήτης βρίθει από πρώτες ύλες, καταφέρνει να μαζέψει τα κατάλληλα υλικά (θειάφι , άνθρακα, νιτρικό κάλιο), ικανά για να φτιάξει μπαρούτι. Βρίσκει και ένα χοντρό καλάμι μπαμπού, για να το χρησιμοποιήσει σαν «κανόνι». Για βολίδες χρησιμοποιεί ακατέργαστα διαμάντια, που υπάρχουν ένα σωρό στον πλανήτη!

MIKY MAOYS MEETS STAR TREK (13) CT MIKY MAOYS MEETS STAR TREK (15) CT

Τελικά, στήνει ενέδρα στο GORN και τον πυροβολεί, εξουδετερώνοντάς τον. Το κατόρθωμα του Captain Kirk προσπαθούν να το επαναλάβουν οι «Mythbusters», σε ένα επεισόδιο που προβλήθηκε από το Discovery Channel. Δυστυχώς, το πείραμα απέδειξε ότι δεν υπήρχε πιθανότητα να επιτύχει το κόλπο του Captain Kirk, καθώς όλες τους οι προσπάθειες, να επαναλάβουν το κατόρθωμά του,  κατέληγαν σε ολική καταστροφή.

MIKY MAOYS MEETS STAR TREK (1) CT MIKY MAOYS MEETS STAR TREK (2) CT MIKY MAOYS MEETS STAR TREK (3) CT

Όλα αυτά μου έκαναν κλικ!!! Αυτό με το μπαρούτι κάτι μου θυμίζει από Μίκυ Μάους. Στο τεύχος 265, που τιτλοφορείται «Αναζητώντας το Όρους Νέγκρους», ο Σκρουτζ στέλνει τον Ντόναλντ και τα ανιψάκια στο νησί Τουρλουλού!!! στη Νότιο Αμερική,  για να βρουν το «Όρους Νέγκρους», ένα υλικό που καταπολεμά τον σκώρο. (Κάτι μας θυμίζει αυτό;) Εκεί έρχονται αντιμέτωποι με τους Λύκους, που θέλουν να τους κλέψουν το θαυματουργό σκωροφάρμακο.

Για να αμυνθούν, τα ανιψάκια βρίσκουν έναν κούφιο κορμό δέντρου, τον όποιο χρησιμοποιούν σαν κανόνι και στο εργαστήριο του καλού μάγου Ζυγκ-ο-Μαρ κατασκευάζουν την εκρηκτική ύλη που θέλουν. Για γέμιση βάζουν καρύδες, μέσα στις οποίες έχουν βάλει ένα ζεματιστό υγρό.

Όταν τους επιτίθενται οι Λύκοι – που έχουν και τη βοήθεια του κακού μάγου Τυρ-α-Νικ, τα ανιψάκια τούς πυροβολούν με το κανόνι και τους τρέπουν σε φυγή.

MIKY MAOYS MEETS STAR TREK (4) CT MIKY MAOYS MEETS STAR TREK (5) CT

Στο τέλος καταφέρνουν να φέρουν το περίφημο «Όρους Νεγκρους» πίσω στη Λιμνούπολη, στο Σκρουτζ  ο όποιος το δίνει στον Κύρο να το αναλύσει. Τελικά, το «Όρους Νεγκρους» δεν είναι τίποτε άλλο από τη κοινή φυσική άσφαλτο, από την οποία βγαίνει η γνωστή μας ναφθαλίνη.

Η ιστορία είναι γραμμένη από το Ροδόλφο Τσιμίνο, με εικονογράφηση του Ρομάνο Σκάρπα και μελάνια του Μάσσιμο ντε Βίτα.  Ξαναδημοσιεύθηκε στο Μίκυ Μαους 718 και στα Κλασικά 132 και 226.

MIKY MAOYS MEETS STAR TREK (6) CT MIKY MAOYS MEETS STAR TREK (7) CT

Στο τεύχος με αρ. 400, που τιτλοφορείται «Ο Χαμένος Ποταμός», η μάγισσα Ματζικα ντε Σπελ βρίσκει σε ένα παλιό σύγγραμμα την πληροφορία ότι στην κοίτη του ποταμού Ηλεκτρόνιου υπήρχε πολύ Ηλεκτρον. (Όχι το κεχριμπάρι, αλλά ένα πολύτιμο κράμα χρυσού και αργύρου). Επειδή αυτή δεν ξέρει πού είναι ο ποταμός , διαρρέει τη πληροφορία στο Σκρουτζ. Αυτός, με τη σειρά του, μαθαίνει από τον διάσημο καθηγητή Λούντβιχ φον Ντρεηκ ότι ο ποταμός Ηλεκτρόνιος βρίσκεται στη Μικρά Ασία.

Τα παπιά ξεκινούν και πηγαίνουν επί τόπο,υ σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν την κοίτη του Ηλεκτρονίου (που δεν υπάρχει πια). Με τη βοήθεια του ανεκτίμητου βιβλίου τών Μικρών Εξερευνητών, τα ανιψάκια εντοπίζουν την κοίτη τού ποταμού σε μια στενή σπηλιά. Για να μεγαλώσουν το άνοιγμα, κατασκευάζουν μπαρούτι, με υλικά που βρίσκουν επί τόπου, θειάφι, νίτρο, άνθρακα.

Εδώ, όμως, εμφανίζεται η Μάτζικα και, στη μάχη που ακολουθεί, ανατινάζεται όλο το μπαρούτι, με αποτέλεσμα να ελευθερωθεί ο ποταμός και να παρασύρει μαζί του όλο το ήλεκτρο, που ήταν συγκεντρωμένο στην κοίτη.

MIKY MAOYS MEETS STAR TREK (8) CT

Στο τέλος, φυσικά, ο μόνος κερδισμένος ήταν ο Σκρουτζ, που χρησιμοποίησε το νερό τού ποταμού για να καλλιεργήσει την έρημο και ταυτόχρονα, σουρώνοντας το νερό, έβρισκε και κάμποσο ήλεκτρο.

Η ιστορία είναι γραμμένη από τους Αμπράμο & Τζιανπάολο Μπαρόσο και εικονογραφημένη από το Λουτσιάνο Γκατο. Ξαναδημοσιεύθηκε στο Μίκυ Μαους 1039 και 1935.

MIKY MAOYS MEETS STAR TREK (9) CT MIKY MAOYS MEETS STAR TREK (10) CT

Δεν ξέρω αν το Μίκυ Μαους επηρέασε τους συγγραφείς του Σταρ Τρεκ  ή το αντίθετο . Το γεγονός είναι ότι ιστορία «Αναζητώντας το Όρους Νέγκρους» στο τεύχος 265 δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο «ΤΟΠΟΛΙΝΟ» αρ . 476, τον Ιανουάριο του 1965.  Η ιστορία «Ο Χαμένος Ποταμός», στο τεύχος 400, πρωτοδημοσιεύθηκε στο «Τοπολίνο»  αρ. 790, τον Ιανουάριο του 1971. Το Επεισόδιο 19 του «STAR TREK» πρωτομεταδόθηκε στην Αμερική τον Ιανουάριο του 1967.  Τελικά, το μόνο κοινό που έχουν όλες αυτές οι ιστορίες ήταν ότι είδαν το φως της δημοσιότητας μήνα Ιανουάριο.

Περιττό να σας πω ότι, μόλις πρωτοδιάβασα την πρώτη ιστορία, ξεκίνησα προσπάθειες να κατασκευάσω και εγώ μπαρούτι. Θειάφι είχε ο πατέρας μου, που το χρησιμοποιούσε για θειάφισμα των δέντρων, και ήμουν εξοικειωμένος. Τον άνθρακα τον έβγαζα από τις μπαταρίες. (Κάποιος άλλος μικρός εφευρέτης από τη γειτονιά μου, μου είπε ότι μέσα στις μπαταρίες υπάρχει καθαρός άνθρακας).  Νιτρικό κάλιο δεν βρήκα. Ούτε στο μπακάλη της γειτονιάς μου, ούτε στο κατάστημα που πουλούσε ποδήλατα. Έκανα φυσικά τις χημικές μου προσμίξεις με αλλά υλικά. Αλλά—ευτυχώς—δεν κατάφερα να ανατιναχτώ. Όταν έμαθε ο πατέρας μου τι προσπαθούσα να κάνω, μου άστραψε δυο σφαλιάρες και τότε, ναι, πραγματικά  είδα λάμψεις!!!

Αποκλειστικά για το Comics Trades 2012–2013

Andreas Soudjis

Τα κείμενα αυτών των αφηγήσεων βρίσκονται εδώ.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

About 1964andreas

Γενηθηκα το 1964. Η καταγωγη μου ειναι απο το χωριο Λύση της επαρχιας Αμμοχοστου. Βρισκεται στο κατεχομενο απο τους Τουρκους , βορειο μερος της Κυπρου. Μενω στη Λεμεσο απο το 1974. Εχω δυο κορες 16 και 18 ετων. Ειμαι ηλεκτρονικος και εχω καταστημα ηχοσυστηματων αυτοκινητου. Μου αρεσουν τα κομικς , αλλα αυτα που πραγματικα απολαμβανω , ειναι τα κομικς της Ντισνευ. Με αρκετες θυσιες (χρηματικες ιδιως) , αλλα και με την ανεκτιμητη βοηθεια των φιλων μου , Παυλου και Αδωνη, καταφερα να συμπληρωσω τη συλλογη μου, και τωρα μπορω να περυφανευομαι οτι τα εχω ΟΛΑ. Δηλαδη ολα τα Κομιξ, Μικυ Μαους, Μεγαλα Μικυ, Κλασσικα Ντισνευ, Μεγαλα Σηριαλ, Σπεσιαλ , τη Μεγαλη βιβλιοθηκη του Καρλ Μπαρκς κλπ. Τα αγαπημενα μου κομικς, τα οποια διαβαζω και ξαναδιαβαζω αχορταγα, ειναι το Μικυ Μαους περιπου απο το 200 μεχρι το 400. Η εποχη που εγω ονομαζω "Χρυση Εποχη" του Μικυ Μαους. Αυτα τα τευχη τα διαβασα τοσες πολλες φορες που τα εμαθα απ'εξω!. Νομιζω οτι μου αρεσουν πολυ λογω του οτι με παιρνουν πισω στη παιδικη μου ηλικια και μου θυμιζουν τη ζωη στο χωριο μου, πριν απο τον πολεμο του 1974 και τη προσφυγοποιηση.

Posted on 19 Απριλίου 2013, in Comics Characters, Comics Covers, Comics Creators, Comics History, Comics Legends, Comics Stories, Comics Strips, Comics Trades, Comics Treasures!, Comics Tributes, CT Exclusive, Greek Comics, Greek Magazines, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Αναμνήσεις, Βινιέτες, Γουώλτ Ντίσνεϋ, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Ελληνικά Κόμικς, Εξώφυλλα Κόμικς, Η Ζωή, Η Ιστορία των Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Αναμνήσεις, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Θησαυροί!, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Μίκυ Μάους, Παρουσίαση: Παλιά τεύχη Μικυ Μάους and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 7 Σχόλια.

 1. Το επεισόδιο Arena γράφτηκε από τον Gene L. Coon, υποτίθεται χωρίς επιρροές. Η ιστορία, όμως, είχε πολλές ομοιότητες με την ομώνυμη ιστορία τού Fredric Brown, οπότε ο Coon ζήτησε την άδεια από τον Brown, να «προσαρμόσει» την ιστορία του. Έτσι, τελικά, το επεισόδιο εμφανίστηκε ως βασισμένο στην ιστορία τού Brown, παίρνοντας, φαντάζομαι και τον τίτλο της.

  Αμφότερες οι ιστορίες βασίζονται στο ότι κάποιοι τρίτοι εξωγήινοι επιλέγουν από έναν αντιπρόσωπο μεταξύ τών αντιμαχομένων ανθρώπων και εξωγηίνων, να πολεμήσουν, κρίνοντας έτσι το αποτέλεσμα του πολέμου. (Το ενδιαφέρον είναι ότι, στο αρχικό σενάριο του Coon, οι τρίτοι αυτοί εξωγήινοι σκόπευαν να καταστρέψουν την πλευρά που θα νικούσε! Αυτό δεν το δείξαν στο επεισόδιο, αλλά το διατήρησε ο James Blish στη μυθιστορηματική εκδοχή τού επεισοδίου.) Η ιδέα με το κανόνι είναι πρωτότυπη στο επεισόδιο ή, τουλάχιστον, δεν προέρχεται από την ιστορία.

  H ιστορία τού Fredric Brown μεταφέρθηκε, αρκετά πιστά και σε κόμικς, στο Worlds Unknown 4.

  Εδώ μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο της ιστορίας τού Fredric Brown, ενώ εδώ μπορείτε να διαβάσετε την εκδοχή της σε κόμικς, από το Worlds Unknown 4, όσο και την ίδια την ιστορία, όπως δημοσιεύτηκε στο τεύχος 4 του περιοδικού Starlog.

  Μου αρέσει!

  • Καλημέρα, κύριοι!

   Καταπληκτικό άρθρο, Ανδρέα! Συγχαρητήρια! Μας ξανάφερες πάλι πίσω στο χρόνο και σε ευχαριστούμε πολύ! Καταλαβαίνεις τώρα, ότι οι προσδοκίες όλων μας από μέρους σου για παρόμοια άρθρα, είναι αυξημένες! 🙂

   Κρίτωνα, φοβερή παράθεση στοιχείων!!!

   Μου αρέσει!

 2. Καλημερα Κριτωνα,
  Σε ευχαριστω για τις λεπτομεριες που προσθεσες που δεν τις ειχα υπ’οψιν μου. Η κινητη εγκυκλοπαιδεια που εχεις μεσα σου, μας δινει παντα ενδιαφερουσες λεπτομεριες .
  🙂 🙂

  Μου αρέσει!

 3. Κάπου μεταξύ συγκριτικής μελέτης, παρουσίασης τεύχους και αναμνήσεων κινείται το σημερινό άρθρο και μ’ αρέσουν μέχρι και τα κιτρινισμένα φθαρμένα φύλλα των τευχών συν τα ζηλοτέιπ και λοιπού τύπου οξυγονοκολήσεων των εξωφύλλων.

  Αν θέλεις Αντρέα, πέρα από το Mythbasters, μπορείς να πας Αγγλία για να δουλέψεις για τη σειρά Brainiac. Με άνεση θα σε έπαιρναν κι εκεί. Αν έκανες τέτοια πειράματα μικρός, φαντάσου τώρα!

  Μου αρέσει!

 4. Πάρα πολύ ωραίο το άρθρο Ανδρέα. Καί όλα όσα μας θύμισες. Το επεισόδιο του star trek το θυμάμαι πολύ καλά. Το είχα δει μόνο που τότε η τηλεόραση στην Ελλάδα ήταν ασπρόμαυρη. Και τα μικρά Μίκυ υπέροχα ας έχουν και ζελοτεϊπ. Και φυσικά η προσπάθεια για κατασκευή μπαρουτιού είναι μία φάση από την οποία φαντάζομαι ότι περάσαμε όλοι. Στήν τάξη μου θυμάμαι ότι ξύναμε τα κεφαλάκια από τα σπίρτα.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: