Advertisements

ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ ΤΕΥΧΟΣ 2438 – «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΞΙΚΗ ΒΡΟΧΗ»

Καθώς ο Γιώργος είναι απασχολημένος με το φεστιβάλ, αναγκαστικά θα αναλάβω την δυσβάσταχτη υποχρέωση να διαβάσω και αυτήν την εβδομάδα το Μίκυ Μάους, για να σας το παρουσιάσω…

001

Το τεύχος, λοιπόν, ξεκινά με το πρώτο μέρος τής ιστορίας επιχείρηση τοξική βροχή, με τον μυστικό πράκτορα Ντόναλντ Ντακ, σε σενάριο Fausto Vitaliano και σχέδιο Paolo De Lorenzi.

Αυτή τη φορά, Ο Ντόναλντ καλείται να πάει στη Γερμανία, να μάθει τι σκοπεύει να κάνει «η» Οργάνωση με ένα ηλεκτρομαγνητικό κανόνι που κατασκευάζει. (Όπως είπαμε και την περασμένη εβδομάδα, ο πρωτότυπος τίτλος τής ιστορίας είναι La macchina delle nuvole (η συννεφομηχανή), οπότε, συνδυάζοντας τους δύο τίτλους, δεν χρειάζεται και πολλή φαντασία για μαντέψουμε τι κάνει!)

Το κανόνι βρίσκεται σε ένα απόρθητο κάστρο, όπου δεν μπορεί να μπει κανείς, οπότε ο Ντόναλντ προσπαθεί να μπει στο διπλανό κάστρο, ελπίζοντας να βρει στο υπόγειο κάποια σήραγγα, που να ενώνει τα δύο κάστρα. Το πρόβλημα είναι ότι στο κάστρο δίνεται ένας χορός, οπότε χωρίς πρόσκληση δεν μπαίνεις με τίποτε. Ο Ντόναλντ καταφέρνει, μετά από διάφορα επεισόδια να μπει, παριστάνοντας τον σερβιτόρο. Εκεί γνωρίζεται με τη δημοσιογράφο Χόλλυ Λούλαμπαϋ, η οποία αμέσως καταλαβαίνει ότι ο Ντοναλντ είναι μυστικός πράκτορας, οπότε του κολλάει για να του πάρει συνέντευξη. Μαζί, λοιπόν, βρίσκουν τη σήραγγα, που ενώνει τα δύο κάστρα, και πάνε στο κάστρο τής οργάνωσης, όπου ετοιμάζονται να μεταφέρουν το κανόνι στη Δανία. Ο Ντόναλντ και η Χόλλυ κλέβουν μια μοτοσικλέτα και ακολουθούν το φορτηγό που μεταφέρει το κανόνι, ενώ κάποιος άλλος τους ακολουθεί από μακρυά. Η συνέχεια επί τής οθ… την επόμενη εβδομάδα.

Ως πρώτο επεισόδιο νέας σειράς, έχουμε αρκετό στήσιμο, οπότε δεν έχουμε ίσως τόση δράση. Έχουμε όμως κάμποσο χιούμορ, ιδίως με τις απόπειρες τού Ντόναλντ να πάει στο χορό χωρίς πρόσκληση. Κατερίνα Κασκαντέρ δεν έχουμε (άρα 9 για βαθμολογία), έχουμε όμως την Χόλλυ Λούλαμπαϋ (που σιγά μην είναι δημοσιογράφος—κάποιου είδους πράκτορας θα είναι, το μόνο που μένει να μάθουμε είναι αν είναι της Υπηρεσίας, της Οργάνωσης, κάποιου τρίτου φορέα ή ανεξάρτητη). Κάπως ασχημούλα, αλλά συμπαθητική και, το σημαντικότερο, δείχνει να συμπαθεί τον Ντόναλντ!

005

Συνεχίζουμε με την ιστορία στα χρόνια τών πειρατών, σε σενάριο Stefano Ambrosio και σχέδιο Francesco D’Ippolito. Κυνηγημένοι από τους Λύκους, που προσπαθούν να κλέψουν το περίφημο «ροζ διαμάντι», που μόλις αγόρασε ο Σκρουτζ, ο Σκρουτζ και τα τρία ανιψάκια ζητάνε καταφύγιο στο εργαστήριο τού Κύρου, όπου πάνε και κρύβονται σε ένα ντουλάπι. Το ντουλάπι, όμως, δεν είναι ένα συνηθισμένο ντουλάπι, αλλά το χρονοντούλαπο της Ιστορίας, η καινούργια χρονομηχανή τού Κύρου. Έτσι, ο Σκρουτζ και τα ανιψάκια, αλλά και οι Λύκοι, που τους ακολουθούν, βρίσκονται στον δέκατο έβδομο αιώνα, την εποχή τών πειρατών, όπως λέει και ο τίτλος. Βλέποντας στο λιμάνι το πλοίο τού Καπετάν Γρίφου, του οποίου ο θησαυρός δεν βρέθηκε ποτέ, ο Σκρουτζ πάει και γίνεται μέλος τού πληρώματος, μαζί με τα ανιψάκια, για να βρει πού είχε κρύψει ο Γρίφος τον θησαυρό του. Στο κατόπι οι Λύκοι, στο πλοίο κάποιων πειρατών προγόνων τους. Θα βρει κάποιος από αυτούς τον θησαυρό;

Η ιστορία είναι εξαιρετική, στο στυλ τών ιστοριών που διαβάσαμε τη δεκαετία τού 1960 και ακόμα θυμόμαστε. Αυτό που τη χαλάει είναι το σχέδιο, που, για να δανειστώ μια έκφραση του Έκτορα Μποτρίνι, είναι «πολύ μέτριο». Στα χέρια ενός Γκάτο, ενός Κάρπι ή ενός Μποτάρο, θα είχαμε μια ιστορία τής τάξεως τού δέκα. Μ’ αυτό το σχέδιο, θέλω να βάλω οκτώ, αλλά τελικά θα βάλω εννέα, διότι είναι πολύ καλή ιστορία, και δεν θέλω να την θάψω.

049

Το τεύχος κλείνει με την ιστορία νερό & σαπούνι, σε σενάριο Francesco Artibani και σχέδιο Marco Meloni, που την έχουμε ξαναδιαβάσει το 2005, στο Μίκυ Μάους 2018. «Σχοινί και σαπούνι» θα έλεγα, βλέποντας ότι πρόκειται για ιστορία με τους Λύκους και το σκύλο τους το Μούργο, αλλά δεν είναι τόσο άσχημα τα πράγματα. Εδώ έχουμε μια σουρεαλιστική ιστορία, όπου ο Μούργος, φεύγοντας για να αποφύγει το μπάνιο, που δεν του αρέσει, συναντάει και φέρνει στο σπίτι ένα σοφό, φυτοφάγο… κροκόδειλο, που το έσκασε από το τσίρκο! Μέτριο σχέδιο, αλλά πρωτότυπη ιστορία, οπότε θα της βάλουμε ένα οκτώ.

083

Την επόμενη εβδομάδα θα διαβάσουμε το δεύτερο μέρος τής ιστορίας επιχείρηση τοξική βροχή, σε σενάριο Fausto Vitaliano και σχέδιο Vitale Mangiatordi.

098

Άλλο ένα όμορφο τεύχος τής τάξεως του εννέα!

007

Τις παρουσιάσεις τού εβδομαδιαίου ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ μπορείτε να τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...

Posted on 5 Απριλίου 2013, in Arts, Comics, Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics History, Comics Legends, Comics Stories, Comics Trades, Comics Tributes, CT Exclusive, Culture, Donald, Greek Comics, Άρθρα Μελών, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Βινιέτες, Γουώλτ Ντίσνεϋ, Δημιουργοί, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Ελληνικά Κόμικς, Εξώφυλλα Κόμικς, Η Ιστορία των Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Ειδήσεις, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κόμικς Χαρακτήρες, Μίκυ Μάους, Παρουσίαση: Μίκυ Μάους, Πολιτισμός, Σκίτσο, Τέχνες, Τερζόπουλος, Mickey Mouse, Walt Disney and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 Σχόλια.

 1. Τι κρίμα να μην έχει Κατρίνα, αλλά αν υπάρχει αυτή η Λούλαμπαϋ και συμπαθεί τον Ντόναλντ, ε κάτι γίνεται. Γι’ αυτό τρίζει τα δόντια η Νταίζυ στον Ντόναλντ; Γενικώς πρέπει να πρόκειται για άλλο ένα καλό τεύχος έστω κι αν η πρώτη ιστορία ήταν ακόμα στο ¨στήσιμο¨ της πλοκής.

  Υποπτεύομαι ότι αν δεν ήταν καλό, όχι μόνο δανεισμένες εκφράσεις από τον Μποτρίνι, θα έπαιρνε ο Κρίτων, αλλά από τον Ιάσωνα Τριανταφυλλίδη «Συγχαρητήρια, σας βάζω άριστα 3!»

  Μου αρέσει!

  • Ανάμικτα συναισθήματα, μου προκάλεσε το τεύχος.

   Ντόναλντ πολύ καλή ιστορία. Σε σταθερή αξία εξελίσσεται. Αλλά η αντίρρηση μου έχει να κάνει με τα σκίτσα τόσο της δεύτερης, όσο και της τρίτης ιστορίας… Λίγο προχωρημένα, να τα πω; Σαν σενάρια ήταν πάντως καλά. Αν έπρεπε να δώσω μια βαθμολογία για το τεύχος, θα ήταν κάτι μεταξύ 8 – 8,5.

   Να ευχαριστήσω θερμά τον Κρίτωνα, που με κάλυψε και έκανε την παρουσίαση αυτής της εβδομάδας!

   Σας αφήνω και ετοιμάζομαι για την ανοιχτή συζήτηση με τον κ. Παναγιώτη Ράππα, που είναι προγραμματισμένη για τις 12 και ακολούθως για την προβολή της ταινίας του » Η πηγή της νιότης». Σήμερα έχουμε και το εξαιρετικά ενδιαφέρον πάνελ των δύο καλεσμένων δημιουργών από την Αργεντινή, που θα μας βάλει και σε πειρασμούς επιλογής δυστυχώς, αφού γίνεται ταυτόχρονα με την προβολή της ταινίας «Selkirk», στις 11 το βράδυ, σε δύο διαφορετικούς χώρους… Πάντως, εξασφάλισα μια κόπια του φιλμ, οπότε έστω και σε ιδιωτικού τύπου προβολή, θα μπορώ να την δω ετεροχρονισμένα και να σας μεταφέρω τις εντυπώσεις μου.

   Καλημέρα σε όλους!

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: