ΟΙ ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΦΑΝΤΟΜ ΝΤΑΚ – «ΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ» / ΤΕΥΧΟΣ 9 ΜΑΡΤΙΟΣ 2013

FANTOM NEW ADVENTURES 9 COVER CT

Μέσα στις παρουσιάσεις Ντόναλντ, Σούπερ Αλμανάκο, Μίκυ Μυστήριο, ΦANTOMANIA και Σκιτσογράφοι, στην συλλογή μου έρχεται να προστεθεί και το Φάντομ, προς μεγάλη μου  ευχαρίστηση! Το τεύχος αυτό το περιμέναμε από τις αρχές του Φεβρουαρίου! Και έτσι όπως διαβάζαμε τις προηγούμενες ιστορίες, με τους Εβρονιανούς και τον Κόκορον, τσουπ! Ξανακάνει την εμφάνισή της η—κατά τα άλλα συμπαθέστατη—Ξαντούμ! Ναι! Επέστρεψε! Λοιπόν, ας πάμε στα του τεύχους!

 FANTOM NEW ADVENTURES 9 INSIDE 1 CT

Στην ιστορία μας αυτή και σε αυτό το τεύχος, έρχονται να προστεθούν δύο ακόμα ήρωες: Ο Ιερεμίας Μαγκανοπηγάδας, που το επίθετό του πιο πολύ με γλωσσοδέτης μοιάζει παρά με επώνυμο, και ο Αβραάμ «Αννίβας» Λίνκολν, ο οποίο είχε μάλλον για παππού τον γνωστό σε όλους μας Αβραάμ Λίνκολν!

 FANTOM NEW ADVENTURES 9 INSIDE 2 CT

Ας πάμε στα του τεύχους, και να σας εξομολογηθώ, προς μεγάλη μου λύπη, ότι στην αρχή τής ιστορίας χατζημπερδεύτηκα! Ευτυχώς, μετά από τις πρώτες 10–11 σελίδες, άρχισε να ξεκαθαρίζει το τοπίο! Το σκίτσο της ιστορίας ήταν πολύ ωραίο και πρωτοποριακό, και νομίζω πως σελίδα προς σελίδα άρχιζε να γίνεται όλο και καλύτερο!!

 FANTOM NEW ADVENTURES 9 INSIDE 3 CT

Λοιπόν, που λέτε, ένας μπάρμπας… Ε, συγγνώμη! Ένας κύριος, ήθελα να πω ο κύριος με το γλωσσοδετικό επώνυμο Ιερεμίας Μαγκανοπηγάδας—που υποθέτω πως πήρε το επώνυμό του από κάποιον πρόγονό του, που είχε μαγκώσει σε κάποιο πηγάδι—και ο οποίος είναι τρελός με τις ανακαλύψεις, ανακάλυψε στο σπίτι του, έξω από την Λιμνούπολη, ένα περίεργο πράγμα! Έτσι πήγε έως την Λιμνούπολη, για να το δείξει σε, ποιον άλλο, στον αντιπαθέστατο Άνγκους Φάνγκους! Έτσι, αφού μαθαίνει και ο στρατός για αυτό το περίεργο πράγμα, αποκλείει όλη την περιοχή τής ερήμου έξω από την Λιμνούπολη, όπου εκεί υπάρχουν εκατομμύρια τέτοια πράγματα, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά οι πολυαγαπημένοι μας Εβρονιανοί, οι οποίοι βγήκαν μια ακόμα μέθοδο να αναπαράγονται! Από σπόρους! Να δούμε τι άλλο θα βρουν! Εγώ λέω πως σε λίγο θα αναπαράγονται σε κουζινικά και θα εισβάλλουν στις κουζίνες! Τέλος πάντων. Όπου ακούμε την λέξη «Εβρονιανοί», δεν μπορεί να μένει απ’ έξω η αγαπημένη μας Ξαντούμ, η οποία, μέσα στις φλόγες, παίζει πρωταρχικό ρόλο στην ιστορία…

FANTOM NEW ADVENTURES 9 INSIDE 4 CT

Για την Ξαντούμ μιλήσαμε, για τον Μαγκανοπηγάδα μιλήσαμε, για τους Εβρονιανούς μιλήσαμε, για τον Λίνκολν μιλήσαμε, ποιον ξεχάσαμε; Κάποιον βασικό! Τον Φάντομ! Ας μιλήσουμε και γι αυτόν! Μην τον αφήνουμε απέξω τον καημένο! Άλλωστε, δικό του είναι το περιοδικό! Λοιπόν, που λέτε, ο  Φάντομ εισέρχεται στο κλεισμένο στρατόπεδο του στρατού, όπου και διεξάγονται οι  έρευνες για τις αλλόκοτες κολοκύθες… Ε, συγγνώμη, τους σπόρους τών Εβρονιανών, εννοούσα! (Τι έχω πάθει σήμερα και όλο μπερδεύομαι;) Οι στρατιώτες τον ανακαλύπτουν, καθώς αυτός κρυφά προσπαθεί να καταλάβει τι ψάχνει ο στρατός! Εκείνοι, με διαταγή του Λίνκολν (όχι του προέδρου, του στρατηγού!)

FANTOM NEW ADVENTURES 9 INSIDE 5 CT

 αφήνουν ελεύθερο τον Φάντομ και του την χαρίζουν, αφήνοντάς τον να φύγει από εκεί! Εκείνος, καθώς έχει τόσο εκρηκτικό χαρακτήρα, ΔΕΝ φεύγει, παραμένει στο στρατόπεδο και μάλιστα παίρνει ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της τεχνολογίας, ένα γιγάντιο ρομπότ και  κάνει λαμπόγυαλο όλες τις κολοκύθες! Κοιτάξτε μόνο το ολοσέλιδο σκίτσο στην σελίδα 59 και θα καταλάβετε τι εννοώ!

Αφού βοηθάει η Ξαντούμ, ο Νούμερο Ένα και κάποιοι στρατιώτες επάνω σε ρομπότ καταφέρνουν να καταστρέψουν πολλές κολοκύθες ή σπόρους, όπως θέλετε πείτε τα… Το τέλος της ιστορίας είναι απλά καταπληκτικό, και πρέπει να δείτε τι λέει στο τέλος ο Ιερεμίας… Αυτή η τελευταία ατάκα σε κάνει να αναρωτιέσαι πολλά!

Τελειώνοντας αυτή την παρουσίαση, θα βάλουμε την βαθμολογία του τεύχους! Πλοκή 9, μιας και θα ήθελα καλύτερη δομή της ιστορίας στην αρχή, πιο ξεκάθαρη, και σκίτσο 9,5, γιατί πολύ απλά αυτή η νέα γραμμή μου φαίνεται απλά καταπληκτική!!

FANTOM NEW ADVENTURES 9 INSIDE 6 CT

Το επόμενο τεύχος  θα κυκλοφορήσει πανελλαδικά στις4 Απριλίου! Τίτλο δεν μας δίνουν, ούτε την μπροστινή σελίδα και το μόνο που μας δείχνουν είναι μια εικόνα και έναν «υπότιτλο», θα μπορούσαμε να τον πούμε, του τι να περιμένουμε για το επόμενο τεύχος! Μέχρι τότε, λοιπόν, να διαβάζετε πολλά κόμικς και να περνάτε ωραία!

Για το Comics Trades 2012–2013

Manos Papad

Όλες τις παρουσιάσεις των τευχών του Φάντομ μπορείτε να τις βρείτε εδώ.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .

 

Posted on 12 Μαρτίου 2013, in Arts, Comics, Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics Creators, Comics History, Comics Legends, Comics Stories, Comics Strips, Comics Trades, CT Exclusive, Culture, Greek Comics, Greek Magazines, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Βινιέτες, Γουώλτ Ντίσνεϋ, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Ελληνικά Κόμικς, Ενημέρωση, Εξώφυλλα Κόμικς, Η Ιστορία των Κόμικς, Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Χαρακτήρες, Οι Νέες Περιπέτειες του Φάντομ Ντακ, Παρουσίαση: Οι νέες περιπέτειες του Φάντομ Ντακ, Πολιτισμός, Σκίτσο, Τέχνες, Τερζόπουλος, Walt Disney and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 17 Σχόλια.

  1. [Ο Κρίτων συμπληρώνει…]

    μαγκανοπήγαδο το [maŋganopíγaδo] : 1. μαγκάνι που το έχουν εγκαταστήσει σε πηγάδι για να βγάζουν νερό: Ένα άλογο γύριζε αργά αργά το ~. 2. (μτφ.) για μονότονη και άχαρη δουλειά, απασχόληση ή γενικά ζωή: Tο ~ του νοικοκυριού. Tελειώνουν οι διακοπές και ξαναρχίζει το καθημερινό ~.

    [μαγκάν(ι) -ο- + πηγάδ(ι) -ο, αρχική σημ.: `πηγάδι με μαγκάνι΄]

    (http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=μαγκανοπήγαδο&dq=)

    μαγκάνι το [maŋgáni] & μάγκανο το [máŋgano] & μάγκανος ο [máŋganos] : απλό μηχάνημα που λειτουργεί με τη δύναμη του ανθρώπου ή ζώων και χρησιμοποιείται για μετακίνηση ή σύσφιξη αντικειμένων: Tο ~ του πηγαδιού· (πρβ. μαγκανοπήγαδο). Έβγαλε με το ~ νερό από το πηγάδι. Tον βασάνιζαν σφίγγοντάς του το στήθος με το μάγκανο· (πρβ. μέγκενη).

    [μσν. *μαγγάνι(ον) υποκορ. του ελνστ. μάγγαν(ον) -ιον (ορθογρ. απλοπ.)· ελνστ. μάγγανον· μάγκαν(ο) μεγεθ. -ος]

    (http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=μαγκάνι&dq=)

    Μου αρέσει!

  2. Λοιπόν, να καταθέσω και εγώ την άποψη μου για το εν λόγω τεύχος.

    Πρώτα όμως, να δώσω τα συγχαρητήρια μου στον Μάνο για την παρουσίαση. Με μια λέξη: πλήρης! Μπράβο, ακούραστε Μάνο!

    Το τεύχος έχει ρυθμό. Αυτό είναι σίγουρο, όπως και το δεδομένο πια καλό του σενάριο. Πάνω του, στηρίζεται έχω την αίσθηση όλο το οικοδόμημα – εγχείρημα, αυτής της σειράς περιπετειών. Γιατί σαν σκίτσο, είναι σαφώς διαφοροποιημένο, από αυτό που αποκαλούμε κλασσικό, ή αναγνωρίσιμο.

    Στο ένατο τεύχος, με το πιο space look από όλα, μου έρχονται εικόνες από Bladerunner μέχρι Star Trek και από εκεί στα πειραματικού τύπου φιλμ από το 2000 και έπειτα, με την οργιώδη φαντασία των εφέ να ξεδιπλώνεται και την βοήθεια των Η/Υ να τα κάνει όλα λιγάκι μπερδεμένα… Σε κάποιες σελίδες κυριολεκτικά χάθηκα… Μην σας πω ότι έκανα και 10-15 λεπτά σε κάθε μια από αυτές, προσπαθώντας να βγάλω το νόημα, αυτού που ήθελε να πει ο ποιητής…

    Ήταν too much, πιστεύω. Μεγάλη δόση εικονογραφημένης υπερβολής και κατάχρηση χρωμάτων, σε ορισμένες περιπτώσεις. Πάντως ένα 8,5 θα του έβαζα σίγουρα, μόνο και μόνο για το ξάφνιασμα και την πανδαισία την οπτική, αλλά και φυσικά για το σενάριο, που ξεχωριστά παίρνει δικαιωματικά ένα 9,5.

    Μου αρέσει!

    • Χαίρεται! Θα συμφωνήσω με τον προλαλήσαντα. Στιγμές στιγμές νόμιζα ότι έβλεπα καρέ από άλλο περιοδικό, μέχρι που πετύχαινα κάπου τη μορφή του Ντόναλντ να με επαναφέρει.

      Μου αρέσει!

    • Καλησπέρα φίλτατε!!!Συμφωνώ απόλυτα με τα λεγόμενά σας και σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια!!Θα προσπαθήσω στο επόμενο τεύχος να είμαι λιγάκι ποιο αυστηρός μιας και για το συγκεκριμένο περιοδικό δεν μου είναι ιδιαίτερα εύκολο!!

      Μου αρέσει!

      • Μάνο, κύροι, καλησπερίζω.

        Βασίλη, ίδιες διαστημικές εικόνες βγάλαμε. Μάνο, μια χαρά τα πήγες! Πολύ καλή η παρουσίαση. Δεν χρειάζεται να είσαι επιπλέον αυστηρός, αν σε ικανοποιεί. Ούτως ή άλλως είναι υποκειμενικά όλα, όπως τα βλέπει ο καθένας μας. Άλλωστε, υπάρχουν πάντα και τα σχόλια, για να καταθέτουμε και οι υπόλοιποι τις απόψεις μας.

        Μου αρέσει!

  3. Τι φρίκη ήταν αυτό το πράγμα; Το μισό περιοδικό είχε διάφορα ψυχεδελικά και ακαταλαβίστικα σχέδια, χωρίς λόγια, που το μόνο που μπόρεσα να καταλάβω από δαύτα ήταν ότι δεν είχαν καμία σχέση με την υπόθεση. Πολύ θα ήθελα να ήξερα τι έπαιρνε ο σχεδιαστής όταν σχεδίαζε την ιστορία (αλλά και ο σεναριογράφος, που προδιέγραψε τόσες άσχετες σελίδες) για να μην το πάρω!

    Μου αρέσει!

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.