«GOLD KEY COMICS – «Το χρυσό κλειδί των σινέ – κόμικς» / Μέρος 10o

Ολοταχώς προς το 1967, με βήμα ταχύ και πάντα εξερευνητικό ύφος, οι ατρόμητοι σινέ κομικσοφαγάνες, είναι έτοιμοι για μια ακόμη σειρά αξέχαστων ταξιδιών και πολύ ριψοκίνδυνων! Τα έχουμε πει ξανά αυτά, άλλωστε. Όσο έχουμε τον Τσακ, δεν φοβόμαστε τίποτα ή σχεδόν τίποτα, για να μην υπερβάλλουμε! Το σκάφος δεν έχει υποστεί και μεγάλες ζημιές  τελευταία, αφού βολοδέρνει στα στούντιο της Ντίσνεϋ, οπότε και τα ανοιχτά στόματα κάθε λογής θηρίων, που απειλούν να μας κάνουν μια μπουκιά, τα έχουμε αφήσει πίσω μας. Ή κάνουμε λάθος… Αγαπητοί μας, μόνο μια λύση υπάρχει, για να απαντηθεί αυτό το υπαρξιακό ερώτημα. Να αποβιβαστούμε και σε τούτη τη χρονιά, για να δούμε κι από μόνοι μας!

THE FIGHTING PRINCE OF DONEGAL FILM POSTER(1966) THE FIGHTING PRINCE OF DONEGAL GOLD KEY(1967)

Τεύχος 10193 – 701 “The fighting prince of Donegal”  (1967)

Λοιπόν φίλτατοι, το ’67 ξεκινάει όπως τελείωσε το ’66, όπως είχε αρχίσει το ’65 και είχε τελειώσει το ’64! Με λίγα λόγια, Ντίσνεϋ σας έχουμε και σήμερα, μέσα από την εμφανέστατη προτίμηση της Gold Key σε αυτήν και την επένδυση σε χαρτί που έκανε, στις ταινίες της. Η αρχή μας βρίσκει στο 16ο αιώνα παρακαλώ, σε εποχές ιπποτών, τιμής, κάστρων και βέβαια της βασιλείας του ξίφους, σαν μόνο τρόπο επίλυσης κάθε λογής «προβλημάτων»! Γι’ αυτό και ο «μεταφραστής» μας ο Τσακ, ακόνιζε σε όλη την διαδρομή το δικό του (ένα γιαταγάνι, τι να σας λέω!)… Ο τόπος είναι μια χώρα ξωτικών, θρύλων και παραδόσεων, η Ιρλανδία, όπου θα παρακολουθήσουμε διαμάχες μεταξύ βασιλιάδων, νόμιμων και μη. Να παρακολουθήσουμε είπα, Τσακ! Βρε, αυτό το παλικάρι, μη δει σπαθί και μάχη, φεύγει πριν τον καταλάβεις! Να σας πω εν τάχει δύο λόγια για τους συντελεστές και μετά να ξαμοληθούμε να τον βρούμε τον αθεόφοβο, σε ποιο λαγκάδι θα μονομαχεί! Michael O’Herlihy σκηνοθεσία και Peter McEnery, Susan Hampshire, Tom Adams οι πρωταγωνιστές. Η ταινία βγήκε στις αίθουσες το ’66. Κρίτωνα, πάμε να δούμε πως θα ξεμπλέξουμε από εδώ, με τον πολεμοχαρή τούτον!

FANTASTIC VOYAGE FILM POSTER(1966) FANTASTIC VOYAGE GOLD KEY(1967)

Τεύχος 10178 – 702 “Fantastic Voyage” (1967)

Την ίδια χρονιά που γυρίστηκε η προηγούμενη ταινία, γυρίστηκε κι αυτή. Εδώ βέβαια τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά, το ίδιο και οι κίνδυνοι! Ξέρετε τι αλλάζει; Τα στούντιο! Δεν είναι της Ντίσνεϋ, αλλά της Twentieth Century Fox Film Corporation. Όσο για την ταινία και τους κινδύνους της, είναι επιστημονικού χαρακτήρα και πολύ πρωτότυποι. Να σας δώσω ένα παράδειγμα, τώρα που βάζουμε τούτες τις περίεργες στολές, σαν διαστημικές ένα πράγμα. Ετοιμαζόμαστε λέει να σμικρυνθούμε και να μπούμε με μια ένεση στο σώμα ενός ανθρώπου, για να τον βοηθήσουμε να ξεπεράσει ένα σοβαρότατο πρόβλημα υγείας!!! Όλα τα έχουμε δει σ’ αυτά τα ταξίδια, αλλά κάτι τέτοιο όχι! Ο ένας κοιτάζει τον άλλον και όλοι μαζί τον σκηνοθέτη Richard Fleischer, με ύφος «ελπίζω να ξέρεις τι κάνεις»… Μαζί μας θα μπουν στο σκάφος και οι Stephen Boyd, Raquel Welch (αυτή να μπει μαζί με την ξαδέλφη της, παρακαλώ! Χώρος υπάρχει!), Edmond O’Brien και Donald Pleasence (αν δεν υπάρχει χώρος, ας μην μπει τούτος, γιατί ποτέ δεν τον εμπιστεύτηκα! Όλο τον κακό έπαιζε!). Τελικά πήγαν όλα καλά, αν και παραλίγο να τρακάρουμε σε κάτι κύτταρα και βγήκαμε στο κανονικό μας μέγεθος, σώοι και ασφαλείς.

BULLWIP GRIFFIN FILM POSTER(1967) BULLWIP GRIFFIN GOLD KEY(1967)

Τεύχος 10181 – 706 “Bullwhip  Griffin” (1967)

Το μόνο που δεν μας πιάνει σήμερα, είναι πλήξη! Θα συμμετάσχουμε σε πολύ διαφορετικά μεταξύ τους και ενδιαφέροντα σενάρια, όπως αυτό εδώ που μας πάει στην Άγρια Δύση, αλλά με κωμικές διαθέσεις. Την ίδια χρονιά βγήκε στις αίθουσες και στα περίπτερα, σε εικονογραφημένη μορφή. Μα φυσικά και είναι έργο του θείου Γουώλτ! Τα είπαμε και στην αρχή αυτά. Σκηνοθεσία James Neilson, με ένα πολύ ποιοτικό καστ. Roddy McDowall, Suzanne Pleshette, Karl Malden. Ο Κρίτωνας τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση, αφού θέλει να δει από κοντά τα μέρη που έψαχνε για χρυσάφι και ο Σκρουτζ, πάνω στη χιονισμένη Καλιφόρνια και συγκεκριμένα στο Κλοντάικ! Σαν κεφάλαιο από την ιστορία του τσιγκούνη πάπιου είναι εδώ, αλλά με περισσότερες γκάφες και χιούμορ. Ο Τσακ κάτι πήγε να μουρμουρίσει, αλλά τον έπεισε ο σύντροφος του, λέγοντας από ότι άκουσα, κάτι για μερίδιο σε κέρδη… Βρε τι πάθαμε πάλι. Γλιτώσαμε από τα σπαθιά των βασιλιάδων και από τις λοιμώξεις και θα μας φάνε οι λύκοι στα βουνά!

THE GNOME MOBILE FILM POSTER(1967) THE GNOME MOBILE GOLD KEY(1967)

Τεύχος 10207 – 710 “The Gnome – Mobile” (1967)

Ήθελα να ήξερα γιατί δεν μέναμε στην Ιρλανδία να τελειώσουμε μια και καλή και πηγαινοερχόμαστε και χαλάμε και καύσιμα. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ξωτικά και ιστορίες με παραδόσεις και θρύλους. Πολύ όμορφες και αγνές. Σαν τα παραμύθια της γιαγιάς. Ο Ντίσνεϋ δεν τα άφηνε έτσι τέτοια θέματα, οπότε επένδυσε και εδώ και καλά έκανε, γιατί το φιλμ είναι μαγικό και υπέροχο! Όχημα για την φαντασία! Σκηνοθετεί ο γνωστός σας πια Robert Stevenson, ενώ στην παραγωγή έχουμε έναν τύπο που έκανε μερικά από τα καλύτερα ντοκιμαντέρ για την φύση και πήρε και Όσκαρ, τον James Algar. Πρωταγωνιστούν οι Walter Brennan, Tom Lowell, Matthew Garber, Karen Dotrice, Ed Wynn και Richard Deacon. Ένας μεγάλος χαμός μας περίμενε εδώ που λέτε, σε αυτά τα τόσο όμορφα και καταπράσινα τοπία, κι αυτό γιατί όλοι μας είχαμε κι από ένα λόγο για να παρατείνουμε την παρουσία μας, που δεν βόλευε τους πρωταγωνιστές! Ο Τσακ ήθελε να «μιλήσει» με τα ξωτικά, ο Κρίτωνας να δει αν χωράει στην τρύπα του δέντρου, που ήταν η φωλιά τους και εγώ να ελέγξω το αυτοκίνητο, με το οποίο γίνονταν όλες αυτές οι μαγικές μεταφορές (από καθαρά επιστημονικό θέμα…)!

THE ABSENT MINDED PROFFESOR FILM POSTER(1963) THE SHAGGY DOG FILM POSTER(1959) THE SHAGGY DOG GOLD KEY(1967)

Τεύχος 30032 – 708 “The shaggy dog / The absent – minded professor” (1967)

Φθάνουμε στο τέλος για το σημερινό μας ταξίδι, με ένα τεύχος – δύο ταινίες, σαν σαμπουάν δηλαδή! Οικονομικά το σκέφτηκαν στην Gold Key και κυκλοφόρησαν αυτό το τεύχος, με τις ταινίες “The Shaggy Dog”(1959) και “The absent – minded professor”(1961). Walt Disney παραγωγή, με τον Fred MacMurray να οργιάζει επί σκηνής και στα δύο φιλμ! Ένας ηθοποιός που έπαιξε σε περιπέτειες, θρίλερ και φιλμ νουάρ και που με την συνεργασία του στην Ντίσνεϋ, έκανε τεράστιες επιτυχίες, όσες δεν είχε κάνει ως τότε! Κωμωδίες ξεκαρδιστικές είναι οι ταινίες που σας φυλάξαμε για το τέλος σήμερα. Στην πρώτη, ένα Αγγλικό τσοπανόσκυλο κάνει φοβερά και τρομερά πράγματα (σκηνοθεσία Charles Barton), ενώ στην δεύτερη (του Robert Stevenson, βεβαίως – βεβαίως), ένας θεότρελος καθηγητής ανακαλύπτει ένα υλικό για πολλές πτήσεις και ακόμη περισσότερες χρήσεις! Δεν ξέρεις από πού να κρατηθείς, για να μην πέσεις κάτω από τα γέλια! Η αλήθεια είναι ότι είχαμε κι άλλα πράγματα που μας κέντρισαν το ενδιαφέρον, γι’ αυτό και τρέχαμε με τον Τσακ να κατεβάσουμε τον περίεργο της παρέας, από το ταβάνι!

Το ημερολόγιο των περιπετειών μας, κάπου εδώ θα κλείσει στο κεφάλαιο 10 και θα σας περιμένει την επόμενη Κυριακή, για ακόμη περισσότερα κλασσικά κινηματογραφημένα και εικονογραφημένα. Αφήνουμε το σεντούκι στη γωνιά του, σκεπάζουμε με μουσαμά το σκάφος (για την υγρασία), βγάζουμε τις στολές και πάμε για ξάπλες! Η ανάπαυση των πολεμιστών! Από τον Τσακ, τον Κρίτωνα και εμένα, να έχετε μια υπέροχη εβδομάδα!

Όλα τα επεισόδια των εξερευνήσεών μας σας περιμένουν εδώ.

Για το Comics Trades 2012–2013

Γιώργος Σ. Κοσκινάς

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

About Corto

Ασχολούμαι με το σκίτσο και τα κόμικς. Και στις δύο περιπτώσεις ακολουθώ το συναίσθημα. Θα προτιμούσα να μείνουν όλα αυτά στη σφαίρα του ερασιτεχνισμού, αλλά ...καμιά φορά η ζωή έχει άλλη γνώμη. Μισώ την υποκρισία και την αχαριστία και αρκούμαι στις μικρές στιγμές, που μπορούν να είναι παντού. Στη θέα ενός δέντρου, στον ήχο του κύματος...

Posted on 27 Ιανουαρίου 2013, in American Comics, Arts, Cinema, Classic Movies, Comics, Comics & Cinema, Comics Archive, Comics Covers, Comics History, Comics Legends, Comics Trades, Comics Treasures!, Comics Tributes, CT Exclusive, Culture, Films Posters, Gold Key, History of Cinema, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφίσες, Αφιερώματα, Βίντεο, Γουώλτ Ντίσνεϋ, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εκδόσεις Εξωτερικού, Εξώφυλλα Κόμικς, Η Ιστορία των Κόμικς, Η Ιστορία του Κινηματογράφου, Κόμικς, Κόμικς & Κινηματογράφος, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Θησαυροί!, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κινηματογράφος, Κλασσικές Ταινίες, Λογοτεχνία & Κόμικς, Λογοτεχνία & Κινηματογράφος, Πολιτισμός, Σινέ-Κόμικς, Σινέ-Κόμικς: Gold Key, Τέχνες, Τέλος Εποχής, Video, Walt Disney and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 4 Σχόλια.

 1. Μάλιστα. Δια πυρός και σιδήρου και αυτή τη φορά, από μεσαίωνες μέχρι το μέλλον και από ξωτικά μέχρι…εξωγήινους (;).

  Πάντως μαζί με τον Τσακ δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα παρά μόνο τον… Τσακ!

  Μου αρέσει!

 2. Έχω μάλλον ένα κομμάτι της μόνο, την μπορτ!

  Δεν είμαι και τόσο βαριά, αλλά δεν μου περνάει. Εντωμεταξύ δεν μπορώ να λείπω και από τη δουλειά μου, οπότε έχουμε κάτι σαν ζόμπι να κινείται που αντί να μιλάει βγάζει κάτι βραχνές κραυγές! Θα πάω στον Τσακ να με κάνει καλά (ή να με αποτελειώσει)!

  Μου αρέσει!

  • Βασίλη, ήμουν έτσι για 20 μέρες και κάτι και ακόμη δεν μου πέρασε! Γρατσούνισμα στον λαιμό, βαρύ κεφάλι, πόνος στα μάτια, ενίοτε βήχας, φτάρνισμα και ψιλής μορφής καταρροή. Εξακολουθώ να έχω τα ίδια συμπτώματα ακόμη και σήμερα! Πάω για μήνα!

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: