ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ ΤΕΥΧΟΣ 2425 – «ΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ Χ: Η ΠΟΛΗ ΤΕΛΙΑΝ»

Πρώτη Παρασκευή τού 2013, πρώτο Μίκυ Μάους τής χρονιάς και πρώτο επεισόδιο τής νέας σειράς τα χρονικά τού πλανήτη Χ!

001

Το τεύχος ξεκινά με το άρθρο ένας πολύ μακρινός πλανήτης, που μας περιγράφει το σκηνικό και τους ήρωες της σειράς: ο πλανήτης Χέρβαν (ή «Χ», για συντομία), που έχει σχήμα λουκουμά(!), ο κηπουρός Μίκυ, η μηχανικός Μίννι, ο ηλεκτρολόγος Οράτιος και ο χαρτογράφος Γκούφυ.

005

Το πρώτο επεισόδιο τής σειράς, σε σενάριο Fausto Vitaliano και σχέδιο Claudio Sciarrone έχει τίτλο η πόλη Τελιάν. Η πόλη Τελιάν είναι η πρωτεύουσα τού πλανήτη Χ, στεγασμένη κάτω από ένα διάφανο θόλο, όπου, χάρις στα ρομπότ, οι κάτοικοί της δεν είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν, οπότε είτε ασχολούνται με εργασίες που τους ενδιαφέρουν, είτε λαμβάνουν μέρος σε δραστηριότητες όπως ο διαγωνισμός… αχρήστων εφευρέσεων. Οι τέσσερις ήρωες είναι συμβουλάτορες τού Ο’ Χάρα, που είναι ο επικεφαλής τής πόλης, ενώ υπουργοί του είναι… το Μαύρο Φάντασμα και ο Μαύρος Πητ. Όλα είναι ειρηνικά και ανιαρά, μέχρι που οι δύο υπουργοί αποφασίζουν να ταράξουν τα νερά, ιδρύοντας έναν εξερευνητικό διαστημικό σώμα, εκτοπίζοντας τον Ο’ Χάρα. Η συνέχεια στο επόμενο τεύχος.

Το πρώτο έπεισόδιο είναι περισσότερο εισαγωγικό, καθώς μας παρουσιάζει το σκηνικό και τους ήρωες, οπότε μάλλον έχει τη λιγότερη δράση απ’ όλα τα επεισόδια τής σειράς. Πάντως, καταφέρνει να σου κινήσει την περιέργεια για το τι θα συμβεί παρακάτω και τι τον θέλει το διαστημικό στόλο το Μαύρο Φάντασ… τι τον θέλουν το διαστημικό στόλο το Μαύρο Φάντασμα και ο Μαύρος Πητ, ήθελα να πω.

Ενδιαφέρουσα, λοιπόν, ιστορία, και πολύ καλό σχέδιο, το οποίο νομίζω έχει καταφέρει να τιθασεύσει και εκείνες τις ενοχλητικές σκιές στα πρόσωπα τών ηρώων, καθώς χρησιμοποιούνται επιλεκτικά και διακριτικά. Στα μείον τού σχεδίου είναι η αλλόκοτη όψη που έχουν όλοι οι ήρωες, εξ αιτίας τών κασκόλ και των ψηλών γιακάδων, που φαίνεται είναι η μόδα στην Τελιάν. Αν έβγαινε καινούργια έκδοση τού πώς να ζωγραφίζετε τον Μίκυ, θα πρότεινα να προσθέταν ένα νέο κανόνα: μη ζωγραφίζετε τον Μίκυ με ψηλό γιακά!

Ένα 8,5 νομίζω ότι δεν είναι υπερβολικό.

007

Τη διαστημικής φύσεως ιστορία ακολουθεί το διαστημικής φύσεως άρθρο, με τίτλο μετοίκηση στον Άρη, που μιλάει για τους παράγοντες που πρέπει να λάβει κανείς υπ’ όψιν του, προκειμένου να στήσει μια αποικία στον γειτονικό μας πλανήτη. Κι εγώ που νόμιζα ότι το μόνο που χρειαζόταν κανείς ήταν μία πετσέτα!

040

Ακολουθεί η ιστορία πατίνι με βελτιώσεις, σε σενάριο Carlo Gentina και σχέδιο Massimiliano Lucania, που την έχουμε ξαναδιαβάσει το 2003, στο Μίκυ Μάους 1925, με τίτλο το βελτιωμένο πατίνι. Τους Λιμνουπολίτες τους έχει κυριεύσει η μανία να κυκλοφορούν με πατίνια. Ο Κύρος, θεωρώντας ότι τα συγχρόνου τεχνολογίας πατίνια δεν είναι αρκετά πρωτοποριακά, αναλαμβάνει να τα βελτιώσει. Το τι θα καταλήξει να εφεύρει είναι ίσως προβλέψιμο, αλλά η όλη διαδικασία έχει πολλή πλάκα. Είναι και το σχέδιο καλό, οπότε εδώ θα βάλω ένα 9.

061

Η τελευταία ιστορία τού τεύχους είναι ο μαέστρος τού μηχανικού βαβουροφώνου (ή βαβουρόφωνου, αν προτιμάτε) σε σενάριο Fausto Vitaliano και σχέδιο Giorgio Cavazzano. Ο δήμαρχος τής Λιμνούπολης προκηρύσσει ένα φεστιβάλ ερασιτεχνικής μουσικής, όπου ο καθένας θα μπορεί να παίξει ό,τι θέλει, όπου θέλει, με ό,τι όργανο θέλει! Φυσικά, όλοι οι Λιμνουπολίτες παθιάζονται. Ο Φέθρυ κατασκευάζει ένα… βαβουρόφωνο, στο οποίο αποθηκεύει ό,τι θόρυβο μπορούσε να ηχογραφήσει επί τρεις μέρες, χωρίς σταματημό, ενώ οι Λύκοι, με το πρόσχημα ότι συμμετέχουν στο φεστιβάλ, κατασκευάζουν ένα τεράστιο διαπασών, το οποίο, αναπαράγοντας τη φυσική συχνότητα οποιουδήποτε αντικειμένου (π.χ., τροχόσπιτου συμμορίας ληστών. θησαυροφυλάκιο μεγιστάνα, κλπ.) μπορεί να το γκρεμίσει. Τι θα συμβεί όταν οι Λύκοι και ο Φέθρυ δώσουν ταυτόχρονα τη συναυλία τους;

Επόμενη εφεύρεση του Φέθρυ είναι το στριγκλόφωνο, που πρέπει να το δείτε για να το πιστέψετε!

Και εδώ έχουμε πλακατζίδικη υπόθεση, καθώς και όμορφο σχέδιο από τον Καβατσάνο, οπότε ένα 8,5–9 το βάζουμε άνετα.

073

Την επόμενη εβδομάδα θα διαβάσουμε το δεύτερο επεισόδιο τής σειράς τα χρονικά τού πλανήτη Χ, με τίτλο ένας κόσμος υπό εξαφάνιση, σε σενάριο Fausto Vitaliano και σχέδιο Claudio Sciarrone. Με το σκηνικό στημένο και την υπόθεση να έχει ξεκινήσει, περιμένουμε ότι θα διαβάσουμε κάτι καλό.

098

Το Μίκυ Μάους, λοιπόν, έκανε ποδαρικό στην καινούργια χρονιά με το δεξί, με ένα πολύ καλό τεύχος. Ας ευχηθούμε ότι θα πάει όλη η χρονιά έτσι!

Τις παρουσιάσεις τού εβδομαδιαίου ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ μπορείτε να τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...

Posted on 5 Ιανουαρίου 2013, in Arts, Comics, Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics History, Comics Legends, Comics Stories, Comics Trades, Comics Tributes, CT Exclusive, Culture, Donald, Greek Comics, Άρθρα Μελών, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Βινιέτες, Γουώλτ Ντίσνεϋ, Δημιουργοί, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Ελληνικά Κόμικς, Εξώφυλλα Κόμικς, Η Ιστορία των Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Ειδήσεις, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κόμικς Χαρακτήρες, Μίκυ Μάους, Παρουσίαση: Μίκυ Μάους, Πολιτισμός, Σκίτσο, Τέχνες, Τερζόπουλος, Mickey Mouse, Scrooge McDuck, Walt Disney and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 10 Σχόλια.

  1. Καλημέρα κύριοι

    Νωρίς στο πόδι για την αντιβίωση…

    Λοιπόν,

    Έχουμε ένα καλό τεύχος, αρχικά. Πρώτο τεύχος για την νέα χρονιά, με κάτι που δεν συναντάμε συχνά στο περιοδικό, σε σχέση με την συχνότητα εμφάνισης του στο παρελθόν. Ο λόγος για την δημοσίευση ιστοριάς σε συνέχειες και όχι αυτοτελή τμήματα. Αυτό είναι πολύ θετικό και δίνει εξτρά κίνητρα στους αναγνώστες. Είναι ένα έξυπνο στοιχείο, από εκείνα που βοήθησαν τα μέγιστα στην καθιέρωση του Μίκυ Μάους, όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά σχεδόν παντού.

    Ένα άλλο θετικό, είναι ότι υιοθετείται ένα μέρος της φιλοσοφίας του Topolino, που έχει προ πολλού καθιερώσει στις σελίδες του και θέματα ποικίλης ύλης, όπως οι εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, πάντα με την μορφή παιγνιδιών και με πρωταγωνιστές τους ήρωες των αναγνωστών. Θυμίζω ότι το Μίκυ Μάους, είχε αρχίσει να δείχνει τάσεις προς αυτή την κατεύθυνση, από την περίοδο που δημοσίευε την ιστορία της τέχνης. Χαίρομαι για την κίνηση αυτή, την οποία θεωρώ απόλυτα υγειή.

    Πάμε στα των ιστοριών. Η πρώτη μου άρεσε, ειδικά σαν σενάριο, το οποίο βρήκα πολύ καλό. Το σκίτσο, όπως είπε και ο Κρίτωνας, είχε αυτά τα κασκόλ και τους ψηλούς λαιμούς και κάπου με ξένιζε, αλλά δεν ήταν κακό. Πολύ ωραία ολόκληρη η σελίδα με τον κωμικό διάλογο μεταξύ Μάυρου Φαντάσματος και Μαύρου Πητ – μελλανό σημείο η σχεδίαση του πρώτου, που δείχνει κάτι σαν διασταύρωση καλικάτζαρου και διαστημικού εφιάλτη! Πολύ όμορφα, τα 3 ολοσέλιδα, με τις απεικονίσεις της πόλης, αλλά δεν ξέρω για εσάς, εμένα με παραξένεψαν κάπως τα αχνίσματα σε μερικά σημεία στα καρέ, όπου υποτίθεται ότι το φως μπαίνει και βγάζει αυτή την λάμψη. Γενικά, μου έδωσε την αίσθηση σαν ένα αλλά Φάντομ διαστημικό υπόβαθρο και στήσιμο, όχι μόνον λόγω σεναρίου, αλλά και με τον τρόπο που εικονογραφήθηκε.

    Και οι δύο ιστορίες που συμπληρώνουν την ύλη του τεύχους, βγάζουν πολύ γέλιο! Άψογες. Από σκίτσο, η τελευταία ήταν …μμμ… να μην την διαβάσεις βράδυ με το φως του πορτατίφ, γιατί θα ψάχνεις να δεις τι γίνεται στις λεπτομέρειες!

    Θα δώσω σαν σύνολο ένα 9 στο τεύχος. Και γιατί ήταν ικανοποιητικό και για να ενθαρύνω της έκδοση να συνεχίσει σε τέτοιους ρυθμούς και όχι με μετριότητες της περσινής χρονιάς.

    Μου αρέσει!

  2. Δεν πήρα το τεύχος,απ΄ότι φαίνεται θα το πάρω!!!!!!!

    Μου αρέσει!

  3. Ωραίο το ωτοστόπ στο Γαλαξία (με ή χωρίς πετσέτα), αλλά και τα Ρομπότ υπηρέτες είναι ωραία συν του ότι οδηγούν την κοινωνία σε μία επανάσταση και ιδιαίτερα βολική μάλιστα!

    Να παρατηρήσω ότι τελευταία βλέπω αρκετές ιστορίες με πρωταγωνιστή το Φέθρυ, όχι πώς με πειράζει, αλλά ίσως το βαβουρόφωνό του να ήθελα να το αποφύγω να το ακούσω.

    Έχουμε λοιπόν ένα τεύχος που κάνει καλό ποδαρικό για το 2013 να υποθέσω.

    Μου αρέσει!

    • Κι’ αν ακολουθήσεις το σύνδεσμο στη Βικιπαίδεια, που παρέθεσα, θα δεις ότι έχει κυκλοφορήσει και έκτος τόμος από την… τριλογία τού Γαλαξία με Ωτοστόπ, με τίτλο And Another Thing…, γραμμένος από τον Eoin Colfer ύστερα από πρόσκληση τής χήρας και του πράκτορα τού Douglas Adams. Το παρήγγειλα. Να δούμε τι θα βγει.

      Μου αρέσει!

  4. Τελικά ήταν αρκετά καλό τεύχος…Με το δεξί ξεκίνησε η νέα χρονιά!!!!!

    Μου αρέσει!

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.